Kur'an ve İnsanın Anlam Arayışı
"Oku-Düşün-Anla-Yaşa: Güncel değerleri yaşayarak öğrenip-üreterek hayata katıyorum!" Prof. Dr. Ahmet Nedim SERİNSU
    • İyilik yap,
      elinden geldiğince iyilik yap...
    • Mehmet SERİNSU (Şumnu 1925-Ankara 8.Eylül.2016 Perşembe)
    • Okuyacaksınız, okutacaksınız!
      Kürsüde, minberde, mektepte ve üniversitede.
      İlmin en büyük ibâdet olduğunu halka öğreteceksiniz.
    • Nurettin TOPÇU (1909-1975)
    • Küçük şey yoktur!
    • Kemal URAL (v. 30.Nisan.2016)
    • Her zaman en güzel eylemi (salih ameli) çıkarabilmek için çok çalışmak,
      ben’i bulup biz’i de keşfedip hep beraber yürüyebilmek
      ve hizmet edebilmek,
      istikbalin ikbal ışığı olmak
      ve memleketi ışığa boğacak gayreti yaşamak
      gerçek Ankara İlâhiyatlı olmak bu demek.
    • İnsanı insan kılan,
      onun bağlı bulunduğu değerler sistemidir.
    • Prof. Dr. Necati ÖNER (v. 2 Ocak 2019)
    • Yaşamak,
      hizmet etmek ve af dilemek için bir mühlettir.
    • Elbistanlı Dr. Rahmi ERAY (1918-1958)

2. ÖDEV    21.12.2013

EMİNE KAYA/12070221 

1)Tefsir tarihi hakkında bilgilerini yazınız.

Tefsir, Kuran ayetlerinin inmeye başlaması ile peygamberin Allah’ın emirlerin anlayıp yavaş yavaş önce kendi hayatında vahyi anlamlandırması ile başlamış ve sahabilere aktarmasıyla etkinlik kazanmıştır. Lakin Hz. Peygamber Kuran’ın tamamını tefsir etmemiş, bir kısmını tefsir etmiştir. Sahabe ve tabiun tefsirine nispeten çok daha az olmuştur.

Sahabe dönemi tefsiri, Hz. Peygamberi’in vefatından sonra sahabilerin kendi mushaflarına, kendi anlayış ve kavrayışlarına göre peygamberden öğrendiklerini yazdıkları küçük notlardan oluşmuştur. Sahabiler, kuran ilmini, ayetlerin nüzul sebebini en ince ayrıntısına kadar bilmişler, aynı zamanda kendi müşahedelerine dayalı açıklamalar, kişisel bilgi ve anlayışları ile tefsir faaliyetinde bulunmuşlar. Sahabiler aynı zamanda israili bilgilere yer vermiş ve  ehli kitap alimleri ile bilgi alışverişinde bulunmuşlardır. Sahabilerin Kur’an Tefsiri kaynakları, Hz. Peygamber, Arap Dili ve Edebiyatı, kendi müşahedeleri ve ehli kitap alimleri sayılabilir. Sahabiler arasında tefsirde Abdullah b. Abbas ismi öne çıkmıştır. İbn Abbas’a isnad edilen tefsire dayalı görüşler, diğer sahabilere isnad edilen tefsire dayalı görüşlerin toplamından kat kat fazladır.

Tabiun Dönemi tefsiri: Devlet sınırlarının genişlemesi bilgi sahibi sahabiler önemli merkezlerde görev almışlar, Kuran ve Kuran’ın anlaşılmasına ilişkin görüş ve müşahedelerini sonraki nesillere, yani tabiun nesline aktarmışlardır. Mevali denilen arap olmayan sahabilerde bilgi ve tecrübeleriyle tefsir yapmışlar. Rivayet tefsirinin büyük bölümü tabiun döneminde oluşmuştur.  Ahiret ve gayb haberlerine ilişkin, mubhemata ve kıssalara ilişkin tefsirler bu dönemde iyice şekillenmiştir.

2)Kuran tefsiri yapılırken tercih edilen üç temel tercih nedir?

Kuran Tefsirini, Hz. Peygamber ve ilk iki neslin açıklamalarından ibaret görenler, Kişisel bilgi ve tecrübeye dayalı akıl yürütmeyi, kişisel anlama, değerlendirme ve yorumlamayı esas alan anlayıştır. Üçüncü anlayış içe doğuş, keşf, ilham ve sezgidir.

3)Önemli rivayet tefsiri ve çok yönlü dirayet tefsirleri örneklerini yazınız.

Rivayet tefsiri örnekleri: et- Taberi’nin Cami’ul Beyan-Te’vili’l Kuran’ı, İbn Ebi Hatim’in Tefsirul’l Kur’ani’l-Azim’i, İbn Kesir’in Tefsiru’l- Kur’ani’l Azim’i, Abdurrezzak’ın Tefsiri.

Çok yönlü dirayet Tefsiri örnekleri: Zemahşeri’nin El- Keşşaf’ı, Fahrettin er- Razi’nin Mefatihu’l- Gayb’ı, Kurtubi’nin el- Cami’il Ahkami’l Kur’an’ı, aynı zamanda Beydavi, Nesafi, Ebussuud’un tefsirleri de çoklu dirayet tefsirlerindendir.

4)Günümüz tefsir anlayışına uygun yürütülen tefsir faaliyetleri nelerdir?

Yenilikçi tefsir alışmaları, ilmi tefsir çalışmaları, ideolojik tefsir çalışmaları, tarihçi- tenkitçi tefsir çalışması bunlar yürütülen tefsir çalışmalarındandır.

5)Bugün içinde yaşadığımız bilgi/ideoloji çağı Kur’an tefsirini nasıl etkilemiştir?

Günümüzde batıya ait düşüncelerin etkisi kuvvetle hissedilmektedir. Batı’da ortaya çıkan düşünce kalıpları Kuran’da kullanılmaya başlandı. Önce pozitivizm ve akılcılık Kuran yorumlarında etkili oldu. Bilimsel bilgileri Kuran’ın ihtiva ettiği savunuldu. İslam geleneğinin temel yaklaşımları eleştirildi. İzzet Derveze tefsir tarihinde ilk kez bilimin sonuçlarının Kuran’da mevcut olduğu değerlendirmesini yaptı. İslam’ın ilk ve saf kaynağına dönüş talebi olduğu söylenebilir. Bu da yeni bir selefilik olarak görülmüş. Kuran’ın yeni yaklaşımlarda yeniden yorumlanması gerek görülmüş. Kuran’ın getirdiği mesaj çeşitli ideolojilerle yeni anlamlar ve değerler kazanmış, yeni gelişmeler yaşanmış. Önce Mevdudi bu yaklaşımı tefsirinde Kuran’ın bir hayat düzeni ortaya koymaya çalıştığını söylemiş, sonrasında Seyyid Kutup tefsirinde Kuran ve Kuran’ın indiği tarihsel süreç, aile yapısı, sosyal, dini yapı ile büsbütün bir bağ kurmuştur.

7)El- Ferra yaptığı tefsir çalışmasında hangi hususları göz önünde bulundurmaktadır?

El- Ferra yaptığı tefsir çalışmasında her ayetin tefsirine yer vermemiş. Tefsirinin amacı Kuran metninin anlaşılmasında bir güç olan dil probleminin üstesinden gelmektir. Bu bağlamda ayette geçen kelime ve kelime irabını açıklamalarına yer vermiştir. Gereken yerde kelimelerin Arap dilindeki kullanış şekillerini de göstermiş, bu konuda kendinden öncekilerin görüşlerine de değinmiştir. Kıraat meselesini dile getirmiş. Sık sık Arap şiirine başvurmuş, her sayfada beyitlere yer vermiş. Eserinde sebebi nüzul ilmini de atlamamıştır.

8)Muhammed Abduh’u dönemi içerisinde kendi tefsir faaliyeti ile diğer pek çok tefsir faaliyeti içeriğinden ayıran ne idi? Hangi hususlar onu tefsir geleneğini tenkit etmeye yöneltmiştir ve tefsirinde nelere özen göstermiştir?

Muhammed Abduh hocası Reşit Rıza’nın yarım bıraktığı tefsiri tamamlamaya girişmiştir. Dönemin tefsir geleneğini eleştirmiş, tefsir için daha yenilikçi bir çalışma yolundan gitmiş ve bu çalışmasıyla ilgi çekmiştir. Abduh, tefsir ile kuru ve teknik bilgiler vermek yerine insanların dünya ve ahiret mutluluğunu sağlayacak sağlam bir yaşam şekli sunmaktan yanadır. Müfessirleri hidayet ve irşadı ihmal edip, sarf, nahiv, belagatı öne çıkarmakla itham etmiştir Tefsirde taklide düşmenin yanlış olduğunu düşünmüş ve bundan sakınmıştır. Ayetleri günümüz algılayışıyla anlamak çabasına girişmiş, ayetleri dönem ile sınırlamanın yanlış olduğunu belirtmiştir. Ayet sure münasebetine önem vermiştir.

9)Seyyid Kutup’un tefsirinde öne çıkan özellikler nelerdir, yazınız.

Öncelikle tefsirini yazma amacı, Kuran’dan yola çıkarak yeni bir insan, toplum ve insanlık modeli ortaya koymaktır. Tefsiri Kuran’ı günümüzde yaşananlarla irtibatlı olarak anlamaya ve yorumlamaya çalışmıştır. Ayetleri teker teker ele almak yerine surenin konu bütünlüğüne önem vermiştir. Bir edebiyatçı olması hasebiyle sahip olduğu edebiyat bilgisini iyi kullanmış ve Kuran’ın ifade özelliklerini dirayetle ortaya koymuştur. Kıssa ve tarihi olayları olup bitmiş hadiseler değil zaman üstü ve süreklilik ifade eden hükümler olarak değerlendirmiştir.

10)Tefsir faaliyetleri içerisinde müfessirlerin farklı usulleri benimsemesi ve bunları tefsirlerine aktarması hangi bağlam ile olmuştur, açıklayınız.

Öncelikle müfessirlerin yaşamış oldukları bir dönem var, aileleri, eğitim görme imkanları, içlerinde yer aldıkları sosyal kültürel faaliyetler, ilgi alanları ve yaptıkları tefsirlerde benimsedikleri bir usul var. Doğal olan süreç şu ki müfessirlerin farklı yöntem, tarz ve usulleri benimsemeleri içlerinde bulundukları şartlar ile doğru orantılı olarak gelişiyor. Fahruddin Razi astronomi bilgisini tefsirinde kullanırken, Seyyid Kutup edebiyat bilgisini, Zemahşeri dil ve belagati kullanmıştır. 

Tefsir faaliyetinin her dönemde biraz daha gelişerek, yeni adımlar atarak günlük yaşamımızda yer edinmesi bu müfessirlerin kendinden önceki gelenekleri tenkit etme ve yerine yeni bir düşünce modeli sunma çabalarıyla gerçekleşmiş. Bu yüksek duyarlılık sonucunda ilerleme kaydedilmiş yeni usullerin, yöntemlerin Kuran’ın anlaşılmasında kullanılması sağlanmış. Şu an dünyaya hakim olan pek çok ideoloji Kuran çevresinde de kullanıyor ve müfessirler bunları değerlendirerek çalışmalarına kaynaklık edecek düşünceler ortaya koyuyorlar. Yalnız insanın Kuran karşısındaki ve Kuran’ın insan karşısındaki tutumu unutulmadan bu gerçekleştiriliyor.

 


0 Yorum - Yorum Yaz

YDÖ 2    25.12.2013

LEYLA BÖKE

10070506 YDÖ-2

SORULAR 

1- TEFSİRİN TARİHİ SEYRİ NE ZAMAN BAŞLAMIŞTIR? 

HZ.Peygamberimiz zamanında Ashabın anlayamadıkları ayetleri Peygamberimize sormaları ve Peyganberimizin açıklık getirmesi ile başlamıştır. O'nun açıklama yöntemi daha sonra takip edilmiştir. 

2- HZ. PEYGAMBERİMİZİN TEFSİRİNDEN ÖRNEKLER VERİNİZ ? 

- Bakara Suresi 238.ayette geçen ''salatu'l-vusta'' kelimesini ikindi namazı olarak açıklamıştır.

- İsra Suresi 79.ayette geçen ''makam'' kelimesini şefaat olarak açıklamıştır. 

_ Al-i İmran Suresi 97. ayette geçen ''sebil'' kelimesini azık ve dişi binek devesi 

olarak açıklamıştır.

 3-SAHABİLERİN KUR'AN TEFSİRİ KAYNAKLARI NELERDİR ? 

Hz.Peygamber

Arap Dili Ve Edebiyatı

Kendi müşahadeleri ve Ehl-i Kitap alimleri

4-SAHABE TEFSİRCİLERDEN ÖNE ÇIKANLAR KİMLERDİR ? 

Abdullah İbn Abbas            Abdullah İbn Mesud 

Ali B. Ebi Talib                     Ebu Hureyre 

Ubeyy B. Ka'b                     Ebu Musa El- Eşari

5-TABİUN DÖNEMİ TEFSİRİNİN SAHABE DÖNEMİNDEN FARKI NEDİR ? 

-Tabiun döneminde kelime ve kavramların açıklamaları daha ayrıntılı bir görünüm arz eder. 

- Müşkil ve mübhem kelimelerin izahı yanında geniş fıkhi izahlar yapılmış ve ayetlerden çeşitli hükümler çıkarılmıştır.

- Ahirete ve gayb alemine ilişkin açıklamalar da bu dönem tefsirinin özelliklerinden 

-Sistemeatik olarak Kur'an-ın  bütününü tefsire konu eden anlayış oluşmuştu.

6- TABIUN TEFSİR KAYNAKLARI NELERDİR ? 

Sahabe , Ehl-i Kitap ve kendi bilgi ve kavrayışları

7- KAYNAK VE YÖNTEM TERCİHLERİ ÇERÇEVESİNDE KUR'AN TEFSİRLERİ HAKKINDA BİLGİ VERİNİZ ? 

Kur'an-ı tefsire çalışan herkes ilmi kapasitesine. kavrayış derecesine. çeşitli ilim dallarında ki ihtisasına. siyasi ve mezhebi kanaatlerine göre açıklamıştır. Her müfessir uzmanı olduğu konu ile ilgili ayetleri açıklamaya çalışmıştır. Kimileri Kur'an tefsirini Hz. Peygamber ve ilk iki neslin açıklamalarından ibaret görürken  kimileri ise bunlar dışında akıl yürütme , kişisel anlama .değerlendirme. açıklama. yorumlamayı da esas almışlardır. 

8- KUR'AN-IN KUR'AN İLE TEFSİRİNDEN NE ANLIYORUZ ? 

Tefsirde üretilen sonuç kişiye isnad edilir. O yüzden bu haberler Kur'an-a değil Hz. Peygambere isnad edilmektedir. Bu durumda Kur'an-ı rivayet tefsirleri kaynakları arasında değil  , dirayet tefsirleri arasında görebiliriz.Bazı müfessirler yazarlar, Kur'an-ı tefsir kaynakları arasında görmemiştir.

9-TEFSİR NEDEN RİVAYET VE DİRAYET DİYE SINIFLANDIRILMIŞTIR? 

Bunda amaç tefsir faaliyetlerinden değil , tefsir tefsir eseri koymada ki tercihlerden kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla biçimseldir . 

10-EN ÖNEMLİ TEFSİR MÜFESSİRLERİ ? 

Mukatil B. Süleyman 

El-Ferra 

İbnu Kuteybe 

Ez- Zemahşeri 

Et - Taberi 

Er-Razi

 


0 Yorum - Yorum Yaz



2. Ödev: İlitam Kitabından 10 soru 10 cevap


1- İlk dönem Tefsiri nasıl başlar?


Cevap: Kaynaklarımız Kur’an-ı Kerim’in Tefsirini Peygamberimizin tefsiri ile başlatmaktaırlar. Peygamberimizin Ashabı Kur’an’ın inişine şahit olmalarına rağmen anlayamadıkalrı bazı ayetleri Peygamber’imize açıklaması için sormuşlar ve tefsir peygamberimizin getirdiği açıklamalarla başlamıştır. Onun açıklama yöntemi daha sonra takip edilmiş, incelenmiş ve böylece tefsir ilmi bir disiplen olarak gelişmiştir.


2- Sahabe Tefsirini katagorilerini yazınız?


Cevap: Hz. Peygamber’in vefaatından sonra Kur’an’ı açıklama işiyle, bu konuda öne çıkmış bilgili ve kavrayışlı sahabiler meşgul olmuşlardır. Sahabenin tefsirini temelde iki kategoride görmek mümkündür:


  1. Müşehadelerine dayalı açıklamalar.

  2. Kişisel bilgi ve kavrayışlarına göre yaptıkları açıklamalar.


3. soru: Peygamber’imizin, Sahabilerin ve Tabiunların tefsir karyaklarını yazınız.


Cevap : Peygamberimizin Tefsir kaynağı: Kur’an-ı Kerim ve kendi reyi idi.


Sahabilerin Tefsir Kaynağı: Hz. Muhammed , Arap dili ve edebiyatı,  kendi müşehadeleri ve Ehli kitap alimleri


Tabiunların Tefsir kaynakları: Sahabe, ehli kitap, kendi bilgi ve kavrayışları.


4. Soru: Tefsir çeşitlerini yazınız.


Cevap:


1: Kur’an tefsirini Hz. Peygamber ve ilk iki neslin açıklamalarından ibaret gören anlayış; Rivayet Tefsiri


2: Bu malzemelerin yanında kişisel bilgi ve tecrübeye dayalı akıl yürütmeyi, kişisel anlama ve yorumlamada etkin kılınmasını öngören anlayışa işaret etmektedir. Dirayet Tefsiri.


5.Soru: Kur’an’ın Kur’anla tefsiri dirayet mi,  Rivayet Tefsirine mi girer?


Cevap: Kur’anın Kur’an’la tefsiri müfessirin Kur’an’ı kendi bütünlüğü içinde anlayıp, açıklaması demektir. Dolayısıyla bu açıklama işini yapacak olan, ilgili ayeteleri arayıp bir araya getiren, kendi kavrayışına göre bir sonuca ulaşan müfessirdir. Dolayısıyla bu bir dirayet işidir.


6. Soru: Meşhur Rivayet Tefsirlerini sıralayınız?


  1. İbn Cerir et Taberi’nin Camiu’l Beyan an Te’vili’l-Kur’an’ı

  2. İbn Ebi Hatim (v.938)’in Tefsiru’l Kur’ani’l- Azimi

  3. Ebu’l-Leys es Semerkandi’nin Tefsiri

  4. El-Vahidi’nin El-Vecis fi Tefsiri Kitabi’l

  5. El-Beğavi’nin Mealimu’t-Tenzil’i

  6. Ebn Atiyye’nin el-Muharreru’l-Veciz fi Tefsiri Kitabi’l Aziz

  7. İbn Kesir’in Tefsiru’l Kurani’l Azim

  8. Celamuddin es Suyuti’nin ed-Durrul Mensur fi’t Tefsir bi’l me’sur’u


7. Soru: Tek Yönlü dirayet tefsiri nedir?


Cevap: Müferssirlerin özellikle bir konu, bir disiplin ve bir ilgi noktasından yola çıkarak, Kur’an’ın belirli ilgili bölümleri üzerine yoğunlaşmalarıdır. Bu yoğunlaşmaların sonucu oluşan tefsir çalışmalarırı da tek yönlü dirayet tefsiri kategorisinde ele alınır. (ör: Fıkhi tefsir, ilmi tefsir, fersefi tefsir vb. )


8. Soru: El-Ferra’nın Tefsirinin adı nedir? Kısaca bu tefsirden bahsediniz.


Tefsirin adı: Meâni’l Kur’an’dır.  Özellikleri: Bu metnin amacı Kur’an-ın anlaşılmasını zorlaştıran dil problemlerine ışık tutmaktır. Bu sebeple ele alınan ayette ihtiyaç duyulan kelimelerin iğrabı üzerinde durmakta ve kendi iğrab tercihine uygun olarak ayetin manasını vermektedir.  Yer yer kıraat meselelerinden de bahseder. Açıklamalarda sık sık arap şiirine de baş vurur. Ayrıca gereken yerlerde sebebi nuzul rivayetlerinden de faydalanır.


9. Soru: Müfessirlerden İbnu Kuteybe’nin Tefsirinin adı nedir? Eserden kısaca bahsediniz.


Tefsirin adı: Te’vilu Muşkilu’l Kur’an ve Ğaribu’l Kur’an’dır. Bu iki eserin birleştirilmesiylede El-Kurteyn Garibu-l Kur’an  oluşmuştur. Bu kitabın özellikleri: Allah’ın isim ve sıfatları ile ilgili 26 kavramla ilgili bilgi verir. Kur’anda geçen 40 kelime hakkında bilgi verir. Fatiha’dan  Nas’a kadar her suredeki kelime ve terkipler üzerinde durur. Lüzumsuz uztamalar yoktur. Garip kelimelerin açıklanması için önce kur’an sonra başka müfessirler sonra lügata başvurmuştur. Kendinden sonraki tefsir ler için önemli bir kaynak olmuştur.


10. soru: Müfessirlerden İbn Ebi Hatim’in ilmi  hayatını özetleyiniz.


Cevap: Kendisi büyük ve itibarlı bir aileye sahiptir. Bunun yetişmesinde önemli bir rolü olmuştur. En başta gelen hocalarından biri; zamanın önemli bir hadis alimi olan Ebu Hatim’dir. Akrabası olan Ebu Zur’a er- Razi’nin de onun üzerinde büyük etkisi olmuştur. 15 yaşında babası ili birlikte hacca gitmiş, Suriye, Hicaz ve Irak bölgelerindeki rivayet ve rivayet kalıplarına ulaşabilmiştir. Bu konu ile ilili Mısır, Suriye ve İsfehan bölgelerine seyahatlerde bulunmuştur. 20’den fazla şehir gezerek bölgenin alimleri ile görüşüp ilmi bilgi ve malzeme alşı verişinde bulunmuştur. Onun çok geniş rivayet malzemesine sahip oluşu ancka bu çok verimli geçen ilmi seyahatleri ile izah edilebilir. Onun için problem nasların sıhhatinden emin olmaktır. Bu sebeple bütün gücünü rivayet zincirinin sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesine vermiş ve bu konu ile ilgili olan el Cerh ve Ta’dil ismindeki önemli eserini kaleme almıştır. İslam ilimlerinin çeşitli dalları ile ilgili 22 kadar eser vermiştir.



0 Yorum - Yorum Yaz


1) Sahabenin tefsir alanını ilgilendiren özellikleri ve dönemin kaynakları nelerdir?

*Sahabe dönemi kaynakları;Kur’an’ı Kerım,Hz.Peygamberin tefsiri,kendi rey ve içtihadlarıdır.
Özellikleri; *İman *Hz. Peygamberin talim ve terbiyesi *Nüzul ortamının müşahadesi
*Dil ve dilin inceliklerine hakimiyet *Ayetlerin içerdiği hükümlerin illetlerine hakimiyet

2)Tabiun dönemi tefsirini sahabe dönemi tefsirinden ayıran özelliği nedir?

* Tabiun döneminde yalnızca tefsirin içeriğine yönelik değişimler olmamıştı,tefsir biçimde değiştirmişti.Basit ihtiyaçları giderme ötesinde sistematik olarak Kur’an’ı Kerimin bütününü tefsire konu edinen bir anlayışa bırakmıştı. En önemli göstergesi pek çok tabii aleminin tümevarım tarzını kullanarak kelime tahliline girişmesidir.Bir kelime ve ya kavramın Kur’an’ın tamamında ne anlama geldiğini araştırmışlardır.

3)Rivayet tefsiri nedir? Bu alanda öne çıkan 2 isim yazınız.

*Ayetlerin tefsirine ilişkin Peygamber,sahabe ve tabiundan nakledilen rivayetleri bünyesinde toplayan tefsirlerdir.
*İbni Cebir Taberi’nin ‘’Cami’ul Beyan’’ı ve İbn Ebi Hatim’in ‘’Tefsiru’l Kur’an ül Azim ‘’

4)Dirayet tefsirini açıklayınız. Bu alanda öne çıkan 2 isim yazınız.

*Aslında tefsir faaliyeti bütünüyle bir dirayet işidir.Bu ayrımın ortaya çıkması tefsir faaliyetinden değil, tefsir eseri ortaya koymadaki tercihlerden kaynaklanır.Dolayısıyle biçimseldir. Çok yönlü dirayet tefsiri ve tek yönlü dirayet tefsiri olarak ikiye ayrılır.
*Fahreddin er-Razi ‘‘Mefatihu’l Gayb’’ ve İmam eş-Şafi ‘’ Ahkamu’l Kur’an’’





5)Tefsir ve Te’vil arasında bulunan dört farkı yazınız.

*Tefsir te’vilden umumidir.
*Tefsir kelimeler,te’vil manalar için kullanılır.
*Tefsir ashaba,te’vil ise alimlere ait bir iştir.
*Tefsir rivayete , te’vil dirayete dayanır.

6)Yenilikçi tefsir çalışmalarının temsilcilerinden üç kişi yazınız

* Muhammed Mustafa Merağı   *İzzet Derveze  *Cemalettin Kasım

7)İlmi tefsir çalışması alanında en meşhur eserin adını ve yazarını yazınız.

*Tahtavi Cevheri’nin ‘’Cevahir’ul Kur’an’’ adlı eseridir.

8)Mukatil b. Süleyman’ın tefsiri hakkında bilgi veriniz.

*Tefsirinin adı ‘’et-Tefsüru’l Kebir’’ dir. Kur’an’ın tamamını ayet sırasına göre içine alan bir tefsirdir.Bu özelliği ile bize kadar ulaşan ilk tefsir olarak kabul edilmektedir.Tefsirde yer yer israili haberlere ve tarihi hadiselerede yer verilmektedir. Herhangi bir mezhep mücadelesine rastlanılmamaktadır.Tefsirne hemen hemen isnad yok gibidir nadir olarak bazı ayetlerin tefsirinde isnada rastlanılmaktadır.Bu durum o zamanlar cari olan isnad sistemine aykırı olup hadisçilerin tenkidini üzerine çekmiştir.

9)El-Ferra’nın tefsirinin hedefi hakkında bilgi veriniz.

*Meani’l-Kur’an adıyla meşhur olmuş eserin asıl adı Tefsiru Muşkilu’l İ’rabi’l-Kur’an ve Meanihi’dir. Tefsirin hedefi Kur’an metinlerinin anlaşılmasında karşılaşılan dil problemlerine ışık tutmaktır. Bu sebeple o,önce ele aldığı ayette izaha ihtiyaç duyulan kelime ve kelimelerin irabı üzerinde durmakta ve kendi irab tercihine uygun olarak ayetin manasını vermektir.

10)İbnu Kesir’in tefsiri hakkında bilgi veriniz.

*Tefsirinin adı,Tefsiru’l-Kur’ani’l-Azim’dir. İbn Kesir,eserinde önce tefsir edeceği ayeti veriri. Onu,kolay ve özet bir ifadeyle açıkladıktan sonra varsa konuyla ilgili diğer ayetleri sıralar.Bu nedenle onun bu tefsiri,Kur’an’ın Kur’an’la tefsirinde haklı bir şöhret yapmıştır.
Tefsirin başlıca özelliklerinden birisi de israiliyyat konusundaki hassasiyetidir. İsrailiyatla ilgili rivayetlerden kaçınılması gerektiğine bazen genel olarak bazen de örnekler vererek temas eder.




0 Yorum - Yorum Yaz


1.Muhammed İzzet Derveze'nin tefsirinin en belirgin özelliği nedir?
-Muhammed İzzet Derveze, eseri et- Tefsiru'l- Hadis'te sureleri nüzul sırasına göre tefsir etmiştir. Tefsir yaparken, siyer ilminden, sebeb-i nüzulden çokça yaralanmıştır. Kur'an'ı Kur'an'la tefsir etmeye gayret göstermiştir.

2.Seyyid Kutub'un tefsirinin en belirgin özelliği nedir?

Seyyid Kutub, eseri Fi-Zilali'l-Kur'an'da Kuran'ı günümüzde yaşananlarla irtibatlı bir şekilde anlama ve yorumlama çabasına girişmiştir. Kıssa ve tarihi olayları zaman içinde olup bitmiş hadiseler şeklinde yorumlamak yerine, zaman üstü ve süreklilik ifade eden genel hükümler olarak ele alır. Derveze hem şer'i ilimleri hem de Batı'nın felsefe ve anlayışını bildiğinden tefsirinde günümüz insanını etkileyebilecek önemli tespitler yapmayı başarabilmiştir.

3.Son yüzyılda Kur'an'ın yorumlanmasına ilişkin olarak beliren yeni yaklaşımlara şekil veren temel durum nedir?

Müslümanların Batı uygarlığı ile rekabet edecek gücü biriktirememiş ve hatta çeşitli alanlarda ona karşı yenilmiş olmaları son dönem İslam düşüncesinde belli düşüncelerin doğmasına neden olmuştur. Müslüman topluluklar sürekli olarak ‘'Nerede yanlış yapılmıştır da böylesi bir durumla karşılaşılmıştır?'' sorusuna benzer soruları sürekli olarak sormuşlardır. Bu ve buna benzer sorulara verilen cevaplar ise çoğunlukla şöyle olmuştur: ‘'Kur'an'ı gerektiği gibi anlamadığımız ve gerektiği gibi hayat aktaramadığımız için böyle bir sonuçla karşı karşıya kaldık.'' Bu ise Kur'an'ın yorumlanmasında eskisinden farklı çalışmaların ortaya çıkmasına zemin olmuştur.

4. Dilbilimsel (Filolojik) tefsir faaliyetlerinin oluşumunun başlıca nedeni nedir?
Fetihlerin artmasıyla, İslam'la şereflenen insan sayısının da artması, bu insanların Kur'an'ı, dolayısıyla da Arapça'yı anlama çabalarına sebep olmuştur. Böylelikle filolojik tefsirler, bir ihtiyaç halini almıştır.


İlitam kitabından çıkarılabilecek en seçkin sorular, çıkarılmış zaten. Olduğu kadar, olmadığı kader. (:


1 Yorum - Yorum Yaz

esma özer 12070295    29.12.2013

İLİTAM KİTABI  10 SORU VE CEVAPLARI

1.       1.Rivayet ve dirayet tefsiri arasındaki bağı açıklayınız.

Aslında dersin başından dediğimiz gibi rivayet ve dirayet tefsiri iç içedir. Her rivayet tefsirnin içinde bir dirayet, her dirayet tefsirnin içinde de bir dirayet tefsiri vardır. Aslında müfessir eserini oluştururken rivayetleri içine alarak biçimsel olarak rivayet tefsiri yapmış olur. Hatta bu müfessir bu rivayetleri de sıralarken kendi görüşünü baza alacağından dirayet tefsiride yapmış olur. Aslında tefsir en başından beri bir dirayet işidir.

 

2.       2.Tabiun  dönemindeki tefsir çalışmalarını değerlendiriniz.

Tabiun döneminde tefsir olduğunca ilerlemiş ve artık sistematikleşmiştir. Sistematik olarak kuranın bütününü tefsire konu edinmişlerdir. Tümevarım yöntemine kullanarak kelime tahliline giriştiler ve o kelimenin kur’anı-ın tamamında ne anlama geldiğini ortaya koymaya çalışmışlardır. Ayrıca rivayet tefsirinin  gövdesini büyük ölçüde tabiunların görüş ve açıklamaları oluşturur.

 

3.       3.Kur’an tefsirine ilişkin ilk yazılı belgeler kiminle başlamıştır?

Sahabeden ibn Abbas ile başlamıştır.

 

4.       4.Müslümanların birinci kaynağı olan kur’an-ı kerimi anlama ve yorumlamadaki farklılaşmayı doğuran nedir?

Kuran tefsirine çalışan herkes ilmi kapasitesine  , kavrayış derecesine, siyasi ve mezhebi kavrayışlarına göre kur’an-ı  açıklamıştır. Buradaki söylenilmek istenen  en önemli şey insan yaşadığı toplumdan etkilenir ve  yaşayış biçimine göre bir anlam küresi oluşur, işte tamda bu noktada insanda bu anlam küresi ile  kur’an-ı anlayacaktır. İnsanlar yaşadığı dönemin çocuğudur ve  kur’an-ı ancak hayatı boyunca oluşan anlam bütünlüğü ile anlayacaktır. Buradaki neden zaman ve çevredir. Tabiî ki bundan başka alınan eğitim ve kişisel anlayış kur’an daki farklı anlayışları doğurur. Eğer çevre yanlış bi anlam küresi oluşturmuşsa sende kur’an-a dair bunu kırmasını da bilmelisindir. Hocam sizin tabirinizle aklını kiraya vermez doğru düşünürsen ,aklın yaratıcısının yolunu elbet bulacaktır.

 

5.       5.Tek yönlü dirayet tefsiri çeşitlerinden olan dilbilimsel(filolojik) tefsiri yapmayı gerekli kılan neydi?

Öncelikle fetihlerle beraber çeşitli dillere, kültürlere, ırklara mensup insanlar  Müslüman oldular ve buda beraberin de insanlarda kur’an-ı  okuma ve anlama isteği dogurdu. Ancak bunun gelişmesi o an için zordu. Bu durum, öncelikle onların  arap dilini öğrenmelerini beraberinde getirdi. Bu arada  bir yandan da  arap dili de  arap olmayan dillerin etkisiyle farklılaşmaya başlamıştı. Hint , yunan , iran edebiyatının etkisi altına girmişti. İşte bu gibi durumlar arap dili ve kurallarının tespit edilmesini zorunlu kıldı. Kur’an-ı kerim de bu kuralların tespit edilmesinde tek öz ve vazgeçilmez bir kaynaktı. Böylelikle dilbilimsel tefsirler oluştu.

 

6.       6.İlmi tefsir hangi amaçla ortaya çıkmıştır ve hangi yönü ile alimler tarafından eleştirilmiştir?

İlmi  tefsir kur’anda  çeşitli ilimlere , icatlara işaretler bulunduğunu kanıtlamak için doğmuştur. Bu tefsiri yapan müfessirler bazı önemli bilimsel olayların , doğa ile ilgili mucizelerin kuranda zaten belirtildiğine dikkat çeker  ve bunları açıklar. Mesela tatlı su ile tuzlu suyun  okyanusta birbirine karışmaması mevzusu vardır ve bu olayın kuranda belirtildiğini alimlerimiz söylemiştir.  Aslında ben bunu ilk duyduğum son derece etkilenmiştim. Rabbimin kudretini yüceliğini daha da iyi hissettim. Aslında hayatımda her an böyle mucizevi denecek kadar olaylar var görebilmem , duyabilmem, bebeğin anne rahmindeki hali,  ancak bunlara alıştığımızdan çoğu zaman bu durumu hissedemiyoruz. Ama bu olayı önceden hiç duymadığımdan bana daha bi ilgi cekiçi ve rabbim yüceliğini daha bi iyi hissettirmişti. Ancak bunların yanında  Allahın  asıl istediği kuran ile  tevhid inancını ve ahlak ilkelerini insanlığa sunmaktır. Yani kuran bir bilimlel ansiklopedisi  değildir ve insanlar tarafından böyle algılanmamalıdır. İşte bu tehlikeden dolayı alimler bu tarzı eleştirmiş ve karşı çıklmışlardır. Ancak inanan insanlar için dünyada işaretler vardır, ve bu tefsirden de gerektiği  ölçüde aşırılıklara kaçmadan ölçüde faydalanabiliriz.

 

7.       7.Et- taberi’nin tefsir yöntemi ve eseri hakkında bilgi veriniz.

Eserini tam adı Camiul-Beyan an Tevili Ayil-Kur’andır. Rivayet tefsiri şeklinde kaleme alınmıştır. Bu tefsir, kendinden sonraki rivayet tefsirlerini kaynaklık etmiştir. Ancak dirayet tefsiri yönünden de küçümsenmeyecek derce de tesbitleri  ihtiva eder. Taberi tefsirine bir mukaddime ile başlar, burada kuran ile ilgili bazı konulara yer verir. Tefsir ve tevil terimlerini açıklar. Taberi tefsirine tefsir değil tevil adını vermiştir. Ayetle ilgili kendine ulaşan  aynı anlamda olan ve birbirini tamamlayan rivayetleri peş peşe senetleri ile zikreder. Ayrıca tefsire dair rivayetleri saymakla yetinmez  gerek ravilerin senetlerini  gerek metinleri tenkide tutar,senetleri zayıflık ve kuvvet nokta-ı nazarında inceleyerek tercih yapar.birde kelime izahlarında arap şiirinden yararlanmıştır.

 

8.       8.İzzet derveze’nin tefsirinin özelliklerini yazınız.

Bu tefsirin en önemli özelliği surelerin nüzul sebeplerine göre tefsir edilmiş olmasıdır. Ayetleri sırayla ele alıp tefsir etmek yerine  , aynı konuda olanları gruplandırarak işlemiştir. Tefsirinde siyer bilgilerini önemli bir veri olarak kullanmıştır. Kur’an-ın kuranla anlaşılmasına önem vermiştir. Kur’an-a bir bütün olarak bakmıştır ve onun ana ilke ve prensiplerini belirlemeye çalışmıştır. İlmi tefsir tarzına şiddetle karşı çıkmıştır. Neshi ise prensip olarak kabül etmiştir. Eserini de sade bir uslübla ve anlaşılır bir şekilde yazmıştır.

 

9.       9.Seyyid Kutub’un hayatına dair bilgiler veriniz.

Mısırda doğdu. Daha sonra Kahireye giderek  orta ve lise tahsilini el-ezher de bitirdikten sonra  Kahire üniversitesinin dar’ul ulum fakültesine girdi. Daha sonra sosyoloji doktoraı yapmak için Amerikaya gönderildi. Mısıra döndüğünde konum dersleri isimli makalesini yayımladı. Onun bu makalesi ile bir dönüşüm içine girdiği ve İslami düşünce hareketine katıldığı kabül edilir. Bu makaleinde mısırın o donem ki toplumsal yapısını da eleştirir. Bu düşünceleri oluşurken bir süre sonra  ihvan-ı müslimin teşkilatının bir fikir elemanı olarak çalışmaya başladı. Ancak yönetici olarak ihvanda bir makamı yoktu. İhvanın gazete ve dergilerinden halkı sürekli islama davet etti. 1954’te düzenlenen süikast girişimde birçok Müslüman kardeşler üyesi gibi oda tutuklandı. Sonra serbest bırakılıp tekrar tutuklanma durumları oldu ve çoğu kesimin karşı çıkmasına rağmen 29 ağustos 1966’da idam edildi.

10.  10. Yenilikç i tefsir çalışmaları hangi düşünce ile başlamıştır?

Kur’an-ın  bir hidayet kitabı olduğu ve hayata yön vermesi gerektiği belirtilir ve eski tefsir çalışmalarının  bunu göremediklerini düşünerek bu geleneği eleştirmişlerdir. Geçmişte yazılan tefsirlerde  israiliyat haberleri, hurafeler , uydurma hadisler kullanılmıştır. Buda  kur’an-ın insanlar için yol gösterici olduğunu arka plana itmiştir. Bunun için islamın baştaki saflığına dönmesi gerekir denmektedir. Bu görüşreriyle de bu çalışmayı ilk cemalattin afgani başlatmıştır.

 

 

 

 

 


0 Yorum - Yorum Yaz


  İlitam Kitabından 10 Soru- Cevap

1. Peygamberimizin Kur'an'ın bütününü tefsir edip etmediğini açıklayınız.

Peygamberimizin Kur'an'ın bütün ayetlerini tefsir ettiğini iddia edenler olsa da O, Kur'an'ın bütününü tefsir etmemiştir. Kaynaklarda Hz. Peygamber'e isnad edilen açıklamaların sahabe ve tabiundan nakledilen tefsirlere oranla çok az olmasını buna kanıt olarak gösterebiliriz.

2.Sahabenin Kur'an'ı tefsirini diğer tefsirlerden ayıran özellikler nelerdir?

-Kur'an'la olgu arasındaki bağlantıyı sonraki nesillerden daha sağlıklı bir biçimde kurmaları

-Ayetlerin nüzûl sebeplerini bilmeleri

-Kur'an'ın; tarihi, psiko-sosyal, dinî, ahlâki, siyasî, örfî, kültürel arka planını yansıtması

3.Kur'an'ı anlama ve yorumlamadaki farklılaşma nasıl doğmuştur?

-Kur'an'ı tefsir etmeye çalışan herkes; ilmî kapasitesine, kavrayış derecesine, çeşitli ilim dallarındaki ihtisasına, siyasi ve mezhebi kanaatlerine ve bilinç muhtevasına göre Kur'an'ı açıklamıştır. Kişiler, içinde yaşadıkları çevrenin bir ürünü olarak o çevredeki siyasi, iktisadi, ahlaki, ilmi, felsefi, ve ideolojik oluşumlardan etkilenir. Aldıkları eğitim, kişisel idrak ve anlayış seviyeleri farklı olabilir. İşte bu farklılaşmalar birinci kaynak olan Kur’an’ı anlama ve yorumlamada farklılaşmayı doğurmuştur.

4.Rivayet tesiri nedir? Bir örnek veriniz.

Ayetleri tefsirine ilişkin Hz. Peygamber'den, sahabeden ve tabiundan nakledilen rivayetleri bünyesinde toplayan tefsirlerdir. Kaynağı ise Hz. Peygamber'in sünneti, sahabe ve tabiun görüşleridir.

İbni Ebi Hatim'in Tefsiru'l-Kur'ani'l Azim'i bu tefsir çeşidine örnektir. Bu eser ilk asırların tefsir malzemesini toplayan büyük tefsirlerden biridir. Eser iki sayfalık mukaddime dışında İbni Ebi Hatim'in kendi görüşleri yer almamıştır.

5.Çok yönlü dirayet tefsiri nedir? 3 örnek veriniz.

Müfessirin Kur'an'ı;  baştan sona pek çok aracı ve kaynağı kullanarak tefsir edip onu yorumlamalarına denir. Bu tefsirlerde genel olarak dil-bilimsel analizler, edebi sanatlar bağlamında ve kıraatine ilişkin açıklamalar, kelami, fıkhî, ahlakî ve benzeri açıklamalar yer alır.

-Fahrettin Razi , Mefatihu'l Gayb

-Kurtubi, Camiu i- Ahkami'l Kur'an

-Zemahşeri, Keşşaf an Hakaik'it Tanzil

6.Yenilikçi tefsir anlayışı nasıl ortaya çıkmıştır?

Bu yaklaşım geçmişteki tefsir geleneğine eleştirilerini vurgulu bir şekilde yaparak ortaya çıkmıştır. Yenilikçi tefsir anlayışında Kur'an'ın bir hidayet kitabı olduğu ve hayata yön verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bunu göremeyince de tefsir geleneğini eleştirmişlerdir. Geçmişte yazılan tefsirlerde Kur'an'ın okuyucusunu hidayete çağıran ve toplumlara yön veren yanı görülmemiş, israiliyat haberleri, hurafeler ve uydurma hadisler kullanılmıştır. Müslümanların bu zor durumdan kurtulmaları için islamın başlangıçtaki saflığına tekrar dönmesi gerektiğini savunuyor bazı âlimler. Böylelikle ortaya çıkmış oluyor.

7.Batınî, istinsah, müşkil, ve ulumu'l Kur'an kelimelerini kısaca açıklayınız.

Batınî: Kalp, gönül ve keşifle ilgili olan; gizli hakikatleri konu alan.

İstinsah: Bir kitabın veya yazılı bir metnin nüshasını çıkarma, onu harfi harfine kopya etmektir.

Müşkil: Kur'an'ın bazı ayetleri arasında ihtilaf ve tezat gibi görünen Hususlar anlamına gelmektedir.

Ulumu'l Kur'an: Kur'an ilimleri. Kur'an'ın inişini, tertibini, toplanmasını, yazılmasını, okunmasını, tefsirini, icazını, nasihini, mensuhunu konu edinen ve hakkındaki şüphelerin giderilmesi açısından Kur'an'la ilgili olan ilimlerdir.

8. Taberi tefsirinin adı ve özelikleri nelerdir kısaca açıklayınız.

Eserin adı Camiu'l Beyan Tevili Ay'il Kur'an 'dır. Rivayet tefsirinin ilklerinde ve en önemlilerinden biridir. Bu tefsir kendinden önceki rivayet tefsirlerine kaynaklık etmiştir. Ancak dirayet tefsiri yönünden de küçümsenemeyecek kadar iyidir. Taberi bu eserini daha hacimli bir şekilde kaleme almış, ancak fazla uzun olması nedeniyle daha sonra kısaltarak bugünkü haline getirmiştir.

9.İbni 'Aşûr 'un hayatı ve eseri hakkında kısaca bilgi veriniz.

 Tunus'ta 1879' da doğmuştur. Okuduğu üniversiteye öğretim üyesi olarak atanmıştır.  Üniversitede daha çok Arap Dili ve Edebiyatı, Fıkıh Usulu, Hukuk Felsefesi, Hadis ve Tefsir dersleri okutmuştur. Tefsirini adı Tahrir ve Tenvir'dir. Ayetleri Kur'an sırasına göre tefsir etmiştir. Ayetlerin tefsirin de yine ayetlere başvurmuş, gerektiğinde Hz. Peygamberin tefsirinden ve seleflerden gelen görüşlerden de istifade etmiştir.  Tefsirinde belagat konularına Lügavi ve gramer inceliklerine de girmiştir.

10. ‘’Tefsiru'l Kebir’’ eserinin adıdır. Kur'an'ın tamamını ayet sırasına göre içine alan bir tefsirdir. Bu özelliğiyle bize kadar ulaşan ilk tefsir olarak kabul edilmektedir. Ehli kitabı tasvir eden ayetler izah edilirken veya sebebi nüzülleri verilirken çokça kişi isimleri zikredilmektedir.

Yukarıda hangi âlimin eserinden bahsedilmektedir?

cevap: Mukatil b. Süleyman

 

 


0 Yorum - Yorum Yaz


İLİTAM KIRAATİMDEN

 SORU VE CEVAPLAR

S1)Rivayet tefsiri ne demektir açıklayınız?

C1)Rivayet tefsiri Peygamber, sahabe ve tabiinin rivayetlerini bir arada bulunduran tefsirdir. Aslında akli tefsir sahabe asrında da var olmuştur ama genel olarak rivayet kullanılmıştır bu yüzden rivayet tefsiri olarak adlandırılmıştır.

S2) Dirayet tefsiri ne demektir?

C2) Kur’ân’ı Kerim’in tefsirini Peygamber, sahabe ve tabbinin rivayetlerinin yanında kişişsel bilgi ve tecrübeye dayalı akılyürütmeyi, kişisel anlama, açıklama ve yorumlamayı esas alan anlayıştır.

S3) Dirayet tefsirinin, Rivayet tefsirini içermesini açıklayınız.

C3) Peygamber Efendimizin zamanından beri aslında dirayet yani akıl kullanılmıştır. Birçok anlam varken kişilerin birini tercih etmeleri onların akıllarını kullandıklarını gösterir. Bir Taberinin Tefsirine her ne kadar da Rivayet tefsiridir desekte aslında dirayet içerir çünkü Taberi kitabında rivayetlere yer vermiş daha sonra onlar arasından kendi seçimini belirtmiştir. Buda onun dirayetini kullandığını gösterir. Kıssaca daima dirayet rivayeti içermiştir. Böyle iki guruba ayrılıp isimlendirilmelerinin temel sebebi  tefsir faaliyetlerinden değil, tefsir eseri koymadaki tercihlerden kaynaklanmaktadır. Bazı müfessirler sadece Peygamber, sahabe ve tabiin rivayetlerine yer verirken bazılarıda bunun yanında kendi içtihatlarını da koymuşlardır.

S4) İlim tefsiri neden eleştirilmiştir? Bir örnek veriniz.

C4) Geri kalmışlığın sebebi olarak Kur’ân’ı iyi anlayamamak olarak gören bazı müfessirler bilimsel olarak ortaya çıkan herşeyi Kur’ân’a dayandırmaya çalışmışlar. Bilim daima hareket halindedir. Yenilenir ve değişir. Hatta yanlışlanada bilir. Kur’ân’ı bilime dayandırmak Kur’ân’ı sınırlamaktır. Hatta onu yalanlamaya kadar götürebilir. Nitekim Hristiyanların İncil de muhalefete düşmelerinin sebebi bilimsel şeyler içerdiğini idda etmeleridir. Onlar Kopernikin bir dediği sözle dinde kuşkuya düşmüştür. Örnek olarak el-İskenderani nin yazmış olduğu Keşful Esrari’n Nuraniye kitabı bu kitap eleştirilmiştir. Çünkü Kitab-ı bilim ansiklobedisi gibi ele almıştır.

S5)Dirayet tefsirinin çeşitleri nelerdir?

C5) Dirayet tefsiri ikiye ayrılır. 1. Tek yönlü dirayet tefsiri 2. Çok yönlü dirayet tefsiri. Tek yönlü dirayet tefsiri de kendisi arasında beşe ayrılır. Bunlar

*Dilbilimsel Tefsir

* Fıkhi Tefsir

*İlmi Tefsir

* Felsefi Tefsir

*Tasavvufi Tefsir

S6) Tasavvuf Tefsirinden iki  müfessir ve eserini yazınız.

C6) Ebu Abdirrahman es-Sülemi  (412/1021)nin Hakâiku’t –Tefsiri

       İsmail Hakkı BUrsevi ‘nin Ruhul Beyan Tefsiri

S7)Hz.Peygamberin Tefsirinden örnek veriniz?

C7) Bakara suresi 238. Ayette geçen “salatu’l vusta” kelimesini “ikindi namazı oalrak” açıklamıştır.

       Bakara suresi 143. Ayette geçen “vasat” kelimesini “adl” olarak tefsir etmiştir.

S8)Tabiin dönemi tefsiri hakkında bilgi veriniz.

C8) Peygamberden sonra tefsir faaliyetine sahabe onlardan sonrada tabbiin bu görevi üstlenmiştir. İslam coğrafyasının genişlemesine paralel olarak tefsir ilmide yayılma göstermiştir. İslam arapları aşmış mevali denilen topluluk tarafındanda anlaşılabilmesi söz konusu olmuştur. Sahabeyle görüşe bilme sadetine eren tabiinler sahabeden tefsir ilmini devralmıştır. Bu ilim transferine örnek olarak Abdullah bin. Abbas’ın talebeleri olan Said bin Cübeyr, Mücahid, İkrime gibi tabiini sayabiliriz. Tabbin kaynak olarak  sahabe tefsiri,ehli kitap, israiliyat ve kendi bilgi ve kavrayışları olarak kaydedebiliriz.

Rivayet tefsirinin gövdesini tabiin oluşturmuştur. Bu dönemde artık basit ihtiyaçları gözeten ve daha ötesine geçmeyen tefsir yaklaşımı yerini, sistematik olarak Kur’an’ın bütününü konu eden yaklaşıma bırakmıştır. Bunu dil çalışmlarından anlıyoruz. Bunun bir diğer önemli göstergeside birçok tabiin dönemi müfessiri tümevarım yöntemini kullanmıştır.

S9)Yenilkçi Tefsir çalışmalarının doğuşu nasıl olmuştur.

C9) Yenilikçi yaklaşım geçmişi eleştirmekle başlamıştır. Bu ilk gerçekleştiren Cemalettin Afgani olmuştur. Onlar Kur’ân’ı eski müfessirlerin Kur’ân’ın amacına uygun olmayarak tefsir ettiklerini savunmuşlar. Bunun üzerine çalışmalar yapmışlardır.Onlara Müslümanların geri kalış nedeni İslam geleneğidir ve bu durumdan çıkmak için Kur’an’ın yeniden okunması ve yorumlanması gerekmektedir. Geçmişte yazılan tefsirlerde amaç şaşmış çokça israiliyata, uydurma haberlere ve hurafelere yer verilmiştir. İşte bunu ortadan kaldırmak ve Kur’an’ın asıl amacı olan hidayete erdirme ve toplumlara yön veren tarafını ortaya koyma hedeflenmiştir.

S10) Kur’an’ı ilk defa nuzül sırasına göre tefsir eden müfessir kimdir? Eseriyle beraber yazınız.

C10) Muhammed İzzet Derveze’dir eseri ise et-tefsiru’l-Hadis adlı eseridir 12 cilttir.

 

 

 

 

 

 

 

S1)Mukatil b. Süleymanın eleştirilme sebebi nedir?

C1)Eserinde çokça israiliyata yer vermesidir. Buda eserinin güvenilirliğini düşürmüştür. Yinede ilk tefsir kitabı olması sebebiyle önem arzetmiş ve diğer müfessirlere kaynaklık etmiştir.

S2) El- Ferra’nın sizde bıraktığı izlenim ne olmuştur, kazanımlarınızı yazınız.

C2) Ben hayatını okuduğumda ilk gözüme çarpan şey hafızası oldu. Yazı kullanmadan bütün duduklarını ezberlemek gerçekten müthiş bir şey. Bu kadar ilgimi çekmesinin sebebi belkide zamanımızda az rastlanan bir durum olduğudur. Bunun sebebini düşündüm ve kendime göre cevaplar buldum. Bunun sebebi yediklerimiz, bunun sebebi izlediklerimiz, bunun sebebi ilgi noktalarımızın farklı olması, bunun sebebi belkide hedefimizin olmaması. Doğrusu Ferra hazretlerini kıskandım. Rabbim ilminden bizlerede nasip etsin. Allah gani gani rahmet eylesin. Kazanımım onun azmi oldu.

S3)İbn Kuteybe hakkında bilgi veriniz.

C3) 213 yılında Kufede doğmuştur. Fıkıh, tefsir, hadis, kırrat gibi birçok ilim tahsil etmiş ve hocalığını yapmıştır. İlim tahsili için Horosan, Basra, ve Mekke’ye gitti.  Ömrünün büyük bir kısmını Abbasiler döneminde Bağdat’ta geçirmiştir.

Tefsir adına iki eseri vardır bunlar Tevil’i Müşkilu’l Kur’ân ile Garibu’l-Kur’ân dır. Bunlar birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğu için daha sonra İbn Mutarrif el-Kinâni tarafından birleştirilmiş ve el-Kurteyn adını almıştır.

S4) Taberinin eseri hakkında bilgi veriniz.

C4) Eserinin adı Camiu’l-Beyan an Te’vili Âyi’l Kur’ân’dır. Bu eser rivayet tefsirinin ilklerinden ve en önemlilerindendir. Taberi tevsirine bir mukaddime ile başlar. Mukaddimede Kur’ân ile ilgili bazı terimlere yer verir.

Eserine Tevsir yerine Te’vil adını vermiştir. Rivayetleri merfu, mevkuf, maktu hadis olamalarına göre sıralayarak verir. Rivayetleri saymakla yetinmez gerek rivayetlrin senetlerini gerekse metinlerini tenkite tutar. Kuvvetli zayıf olarak ayırır ve tercihte bulunur. Burdanda aslında ne kadar da rivayet tefsiri desekte aslında dirayetide içinde barındırmaktadır.

S5)Zemahşeri hakkında bilgi veriniz.

C5) Zemahşeri h.538 de vefat etmiştir. Mekke’de uzun süre ikamet etmiş. Buhara’ya, Harezm, Horasan, Yemen şehirlerine gitmiştir.

Fıkıh,Hadis,Tefsir ve arap dili alanında ilim öğrenmiştir.

      İtikatta mutezile, fıkıhta ise hanifidir.

Eseri el-Keşşâf an Hakâikı’t-Tenzil ve Uyuni’l-Ekâvil fi Vücuhi’t-Te’vil’dir. Kıssaca Keşşaf olarak tanınır. İki senede Mekke’de ikamet ettiği zaman dilimde eserini yazmıştır. Tefsirlerin anası olarak bilinir. Dil ve belagat bakımından önemlidir.


0 Yorum - Yorum Yaz

EBRU YÜCEL 11070272    29.12.2013

1) Hz. Peygamber dönemi Tefsir faaliyetlerinden kısaca bahsediniz.

  - Kur'an-ı ilk tefsir eden kişi hz. peygamberdir. Hz. peygamber sahabilerin sorularına yada doğrudan kendisi herhangi bir ayetle ilgili açıklamalarda bulunmuştur. Hz. peygamber Kur'an'ın tamamını tefsir etmemiştir, hz. peygambere isnad edilen haberlerin oranı sahabe ve tabiun rivayetlerine nazaran çok azdır.

2) Tefsirde esas alınan üç araç nedir?

  - öncekilerin görüşü

    akli çaba

    ve ilham'dır.

3) Rivayet ve Dirayet tefsirini açıklayınız.

  - Rivayet tefsiri: ayetlerin tefsirine ilişkin hz. peygamberden, sahabiden ve tabiundan nakledilen rivayetleri bünyesinde toplayan tefsirdir.

   Dirayet tefsiri: akli tefsir, her bir müfessirin kendi bilgi birikimine, tecrübesine, anlayış ve kavrayışına dayalı olrak üreilmiş görüşler olması bakımından hz. peygamberden beri var olan bir tefsirdir.

4) Günümüzde tefsir faaliyetleri nasıldır?

  - Günümüzde tefsir çalışmalarıda öncekilerde olduğu gibi , içinde yapıldığı zaman diliminin düşünce ve kültür dünyasının ürünleri olmuştur. yine eski tefsir şeklini sürdüren çalışmalar olmuştur. müslümanların arasında batıya ait düşüncelerin etkisinin ve bu etkiye tepki verme çabası yoğun bir şekilde hissedilmektedir. bu çerçevede günümüzde yapılan tefsir çalışmalarında da batıdan gelen bu etkiler karşısında ortaya çıkan farklı tutumlar da göze çarpmaktadır. batı bilimi, oradan gelen siyasi düşünceler ve batı düşünce tarzı etkili olmuştur.

5)Taberi'nin tefsirinden kısaca bahsediniz.

  - Camiu'l- Beyan An Tevili'l Kur'an; rivayet tefsirinin ilklerinden ve en önemlilerindendir. bu tefsir rivayet tefsirlerine kaynaklık etmiştir. Taberi, ihtiyaç duyduğu yerde ayetlerin gramer tahlillerine girişir, ayetlerden çıkarılacak fıkhi hükümlere bu hükümlerin dayandığı delillere temas eder, bu hümlerden tercih ettiklerine ve tercihine sebep olan delillere işaret eder. 


0 Yorum - Yorum Yaz


İLİTAM KİTABINDAN SORULAR VE CEVAPLARI

1) Tabiûn Dönemi tefsirinin kaynakları ve özellikleri nelerdir?

Hz.Peygamberden sonra fetihlerle devletin sınarları genişlemiş, sahabilerden oluşan "mevali" adında bir grup beldelere dağılmışlardır ve bunların bilgilerinden faydalananlar tabiûnlardır. Tabiûn dönemi tafsirinin kaynakları: sahabe, ehl-i Kitap, kendi bilgi ve kavrayışlarıdır. Rivayet tefsirine göz attığımızda tabiûn müfessirlerinin en fazla olduğunu görürürz. Denilebilir ki rivayet tefsirlerinin gövdesini, büyük ölçülede tabiilerin görüş ve açıklamaları oluşturur. İbn-i Ebu Hatim'in tefsirindeki toplam 16283 isnadın 11829'u tabiûn ve sonrasına ait bilgileri içermektedir. Bu sayı toplam isnad sayısının %74 üne tekabül eder. Tabiûn döneminde kelime ve kavramların açıklamaları ayrıntılı bir görünüm arz eder. Kıssalara ilişkin tefsirlerde ehl-i Kitap'tan en çok yararlananlar tabiûndur. İsraili rivayetlerin yoğun olduğu dönem tabiûn dönemidir. Bu dönemde içerik değil aynı zamanda biçim de önemildir. Sistematik tefsire girişmişlerdir. Bunun en önemli kanıtı kelime tahliline girişmeleridir.

2) İlmi Tefsir hakkında bilgi veriniz.

Tek yönlü dirayet tefsiri kategorisinde ele alınmaktadır. Kur'ân'da çeşitli ilimlere, ilmi keşiflere, icadlara işaretler bulunduğu düşüncesinden doğmuştur. Gazzali ile başlatılır. Gazzali İhyası'nda ve Cevahiru'ı-Kur'ân'ında bu kabil açıklamalara yer vermiştir. Fahruddin er-Razi, Suyuti gibi alimler, ilmi gelişmeler ışığında yaşadıkları dönemin ilmi seviyesi ölçüsünde Kur'ân ayetleri içerinde ilmi konular arasında irtibatlar kurmuşlardır. Miladi 12. yy'dan 19. yy'a kadar Katip Çelebi, Erzurumlu İbrahim Hakkı gibi bazı istisnalar dışında ilmi tefsir faaliyetinde adını duyuran olmamıştır. İlmi tefsir Kur'ân'ı bir bilimler ansiklopedisi gibi algılamaya yol açtığı için eleştirilmiştir. Çünkü Kur'ân temelde dini ve ahlaki nitelikli bir kitaptır. Öte yandan ilmin değişkenliği gerekçesiyle de ilmi tefsir ciddi eleştirilere mazruz kalmıştır.

3)Felsefi Tefsir hakkında bilgi veriniz.

Tek yönlü dirayet tefsiri kategorisinde ele alınmaktadır. Kur'ân'î kavramları tahlil ederken daha özgür hareket etmişlerdir. Ve lafza bağlı kalmamışlardır. Kur'ân ayetleri üzerinde en çok söz söyleyen filozofların başında İbn-i Sîna gelir. İbn-i Sîna vahyi, Hz. Peygamberin Cebrail ile konuşması olarak görmez. Vahyi insanlara verilen üst seviyede verilen bir sezgi kuvveti olarak görür. O'na göre Kur'ân remizlerle dolu bir kitaptır. Cennet ve Sırât ıfelsefi bir bakış açısı ile yorumlar. Bu örneklerden de anlaşılacağı gibi filozoflar ayetleri lafzi olarak açıklamak yerine batıni bir anlayoş içinde açıklamışlardır denilebilir. Filozofların bu çizgisi diğer İslam Ulemâsının, Kur'ân'ı anlamadaki bakış açılarından oldukça farklıdır.

4)Rivayet Tefsiri hakkında bilgi veriniz.

Hz. Peygamber, sahabe, tabiundan nakledilen rivayetleri bünyesinde toplayan bir tefsir disiplinidir. Bu türdeki en önemli eserlerden biri olan Taberi'nin 30. ciltlik Camiu'l Beyân anTe'vili'l-Kur'ân'dır. Bu tefsirde isnad sayısının 37000 olduğu bilinmektedir. İbn-i Ebî Hatim'in de benzer bir çabayla büyük bir tefsir vücuda getirdiğini bilmekteyiz. İki sayfalık mukaddimesinin dışında bu eserinde kendi görüşü yoktur. Rivayet tefsirinin tenkit edilmesinin sebepleri şunlardır: uydurma haberlerin çokluğu, israiliyata yer verilmesi ve isnadların hazfedilmesidir.

5) Tesfirin tedvini hakkında bilgi veriniz.

Kur'ân tefsirine ait yazılı belgeler İbn-i Abbas ile başlamıştır. Sadece Mukatil bin Süleyman'ın tefsi Kur'ân'ın tamamının tefsiri mahiyetindedir. Hadis tedvini çerçevesinde özellikle Hz. Peygambere isnad edilen açıklamalar başta olmak üzere tefsire ilişkin haberler de toplanıp yazılı hale getiriliyordu. Hatta hadis tedvini çerçevesinden hadis kitaplarında kitabu-t tefsir adında bir bölüm yer almıştır. Fakat tefsirin bağımsız tedvininin hadisin tedvininden sonra başladığını söyleyenler varsa da bu kabul, konuyla ilgili olarak bize ulaşan bilgilere uygun görülmemektedir. Kur'ân'ın açıklanma işini sadece Hz. Peygamber ve sahabilere münhasır kılmak tarihin akışına ve değişim olgusuna uygun düşmez. Zaten sahabe döneminden beri var olagelen bilgisel altyapıya dayalı akli yorum faaliyeti giderek ivme kazanmıştır. Müfessirler kendilerinden önceki tefsire dair açıklamaları ve aynı zamanda kendi bakış açılarını yansıtan eserler vermişlerdir.

6) Dirayet Tefsiri hakkında bilgi veriniz.

Her bir müfessirin kendi bilgi birikimine, tecrübesine, anlauış ve kavrayışına dayalı olarak ürettiği tespitler ve görüşler mevcuttur dolayısıyla akli tefsir yani dirayet tefsiri adı almıştır.Dirayet tefsiri iki çeşittir. Bunlar:

* Çok yönlü dirayet tefsiri; dilbilimsel analizlerin, edebi sanatların, kelami, fıkhi, ahlaki, felsefi yoruların ve tıbbi izahların yer aldığı tefsire denir.

* Tek yönlü dirayet tefsiri; Müfessirlerin ilgi duyduğu sorunlara ve konulara tefsirlerinde daha çok yer vermeleriyle oluşan dirayet tefsiridir.

7)Meşhur rivayet tersircileri ve eserleri hangileridir?

* İbn-i Cerir et-Taberi'nin Cemiu'l-Beyan an Te'vili'l-Kur'ân'ı

* İbn-i Ebi Hatim'in Tefsiru'l-Kur'âni'l Azim'i

* Ebu'l-Leys es-Semerkand'î'nin tefsir'i

* el-Vâhidî'nin el-Veciz fi Tefsir-i Kitabi'l Aziz'i

* İbn-i Kesir'in Tefsiru'l Kur'âni'l Azim'i

* Celâluddin es-Suyuti'nin ed-Durru'l-Mensur fi't-Tefsir bi'l-Me'sur 'u

* Cemaluddun el-Kasımî'nin Mehasinu't-Te'vil'i

8) Emin el-Huli'nin tarihsel tenkitçi yaklaşıma hakkında bilgi veriniz.

Emin el-Huli (1966) tarihsel tenkitçi tefsir yaklaşımını ileriye götürenler arasındadır. Huli, tefsirinde öncelikle aynı konu birliğine sahip olan ayetlerin bir araya getirilmesi gerektiğini belirtir. Bu yaklaşımıyla Huli konulu tefsir çalışmasını geliştiren kişi olmuştur. Aynı konu ile ilgili ayetler bir araya getirildiğinde Kur'ân'ın içeriğine dağılmış birçok konu bir bütün oluşturur ve bu konulara ilişkin temel fikir ortaya çıkarılmaş olur. Sureleri takip ederek yapılan tefsir buna imkan vermemektedir. Bir araya getirilen ayetlerin tarihi bağlamları da dikkate alınmalıdır. Çünkü bu ayetler çok değişik zamanlarda inmiştir. Müfessir Kur'ân İlimleri başlığı altında verilen Kur'ân tarihi, ayetlerin sıralanması, sebeb-i nüzul, nasih, mensuh ve kıraatler gibi bilgilere sahip olamalıdır. Aynı zamanda müfessir, Kur'ân indiği Arap kültürünü mümkün olduğunca ayrıntılı olarak ele almalıdır.

9) Mukâtil bin Süleyman tefsiri hakkında bilgi veriniz.

et-Tefsiru'l-Kebir adlı bir eseri vardır. Tefsiru Mukatil diye de anılır. Kur'ân'ın tamamını ayet sırasına göre içine alan bir tefsirdir. Bu özelliği ile bize kadar ulaşan ilk tefsir olarak kabul edilmektedir. Eserde muğlak kelimelerin izahları yapılmakta, vücuh ve nezair üzerinde durulmaktadır. Ehl-i Kitapı tasvir eden ayetler izah edilirken veya sebeb-i nüzulları verilirken bol bol şahıs adları zikredilmektedir. Kur'ân kıssaları ile ilgili olarak lüzumsuz ayrıntılara da girilmektedir. Tefsirde yer yer israili haberlere ve tarihi hadiselere de yer verilmektedir. Eserde herhangi bir mezhep mücadelesine rastlanılmamaktadır. Tefsirde hemen hemen isnad yok gibidir. Ancak nadir olarak bazı ayetlerin tefsirinde isnada rastlanılmaktadır. Bu durum o zamanlar cari olan isnad sistemine aykırı olup hadisçilerin tenkidini üstüne çekmiştir. Eser, Abdullah Mahmud Şihâta tarafından tahkik edilerek 4 cilt halinde yayımlanmıştır.

10) İzzet Derveze'nin ilmi kişiliği hakkında bilgi veriniz.

Osmanlı Devleti'ndeki fikir hareketleriyle yakından ilgilenmiştir. Derveze Türkiye'deki hapishane hayatı süresince Kur'ân'ı anlama ve yorumlama metodu ile ilgili olan el-Kur'ânü'l-Mecîd isimli eserini yazmıştır. Ve Kur'ân'ı nüzul sırasına göre tefsir etmeyi planlamıştır. Tefrin adı eTefsiru'l-Hadis'tir. Tefsirin en önemli özelliği surelerin nüzul sırasına göre tefsir edilmiş olmasıdır. Ayetleri sırayla ele alıp aynı konuyla ilgili olanları gruplandırarak işlemektedir. 


0 Yorum - Yorum Yaz


İLİTAM KİTABINDAN SORULAR VE CEVAPLARI

1) İlk dönem tefsiri hakkında bilgi veriniz?

Peygamberimizin ashabı Kur'ân'ın inişine şahit olmalarına rağmen anlayamadıkları bazı ayetleri Peygamberimize açıklaması için sormuşlar ve tefsir Peygamberimizin getirdiği açıklamalarla başlamıştır.O'nun açıklama yöntemi daha sonra takip edilmiş, incelenmiş ve böylece tefsir ilmi bir disiplin olarak gelişmiştir.

2) Hz. Peygamber'in yaşadığı dönem tefsiri hakkında bilgi veriniz.

Peygamberimiz Kur'ân'ı tefsir eden ilk kişidir. Hz. Aişe'ye isnad edilen bir rivayette Hz. Peygamberden Kur'ân'ın çok az bir bölümünü tefsir ettiği açıkça belirtilmektedir. Kaynaklarda Hz. Peygamber'e isnad edilen açıklamaların sahabe ve tabiundan nakledilen tefsirlere oranla çok az olmasını buna kanıt olarak gösterebiliriz.

3) Günümüzdeki tefsir çalışmaları kaç çeşittir?Açıklayınız.

Yenilikçi tefsir çalışmaları

İlmi tefsir çalışmaları

İdeolojik tefsir çalışmaları

Tarihsel-Tenkitçi tefsir çalışmaları

4) Yenilikçi tefsir çalışmasını açıklayınız.

Yenilikçi tefsir yaklaşımında Kur'ân'ın bir hidayet kitabı olduğu ve hayata yön vermesi gerektiği belirtilmiştir. Bu tutum önce Cemelettin Afgani tarafından dile getirilmiştir. Geçmişte yazılan tefsirlerde Kur'ân'ın okuyucusunu çağıran ve toplumlara yön veren yanı görülmemiş, israiliyat haberleri, hurafeler ve uydurma hadisler kullanılmıştır. Müslümanların bu zor durumdan kurtulması için İslam'ın başlangıçtaki saflığına tekrar dönmeleri gerekmektedir. Muhammed Abduh'un Tefsiru'l Menar adlı tefsirinde bu yaklaşıma ait görüşler yer alır. Yenilikçi görüşleri ileri süren bir başka düşünür Derveze'dir. Derveze 12 ciltlik et-Tefsiru'l-Hadis adında bir tefsir yazmıştır.

5) Sahabe dönemi tefsir hakkında bilgi veriniz.

İki kategoride görmek mümkündür. Müşahedelerine dayalı, kişisel bilgi anlayışlarına dayalı açıklamalardır. Tefsir denilince sahabiler arasında Tercümanu'l-Kur'ân olarak bilinen Abdullah bin Abbas gelmektedir. İbn-i Abbas ve öğrencilerinin rey tefsirine de öncülük ettikleri söylenmektedir. Sahabeler ayetlerin nüzul sebepleri ve mübhemat ile ilgili açıklamalarıyla Kur'ân tarihi, pisiko-sosyal, dini, ahlaki, siyasi, örfi, kültürel planını yansıtan önemli malzemeler sunmuşlardır. Sahabiler Kur'ân'daki garib kelimeleri ve müşkil lafızları dil açısından şiirsel istişhad etmişlerdir. Kitab-ı Mukaddes'i bilenlerle yakın temas kurmuşlardır. Yahudi ve Hıristiyan kültüründen de yararlanmışlardır. Kaynakları: Hz. Peygamber, kendi müşahedeleri, Arap dili ve edebiyatı, ehl-i kitap alimleridir.

6) Tasavvufi tefsir hakkında bilgi veriniz.

Tek yönlü dirayet tefsirinin kapsamında yer alır. Tasavvufi tefsire "işârî tefsir" de denir.Lafzi de değil zahiri de değil başka manalar aramak sonucu doğmuştur. Sufi müfessirlerin muayyen bir ruhi ve manevi eğitim sürecini yaşadıktan sonra doğrudsn ALLAH tarafından bilgilendirildiğini düşünür ve herhangi bir ayeti okurken, hissettiği ilhamla ve keşif yoluyla o ayetten bir şeyler anlar. Kalplerine doğan manayı kapalı, esrarlı bir üzlupla remiz ve işaret yoluyla dile getirir.

7) İbn-i Ebi Hatim hakkında bilgi veriniz.

İbn-i Hatim (939) aklın alanını en aza indiren ve nassları t'evil etmeksizin onlardan hüküm çıkarmayı esas alan bir anlayışa sahiptir. Tefsirinin tam adı "Tefsiru'l Kur'âni'l-Azim müsneden an Rasululahi (sav) ve's-Sahabeti ve't-Tabiin" dir. Bu eseri yazmaktaki hedefi Peygamberden, sahabeden ve tabiinden gelen tefsir rivayetlerini bir muhaddis titizliği içinde derlemektir.

8) İbn-i Kesir hakkında bilgi veriniz.

Tefsirinin adı "Tesiru'l-Kur'âni'l-Azim'dir. Tefsiru İbn-i Kesir ismiyle meşhur olmuştur. Rivayet tefsirleri arasında önemli bir yeri vardır. Kur'ân'ı Kur'ân ile tefsir yapmada haklı bir şöhret yapmıştır.

9) Fıkhî tefsir hakkında bilgi veriniz.

Kur'ân-ın ibadet ve hukukla (amelle) ilgili ayetleri açıklamak için yapılan tefsir disiplinidir. Bu tefsirler Ahkamu'l Kur'ân diye adlandırılmıştır. Mukatil bin Süleyman Kur'ân'ı ilk tefsir edendir. Ahkam konularına en fazla yer veren Cami li-Ahkami'l-Kur'ân adlı eseriyle Kurtubi'dir.

10) Dilbilimsel (filolojik) tefsir hakkında bilgi veriniz.

Çeşitli ırka mensup insanlar Müslüman dünyaya katılmışlardır. Kur'ân'ı okuma ve anlama arzuları hasıl olmuştur. Böylece Arap Dili ve Edebiyatının kurallarının tespit edilmesiyle Kur'ân'ın filolojik açıdan tahlili olgusu birlikte yürüyen iki faaliyet haline geldi. Mesela Zemahşeri Keşşaf'ında filolojik tahliller yapmıştır. Kur'ân-ı dilbilimsel açıdan tefsir edenler Meani'l-Kur'ân, Garibu'l-Kur'ân, Mecazu'l-Kur'ân gibi isimleri eserlerine vermişlerdir.


0 Yorum - Yorum Yaz


1.TEFSİRDE ESAS ALINAN ÜÇ ARAÇ NEDİR ?
-Öncekilerin görüşleri
-Akli çaba
-Ve ilham
2-SAHABE ARASINDA TEFSİR ALANINDA ÖNE ÇIKMIŞ 2 SAHABE İSMİ YAZINIZ.
-Abdullah İbn Abbas
-Abdullah İbn Mes'ud
3.RİVAYET TEFSİRİ NEDİR?
- Hz.peygamberden sahabeden ve tabiundan nakledilemrivayetleri bünyesinden toplayan tefsirlerdir.
4.MEŞHUR RİVAYET TEFSİRLERİNE 3 ÖRNEK VERİNİZ.
-İbn Cerir et-Taberi Camiu'l-Beyan an Te'vili'l-Kur'an
-İbn Ebi Hatim Tefsiru'l-Kurani'l Azim
-Ebu'l Eys es-Semerkandi'nin Tefsiri
5.RİVAYET TEFSİRLERİNİN TENKİT EDİLDİĞİ ÜÇ NOKTAYI YAZINIZ.
-Uydurma haberlerin çokluğu
-İsrailiyyata yer verilmesi
-İsnadların hafzedilmesidir
6.ÇOK YÖNLÜ DİRAYET TEFSİRLERİ NEDİR ?
-Kura'an'ı pek çok araç ve kaynak vasıtasıyla açıklayan tefsire çok yönlü dirayet tefsirleri denir.
7.TEK YÖNLÜ DİRAYET TEFSİRİLERİNE ÖRNEKLER VERİNİZ.
Dibilimsel Tefsir
İlmi Tefsir
Felsefi Tefsir
Tasavvufi Tefsir
8.MUKATİL B.SÜLEYMANIN TEFSİRİNİN ÖZELLİĞİNİ YAZINIZ.
Kur'anın tamamını ayet sırasına göre içine alan bir tefsirdir.Bu özelliği ile bize kadar ulaşan ilk tefsir olarak bilinmektedir.
9.BÜTÜN RİVAYETLERİ TOPLAYIP TEFSİR ANSİKLOPEDİSİ HALİNE GETİREN KİŞİ KİMDİR?
-Taberi
10.SEYYİD KUTUBUN HAPİSTE TAMAMLADIĞI TEFSİRİNİN ADI NEDİR ?
-Fi-Zilali'l Kur'an
0 Yorum - Yorum Yaz

HÜSNA İPEK 12070200    01.01.2014

TEFSİR USULÜ KİTABINDAN 10 SORU

1)Kaynaklara göre Kur'an Tefsirine ilişkin ilk yazılı belgeler kimle başlamıştır?

c)  ibn-i Abbas ile başlamıştır

 

2)Mukatil b. Süleymanın tefsirinin ismi nedir ve en önemli özellikleri nelerdir?

C) Et -tefsir'ul kebir dir.

Kur'anın tamamının tefsir edildiği ve bize ulaşan ilk tgefsir örneği olarak kabul edilir

israili haberlere yer verilmiştir

isnada yer verilmemiştir.

 

3) Çok yönlü direyet tefsirne 3 örnek yazınız.

-Ebu Cafer et-Tusi_et- Tıbyan

-Fahruddin er-Razi_Mefatihul Gayb

-Zemahşeri_el-Keşşaf

 

4)Tek yönlü dirayet tefsirleri nelerdir?

-dilbilimsel tefsir

-fıkhi tefsir

-ilmi tefsir

-felsefi tefsir

-tasavvufi tefsir

 

5)Rivayet tefsirinden iki örnek veriniz

-Camiul' Beyan_taberi

-Tefsiru'l-Kur'an'il Azim_ibn Hatim

 

6)İzzet Derveze'nin tefsirinin adı nedir ve en önemli özelliği nedir?

c) Tefsiru'l Hadis'tir.Tefsirini surelerinin iniş sırasına göre yapmıştır.

 

7)i'caz nedir?

c) sözlükte " acze düşürmek, aciz bırakmak" anlamındadır. Kur'an'ın icazından maksat onun, bütün insanları  kendi benzerini getirmekten aciz bırakması demektir.

 

8)Taberi tefsirini ve özelliklerini yazınız.

c)Camiu'l Beyan an Te'vili Ayi'l-Kur'an

-eserine tefsir değilde te'vil adını vermiştir

-rivayet tefsiridir

-eski arap şiirlerinden istifade etmiştir

-tefsirinde yer yer israiliyata yer vermiştir

 

9)ibn-u Kuteybe'nin tefsirinin en belirgin özelliği nedir?

c) Bilinmeyen kelimlerin tefsirini yapmasıdır.

 

10)ibn aşur'un tefsirinin en belirgin özelliği nedir?

klasik ve çağdaş anlayışın meydana getirdiği  bir tefsirdir.

 


0 Yorum - Yorum Yaz

ilitam kitabı soru-cevap    01.01.2014

 RABİA YILDIZ 12070406

1)ilk dönem tefsirini açıklaynız.

Kuranı Kerim tefsiri Hz.Peygamber ile başlamıştır.Peygamberimizin ashabı kuranın inişine şahit olmalarına ragmen bazı ayetlerin açılımını hz.peygambere sormuşlar ve ilk tefsir bu şekilde başlamıştır.Bazende hz.peygamber kendisi açıklamıştır.Daha sonraki dönemlerde hz.peygamberin yöntemi takip edilmiş incelenmiş ve tefsir ilmi bir disiplin olarak gelişmiştir.

2)sahabe dönemi tefsirini nasıldır?

Müşahederine dayalı açıklamları

Kişisel bilgi ve kavrayışlarına göre yaptıkları açıklamalar

3)sahabe dönemi tefsirinde ilk olarak akla gelen sahabe kimdir?

Abdullah b. Abbas. Abdullah b.Abbasa tercümanu’l kuran adı verilmiştir.

4)rivayet tefsiri nedir?3tane rivayet tefsiri örnegi yazınız.

Rivayet tefsiri;ayetlerin tefsirine ilişkin Hz.Peygamber’den sahabeden ve tabiundan nakledilen rivayetleri bünyesinde tpplatan tefirlerdir.

Ebul leys es-semarkandi’nin tefsiri

El-bagavi’nin mealimu’t tenzili

İbn kesir tefsirul kuranıl azim

5)yenilikçi tefsir çalışması yapan üç kişi söyleyiniz.

İzzet derveze Cemalettin afgani reşit rıza

6)izzet derveze tefsirinin önemini söyleyiniz.

Tefsirin en önemi özelliği surelerin nüzul sıralarına tefsir edilmiş olmasıdır.

7)tefsirin rivayet ve dirayet ayrılmasının nedeni nedir?

Tefsir faaliyetinin ikiye ayrılması tefsir faaliyetinden degil,tefsir eseri ortaya koymaktandır.

8)tefsirin niteliği neye bağlıdır?

Tefsirin niteliği müfessirlerin ilgilerine,uzmanlık alanlarına,özelde Kuranın hangi yönüyle ağırlıklı olarak ilgilendiklerine bağlıdır.

9)mukatil b.süleymanın önemi nedir?

Kuranın tamamını ayet sırasına göre içine alan bir tefsir olmasından dolayı önemlidir.

10)Kuranın tefsirine ilişkin yazılı kaynaklar kim ile başlamıştır? İbni Abbas ile başlamıştır.

 

 

 


0 Yorum - Yorum Yaz

RABİYE KARTAL 12070217    01.01.2014

2.Ödev. İLİTAM 5. ve 6. Ünite kıraatinizden 10 soru 10 cevap yazınız.

  1. soru. Kur’an-ı Kerim’in tefsiri nasıl başlamıştır.

1.  cevap Kur’an-ı Kerim’in tefsiri peygamberimizin tefsiri ile başlamıştır. Ashab Kur’an’ın inişine şahit olmasına rağmen anlayamadıkları bazı ayetleri peygamberimize açıklaması için sormuşlar ve tefsir peygamberin getirdiği açıklamalarla başlamıştır. O’nun açıklama yöntemi daha sonra takip edilmiş, incelenmiş ve tefsir ilmi bir disiplin olarak gelişmiştir.

2. soru Sahabe tefsirini açıklayın.

2. cevap. Sahabenin tefsirini temelde iki katagoride görmek mümkündür;

1.      Müşahadelerine dayalı açıklamaları.

2.      Kişisel bilgi ve kavrayışlarına göre yaptığı açıklamalar.

     Sahabeler , Kur’an ayetlerinin hangi sebeb ve maksatla , kimler hakkında veya hangi olaylarla ilgili olarak indirildiğini bilen insanlardı. Bu yüzden sahabenin Kur’an ile vakıa-olgu arasındaki bağlantıyı sonraki nesillerden daha iyi kurabilmektedir.

3. soru. Shabe tefsirinin gelecek tefsir faaliyetleri için önemi nedir.

3.cevap Sahabenin ayetlerin nüzul sebebleri ve mübhematla ilgili açıklamalarıyla Kur’an’ın tarihi, psiko-sosyal, dini, ahlaki, siyasi, örfi, kültürel arla planını yansıtan ve aydınlatan beyanları sonraki nesiller için Kur’an tefsiri açısından önemli bir kaynak oluşturmaktadır.

4. soru. İsrailiyat nedir.

4. cevap. Kur’an kıssalarının açıklanmasında , Yahudi ve hiristiyan kültüründen yararlanılıyordu. Özellikle Kitab-ı Mukaddes, iyi bilen kimselerle yakın temas halindeydiler. Bu yararlanma sonucu oluşan bilgilere ve yorumlara tefisr terminoljisinde İsrailiyat adı verilir.

5. soru. Re’y tefsirinin öncüleri kimlerdir.

5. cevap. Re’y İbni Abbas ve öğrencilerinin re’y tefisirinde öncülük ettikleri söylenmektedir. Tefsirdeki bu yönelişi daha ileri noktalara götüren İbni Abbas’ın öğrencisi Mücahit’tir. Tefsir denilince sahabeler arasında İbni Abbas’ın adı öne çıkar.

6. soru. Sahabenin Kur’an tefsiri kaynakları nelerdir.

6. cevap.  Sahabenin Kur’an tefsiri kaynakları; Hz. Peygamber , Arap Dili ve Edebiyatı, kendi müşahedeleri ve Ehli kitap alimleri olarak sayılabilir.

7. soru. Tefsir faaliyeti için tabiun dönemini değerlendiriniz.

7. cevap. Özellikle Rivayet tefsirlerine bakıldığında Kur’an tefsirine ilişkin haberlerin büyük çoğunluğunun kaynağında tabiun müfessirlerini görürüz. Rivayet tefsirlerinin gövdesini , büyük ölçüde tabiilerin görüş ve açıklamalrı oluşturur. İsraili rivayetlerin yoğun olarak Kur’an tefsirine girişi tabiun dönemindedir.

8.soru. Tefsirde kullanılan araçlar nelerdir.

8. cevap. Tefsir faaliyetinde özetle esas alınan  üç aratan söz edebiliriz;

   1. Öncekilerin görüşleri

2. Akli çaba

3. İlhamdır.

9. soru. Tek yönlü dirayet tefsiri nedir? Katagorilerini maddeler halinde yazınız.

9. cevap. Müfessirlerin özellikle bir konu bir disiplin ve bir ilgi noktasında yola çıkarak Kur’an’ın belirli ilgili bölümleri üzerinde yoğunlaşmasıdır. Bu yoğunlaşma sonucu oluşan tefsir katagorileri şunlardır.;

   1. Dilbilimsel (filolojik) tefsir.

   2. Fıkhi tefsir.

   3. İlmi tefsir.

   4. Felsefi tefsir.

   5. Tasavvufi tefsir.

10. soru. Müfessirlerden Seyit Kutub ve tefsirini açıklayınız.

10. cevap. Seyit Kutub (1906-1966)

  1906’da Mısır’da dindar bir ailenin çocuğu olarak dünyay geldi. Küçük yaşlarda Kur’an’ı ezberledi. El-Ezher’i bitirdikten sonra Kahire üniversitesinin Daru’l-Ulum fakültesine girdi. Mezun olduğu yıl fakültede Arap Dili ve Edebiyatı Öğretim görevlisi olarak tayin edildi. Amerikada sosyolaji doktarası yaptı. Fi Zilal-il Kur’an isimli tefsiri 20. yüzyılda yazılan içtimai-edebi tefsirlerin en çok ilgi toplayan örneklerindendir. Tefsiri yazmaktaki gayesi; Kur’an’ın kendisinde yola çıkarak yeni ve ideal bir insan, hayat, toplum ve insanlık modeli oluşturmaktır. Tefsiri Kur’an-ı Kerim’i  günümüzde yaşananlarla irtibatlı bir şekilde anlama ve yorumlama konusunda önemli tesbitleri ihtiva etmektedir. Kur’an’ı Kur’an ile tefsirine sık sık başvurmuştur. Edebiyat bilgisini çok iyi değerlendirmiş ve Kur’an’ın ifade özelliklerini dirayet ile ortaya koymuştur. Tefsirinde sosyal meselelere geniş yer vermiştir.

 
0 Yorum - Yorum Yaz


İLİTAM KİTABI

SORU: Rivayet Tefsiri nedir? Meşhur Rivayet Tefsirlerinden örnekler yazınız?

CEVAP: Rivayet Tefsiri: Ayetlerin tefsirine ilişkin Hz. Peygamberden, sahabeden ve tabi undan nakledilen rivayetleri bünyesinde toplayan tefsirlerdir.

- İbn Cerir et-Taberi’nin ‘Cemiu’l beyan an Te’vilil Kuran

- İbn Ebi Hatim’in ‘Tefsiru’l Kurani-l Azim’i’

- Ebu’l Leys es Semarkandi’nin Tefsir’i

- El Vahidi’nin ‘ el-Vaciz fi Tefsiri’l Kuran-Aziz’i

- El Bağavi’nin ‘ Mealimu’t Tenzil’i

- İbn Atiyye’nin ‘ El-Muharreu’l Veciz fi Tefsir’i Kitabi’l Aziz’i

- İbn Kesir’in ‘ Tefsiru’l Kuran’ıl Azim’i

- Celaluddin es Suyuti’nin ‘ Ed Durrul Mensur fit Tefsir bil Me’sur’u

- Cemaluddin el-Kasımı’nin ‘ Mehasinu’t Tevil’i

SORU:  Rivayet tefsirleri kaç noktada tenkit edilmiştir?

CEVAP: - Uydurma hadislerin çokluğu,

 - İsrailiyata yer verilmesi,

- İsnadların hazfedilmesidir.

SORU: Dirayet Tefsiri nedir? Kaça ayrılır örneklerle açıklayınız?

CEVAP: Kuran-ı Kerim’in rivayetlere dayanmaksızın akla göre yapıldığı tefsirlere denir. 2’ye ayrılır;

1-) Çok Yönlü Dirayet Tefsirleri; Dilbilimsel analizler, edebi sanatlar bağlamında açıklamalar, kıraate ilişkin açıklamalar, kelam-ı yorumlar, ahlak-ı yorumlar, fıkhı yorumlar, felsefi yorumlar ve tahliller, doğa bilimleri çerçevesinde değerlendirmeler, izahlar yer alır.

- Hud b. Muhkem el- Huvvari’nin Tefsiru’l  Kitabillahi’l Aziz’i 4 cilt halindedir,

- Ebu Cafer et-Tusi’nin ‘ et- Tibyan’ı,

- Zemahşeri’nin el- Keşşaf an ‘ Hakaikit Tenzil’i,

- Ebu Ali et- Tabresi’nin ‘ Mecmeul’l Beyan fi Tefsiri’l Kuran’ı

- Fahruddin er- Razi’nin ‘ Mefatihul Gayb’ı

 

2-) Tek Yönlü Dirayet Tefsirleri: Müfessirlerin özellikle bir konu, bir disiplin ve bir ilgi noktasında yola çıkarak Kuran-ı Kerim’in belirli ilgili bölümleri üzerine yoğunlaşmalarıdır.

Dilbilimsel Tefsir:

- Zeyd b. Ali’nin  ‘ Tefsirul Garibi’l Kuranııl Mecid’i,

- Eban b. Tağleb’in ‘ Garibu’l Kuran’ı,

- Yunus b. Habib’in Kitabu Meanil Kuran’ı,

- El Ferra’nın  Meanil Kuran’ı

Fıkhı Tefsir:

Kuran’ın ibadet ve hukukla ilgili ayetlerini açıklar ve onlardan hükümler çıkarır.

- İmam eş Şafi’nin ‘Ahkamul Kuran’ı,

- Et Tahavi’nin  ‘Ahkamul Kuran’ı,

- Cessas’ın ‘Ahkamul Kuran’ı,

İlmi Tefsir:

-Tantavi Cevher’in el- Cevahir fi Tefsiril Kuran’ı

Felsefi Tefsir:

Tasavvufi Tefsir:

-Sehl b. Abdullah et- Tusteri’nin Tefsiru’l Kuranil Azim’i,

-Ebu Abdirrahman es. Sülemi’nin Hkaikut Tefsir’i.

SORU: Günümüzde tefsir çalışmaları nasıl olmaktadır, açıklayınız?

CEVAP: Günümüzdeki tefsir çalışmaları öncekilerde olduğu gibi içinde yapıldığı zaman diliminin düşünce ve kültür dünyasının ürünleri olmuştur. Günümüzde eski tefsir şeklini sürdüren çalışmalar olmuştur. Mesela Türk Müfessir Elmalı Hamdi Yazır eski tefsirlerin izlediği yolu izleyerek tefsirini yazmıştır.

SORU: Günümüzde tefsir çalışmalarının çeşitleri nelerdir?

CEVAP: -Yenilikçi tefsir çalışmaları,

-İlmi tefsir çalışmaları,

-İdeolojik tefsir çalışmaları,

-Tarihsel tenkitçi tefsir çalışmaları

 

SORU: Mukatil b. Süleyman hakkında bilgi veriniz?

CEVAP: Mukatil 80/699 tarihinde Belh’te doğmuştur. Meru, Bağdat ve Basra’da ilim tahsil etmiş ve yine aynı yerlerde tedris faaliyetlerinde bulunmuştur.

Mukatil, çeşitli biyografik eserlerde senetsiz, tedlis ve yalan haber rivayet etmesi gibi hadis ilmi ile alakalı hususlardan ve Mürcie Zeydiyye veya Şia’dan oluşu gibi siyasi ve kelamı fikirleri yönünden epey tenkide uğramıştır. Kuran dilinin lugat, nahiv ve belağat inceliklerine vakıf oluşu ve bunun yanında başarılı akli terkip ve tahlillerde bulunuşu sebebiyle başta İmam-ı Şafi olmak üzere Ahmet b. Hanbel, Sufyan b. Uyeyne ve Abdullah b. Mübarek gibi şahsiyetler tarafından övülmüştür.

İlk fıkhı tefsirlerinden et-Tefsiru’l Kebir, Tefsiru’l Hamsimieti Ayetin Min’el Kuran adlı eseri ile birlikte Kuran-ı Kerim bilgisi açısından önem arz eden el Vücuh ven Nezair adlı eseridir.

Tefsiri:

Mukatil’in tefsiri et-Tefsirul Kebir, Tefsirul Mukatil diye anılır. Kuran-ı Kerim’in temalarını ayet sırasına göre içine alan bir tefsirdir. Eserde muğlak kelimelerin izahları yapılmakta  vücuh ve nezair üzerinde durulmaktadır. Tefsirde israili haberlerle ve tarihi hadiselere yer verilmektedir. Tefsirde hemen hemen isnad yok gibidir.

SORU: El- Ferra hakkında bilgi veriniz?

CEVAP: El- Ferra h.144 yılında Kufe’de doğmuştur. Küçük yaşlardan itibaren lugat ve tefsir ilimlerine ilgi göstermiştir. Kuvvetli bir hafızaya sahip olan Ferra not tutmaya gerek duymaz hocalarından duyduklarını hafızasına kaydederdi. Bu sayede kitaplarında yazılı metne bakmaksızın talebelerine aynen imla ettirirdi.

Bağdat’a gittiği zaman şehrin en büyük kıraat ve nahiv âlimi Kisai ilmi bir sohbet sonrası ondaki cevheri keşfederek O’nu en gözde talebeleri arasına kattı. Ferra hocası Kisai’nin vefatı üzerine de arkadaşlarının ısrarı ile O’nun yerine geçmiş ve böylece  hocalık hayatına başlamıştır.

Ferra’nın Arap Dili’nin özellik ve kurallarının tesbit edilmesinde büyük katkısı olmuştur. O sadece öğrendiklerini nakletmekle kalmamış onları tahlil ederek tenkit süzgecinden geçirmiş ve yeni sonuçlara varmıştır.

Tefsiri: Meanil Kuranadıyla meşhur olmuş eserin asıl adı, Tefsuru’l Muşkililrabil Kuran ve Meanihi’dir. Ferra tefsirini mevcut Kuran tertibi üzerine yazmıştır. Fakat her ayet üzerinde durmamış, kendisine göre tefsirine ihtiyaç duyulabilecek ayetler üzerinde durmuştur. Tefsirin hedefi Kuran-ı Kerim’in metninin anlaşılmasında karşılaşılan dil problemlerine ışık tutmaktır. Bu sebeple O, önce ele aldığı ayette izaha ihtiyaç duyulan kelime ve kelimelerin irabı üzerinde durmakta ve kendi irab tercihine uygun olarak ayetin manasını vermektedir.

 

 

 

 

SORU: İbnu Kuteybe tefsiri hakkında bilgi veriniz?

CEVAP: İbnu Kutaybe’nin günümüze kadar ulaşan iki esei Te’vilu Müşkilul Kuran ile Garibu’l Kuran aslında birbirini tamamlayan iki eserdir. Bunlardan ilki önce, ikincisi ise ondan sonra kaleme alınmıştır. İbnu Kutaybe Garibul Kuran’na Allah’ın isim ve sıfatları ile ilgili 26 kavramı teker teker ele alıp iştikatları ve manaları hakkında bilgiler vererek başlamıştır. Fatiha’dan başlayarak Nas’ın sonuna kadar her surede anlaşılması zor olan kelime ve terkipler üzerinde durarak eserini bitirmiştir.

SORU: Et-Taberi’nin hayatı ve tefsiri hakkında bilgi veriniz?

CEVAP: Teberistan’ın Mul şehrinde 224/838 yılı sonlarında doğmuştur. Yedi yaşında hafız oldu. Dokuz yaşında hadis ezberlemeye başladı. İlim tahsili için Rey, Basra, Küfe, Medine, Suriye ve Mısır gibi şehir ve ülkeleri dolaşmıştır. Fıkıhta önceleri Şafii mezhebine mensup iken sonradan mutlak müctehidlik mertebesine ulaşmıştır.

Tefsiri: Eserinin tam adı Camiul Beyan an Te’vili Ayil Kuran’dır. Rivayet tefsirlerinin ilklerinden ve en önemlilerinden birisidir. Bu tefsir kendinden sonraki rivayet tefsirlerine kaynaklık etmiştir. Ancak dirayet tevsiri yönünden de küçümsenemeyecek derecede tesbitleri ihtiva eder.

Tebari tefsirine bir mukaddime ile başlar. Mukaddime’de Kuran ile ilğili bazı konulara yer verilir. Kuran’ın nazil olduğu Arapça’nın özelliklerinden ve lehçelerinden söz eder. Tefsir ve Te’vili terimlerini açıklar. Kuran-ı kendi re’yi ile tefsiri yasaklayan hadisleri peşinden de Kuran tefsirine teşvik eden hadisleri ve sahabeden Kuran’ı tefsir edenleri zikreder.

Tebari, eserine Tefsir değil de Te’vil adını vermiştir. Tebari ihtiyaç duyduğu yerde ayetlerin gramer tahlillerine girişir, ayetlerden çıkaraılacak fıkhı hükümlere bu fıkhı hükümlerin dayandığı delillere temas eder.

SORU: Ez- Zemahşeri tefsiri hakkında bilgi veriniz?

CEVAP: Eserinin adı El- Keşşef an Hakaikı’t Tenzil ve Uyuni’l Ekavil fi  Vücühit Te’vil’dir. Zemahşeri’nin bütün İslam âleminde tanınmasını sağlayan bu tefsiridir. Kısaca Keşşaf olarak tanınır. Zemahşer’i kendinden önce yazılmış tefsir ve müfessirlerden büyük ölçüde istifade etmiş eserinde onlardan nakillerde bulunmuştur.

Zemahşeri’nin tefsiri dil ve belegat bakımından önemlidir. Çünkü O bu eseriyle belagat yününden Kuran’ın mucizeliğini ortaya koymaya çalışmıştır. Eserin bu yönünden kendinden sonra gelen bütün dirayet tefsirleri istifade etmişler ve Keşşaf Tefsiri Ummut Tefasir; Tefsirlerinin anası veya ana tefsir olarak kabul edilmiştir.

 

 

 

 

 


0 Yorum - Yorum Yaz


   NURCAN DAŞDEMİR 11070074 /YDÖ 2

   SORU1: KUR'AN'IN YORUM NUMUNELERİNİ İSLAM KÜLTÜRÜNDE BULMAK MÜMKÜN MÜDÜR?

  ELBETTE BULMAK MÜMKÜNDÜR.ÇÜNKÜ MÜSLÜMAN GELENEĞİ HER ZAMAN MÜSBET İLİME TÂBİ OLMUŞTUR VE YORUM SÜRECİNİ DE BU GELENEĞE DAYANDIRMIŞTIR.

   SORU2 :EFENDİMİZİN ( SAV  ) MAARİF SİYASETİNİ TEFSİRİ BOYUTUYLA DEĞERLENDİRİNİZ?

    PEYGAMBERİMİZİN MAARİF SİYASETİ KIRAAT VE KİTABETTEN OLUŞMAKTADIR.ONUN BU SİSTEMİ KUR'ÂN'I YORUMLAMASINA DA  YANSIMIŞ  TEBLİĞ VE TEBYİN OLARAK SEKİLLENMİŞTİR.

   SORU3  :SAHABE DÖNEMİ TEFSİRİNDE ABDULLAH B. ABBAS'I (R.A) ÖNPLANA ÇIKARAN YÖNÜ NE OLMUŞTUR?

  TERCUMAN'UL KUR'ÂN OLARAK TANINAN BU SAHABÎ KUR'ÂN'I ÇOK İYİ BİLENLERLE BERABER ZAMANINI DEĞERLENDİRMİŞ VE İLMİNİ ÇOK İYİ KULLANABİLMİŞTİR.

   SORU 4:TABİÛN DÖNEMİNDE İSRAİLÎ RİVAYETLERİN VARLIĞININ ÇOKLUĞUNU NASIL AÇIKLARSINIZ?

  İSLAM'IN FARKLI BELDELERE DE ULAŞMASI BERABERİNDE BAZI OLUMSUZLUKLARI DA GETİRMİŞTİ. ÇÜNKÜ ASHABIN KAZANDIĞI VAHYE ŞEHADET  NİMETİNE TABİÛN SAHİB OLAMAMIŞTI VE VAHYE UZAK KALAN BİR GRUBUN TECRÜBÎ OLMAYAN BİLGİLERİNE KAPI ARALAMIŞLARDI.

   SORU5  :TEFSİRDE TEDVİNE NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU ?

  TEDVİN BİR DERLEME SÜRECİDİR,İŞTE BU SÜREÇ İÇİNDE ASLOLAN ;DOĞRU,SAĞLAM,GÜVENİLİR BİLGİ VE BİRİKİMLERİ  SONRAKİ NESİLLERE AKTARMAKTIR.

 

 

 


0 Yorum - Yorum Yaz

MERVE BENZER 12070069    03.01.2014

BEŞİNCİ ÜNİTE:

1.DİRAYET TEFSİRİ NEDİR?

KURANI KERİM TEFSİRİNDE HZ. PEYGAMBER VE İLK İKİ NESLİN AÇIKLAMALARININ YANINDA MÜFESSİRİN KİŞİSEL BİLGİ VE TECRÜBESİNE DAYALI AKIL YÜRÜTMEYİ KİŞİSEL ANLAMA VE YORUMLAMAYI ESAS ALAN ANLAYIŞTIR.

2.SAHABE TEFSİRİNİN ÖNCÜLERİ KİMDİR?

ABDULLAH İBN ABBAS

ABDULLAH İBN MESUD

3.RİVAYET TEFSİRİ NEDİR?

KURANI KERİMİN TEFSİRİNİ HZ.PEYGAMBER VE İLK İKİ NESLİN AÇIKLAMALARINDAN İBARET GÖRÜNEN YAKLAŞIMDIR.

4.GÜNÜNÜZ TEFSİRİNDE NELER ETKİLİ OLMUŞTUR?

BATIYA AİT DÜŞÜNCELERİN ETKİSİ HİSSEDİLMEKTEDİR

İSLAM GELENEĞİNİN TEMEL YAKLAŞIMLARI VE ÜRÜNLERİ ELEŞTİRİLMİŞTİR.

POZİTİVZM VE AKILCILIK YORUMLARDA ETKİLİ OLMUŞTUR.

5.TEK YÖNLÜ TEFSİRLER NELERDİR?

DİL BİLİMSEL TEFSİRLER-FIKHI TEFSİRLER-İLMİ TEFSİRLER-FELSEFİ TEFSİRLER

 

İLİTAM ALTI:

1.RUHUL BEYAN TEFSİRİNİN ÖZELLİĞİ NEDİR?

RİVAYET VE DİRAYET METODU BİR ARADA KULLANILMIŞ TASAVVUFİ YORUMLARLA DESTEKLENMİŞTİR.

2.İZZET DERVEZENİN TEFSİRİNİN İSMİ NEDİR?

KURANÜL MECİD

3.İCTİMAİ VE EDEBİ TEFSİRE ÖRNEK VERİNİZ.

SEYYİT KUTUB.  Fİ-ZİLALİL KURAN

4.ZEMAHŞERİNİN ESERİNİ VE YÖNTEMİNİ SÖYLEYİNİZ.

KEŞŞAFTIR. DİL VE BELEGAT BAKIMINDAN ÖNEMLİDİR.SORU – CEVAP YÖNTEMİ KULLANILMIŞTIR.

5.MUKATİL  BİN  SÜLEYMAN  NİÇİN ELEŞTİRİLMİŞTİR?

ÇEŞİTLİ BİYOGRAFİK VE BİBLİYOGRAFİK ESERLERE SENEDSİZ TEDLİS VE YALAN HABER RİVAYET ETMESİ GİBİ HADİS İLMİ İLE ALAKALI HUSUSLARDAN VE MURCİE ZEYDİYYE VEYE ŞİADAN OLUŞU GİBİ SİYASİ VE KELAMİ FİKİRLERİ YÖNÜNDEN TENKİDE UĞRAMIŞTIR. 

 

 


0 Yorum - Yorum Yaz


 NURCAN DAŞDEMİR  11070074 / YDÖ 2

   SORU 6: İSMAİL HAKKI BURSEVÎ KİMDİR TEFSİRİNİ KISACA AÇIKLAYINIZ?

   ASLEN  BURSALI OLAN MÜFESSİR PEK ÇOK İLİM BELDELERİNE RIHLELER YAPMIŞ VE İLMİNİ GENİŞLETMİŞTİR.ESERİ  ''  RUHU'L BEYAN'I  '' HALKA ÖNCELİKLE VAAZ OLARAK SUNULMASI NEDENİYLE MEV'İZA AĞIRLIKLIDIR.RİVAYET VE DİRAYET METODU KULLANILMIŞTIR.

   SORU 7: ZEMAHŞERΠ VE TEFSİRİNİ AÇIKLAYINIZ?

  ZEMAHŞERÎ DİĞER MÜFESSİRLER GİBİ MUHTELİF HOCALARDAN DERS ALMIŞTIR.USÛLÜ FIKIH ,FIKIH ,TEFSİR,KELÂM ,ARAPÇA,FELSEFE,MANTIK DERSLERİ ALMIŞTIR. TEFSİRİ   '' KEŞŞÂF''  TEFSİRLERİN ANASI OLARAK TANINIR.BELÂGAT YÖNÜNDEN KUR'ÂN'IN MUCİZELİĞİNİ ORTAYA KOYMUŞTUR.

   SORU 8:ET-TABERΠVE ESERİNİ AÇIKLAYINIZ?

  İLİM TAHSİLİ İÇİN  REY,BASRA ,KÛFE, MEDİNE 'YE GİDEN MÜFESSİR TAHSİLLERİNİ YORULMADAN YAPMA GAYRETİ İÇİNDE OLMUŞTUR.MÜFESSİRİN GÜNÜMÜZE ULAŞAN ESERLERİNİ DAHÎ   KISA ÖMRÜNE SIĞDIRMASI DÜŞÜNDÜRÜCÜDÜR,TAKDİRE ŞÂYANDIR.ESERİ   ''CAMİU'L- BEYAN AN TE' VİLİ KUR'AN '' İÇİN TEFSİR YERİNE TE'VİL DEMEYİ UYGUN GÖRMÜŞTÜR.

   SORU 9: EBUSSUÛD VE ESERİ HAKKINDA BİLGİ VERİNİZ?

  EBUÛSSUD İLK DERSLERİNİ BABASINDAN ALMIŞTIR.ÇEŞTLİ MEDRESELERDE MÜDERRİSLİK YAPMIŞTIR.OSMANLI'NIN 13. ŞEYHUL İSLAMIDIR.TEFSİRİ  ''İRŞÂDÜ'L AKLİ'S-SELİM '' İN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ ,KUR'ÂN AYETLERİNİN FESAHAT VE BELAGATI İLE YAPMIŞ OLDUĞU TESPİTLERDİR.

  SORU  10: MUHAMMED İZZET DERVEZE VE TEFSİRİNİ AÇIKLAYINIZ?

  MÜFESSİR ÇOK İYİ BİR EĞİTİM ALBİLME İMKÂNINA SAHİP OLAMASA DA TÜM BUNLARI ÖNEMSEMEDEN BOL BOL OKUYAREK TELÂFİ ETMİŞTİR.

   TEFSİRİ  , ET-TEFSİRU'L HADİS'TİR. BU ESERİN ÖZELLİĞİ SÛRELERİN NUZUL SIRASINA GÖRE TEFSİR EDİLİŞİDİR.  

 


0 Yorum - Yorum Yaz


 

ÖDEV 2

 

İLİTAM KİTABI 5. VE 6. ÜNİTE İLE İLGİLİ SORULAR VE CEVAPLARI

1)Peygamberimiz Kur’an’ın tamamının tefsirini yapmış mıdır?

Peygamberimiz Kur’an’ın bir kısmının tefsirini yapmıştır.Çünkü nüzul döneminde yaşayan peygamberimiz ve sahabiler Kur’an ‘ın tamamına vakıftılar.Sadece esbab-nüzulla iligili ve anlaşılması güç olan ayetler peygamberimiz tarafından tefsir edilmiştir.

2)Rivayet tefsirinde tenkit edilen noktalar nelerdir?

*Uydurma haberlerin çokluğu

*İsrailiyyata yer verilmesi

*İsnadların hazmedilmesidir.

3)Ünlü rivayet tefsirlerinden eserleriyle birlikte 4 tanesini yazınız.

*İbn Cerir et-Taberi-(Camiu’l Beyan an Te’vili’l Kur’an)

*İbn Ebi Hatim-(Tefsiru’l Kur’ani’l Azim)

*Celaluddin es-Subuti-(ed-Durru’l-Mensur fi’t Tefsir bi’t-Mesur)

*el-Bağavi-(Mealimu’t Tenzil)

4)Dirayet tefsiri nedir?Kaça ayrılır?

Akli bir tefsir olan dirayet tefsiri her bir müfessirin kendi bilgi birikimine,tecrübesine,anlayış ve kavrayışına dayalı olarak üretilmiş görüşler olması bakımından Hz. Peygamberden beri varolan bir tefsirdir.Tek Yönlü ve Çok Yönlü Dirayet tefsiri olarak ikiye ayrılır.

5)Sahabe Dönemi tefsirini kısaca açıklayınız.

Sahabiler,Kur’an’ın nüzul döneminde yaşadıkları için hangi ayetin ne sebeple ve maksatla,kimlere veya hangi olayların üzerine indirildiğini bilen insanlardı.Bu nedenle sahabilerin Kur’an’la vakıa/olgu arasındaki bağlantılyı sonraki nesillerden daha sağlıklı bir şekilde kurmuşlardır.Her sahabi kendi bilgi birikimine ve Arap dili beleğatıyla birçok isnadla gelecek nesillere rivayetlerini aktararak bir isnad zincirinde başı çekmektedirler.

6)Tabiun Dönemi tefsirinden kısaca bahsediniz.

İslamın farklı coğrafyalara yayılmasının etkisi bu döneme damgasını vurmuştur.Bu dönemde ortaya çıkan mevali topluluklar özellikle rivayet tefsirinde ön plana çıkmışlardır.Bu dönemde kelime ve kavram açıklamaları yapılmış,İsraili rivayetlere sıkça başvurulmuştur.Said b. Cübeyr,Mücahid,İkrime gibi isimler Tabiun tefsirinde ön plana çıkmışlardır.Her müfessir kendi bilgi birikimini eserlerine yansıtmıştır.

7)Sahabelerin Tefsirinde müracaat ettikleri kaynaklar nelerdir?

*Kur’an’ın Kur’an’la tefsiri

*Kur’an’ın sünnetle tefsiri

*Arap şiiriyle istişhad etmek

*İsrailiyyat’tan nakiller

*Kendi içtihatları

8)Tedvin Dönemi tefsirini başlatan ilk kimdir?Tedvin Döneminin önemli müfessirleri kimlerdir?

*Tedvin Dönemini tefsirini ilk olarak İbn Abbas başlatmıştır.Bu dönemde eser verenlerden bazıları şunlardır;

*Said b. Cubeyr,Mukatil b. Süleyman,Mücahid b. Cebr,El-Ferra

9)20.y.y.  ön plana çıkan müfessirleri eserleriyle birlikte yazınız.

*Muhammed İzzet Derveze(h.1305-1404/m.1888-1964)-et Tefsiru’l Hadis

*Seyyid Kutup(1906-1967)-Fi Zılali’l Kur’an

*İbnu Aşur(1979-1973)-Et-Tahrir ve’t Tenvir

10)Günümüzde yapılan tefsir faaliyetleri hakkında kısa bir bilgi veriniz.

Günümüzde yapılan tefsirlerde batıya ait düşünceler sıkça görülmektedir.Yapılan çalışmalarda çoğunlukla İslam geleneğinin temel yaklaşımları be ürünleri eleştirilmiştir.Özellikle Pozitivizm ve Akılcılık Kur’an yorumlarında etkili olmuştur.Bilimsel tefsirlerin etkinliği artmıştır.İzzet Derveze nüzul sırasına göre yaptığı tefsirinde Kur’an’ın bilimsel yöndeki açıklamalarını da içinde barındırır.Günümüz tefsir çalışmalarında islamın ilk ve saf kaynağına dönüş talebi görülmektedir.

 

 


0 Yorum - Yorum Yaz

Seda Koç/12070242/ ydö2    04.01.2014

1.Peygamber dönemi tefsirini anlatınız.

-Peygambe efendimiz Kuranı Kuranla tefsir etmiştir. Kuranın tamamını tefsir etmemiştir.

2.Sahabi ve tabiun dönemi tefsirleri hakkında bilgi veriniz.

-Sahabi Kuranı tefsir ederken Peygamber tefsirini, kendi müşahedelerine dayalı açıklamalarını, kişisel bilgi ve kavrayışlarına göre yaptıkları açıklamalaarı, ehli kitap alimlerni kaynak olarak kullanmışlardır. Sebebi nüzulu bildikleri ve kelimelere hakim oldukları için Kuranın hepsini tefsir etmemişlerdir.Öne çıkan isimler : Abdullah b. Abbas, Abdullah b. Mesud, Ali b. Ebi Talip..

-Tabiun Kuranı tefsir ederken Sahabi tefsirni,Ehli kitap alimlerni kaynak olarak kullanmışlarsır. Dirayeti ön planda tutmuşlardır. Aynı zamanda tefsirlerine tümevarım tarzını kullanarak kelime tahliline girişmişlerdir.

 3.Kuranın tamamını tefsir eden ilk müfessir kimdir?

-Mukatil b. Süleyman

4.Rivayet tefsiri ve dirayet tefsiri hakkında bilgi veriniz.

-Rivayet tefsirleri Hz. Peygamberden, sahabe ve tabiundan nakledilen rivayetleri bünyesinde toplayan tefsirlerdir. Bu alandaki rivayet külliyatını et-Taberi, Camiul Beyan an Te'vili Ayil Kuran adlı 30 cüzlük tefsirinde toplamıştır.

-Dirayet tefsiri geçmişten aldıkları rivayetlerin yanında müfessirlerin kendi bilgi birikimine, tecrübesine, anlayış ve kavrayışına dayalı olarak üretilmiş tespitlerdir, görüşlerdir. Tek yönlü dirayet ve çok yönlü rivayet olmak üzere ikiye ayrılır.

5.Rivayet ve dirayet diye ikiye ayrılmasının sebebi nedir? Ve rivayet ve dirayet tefsirleri birbirlerini içerir ne demektir?

-Bunun sebebi müfessirin tercihinden dolayıdır. Yani rivayet yöntemini kullanan müfessir, sadece geçmiş nakilleri toplamayı tercih ederken, dirayet yöntemini kullanan müfessir, bu nakillerin yanında kendi yorumlarını da tefsirlerinde barındırmayı tercih etmişlerdir. Yani bu ayrım biçimsel, tercihsel bir ayrımdır.

-Kuranı tefsir faaliyeti, aslında başlangıçtan beri anlama, açıklama ve yorumlama unsurlarını içermesi bakımından bir insan faaliyetidir. Bir müfessir, rivayet tefsiri yaparken, nakilleri toplamada, sıralamada kendi aklını, tecrübelerini kullandığı için aynı zamanda dirayet yapmış olur. Öyleyse her iki tefsir de birbirini içerir.

6.Günümüz tefsirinde üç çeşit tefsir çalışması olmuştur. Bunlar nelerdir?

-İlmi tefsir çalışmaları,  ideolojik tefsir çalışmaları ve tarihsel-tenkitçi tefsir çalışmaları.

7.Meanil Kuran adlı tefsirin sahibi kimdir?

-El Feraa.

8.Kuranı nüzul sırasına göre tefsir eden müfessir kimdir ve eserini adı nedir?

-İzzet Derveze- Tefsirul Hadis.

9.Seyyid Kutub'un tefsiri hakkında bilgi veriniz.

-Tefsirinin adı Fi-Zilalil-Kuran'dır. 20. yüzyılda yazılan içtimai edebi tefsirlerin en çok ilgi toplayan örneklerinden birisidir. Sosyal konuları işlemiştir. Ayetleri tek tek değil konu bütünlüğü içinde tefsir etmiştir.

10.Hem klasik, hem çağdaş anlayışların birleşiminden meydana gelen tefsirin adı ve yazarı kimdir?

-Tefsirin yazarı İbnu Aşur, tefsirin adı et-Tahrir  vet-Tenvir. 


0 Yorum - Yorum Yaz

HAVVANUR KALIN 12070202    04.01.2014

1-Tefsirde ideolojik türden eğilimler neyin sonucunda ortaya çıkmıştır?

Bütün dünyada ideolojilerin gündeme gelmesi ve islam dünyasının çeşitli bölgelerinin sömürge yönetimleri altında kalması sonucunda çağdaş bir tutum olarak orataya çıkmıştır.

2-Tefsirinde Muhammed Abduh'un etkisinin görüldüğü yenilikçi tefsir çalışması olan Mehasinüt Tevil kime aittir?

Cemalettin Kasımi

3-Kuran tefsirine ilişkin ilk yazılı belgeler kime aittir?

İbni Abbas

4-Mukatil bin Süleyman hangi konularda tenkide uğramıştır?

Senedsiz,tedlis ve yalan haber rivayet etmesi gibi,hadis ilmi ile alakalı hususlardan ve mürcie,zeydiyye veya şiadan oluşu gibi siyasi ve kelami konlarda tenkide uğramıştır.

5-el-Ferra'nın Malanil Kuran adıyla meşhur olan eserinin hedefi nedir ve bunun için nasıl bir yol izlemiştir?

Kuran metninin anlaşılmasında karşılaşılan dil problemlerine ışık tutmak olan Ferra bu bağlamda önce ele aldığı ayette izaha ihtiyaç duyulan kelime ve kelimelerin irabı üstünde durmuş ve kendi irab tercihine uygun olarak anlam vermiştir.

6-Ayetleri normal Kuran sırasına göre alıp tefsir eden,tefsirde yine ayetlere başvuran,eserinde ince belağat konularına,lügavi ve gramer inceliklerine de değinen müfessir kmdir?

Muahmmed et-Tahrir bin Muhammed bin Muhammed et-Tahrir et-Tunisi(İbni Aşur)

7-Tabiun dönemi tefsirinin 3 özelliğini yazınız.

    -Mevali denen Arap olmayan grup ön plana çıkmıştır.

    -İsraili rivayetler çoğunluktadır.

    -kelime ve kavramların açıklamaları daha ayrıntılıdır.

8-Müfessirlerin özellikle bir konu,bir disiplin ve bir ilgi noktasından yola çıkarak Kuran'nın belirli ilgili bölümleri üzerine yoğunlaşmasıyla orataya çıkan tefsir çalışmalarına ne ad verilir?

Tek yönlü dirayet tefsiri

9-Ceriyye adında sonraları ortadan kalkmış olan bir mezhep imamı olan,eserine tevil adını veren,eseri tefsir ansiklopedisi kabul edilen müfessir kimdir?

et-Taberi

10-Sahabe tefsirini temelde iki kategoride görmek mümkündür.Bu iki konu nedir?

    -Müşahedelerine dayalı açıklamaları

    -Kişisel bilgi ve kavrayışlarına göre yaptıkları açıklamalar 


0 Yorum - Yorum Yaz

Ödev    04.01.2014

1.Rivayet Tefsiri ve Dirayet Tefsirinin anlamlarını yazınız.

Rivayet tefsiri, ayetlerin tefsirine ilişkin Hz. Peygamber’den, sahabeden ve tabiunda nakledilen rivayetleri bünyesinde toplayan tefsirdir.

Dirayet tefsiri, her müfessirin kendi bilgi birikimine, tecrübesine, anlayış ve kavrayışına dayalı olarak üretilmiş tespitlerdir, görüşlerdir.

2.Rivayet tefsirlerinin tenkit edilme nedenlerini yazınız.

-Uydurma haberlerin çokluğu

-İsrailiyyata yer verilmesi

-İsnadların hasfedilmesidir.

3.Çok yönlü ve tek yönlü dirayet tefsirlerine 3 er örnek yazınız.

Çok yönlü dirayet tefsirleri: -Zemahşeri el- Keşşaf an Hakaiki’t Tenzil

-Fahruddin er-Razi Mefatihu’l Gayb

-El Kurtubi- el Cami’li Ahkami’l Kuran

Tek yönlü dirayet tefsirleri: -El Ferra Meani’l Kur’an

-İbn Kuteybe Garibu’l Kur’an

-Zeyd b. Ali Tefsiru Garibi’l Kur’ani’l Mecid

4.Sahabe dönemi tefsirinin özellikleri nelerdir?

-Sahabe döneminde Kur'ân'ın bütünü, bugünkü mânâda tefsir olunmamıştır. Onlar, vahiy ve nüzul döneminde yaşadıkları için, Kur'ân'dan sadece kendilerine muğlak olanları tefsir etme ihtiyacı duymuşlardır. Tefsir faaliyetinin genişlemesi ve bu mânâda her ayetin tefsir edilmesi, insanların Allah Resûlü'nden zaman itibariyle uzaklaşmasıyla kapalılığın tedricen artması sonucu ortaya çıkacak olan bir keyfiyettir.

Hz. Peygamberle (sas) beraber yaşayan sahabe için O'nun sîreti ve şer'î hükümleri tatbiki canlı bir örnekti. Bundan dolayı genelde fıkhî meseleleri bildiklerinden sahabenin tefsirinde fıkhî hüküm istinbâtı nâdirdir.

Ashabın akidesi temizdi ve itikâdî konularda ihtilafları yoktu. Istikâmetlerindeki aynılık ve fikirlerinin birbirine yakınlığı sebebiyle Kur'ânî mânâları anlamada ihtilafları çok azdı. Buna bağlı olarak tefsirleri de kelâmî görüşlerden uzaktı.

Temel karakter olarak sözlü rivayete dayanması ve baştan sona ayet ayet bütün Kur'ân'ın tefsir edilmeyip sadece zamanına göre müphem ve mânâsı kapalı bulunan ayetlerin tefsirini ihtiva etmesine bakılarak Peygamberimiz (sas) ve Sahabe dönemleri "Tefsirin Birinci Merhalesi" kabul edilmektedir.

5. Kur’an’ı nüzul sırasına göre tefsir eden bir müfessiri yazınız ve tefsirinin özelliklerini sıralayınız.

Muhammed İzzet Derveze. Tefsirin addı et-Tefsiru’l-Hadis’tir. Tefsirinin ene önemli özelliği, surelerin nüzul sırasına göre tefsir edilmiş olmasıdır. Ayetleri sırayla ele alıp tefsir etme yerine, aynı konuyla ilgili olanları gruplandırarak işlemektedir. Bu bazen bir ayet, bazen birkaç ayet bazen de daha fazla olabilmektedir. Ayetlerin tefsirinde siyer bilgilerini önemli bir veri olarak kullanmıştır. Kur’an’ın yine Kur’an’la anlaşılmasına önem vermiştir. Kur’an ilkelerini amaçlar ve araçlar olarak sınıflandırmıştır. Kur’an’a bir bütün olarak bakmış ve onun ana ilke ve prensiplerini tespit etmeye çalışmıştır.  Eserini sade bir üslupla kolay ve anlaşılır yazmıştır. Nahiv ve Kelamla ilgili konulara girmemiştir.

6.Kur’an’ı tamamen tefsir eden ilk kişi kimdir ve eserinin adı nedir?

Mukatil b. Süleyman. Et-Tefsiru’l- Kebir, Tefsiru Mukatil diye anılır tefsiri.

 

7. Yakın tarih müfessirlerinden bir tane örnek verip tefsir çalışması hakkında bilgi veriniz.

Seyyid Kutub 1906-1967 yılları arasında yaşamıştır. Fi Zilali-l Kur’an isimli tefsiri yazmıştır. Bu tefsir 20. Yy.da yazılan içtimai-edebi tefsirlerin en çok ilgi toplayanlarındandır. Yazarın tefsiri yazmaktan gayesi,  Kur’an’ın kendisinden yola çıkarak yeni be ideal bir insan, hayat, toplum ve insanlık modeli oluşturmaktır. Tefsiri, Kur’an’ı Kerim’i günümüzde yaşananlarla irtibatlı bir şekilde anlama ve yorumlama konusunda önemli tespitleri ihtiva etmektedir.

 

8. Sahabe ve Tabiun döneminde öne çıkmış müfessirleri yazınız.

Sahabe dönemi: Abdullah İbn. Abbas, Abdullah İbn. Mesur, Ali b. Ebi Talib, Ubeyy b. Kab, Ebu Musa el Eşari, Zeyd b. Sabit, Ebu Hureyre, Abdullah b. Zubeyr.

Tabiun Dönemi:Dahhak b. Muzahim, Vehb b. Munebbin, İsmail b. Abdirrahman es-Suddi, Ata b. Ebi Muslim, Rabi b. Enes, Mukatil b. Hayyan, İbn Cureyc, Muhammed b. İshak.

 

9. Tek yönlü dirayet tefsir çeşilerinden 5 tane yazınız.

-Dilbilimsel Tefsir

-Fıkhi Tefsir

-İlmi Tefsir

Felsefi Tefsir

-Tasavvufi Tefsir

10. Sahabenin temellendiren iki kategoriyi yazınız.

-Müşahedelerine dayalı açıklamaları

-Kişisel bilgi ve kavrayışlarına göre yaptıkları açıklamalar.


0 Yorum - Yorum Yaz


.Rivayet Tefsiri ve Dirayet Tefsirinin anlamlarını yazınız.

Rivayet tefsiri, ayetlerin tefsirine ilişkin Hz. Peygamber’den, sahabeden ve tabiunda nakledilen rivayetleri bünyesinde toplayan tefsirdir.

Dirayet tefsiri, her müfessirin kendi bilgi birikimine, tecrübesine, anlayış ve kavrayışına dayalı olarak üretilmiş tespitlerdir, görüşlerdir.

2.Rivayet tefsirlerinin tenkit edilme nedenlerini yazınız.

-Uydurma haberlerin çokluğu

-İsrailiyyata yer verilmesi

-İsnadların hasfedilmesidir.

3.Çok yönlü ve tek yönlü dirayet tefsirlerine 3 er örnek yazınız.

Çok yönlü dirayet tefsirleri: -Zemahşeri el- Keşşaf an Hakaiki’t Tenzil

-Fahruddin er-Razi Mefatihu’l Gayb

-El Kurtubi- el Cami’li Ahkami’l Kuran

Tek yönlü dirayet tefsirleri: -El Ferra Meani’l Kur’an

-İbn Kuteybe Garibu’l Kur’an

-Zeyd b. Ali Tefsiru Garibi’l Kur’ani’l Mecid

4.Sahabe dönemi tefsirinin özellikleri nelerdir?

-Sahabe döneminde Kur'ân'ın bütünü, bugünkü mânâda tefsir olunmamıştır. Onlar, vahiy ve nüzul döneminde yaşadıkları için, Kur'ân'dan sadece kendilerine muğlak olanları tefsir etme ihtiyacı duymuşlardır. Tefsir faaliyetinin genişlemesi ve bu mânâda her ayetin tefsir edilmesi, insanların Allah Resûlü'nden zaman itibariyle uzaklaşmasıyla kapalılığın tedricen artması sonucu ortaya çıkacak olan bir keyfiyettir.

Hz. Peygamberle (sas) beraber yaşayan sahabe için O'nun sîreti ve şer'î hükümleri tatbiki canlı bir örnekti. Bundan dolayı genelde fıkhî meseleleri bildiklerinden sahabenin tefsirinde fıkhî hüküm istinbâtı nâdirdir.

Ashabın akidesi temizdi ve itikâdî konularda ihtilafları yoktu. Istikâmetlerindeki aynılık ve fikirlerinin birbirine yakınlığı sebebiyle Kur'ânî mânâları anlamada ihtilafları çok azdı. Buna bağlı olarak tefsirleri de kelâmî görüşlerden uzaktı.

Temel karakter olarak sözlü rivayete dayanması ve baştan sona ayet ayet bütün Kur'ân'ın tefsir edilmeyip sadece zamanına göre müphem ve mânâsı kapalı bulunan ayetlerin tefsirini ihtiva etmesine bakılarak Peygamberimiz (sas) ve Sahabe dönemleri "Tefsirin Birinci Merhalesi" kabul edilmektedir.

5. Kur’an’ı nüzul sırasına göre tefsir eden bir müfessiri yazınız ve tefsirinin özelliklerini sıralayınız.

Muhammed İzzet Derveze. Tefsirin addı et-Tefsiru’l-Hadis’tir. Tefsirinin ene önemli özelliği, surelerin nüzul sırasına göre tefsir edilmiş olmasıdır. Ayetleri sırayla ele alıp tefsir etme yerine, aynı konuyla ilgili olanları gruplandırarak işlemektedir. Bu bazen bir ayet, bazen birkaç ayet bazen de daha fazla olabilmektedir. Ayetlerin tefsirinde siyer bilgilerini önemli bir veri olarak kullanmıştır. Kur’an’ın yine Kur’an’la anlaşılmasına önem vermiştir. Kur’an ilkelerini amaçlar ve araçlar olarak sınıflandırmıştır. Kur’an’a bir bütün olarak bakmış ve onun ana ilke ve prensiplerini tespit etmeye çalışmıştır.  Eserini sade bir üslupla kolay ve anlaşılır yazmıştır. Nahiv ve Kelamla ilgili konulara girmemiştir.

6.Kur’an’ı tamamen tefsir eden ilk kişi kimdir ve eserinin adı nedir?

Mukatil b. Süleyman. Et-Tefsiru’l- Kebir, Tefsiru Mukatil diye anılır tefsiri.

 

7. Yakın tarih müfessirlerinden bir tane örnek verip tefsir çalışması hakkında bilgi veriniz.

Seyyid Kutub 1906-1967 yılları arasında yaşamıştır. Fi Zilali-l Kur’an isimli tefsiri yazmıştır. Bu tefsir 20. Yy.da yazılan içtimai-edebi tefsirlerin en çok ilgi toplayanlarındandır. Yazarın tefsiri yazmaktan gayesi,  Kur’an’ın kendisinden yola çıkarak yeni be ideal bir insan, hayat, toplum ve insanlık modeli oluşturmaktır. Tefsiri, Kur’an’ı Kerim’i günümüzde yaşananlarla irtibatlı bir şekilde anlama ve yorumlama konusunda önemli tespitleri ihtiva etmektedir.

 

8. Sahabe ve Tabiun döneminde öne çıkmış müfessirleri yazınız.

Sahabe dönemi: Abdullah İbn. Abbas, Abdullah İbn. Mesur, Ali b. Ebi Talib, Ubeyy b. Kab, Ebu Musa el Eşari, Zeyd b. Sabit, Ebu Hureyre, Abdullah b. Zubeyr.

Tabiun Dönemi:Dahhak b. Muzahim, Vehb b. Munebbin, İsmail b. Abdirrahman es-Suddi, Ata b. Ebi Muslim, Rabi b. Enes, Mukatil b. Hayyan, İbn Cureyc, Muhammed b. İshak.

 

9. Tek yönlü dirayet tefsir çeşilerinden 5 tane yazınız.

-Dilbilimsel Tefsir

-Fıkhi Tefsir

-İlmi Tefsir

Felsefi Tefsir

-Tasavvufi Tefsir

10. Sahabenin temellendiren iki kategoriyi yazınız.

-Müşahedelerine dayalı açıklamaları

-Kişisel bilgi ve kavrayışlarına göre yaptıkları açıklamalar.


0 Yorum - Yorum Yaz


ÖDEV 2

S1-Hz.Muhammed (s.a.v.)'in tefsirinden birkaç örnek veriniz?
Bakara suresi 238.ayette geçen ‘salatu vusla' kelimesini ‘ikindi namazı olarak tefsir etmiş.
Bakara 196.ayette hac esnasında fidye verilecek miktar belirtilmemiş.Peygamberimiz tarafından bu miktar 3 gün oruç veya 6 fakiri doyurmak şeklinde belirtilmiştir.
Bakara 143.ayette ‘vasat'kelimesini ‘adl'olarak açıklamıştır.

S2-sahabilerin Kur'an tefsir kaynakları nelerdir?
Hz.Peygamber /arap dili ve edebiyatı/ kendi görüş ve fikirleri/ Ehl-i kitap alimleri

S3-tabiin dönemi tefsirini farklılaştıran değişimler nelerdir?
Kelime ve kavramların açıklamaları daha detaylıdır.
Ahirete ve gayb alemine ilişkin açıklamalara rastlanır.
İsraili rivayetler yoğun olarak yer alır.
Basit ihtiyaçları gözeten ve ötesine geçemeyen tefsir yerine sistematik olarak Kur'an'ın bütününü tefsire konu edinen anlayış geldi.

S3-Sahabeler arasında tefsir alanında çalışmalar yapan 5 isim yazınız?
Abdullah ibn Abbas
Abdullah ibn.Mesud
Ali b.Ebi talip
Ubey b. Kab
Musa el-Eşari

S4-Kur'an'ı anlama ve yorumlamadaki çeşitlilik ve farklılaşmanın sebepleri nelerdir?
Müfessirler ilmi kapasitelerine , kavrayış derecelerine,siyasi ve mezhebi kanaatlerine,bilinç muhtevalarına göre Kur'an'ı açıklamışlardır.müfessirler yaşadıkları çevrenin siyasi itikadi ,ahlaki,ilmi,felsefi,ideolojik oluşumlarından etkilenirler.Bu Kur'an'ı anlama ve yorumlamada çeşitlilik ve farklılığa yol açmaktadır.

S5-çok yönlü dirayet tefsirlerinin içeriği nelerdir?
Dilbilimsel analizler,edebi sanatlar bağlamında açıklamalar,kıraate ilişkin açıklamalar,kelami,fıkhi,ahlaki,felsefi yorumlar ve tahliller,doğa bilimi çerçevesinde değerlendirmeler,tıbbi vb.izahlar yer alır.

S6-el-Ferra'nın tefsirinin adı ve hedefi nedir?
Meani'l-Kur'an tefsiru müşkili i'rabi'l-Kur'an ve meanihi
Hedefi;Kur'an metinlerinin anlaşılmasında karlılaşılan dil problemlerine ışık tutmaktır.

S7-İbn'i kuteybe ‘nin 2 eserinin adı nedir ve kim tarafından tek kitap haline getirilmiştir ?adı ne olmuştur ?
Te'vilu müşkilu'l Kur'an ve Garibu'l Kur'an ibn mutarrif el-Kinani tarafından birleştirilerek el-Kurteyn adını almıştır.

S8-Taberi'nin tefsiri ve özellikleri nelerdir?
Camiu'l beyan an Te'vili Ayil-Kur'an dır.
Özellikleri: rivayet tefsirlerinin ilklerinden ve en önemlilerindendir.
Mukaddime ile başlar.
Arapçanın özelliklerinden ve lehçelerinden bahseder.
Tefsir ve Te'vil terimlerini açıklar.
Rivayetleri ‘merfu,mevkuf,maktu hadis'sırasıyla açıklar.

S9-Eb-i hatim'in tefsiri ve yazma amacı nedir ?
Tefsiru'l Kur'an'il Azim Müsneden an Rasulillahi ves Sahabeti vet tabiin
Tefsirinde sadece Peygamberimiz'in ,sahabenin ve tabiinin rivayetlerine yer verir.kendi görüşlerini belirtmekten kaçar.

S10-Taberi ve Ebi Hatim ‘in tefsirindeki fark nedir?
Taberi tefsirinde te'vile yer verir,kendi görüşlerine de yer vermektedir.
Fakat ebi hatim tefsirinde kendi görüşlerini açıklamaktan sakınır ve sadece Peygamberden,sahabeden ve tabiinden rivayetlere yer verir.


0 Yorum - Yorum Yaz

Rukiye AKDEMIR/12070015    07.01.2014

İLİTAM KİTABI  5. Ve 6. ÜNİTELERS1.Tefsir ilk kiminle başlamıştır ve nasıl gelişmiştir?C1.Kaynaklarımız, Kur’an-ı Kerim’in tefsirini peygamberimizin tefsiri ile başlatmaktadırlar. Peygamberimizin Ashabı Kur’an’ın inişine şahit olmalarına rağmen anlayamadıkları bazı ayetleri Peygamberimize açıklaması için sormuşlar ve tefsir Peygamberimizin getirdiği açıklamalarla başlamıştır. Onun açıklama yöntemi daha sonra takip edilmiş, incelenmiş ve böylece tefsir ilmi bir disiplin olarak gelişmiştir. S2. İsrailiyyat ne demektir?C2. Sahabiler özellikle Kur’an kıssalarının açıklanmasında Yahudi ve Hristiyan kültüründen yararlanıyorlardı. Bu yararlanma sonucu oluşan bilgilere ve yorumlara Tefsir terminolojisinde israiliyyat adı verilir. S3. Sahabilerin Kur’an Tefsiri kaynakları nelerdir?C3. Sahabilerin kur’an Tefsiri kaynakları; Hz. Peygamber, Arap Dili ve Edebiyatı, kendi müşahedeleri ve Ehl-i Kitab alimleri olarak sayılabilir. S4. Sahabe arasında Tefsir alanında şöhret bulmuş isimleri yazınız ve tefsir alanında sahabiler arasında öne çıkan ismi yazınız. C4. a-) Abdullah İbn Abbas       b-) Abdullah İbn Mes’ud       c-) Ali b. Ebi Talib       d-) Ubeyy b. Ka’b       e-) Ebu Musa el-Eşari       f-) Zeyd b. Sabit       g-) Ebu Hureyre       h-) Abdullah b. ZubeyrTefsir denilince, sahabiler arasında Abdullah b. Abbas ismi öne çıkar.S5. Tabiun dönemindeki tefsirin özellikleri nelerdir?C5. Tabiun dönemindeki tefsirin özellikleri şunlardır;·         Kelime ve kavramların açıklamaları daha ayrıntılı bir görünüm arz eder.·         Müşkil ve mübhem kelimelerin izahı yanında geniş fıkhi izahlar yapılmış ve ayetlerden çeşitli hükümler çıkarılmıştır.·         Ahirete ve gayb alemine ilişkin açıklamalar yer alır.·         Kelimelerin ve ifadelerin açıklanmasında şiirlerden delil getirilir, garip kelimeler biraz daha geniş bir biçimde açıklanırdı.·         Mubhemata ve kıssalara ilişkin tefsirlerinde Ehl-i kitab alimlerinden çokça yararlanmıştır.S6. Rivayet tefsiri ne demektir, kısaca açıklayınız ve meşhur rivayet tefsirlerini yazınız.C6. Rivayet tefsirleri, ayetlerin tefsirine ilişkin Hz. Peygamber’den sahabeden ve tabiundan nakledilen rivayetleri bünyesinde toplayan tefsirlerdir.Meşhur rivayet tefsirleri şunlardır;·         İbn Cerir et-Taberi / Camiu’l Beyan an Te’vili’l-Kur’an·         İbn Ebi Hatim / Tefsiru’l-Kur’ani’l-Azim·         Ebu’l-Leys es-Semerkandi·         el-Vahidi / el-Veciz fi Tefsiri’l-Kur’ani’l-Aziz·         el-Bağavi / Mealimu’t-Tenzil·         İbn Atiyye / el-Muharreru’l-Veciz fi Tefsir-i Kitabi’l-Aziz·         İbn Kesir / Tefsiru’l-Kur’ani’l-Azim·         Celaluddin es-Suyuti / ed-Durru’l-Mensur fi’t-Tefsir bi’l-Me’sur·         Cemaluddin el-Kasımı / Mehasinu’t-Te’vilS7. Dirayet tefsiri nedir? Kaça ayrılır? Açıklayınız.C7. Dirayet tefsiri, Kur’an-ı tefsir faaliyeti, aslında başlangıçtan beri anlama, açıklama ve yorumlama unsurlarını içermesi bakımından bir insan faaliyetidir. Dirayet tefsiri ikiye ayrılır;·         Çok Yönlü Dirayet Tefsiri: Söz konusu tefsirlerde hepsi hakkında genel konuşursak dilbilimsel analizler edebi sanatlar bağlamında açıklamalar, kıraate ilişkin açıklamalar, kelami, fıtri, ahlaki, felsefi yorumlar, doğa bilimleri çerçevesinde değerlendirmeler tıbbi vb. izahlar yer alır.·         Tek Yönlü Dirayet Tefsiri: Müfessirlerin daha çok ilgi duydukları sorunlara ve konulara tefsirlerinde yer ayırırlar.S8. El-Ferra’nın özelliklerini maddeler halinde yazınız.C8.·         Arap dilinin özellik ve kurallarının tesbit edilmesinde büyük katkılar sağlamıştır.·         Meani’l Kur’an adıyla meşhur olmuştur.·         Tefsirin temel hedefi Kur’an metninin anlaşılmasında karşılaşılan dik problemlerine ışık tutmaktır.·         Ferra eserinde sık sık arap şiirine başvurur.·         Not tutmaya gerek duymaz, hocalarından duyduklarını hafızasına kaydederdi.S9. Et-Taberi’nin tefsiri olan “Camiu’l-Beyan an Te’vili Ayi’l-Kur’an” ın özelliklerini yazınız.C9.·         Rivayet Tefsirinin ilklerindendir.·         Tefsir bir mukaddime ile başlar.·         Mukaddimede Arapçanın özelliğinden ve lehçelerinden söz eder·         Te’vil ve tefsir terimlerini açıklar.·         Tabiundan tefsiri makbul olanlar ile zayıf olanları sayar.S10. Günümüzdeki tefsir çalışmalarını yazınız.C10. ·         Yenilikçi Tefsir Çalışmaları·         İlmi Tefsir Çalışmaları·         İdeolojik Tefsir Çalışmaları·         Tarihsel-Tenkitçi Tefsir Çalışmaları
0 Yorum - Yorum Yaz


1)       Sahabilerin Kur’an Tefsiri kaynkları nelerdir?

 Hz. Peygamber, Arap Dili ve Edebiyatı, kendi müşadeleri ve Ehli Kitab alimleri

 

2)       Tabiun Tefsirlerinin kaynakları nelerdir?

 Sahabe, Ehl-i Kitab ve kendi bilgi ve kavrayışları.

 

3)       Rivayet Tefsirinde amaç nedir?

 Kur’an Tefsirine ilişkin öncekilerin görüşlerini bir araya getirmektir.  Ayetlerin tefsirine ilişkin Hz Peygamber’den , sahabeden ve tabiundan nakledilen rivayetleri bünyesinde toplar.

 

4)       Taberi’nin Tefsiri hakkında bilgi verin.

 Camiu’l-Beyan an Te’vili’l-Kur’an’ı, sonraki müfessirler için en temel kaynaklardan bir tanesidir. Çünkü kendinden önceki bütün müfessirlerin görüşlerini bu eserde toplamıştır. Rivayet veya dirayet yöntemlerinin dışında kendine özgü bir tefsirdir. Tefsir rivayetlerini görüş farklılıkları açısından sınıflandırır, görüşler arasından tercihler yapar ve tercihinin  gerekçelerini ortaya koyar.

 

5)       Rivayet Tefsirleri neden tenkit edilmiştir?

 Uydurma haberlerin çokluğu, israiliyyata yer vermesi ve isnadların hazfedilmesi.

 

6)       Kabul edilen ilk fıkhi tefsir hangisidir?

 Mukatil b. Süleyman’ın Tefsiru Hamsi Mieti Ayetin mine’l Kur’an

 

7)       Dirayet Tefsirleri çeşitleri nelerdir?

 Kur’an’ı pek çok araç ve kaynak vasıtasıyla açıklayan tefsirlere Çok Yönlü Dirayet Tefsirleri adı verilir. Kur’an’ı bir ilgi veya konu noktasından yola çıkarak açıklayan tefsirlere  Tek Yönlü Dirayet Tefsirleri adı verilir.

 

8)       Tefsirde esas alınan araçlar nelerdir?

 Öncekilerin görüşleri, akli çaba ve ilham.

 

9)       Kur’an Tefsirine ilişkin yazılı belgeler ne zaman başlamıştır?

 İbn Abbas’la başlamıştır. Öğrencilerinden Kureyb b. Ebi Müslim’in hocasının yazdıklarından bir deve yükü kadarını yanında sakladığı rivayet edilir.

 

10)   İlmi Tefsir nasıl doğmuştur?

 Kur’an’da çeşitli ilimlere, ilmi keşiflere, icadlara ve sonuçlara işaretler bulunduğu düşüncesinden doğmuştur.

 

 

 


0 Yorum - Yorum Yaz


İLİTAM 5. Ve 6. Ünite kıraatinizden on soru-on cevap yazınız.                                  

1)Çok yönlü Dirayet Tefsirleri nelerdir? Üç örnek veriniz.

Bu tefsirlerde <hepsi hakkında genel konuşursak> dilbilimsel analizler, edebî sanatlarda açıklamalar, kıraate ilişkin açıklamalar, kelâmî, fıkhî, ahlakî, felsefî yorumlar ve tahliller, doğa bilimleri, Tıbbî izahlar vb. izahlar yer alır.

*ZEMAHŞERÎ (ö. 538/ 1143)’nin El-Keşşaf an Hakaiki’t- Tenzil’i

*Ebu Cafer  et-tusi (ö. 460/1068)’nin et-TİBYÂN’ı

*Fahruddin er-Razi(ö. 606/1209)’nin Mefatihul Gayb

2)Tek yönlü dirayet tefsirleri nelerdir? 3 örnek veriniz.

Kur’an’ı baştan sona tefsir geleneğinde de aslında müfessirlerin hep öncelikleri var olduğu için onlar genellikle tefsirlerinde bazı konulara daha fazla ağırlık verirler. Önemsedikleri konuları tefsirlerinde daha çok yer tutar.

*El- Ferra (ö.207/822)’nın Meanil Kur’an

*El-Ahşef el-Evsat (ö.221./835)  Meanil Kur’an

*İbn Kuteybe (ö.276/889) Garibul Kur’an

3)İlmi tefsir hareketi nedir?

Kur’an-ı Kerimin içindeki ilimleri araştırır. Ancak Kur’an-ı Kerim’i bir ilimler ansiklopedisi düzeyine getirdiği için eleştirilmiştir.

4)Felsefi Tefsir nedir?

Müslüman filozofların, Kur’an’ı baştan sona tefsir ettiklerine dair bir bilgi yoktur, ancak müzlüman toplumun bir üyesi olmaları nedeniyle bazı kelime ve ifadelerde fikir yürüttüklerini ve bunlarda da daha özgür olduklarını biliyoruz.

5)Tasavvufi Tefsir nedir?

Sufî müfessirlerin, alimlerin, Kur’an ayetlerinin lafzî/zahiri anlamlarının dışında başka manalar aramaları sonucu ortaya çıkmış bir tefsir tarzıdır.

6)Tasavvufî tefsirlere örnekler veriniz.

* Sehl b. Abdullah et-Tusterî (ö.283/896) TEFSİRUL KUR’ANİL AZİM

* Ebu Abdirrahman es-Sülemi(ö. 412/ 1021) HAKAİKU’T TEFSİR

* Kuşeyrî (ö.465/1072) LETAİFUL İŞARAT Bİ TEFSİRUL KUR’AN

*İsmail hakkı BURSEVİ(ö. 1137/1714) RUHUL BEYAN

7) Rivayet Tefsirlerinin kaynakları nelerdir?

Çağdaş Ulumul Kur’an ve tefsir usulü çalışmalarında rivayet tefsirinin kaynakları KUR’AN, Hz. Peygamberin sünneti, sahabe ve tabiundur.

8)İlk fıkhî tefsir hangisidir ve kim tarafından yapılmıştır?

Mukatilb. Süleyman  tarafından yapılmıştır. Eserinin adı Tefsirul hamsi mieti ayetin minel Kur’an dır.

9)Kur’an’ı kendi inançlarına göre yorumlayanları filolojik delillerle çürüten kimdir ve eseri nedir?

İbn Kuteybe (h.213/276-m. 839/923) dir. Eseri TEVİLU MÜŞKİLUL KUR’AN  ve ĞARİBUL KUR’AN dır.

10)Tefsir yaparken sosyoloji ilmini kullanan müfessir kimdir? Neden?

SEYYİD KUTUB(1906-1967) dir. Sosyoloji bölümünü okuyup Amerika da yüksek lisansını yaparken geri dönmüş ve tefsiri sosyoloji biliminden yararlanarak yapmıştır.


0 Yorum - Yorum Yaz

ŞEYDA HAKBİLEN 12070192    07.01.2014

1)İlk dönem tefsiri hakkında bilgi veriniz?
Kaynaklar Kur'an-ı Kerim tefsirini Peygamberimizin tefsiriyle başlatmaktadır.Peygamberimizin ashabı Kur'an'ın inişine şahit olmalarına rağmen anlayamadıkları bazı ayetleri Peygamberimize açıklaması için sormuşlar ve tefsir Peygamberimizin getirdiği açıklamalarla başlamıştır.Onun açıklama ve yöntemi daha sonra takip edilmiş,incelenmiş ve böylece tefsir ilmi bir disiplin olarak gelişmiştir.
2)Hz.Peygamberin tefsirinden birkaç örnek veriniz?
Bakara suresi 238.ayette geçen 'salatu'l-vusla' kelimesini ikindi namazı olarak açıklamıştır.(tirmizi)
Bakara suresi 196.ayette hac esnasında fidye verilecek durumlar belirtilirken fidyenin miktarı ifade edilmemiştir. Hz.Peygamber tarafından bu miktar üç gün oruç veya altı fakiri doyurmak şeklinde belirlenmiştir.(tirmizi)
Ali İmran suresi 97.ayette geçen 'sebil' kelimesi 'azık ve dişi binek devesi' olarak açıklanmıştır.(taberi)
3)Tabiun dönemi tefsirinin getirdiği yenilikleri yazınız?
Tabiun döneminde kelime ve kavramların açıklamaları daha ayrıntılı bir görünüm arzeder.Müşkil ve mübhem kelimelerin izahı yanında geniş fıkhi izahlar yapılmış ve ayetlerden çeşitli hükümler çıkarılmıştır.Kelimelerin ve ifadelerin açıklanmasında şiirlerinden delil getirilir,garib kelimeler biraz daha geniş bir biçimde açıklanırdı.Ahirete ve gayb alemine ilişkin açıklamalar da tabiun dönemi tefsirinin özelliklerinden biridir.Artık basit ihtiyaçları gözeten ve daha ötesine geçemeyen tefsir yaklaşımı yerini,sistematik olarak Kur'an'ın bütününü tefsire konu eden anlayışa bırakmıştır.
4)Kur'an'ın anlaşılmasında ve yorumlanmasındaki farklı eğilimlerin sebebi nedir?
Kur'an'ı tefsire çalışan herkes,ilim kapasitesine,kavrayış derecesine,bilinç muhtevasına göre Kur'an'ı açıklamıştır.Şahıslar,içinde yaşadıkları çevrenin bir ürünü olarak o çevredeki siyasi,iktisadi,ahlaki,ilmi,felsefi,ideolojik oluşumlardan etkilenir.Aldıkları eğitim,kişisel idrak ve anlayış seviyeleri farklı olabilir.İşte bu farklılaşmalar,Müslümanların birinci kaynağı olan Kur'an'ı anlama ve yorumlamada çeşitlenmeyi ve farklılaşmayı doğurmuştur.
5)Rivayet Tefsirleri nerelerde tenkit edilmiştir?
Rivayet Tefsirleri özellikle üç noktada alimler tarafından tenkit edilmişlerdir.Bu tenkitleri şöyle sıralayabiliriz;
a.Uydurma haberlerin çokluğu
b.İsrailiyyata yer verilmesi
c.İsnadların hazfedilmesidir.
6)Tek yönlü dirayet tefsirlerini kısaca açıklayınız?
Müfessirlerin özellikle bir konu,bir disiplin ve bir ilgi noktasından yola çıkarak Kur'an'ın belirli ilgili bölümleri üzerinde yoğunlaşmışlardır.Bu yoğunlaşmaların sonucu oluşan tesir çalışmalarını da tek yönlü dirayet tefsirleri kategorisinde incelenmektedir. Tek yönlü dirayet tefsirlerinden bazıları şunlardır; Dilbilimsel Tefsir,Fıkhi Tefsir,İlmi Tefsir,Tasavvufi Tefsir
7)Yenilikçi Tefsir çalışmasının eski tefsir çalışmasından farklı olmasının zemini nedir?
İslam uygarlığının Batı uygarlığı karşısındaki konumudur.Müslümanlar'ın Batı uygarlığı ile rekabet edecek gücü biriktirmemiş ve hatta çeşitli alanlarda ona karşı yenilmiş olmaları,son dönem İslam düşüncesinde belli düşüncelerin doğmasına neden olmuştur.Müslüman topluluklar sürekli olarak nerede yanlış yapılmıştır da böylesi bir durumla karşılaşılmıştır? sorusuna benzer soruları sürekli olarak sormuşlardır.Bu ve buna benzer sorulara verilen cevaplarr ise çoğunlukla şöyle olmuştur:Kur'an'ı gerektiği gibi anlamadığımız ve gerektiği gibi hayata aktaramadığımız için böyle bir sonuçla karşı karşıya kaldık.Bu ise Kur'an'ın yorumlanmasında eskisinden farklı çalışmaların ortaya çıkmasına zemin olmuştur.
8)Yenilikçi Tefsir çalışmalarını kısaca açıklayınız?
Yenilikçi yaklaşım geçmişteki tefsir geleneğine eleştirilerini vurgulu bir şekilde yaparak ortaya çıkmıştır.Bu yaklaşımda Kur'an'ın bir hidayet kitabı olduğu ve hayata yön vermesi gerektiği belirtilmiştir.Bunu göremediğini düşündükleri tefsir geleniği eleştirilmiştir.Bu tutum önce Cemalettin Afgani tarafından dile getirilmiştir.Buna göre Müslümanların geri kalış nedeni olarak İslam geleneğidir ve bu durumdan çıkmak için Kur'an'ın yeniden okunması  ve yorumlanması gerekmektedir. Bu anlayışlarla yenilikçi tefsir çalışmaları ortaya çıkmıştır.
9)Tarihsel-Tenkitçi yöntemi uygulama isteğinin amacı nedir?
Eski çalışmalar tarafından ulaşılan sonuçlardan farklı sonuçlar üretebilmektir.Bu yönteme göre ayetlerin tarihsel bağlamları inceledikten sonra,Kur'an'ın değerleri ve temel ilkeleri ortaya konur ve bu hikmetler günümüze uydurulmuş yeni hükümler haline getirilir. Asıl amacı budur.
10)Kitapta okuduğunuz müfessir hayatları ve tefsirilerinde sizi en çok etkileyen nedir?
Benim en çok etkilendiğim müfessirlerden biri de Seyyid Kutub'dur.Hayatında bir çok dönem geçirmiş ve inandığı davası üzerinde sağlam bir duruş sergilemiştir.Seyyid Kutub'un muhalifleri onun  hayatına kastetmekten çok kalemini kırmak istemişlerdir ama o kaleminin kırılmasındansa hayatından vazgeçebilmiş çok değerli bir alimdir.Hayata bakış açısı çok derinlikli ve geniş olduğundan tefsirinde de bunu rahatça görebiliyoruz.Tefsirinde sosyal bakış açısı beni en çok etkileyen özelliklerden biridir.

0 Yorum - Yorum Yaz


Öğrenci adı-soyadı:Amine Cemeleli

No:12070081

Bölüm:Yaygın Din Uygulamaları-2

      İLİTAM KİTABI 5.-6. ÜNİTEDEN SORULAR VE CEVABLAR

1)Mukatil b. Süleyman’ın tefsiri ve İbnu Kuteybe’nin tefsirini karşılaştırınız.

   Mukatil’in tefsiri et-Tefsiru’l-Kebir’dir. Tefsiru’l-Mukatil diye de anılır. Eserde vücuh ve nezair üzerinde durur. Kur’an kıssaları ile ilgili olarak lüzumsuz ayrıntılara girilmektedir. Mezheb mücadelesi yoktur. Tefsirde hemen hemen isnad yok gibidir. Nadir olarak bazı ayetlerin tefsirinde isnada rastlanılmaktadır.

   İbn Kuteybe’nin Te’vilu Müşkilu’l-Kur’an ve Garibu’l-Kur’an eserleri vardır. Eserde lüzumsuz uzatmalardan özellikle kaçınılmıştır. Bu sebeple kelimelerin detayına inilmemiştir. Hadis ve isnad zikredilmemiştir.

2)Seyyid Kutub’un tefsirini oku-düşün-anla-yaşa düsturu açısından değerlendiriniz.

   Seyyid Kutub tefsirini yazarken Kur’an’ın kendisinden yola çıkarak yeni ve ideal bir insan, hayat, toplum ve insanlık modeli oluşturmayı amaçlamıştır. Eser, Kur’an-ı Kerim’i günümüzde yaşananlarla irtibatlı bir şekilde anlama ve yorumlama konusunda önemli tespitleri içerir. Özellikle eserde, Kur’an’ın Kur’an’la tefsirine sık sık başvurulur.

3)Yapılan faaliyet açısından Tasavvufi ve Felsefi Tefsir farkı nedir?

   Bazı filozofların temelde vahiy ve peygamberlik anlayışları farklı olduğundan Kur’ani kavramları çözerken lafızlara bağlı kalmayarak özgür hareket etmişlerdir. İbn-i Sina’nın, Hz. Peygamber ile Cebrail’in konuşmasını vahiy olarak değil de insanlara verilen üst seviyede bir sezgi kuvveti olarak görmesi gibi. İbn-i Sina’ya göre Kur’an remizlerle dolu bir kitaptır. Tasavvufi Tefsir de ise sofi belli bir manevi eğitim aldıktan sonra Allah tarafından bilgilendirildiğini düşünür ve ayeti okuduktan sonra hissettiği ilhamla ve keşf yoluyla bir şeyler anlar. Kalbe doğan bu manayı esrarlı bir üslupla remiz ve işaret yoluyla dile getirir.

4)Muhammed İzzet Derveze’nin tefsirinin tefsir tarihindeki yeri nedir?

   Muhammed İzzet Derveze, tarihsel-eleştirel tutumu yansıtmıştır. Buna göre Mushaf’ta takip edilen sure sıralaması değil, surelerin tarihi olarak iniş sırasını esas almıştır. Bu bakımdan tefsir tarihinde ilk uygulamadır ve Kur’an’ın tefsiri için en uygun yoldur. Çünkü bu tefsirde Hz. Peygamber’in hayatı ve nüzul aşamaları açıkça görülür.

5)Yenilikçi tefsir çalışmalarında dikkat edilen hususlar nelerdir?

   Çağdaş dönemde batıda ortaya çıkan düşünce kalıplarına aykırı gelen hadislerin bir kenara bırakılması ve ayetlerin bu kalıplara uygun sonuçlar verecek şekilde yorumlanmasına dikkat edilmiştir. Yenilikçi müfessirlere göre İslam geçmişteki bidatlerden temizlenmeli ve Kur’an yeni yaklaşımlarla yeniden yorumlanmalıdır.

6)Tefsirin tedvini için neler söylenebilir?

   Kur’an’ın tefsirine ilişkin yazılı kaynaklar İbn Abbas ile başlar. Bu süreç tabiun müfessirlerince devam ettirilmiştir. Tefsirin tedvini sürecinde Said b. Cübeyr, Mücahid, Dahhak, Ata b. Ebi Rabah, Katade, Suddi, Kelbi öne çıkan müfessirlerdir. Ayrıca hadis tedvini içerisinde Hz. Peygamber’e isnad edilen haberler, hadis eserlerinde ‘kitabu’t-tefsir’ başlığı altında toplanmıştı. Bunların sayıları, rivayet tefsirlerinde yer alan haberlere oranla oldukça azdır. Bu da tefsirin bağımsız tedvininin hadisin tedvininden önce olduğunu göstermektedir.

7)Tefsir ilminin doğuşu nasıldır ve ilk müfessir kimdir?

   Kur’an-ı Kerim’in tefsiri Peygamberimizin tefsiri ile başlar. Peygamberimizin Ashabı Kur’an’ın inişine şahit olmalarına rağmen anlayamadıkları bazı ayetleri Peygamberimize açıklaması için sormuşlar ve tefsir Peygamberimizin getirdiği açıklamalarla başlamıştır. Daha sonra bu açıklama yöntemi takip edilmiş, incelenmiş ve tefsir ilmi ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda ilk müfessir Hz. Peygamber (s.a.v.)’dir.

8)Fahrettin er-Razi’nin tefsirdeki amacı ve tefsirinin özellikleri nelerdir?

   Müfessir eserini yazmaktan maksadının akıl prensipleri ve istidlal yolları ışığında Kur’an’a yöneltilen hücumları çürütmek, İslam inanç esaslarını savunmak ve bu konularda ileri sürülen karşı fikirleri geçersiz bırakmak olduğunu belirtmiştir. Eserde her sure bir kitap niteliğinde olup kitaplar bölümlere, bablar meselelere bölünmüştür. Meselelerde mukaddime, hüccet, latife, hüküm ve vecih şeklinde alt başlıklara ayrılmıştır. Ayetlerin tefsirine sebeb-i nüzulle, kelime tahlilleriyle, farklı kıraatlerin zikredilmesiyle çoğunlukla da ayetler arasında münasebet kurularak başlanmıştır. Bir ayet tefsir edilirken önce onu açıklayan ayetler verilmiştir. Hadis ve rivayetlerde mevcuttur. Son olarak da ayet çıkarılacak neticeler vardır.

9)Tefsiri tenkide uğrayan iki müfessir söyleyiniz ve niçin tenkide uğradığını açıklayınız.

   Zemahşerinin tefsiri, müellifi Mu’tezile mezhebinden olduğu be mezhebini te’yid eder biçimde te’villere ve açıklamalara gittiği için tenkide uğramıştır. Fahrettin er-Razi’nin tefsiri ise İslami ilim dallarının yanında felsefe, fen bilimleri, astronomi gibi ilim sahalarından da bahseder. Tasavvufi konulara da girmiştir. Her konuya girmesi sebebiyle eser tenkide uğramıştır. ‘Onun tefsirinde, tefsirinden başka her şey var’ diyenlerde vardır.

10)Zemahşeri’nin tefsirinin en belirgin özelliği ve önemi nedir?

   Zemahşeri’nin tefsiri dil ve belagat bakımından önemlidir. Çünkü bu müfessir belagat yönünden Kur’an’ın mucizeliğini ortaya koymaya çalışmıştır. Eserin bu yönünden kendinden sonra gelen bütün dirayet tefsirleri istifade etmişler ve Keşşaf Tefsiri ‘Ummu’t-Tefasir’ olarak Ana Tefsir kabul edilmiştir.


0 Yorum - Yorum Yaz


1-Sahabe dönemi  tefsirini açıklayınız.

Cevap: Hz. Peygamber’in vefatından sonra tefsirle sahabeler ilgilenmiştir. Sahabeler Kur’an ayetlerinin hangi sebep ve maksatla ve hangi olaylarla ilgili olarak indiğini bilen insanlardır. Bu yüzden sahabenin Kur’an’la vakıa-olgu arasındaki bağlantıyı sonraki nesillerden daha sağlıklı biçimde kurabildikleri görülür.

 

2-Sahabelerin Kur’an tefsir kaynakları nelerdir?

Sahabelerin Kur’an tefsiri kaynakları :

-Hz. Peygamber

-Arap Dili ve Edebiyatı

-Kendi müşahadeleri

-Ehl-i Kitap alimleri

olarak sayılabilir.

 

3-Kur’an tefsirinde farklılıkların oluşmasını sebepleriyle açıklayınız.

Cevap: Kur’an ‘ı tefsir etmeye çalışan herkes , ilmi kapasitesine , kavrayış derecesine , çeşitli ilim dallarındaki ihtisasına , siyasi ve mesleki kanaatlerine göre Kur’an’ı açıklamıştır. Şahıslar içinde yaşadıkları çevrenin bir ürünü olarak , o çevredeki siyasi , iktisadi , ahlaki , ilmi , felsefi vs. oluşumlardan etkilenir.

 

4-Rivayet Tefsiri nedir? Kısaca açıklayınız.

Cevap: Rivayet tefsirleri , ayetlerin tefsirine ilişkin , Hz. Peygamber’den , sahabeden ve tabiundan nakledilen rivayetleri bünyesinde toplayan tefsirlerdir. Rivayet tefsirinin kaynakları , Kur’an , Hz. Peygamber’in sünneti , sahabe ve tabiunun görüşleridir.

 

5-Meşhur Rivayet Tefsirlerinden örnekler veriniz.

Cevap: İbn-i Cerir et-Taberi – Camiu-l Beyan an Te’vili-l Kur’an

İbn-i Ebi Hatim – Tefsiru-l Kur’ani-l Azim

İbn-i Kesir – Tefsiru-l Kur’ani-l Azim

Ebu Leys es-Semerkandi Tefsiri

 

6-Mukatil Bin Süleyman’ın tefsiri hakkında bilgi veriniz?

Cevap:Mukatil bin Süleyman’ın tefsiri et-Tefsiru Kebir dir.Bu tefsir Tefsiru Mukatil diyede anılır.Kuranın tamamını ayet sırasına göre içine alan bir tefsirdir.Bu özelliği ile günümüze kadar ulaşan ilk tefsir olarak kabul edilmektedir.Ayrıca Kuran kıssaları ile ilgili lüzumsuz ayrıntılarada girilmiştir.Ayetler izah edilirken nüzul sebeplerine ve şahıs isimlerine yer verilmiştir.

7-El-Ferra’nın Tefsiri hakkında bilgi veriniz?

Cevap:Meani’l Kuran adıyla meşhur olumuş eserin asıl adı Tefsiru Müşkili İ’rabi’l Kur’an ve Meanihi dir.Ferra,tefsirini mevcut Kur’an tertibi üzerine yazmıştır.Fakat her ayet üzerine durmamış kendisine göre tefsirine ihtiyaç duyulabilecek ayetler üzerinde durmuştur.Tefsirin hedefi Kur’an metininin anlaşılmasında karşılaşılan dil problemlerini çözmektir.

8-Fıkhi Tefsir nedir?

Cevap:Fıkhi tefsirler Kur’an’ın ibadet ve hukukla ilgili ayetlerini açıklamayı ve onlardan hüküm çıkarmayı amaç edinirler.Fıkhi tefsirlerin çoğunda genellikle ahkamla ilgili 500 ile 1000 ayet üzerinde durulmuştur.

9-İlmi tefsir nedir?

Cevap:İlmi tefsir Kur’an da çeşitli ilimlere,ilmi keşiflere,icatlara ve sonuçlara işaretler bulunduğu düşüncesinden doğmuştur.Dolayısıyla bu düşünceye dayalı tefsirde Kur’an’ın bazı ayetlerinin doğa bilimleri alanındaki gelişmeler ışığında yorumlanması söz konusudur.

10-Kur’an’ı dilbilimsel ağırlıklı bir biçimde tefsir edenler eserlerini nasıl isimlendirmiştir?

Cevap:Meani’l - Kur’an,Garibu’l - Kur’an,Mecazu’l – Kur’an


0 Yorum - Yorum Yaz


1-Dirayet tefsiri hakkında kısaca bilgi veriniz?

Cevap:Dirayet tefsiri Hz. Peygamberden beri var olan bir olgudur.Aslında tefsir faaliyeti bütünüyle bir dirayet işidir.Tefsirin dirayet ve rivayet olarak iki temel katagoriye ayrılması tefsir faaliyetinden değil,tefsir eseri ortaya koymadaki tercihlerden kaynaklanmaktatır.Dolayısıyla bu ayrım biçimseldir.

2-Rivayet tefsirleri hangi açıdan tenkit edilmişlerdir?

Cevap:

-Uydurma haberlerin çokluğu,

-İsrailiyyata yer verilmesi,

-isnadların hazfedilmesi açısından tenkit edilmiştir.

3-Tefsir faaliyetinin doğuşu hakkında bilgi veriniz?

Cevap:Tefsir faaliyeti aslında Peygamber efendimiz ile başlamaktadır.Sahabeler Kur’an’ı Kerimde  anlayamadıkları bir olay karşısında Peygamber efendimize danışıyorlardı.Peygamber efendimiz bu sorunlar karşısında Kur’andaki ayetleri açıklıyordu.Böylelikle tefsir faaliyeti Peygamber efendimizle başlamış bulunmaktadır.

4-Rivayet tefsirinde haberlerin kaynağını ne oluşturur?

Cevap:Rivayet tefsirine göz attığımızda haberlerin büyük çoğunluğunun kaynağında  tabiun müfessirlerini görürüz.Yani rivayet tefsirlerinin gövdesini büyük ölçüde tabiun görüş ve açıklamaları oluşturur.

5-Tabiun dönemi tefisirini açıklayınız?

Cevap:Sahabe dönemi tefsirinden sonra doğal olarak tabiunlar tefsirle uğraşmışlardır.Bilgi sahibi sahabeler Kur’an ve Kur’an’ ın anlaşılmasına dair görüşlerini ve müşahedelerini sonraki nesillere yani tabiun nesline aktarmıştır.

6-Taberi tefsirinin özelliklerinden bahsediniz.

Cevap:Eserin tam adı Camiu’l - Beyan an Te’vili Ayi’l - Kur ‘an dır.Rivayet tefsirinin ilklerinden ve en önemlilerinden birisidir.Bu tefsir kendinden sonraki tefsirlere kaynaklık etmiştir.Ancak Dirayet tefsiri yönündende küçümsenmeyecek derecede tespitleri içerir.Taberi tefsirine bir mukaddime ile başlar.Bu mukaddimede Kur’an ile ilgili bazı konulara yer verir.

7-Tabilerin Kur’an tefsir kaynakları nelerdir?

-Sahabe görüşleri

-Ehli kitap alimleri

-Kendi Görüş ve müşahedeleri

8-Çok yönlü dirayet tefsiri örnekleri veriniz?

Cevap:

Hud b. Muhakkem el-Huvari-Tefsiru Kitabullahi’l Aziz

Ebu Cafer et-Tusi-Et-Tibyan

Zemahşeri-el- Keşşaf an Hakaiki’t-Tenzil

      9-Felsefi tefsir hakkında bilgi veriniz.

      Cevap: Müslüman filozofların Kur’an ı baştan sona tefsir ettiklerine dair        elimizde bir bilgi olmamakla birlikte Müslüman bir toplumun bir üyesi         olmaları       bakımından onlarında Kur’an’ın bazı ifadeleri ve kelimeleri       hakkında bilgi               yürüttükleri açıktır.Bazı filozofların temelde vahiy       ve peygamberlik anlayışları       farklı olduğu için onlar Kur’an ‘i                     kavramları tahlil ederken daha özgür hareket       etmişler ve lafza bağlı       kalmamışlardır.

      10-Tasavvufi tefsir nedir?

      Cevap:Sufi müfessirlerin,alimlerin Kur’an ayetlerinin lafzi /zahiri                    anlamlarının       dışında başka manalar aramaları sonucu ortaya                  çıkmış bir tefsir tarzıdır.


0 Yorum - Yorum Yaz


1-Dirayet tefsiri hakkında kısaca bilgi veriniz?

Cevap:Dirayet tefsiri Hz. Peygamberden beri var olan bir olgudur.Aslında tefsir faaliyeti bütünüyle bir dirayet işidir.Tefsirin dirayet ve rivayet olarak iki temel katagoriye ayrılması tefsir faaliyetinden değil,tefsir eseri ortaya koymadaki tercihlerden kaynaklanmaktatır.Dolayısıyla bu ayrım biçimseldir.

2-Rivayet tefsirleri hangi açıdan tenkit edilmişlerdir?

Cevap:

-Uydurma haberlerin çokluğu,

-İsrailiyyata yer verilmesi,

-isnadların hazfedilmesi açısından tenkit edilmiştir.

3-Tefsir faaliyetinin doğuşu hakkında bilgi veriniz?

Cevap:Tefsir faaliyeti aslında Peygamber efendimiz ile başlamaktadır.Sahabeler Kur’an’ı Kerimde  anlayamadıkları bir olay karşısında Peygamber efendimize danışıyorlardı.Peygamber efendimiz bu sorunlar karşısında Kur’andaki ayetleri açıklıyordu.Böylelikle tefsir faaliyeti Peygamber efendimizle başlamış bulunmaktadır.

4-Rivayet tefsirinde haberlerin kaynağını ne oluşturur?

Cevap:Rivayet tefsirine göz attığımızda haberlerin büyük çoğunluğunun kaynağında  tabiun müfessirlerini görürüz.Yani rivayet tefsirlerinin gövdesini büyük ölçüde tabiun görüş ve açıklamaları oluşturur.

5-Tabiun dönemi tefisirini açıklayınız?

Cevap:Sahabe dönemi tefsirinden sonra doğal olarak tabiunlar tefsirle uğraşmışlardır.Bilgi sahibi sahabeler Kur’an ve Kur’an’ ın anlaşılmasına dair görüşlerini ve müşahedelerini sonraki nesillere yani tabiun nesline aktarmıştır.

6-Taberi tefsirinin özelliklerinden bahsediniz.

Cevap:Eserin tam adı Camiu’l - Beyan an Te’vili Ayi’l - Kur ‘an dır.Rivayet tefsirinin ilklerinden ve en önemlilerinden birisidir.Bu tefsir kendinden sonraki tefsirlere kaynaklık etmiştir.Ancak Dirayet tefsiri yönündende küçümsenmeyecek derecede tespitleri içerir.Taberi tefsirine bir mukaddime ile başlar.Bu mukaddimede Kur’an ile ilgili bazı konulara yer verir.

7-Tabilerin Kur’an tefsir kaynakları nelerdir?

-Sahabe görüşleri

-Ehli kitap alimleri

-Kendi Görüş ve müşahedeleri

8-Çok yönlü dirayet tefsiri örnekleri veriniz?

Cevap:

Hud b. Muhakkem el-Huvari-Tefsiru Kitabullahi’l Aziz

Ebu Cafer et-Tusi-Et-Tibyan

Zemahşeri-el- Keşşaf an Hakaiki’t-Tenzil

      9-Felsefi tefsir hakkında bilgi veriniz.

      Cevap: Müslüman filozofların Kur’an ı baştan sona tefsir ettiklerine dair        elimizde bir bilgi olmamakla birlikte Müslüman bir toplumun bir üyesi         olmaları       bakımından onlarında Kur’an’ın bazı ifadeleri ve kelimeleri       hakkında bilgi               yürüttükleri açıktır.Bazı filozofların temelde vahiy       ve peygamberlik anlayışları       farklı olduğu için onlar Kur’an ‘i                     kavramları tahlil ederken daha özgür hareket       etmişler ve lafza bağlı       kalmamışlardır.

      10-Tasavvufi tefsir nedir?

      Cevap:Sufi müfessirlerin,alimlerin Kur’an ayetlerinin lafzi /zahiri                    anlamlarının       dışında başka manalar aramaları sonucu ortaya                  çıkmış bir tefsir tarzıdır.


0 Yorum - Yorum Yaz

12070375 KAZIM UYAR    18.01.2014

1- TABIUN TEFSİR KAYNAKLARI NELERDİR ? 

 Sahabe , Ehl-i Kitap ve kendi bilgi ve kavrayışları

2-Tesirde esas alınan üç araç nelerdir ?

 Öncekilerin görüşleri-akli çaba-ilham.

3-tefsir yöntem bakımından kaça ayrılır?

Rivayet ve Dirayet tefsirleri

4-rivayet tefsirine bir örnek veriniz?

el-Bagavi----Mealimü-t Tenzil

5-Dirayet tefsiri kendi içinde kaça ayrılır?

Çok yönlü ve Tek yönlü olmak üzere ikiye ayrılır.

6-İbnu Kesir tefsirinin adı nedir ve özellikleri ?

Tefsirul Kuranil Azimdir. Rivayet tefsirleri arasında önemliyeri vardır.müfessir yer yer kendi görüşlerine de yer vermiştir.ayrıca eserin önemli bir mukaddimesi vardır.

7-Seyyid Kutub'un tefsirirnin adı ve kaçıncı yüzyılda yazıldığını cevaplayınız?

Fi-Zilal'il Kuran isimli tefsiri 20. yüzyılda yazılan bir eserdir.

8-Tefsirin tedvini kiminle başlamıştır?

İbn Abbasla başlamıştır.

9-En önemli tefsir müfessirlerinden örnekler veriniz?

Ez- Zemahşeri 

Et - Taberi 

Er-Razi 

10-Tefsir ve Tevil arasında bulunan farkları yazınız?

Tefsir tevilden umumidir.

Tefsir kelimeler-Tevil manalar için kullanılır.

Tefsir ashaba,tevil ise alimlere aittir.

Tefsir rivayete-tevil dirayete dayanır. 


0 Yorum - Yorum Yaz

Mehmet Akbaş 12070011    19.01.2014

1)       Sahabe arasında Tefsir alanında şöhret bulmuş isimlerden örnekler veriniz.

 Abdullah İbn Abbas, Abdullah İbn Mes’ûd, Ali b. Ebi Tâlib, Ubey b. Ka’b, Ebu Musa el-Eşarî,Zeyd b.Sâbit,Ebû Hureyre,Abdullah b. Zubeyr şöhret bulmuş isimlerdendir.

 

2)      Tabiuûn döneminin tefsir özellikleri nelerdir ve bu dönem tefsir açısından niçin yükselme çağı olarak görülmüştür?

 Tabiûn döneminde kelime ve kavramların açıklamaları daha ayrıntılı bir görünüm arz eder. Müşkil ve müphem kelimelerin izahı yanında geniş fıkhî izahlar yapılmış ve ayetlerden çeşitli hükümler çıkarılmıştır. Ahirete ve gayb âlemine ilişkin açıklamalar da tabiûn dönemi tefsirinin özelliklerinden biridir. Kelimelerin ve ifadelerin açıklamasında şiirlerden delil getirilir. Garib kelimeler biraz daha geniş bir biçimce açıklanır. Mubhemata ve kıssalara ilişkin tefsirlerinde tabiîlerin,Ehl-i Kitab âlimlerinden çokça yararlandıkları görülmektedir.Ayrıca Tabiûn dönemi rivayet tefsirlerinin gövdesini oluşturur. Tabiûn dönemi tefsirlerini farklılaştıran yalnızca tefsirin içeriğine yönelik değişimler değildi. Bütün bunların ötesinde tefsir biçim değiştirmişti. Artık basit ihtiyaçları gözeten ve daha ötesine geçemeyen tefsir yaklaşımı yerini, sistematik olarak Kur’ân’ın bütününü tefsire konu eden anlayışa bırakmıştı.

 

3)      Meşhur rivayet tefsirlerinden beş örnek veriniz.

1)      İbn Ebî Cerîr et-Taberî’nin Câmiu’ul-Beyân an Te’vîli’l-Kur’ân’ı,

2)      İbn Ebî Hâtim (ö.327/938)’in Tefsiru’l-Kur’ani’l-Azim’i,

3)      Ebu’l-Leys es-Semerkandî(ö.383/993)’nin Tefsiri

4)      el-Bağavî (ö.516/1122)’nin MeÂlimu’t-Tenzîl’i

5)      İbn Kesir(ö.774/1372)’in Tefsîru’l-Kur’âni’l-Azîm’i

 

4)      Ahkâm Tefsirine dört örnek veriniz.

·          İmam eş-Şâfiî (ö.204/819)’nin Ahkâmu’l-Kur’ân’ı

·         Et-Tahavi,Ebû Ca’fer,Ahme b. Muhammed(ö.321/933)’in Ahkamu’l-Kur’ân’ı.

·         Cessâs(ö.370/981’ın Ahkâmu’l-Kurân’ı

·         Ebubekr İBnu’l-Arabî(ö.543/1148)’nin Ahkâmul-Kur’ân’ı

 

5)      Tasavvufî Tefsiri kısaca açıklayıp örnekler veriniz.

 Sûfî müfessirlerin, âlimlerin, Kur’ân ayetlerinin lâfzî/zâhirî anlamlarının dışında başka mânâlar aramaları sonucu ortaya çıkmış bir tefsir tarzıdır.

Bazı Tasavvufî Tefsirler şunlardır:

·         Sehl b. Abdullah et-Tusterî(ö.283/896)’nin Tefsîru’l-Kur’âni’l-Azîm’i

·         Ebu Abdirrahman es-Sülemî(ö.412/1021)’nin Hakâiku’t-Tefsir’i

·         Kuşeyrî(ö.465/1072)’nin Letâifu’l-İşârât bi Tefsîri’l-Kur’ân’ı

·         İsmail Hakkı Bursevî(ö.1137/1714)’nin Rûhu’l-Beyân’ı

 

6)      Mukâtil b. Süleymân’ın eserlerinden ve tefsir özelliklerinden kısaca bahsediniz.

 Mukâtil b. Süleymân (h.80-150/m.699-767) tefsir ilmine şöhret yapmış temel şahsiyetlerden birisidir. Müfessirin pek çok eseri yanında ilk fıkhî tefsirlerinden birisi olan Tefsîru’l-Hamsi Mieti Âyetin mine’l-Kur’ân adlı eseri ile birlikte Kur’ân kelime bilgisi açısından önem arz eden el-Vücûh ve’n-Nezâir adlı eseri Kur’an ilimleri sahasında önemli bir çalışmadır. Mukâtil’in tefsiri, Kur’ân’ın tamâmını âyet sırasına göre içine alan bir tefsirdir. Bu özelliği ile bize kadar ulaşan ilk tefsir olarak kabul edilmektedir. Eserde muğlâk kelimelerin izahları yapılmakta, vücûh ve nezâir üzerinde durulmaktadır. Mukâtil, sebeb-i nüzul rivayetlerine, kıssalarsa detaylı açıklamalara, israili haberlere tefsirinde yer vermektedir.

 

7)      İbn Cerir er-Taberî’nin Câmiu’l-Beyân an Te’vîli’l-Kur’ân eserini tefsir kaynakları açısından değerlendiriniz.

 Bu eser, sonraki müfessirler için en temel kaynaklardan birisi olmuştur. Çünkü Taberî, kendinden önce Kur’ân Tefsiriyle ilgili açıklamaların ve görüşlerin bütününe yakınını bu eserinde toplamıştır. Taberî’nin tefsiri, aslında rivayet ve dirayet unsurlarına dayalı bir sınıflandırmada kategori dışı kalır ve bütünüyle kendine özgü bir tefsir olarak karşımıza çıkar. O,tefsir rivayetlerini görüş farklılıkları açısından sınıflandırır, görüşler arasında tercihler yapar ve tercihinin gerekçelerini ortaya koyar. Bu bakımdan onu sadece bir rivayet tefsiri olarak görmek doğru olmaz.

 

8)      Muhammed Abduh’un önemli eserleri hakkında ve tefsir anlayışı hakkında bilgi veriniz.

 Tefsirinin asıl adı, Tefsîru’l-Kur’âni’l-Hakîm’dir. Fakat Tefsîru-l Menâr ismiyle meşhur olmuştur. Eseri, hocasının el-Ezher’deki tefsir derslerinde aldığı notlarla kaleme alan Muhammed Reşid Rıdâ’dır(ö.1935).Eser, kitap olarak yayınlanmadan önce el-Menar dergisinde bölümler hâline yayınlanmış; daha sonra müstakil olarak muhtelif baskıları yapılmıştır. Abduh, Tefsirin gayesinin kuru ve teknik bilgiler vermek yerine insanların dünya ve ahret mutluluğunu sağlayacak doğru bir itikat ve sağlam bir yaşayış programı sunmak olduğunu belirtir. Bu sebeple klasik müfessirleri Kur’ân’daki hidâyet ve irşadı ihmâl edip sarf, nahiv, belağat vb. ve fıkhî ihtilaflarla uğraşmakla itham eder.

 

9)      İbn Kuteybe’nin eserlerinin el-Kurteyn adıyla toplanması hakkında kısa bir bilgi veriniz.        İbnu Kuteybe’nin Tefsirde günümüze kadar ulaşan iki eseri Te’vîlu Muşkilu’l-Kur’ân ile Ğarîbu’l-Kur’ân’ı aslında birbirini tamamlayan iki eserdir. İbn Mutarrif el-Kinânî tarafından bu iki eser birleştirilerek ‘’el-Kurteyn’’ adıyla yeniden derlenmiştir.

10)  El-Kurtubî’nin Ahkâmu’l-Kur’ân eseri hakkında bilgi veriniz.

Kurtubî’nin tefsirinin tam adı el-Câmiu li-Ahkâmi’l-Kur’ân ve’l Mübeyyin limâ Tedammenehû mine’s-Sünneti ve Âyi’l-Furkân’dır.Eser,ahkâm ağırlıklı olduğu için tefsiri Ahkâmu’l-Kur’ân’lar içinde sayanlar da olmuştur.Kurtubî bu tefsirinde,liste olarak verilse sayfalarca tutacak derecede çok hadis,fıkıh,kırâat,d,l ve belâğat,akâid ve kelâm,tarih sahalarında zamanına kadar yazılmış birçok eserden çoğu kere kaynak belirtilerek istifade etmiş ve tefsirinde bunlardan alıntılar yapmıştır.Bu özellikleriyle Kurtubî tefsiri isimlendirildiği üzere sadece bir Ahkâmu’l-Kur’ân değil Kur’ân-ı Kerim’in bütün ayetlerini hemen her yönden inceleyen,hattâ zamanındaki tabiî bilimler ışığında bazı âyetleri tefsire çalışan geniş bir tefsirdir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


0 Yorum - Yorum Yaz


İLK DÖNEM TEFSİRİ NASIL BAŞLAMIŞTIR.

Kaynaklarımız Kur’an’ı Kerim’in tefsirini Peygamberimizin tefsiri ile başlatmaktadır.Peygamberimizin ashabı Kuranın inişine şahit olmalarına rağmen anlayamadıkları bazı ayetleri Peygamberimize açıklaması için sormuşlar ve tefsir efendimizin getirdiği açıklamalar ile başlamıştır.

RİVAYET  TEFSİRİ HAKKINDA BİLGİ VERİNİZ.

Rivayet tefsirleri ayetlerin tefsirine ilişkin Hz. Peygamberin , sahabeden ve tabiundan nakledilen rivayetleri bünyesinde toplayan tefsirlerdir.

DİRAYET  TEFSİRİ HAKKINDA BİLGİ VERİNİZ.

Dirayet tefsiri Kur'an'ın akla göre yapılan tefsirine verilen isimdir. Rivayetlere dayanmaksızın, sadece akıl yoluyla yapılan tefsir türüdür. Bu tefsir türünün güvenirliliği rivayet tefsirine göre daha azdır. Bu yüzden rivayet tefsiri daha çok tercih edilen tefsir türü olmuştur.

HZ PEYGAMBERİN TEFSİRİNDEN 2 ÖRNEK VERİNİZ.

Bakara suresi 238. Ayette geçen ‘’ salatul vusta’’ kelimesini ikindi namazı olarak açıklamıştır.

İsra suresi 79. Ayette geçen ‘’ makam ‘’ kelimesini şefaatolarak açıklamıştır.

İSRAİLİYYAT NEDİR.

Ehli kıtaptan alınan ve onlarla bilgi alışverişinin olması bu şekilde açıklamaların bulunmasına israiliyyat denir.

SAHABELER ARASINDA TEFSİRDE ŞÖHRET BULMUŞ İSİMLER NELERDİR.

Abdullah ibn Abbas,Abdullah ibn Mesud,Ali ibn Ebi talib,Ubeyy ibn Kab,Ebu Musa el-Eşari,Zeyd bin Sabit.

KAYNAK VE YÖNTEM TERCİHLERİ ÇERÇEVESİNDE KUR'AN TEFSİRLERİ HAKKINDA BİLGİ VERİNİZ.

Kur'an-ı tefsire çalışan herkes ilmi kapasitesine. kavrayış derecesine. çeşitli ilim dallarında ki ihtisasına. siyasi ve mezhebi kanaatlerine göre açıklamıştır. Her müfessir uzmanı olduğu konu ile ilgili ayetleri açıklamaya çalışmıştır. Kimileri Kur'an tefsirini Hz. Peygamber ve ilk iki neslin açıklamalarından ibaret görürken  kimileri ise bunlar dışında akıl yürütme , kişisel anlama .değerlendirme. açıklama. yorumlamayı da esas almışlardır.

TABERİNİN TEFSİRİ VE ESERİ HAKKINDA BİLGİ VERİNİZ.

Eserini tam adı Camiul-Beyan an Tevili Ayil-Kur’andır. Rivayet tefsiri şeklinde kaleme alınmıştır. Bu tefsir, kendinden sonraki rivayet tefsirlerini kaynaklık etmiştir. Ancak dirayet tefsiri yönünden de küçümsenmeyecek derce de tesbitleri  ihtiva eder. Taberi tefsirine bir mukaddime ile başlar, burada kuran ile ilgili bazı konulara yer verir. Tefsir ve tevil terimlerini açıklar. Taberi tefsirine tefsir değil tevil adını vermiştir. Ayetle ilgili kendine ulaşan  aynı anlamda olan ve birbirini tamamlayan rivayetleri peş peşe senetleri ile zikreder. Ayrıca tefsire dair rivayetleri saymakla yetinmez  gerek ravilerin senetlerini  gerek metinleri tenkide tutar,senetleri zayıflık ve kuvvet nokta-ı nazarında inceleyerek tercih yapar.birde kelime izahlarında arap şiirinden yararlanmıştır.

 İLMİ TEFSİR HAKKINDA BİLGİ VERİNİZ.

Tek yönlü dirayet tefsiri kategorisinde ele alınmaktadır. Kur'ân'da çeşitli ilimlere, ilmi keşiflere, icadlara işaretler bulunduğu düşüncesinden doğmuştur. Gazzali ile başlatılır. Gazzali İhyası'nda ve Cevahiru'ı-Kur'ân'ında bu kabil açıklamalara yer vermiştir. Fahruddin er-Razi, Suyuti gibi alimler, ilmi gelişmeler ışığında yaşadıkları dönemin ilmi seviyesi ölçüsünde Kur'ân ayetleri içerinde ilmi konular arasında irtibatlar kurmuşlardır. Miladi 12. yy'dan 19. yy'a kadar Katip Çelebi, Erzurumlu İbrahim Hakkı gibi bazı istisnalar dışında ilmi tefsir faaliyetinde adını duyuran olmamıştır. İlmi tefsir Kur'ân'ı bir bilimler ansiklopedisi gibi algılamaya yol açtığı için eleştirilmiştir. Çünkü Kur'ân temelde dini ve ahlaki nitelikli bir kitaptır. Öte yandan ilmin değişkenliği gerekçesiyle de ilmi tefsir ciddi eleştirilere mazruz kalmıştır.

FELSEFİ TEFSİR HAKKINDA BİLGİ VERİNİZ.

Tek yönlü dirayet tefsiri kategorisinde ele alınmaktadır. Kur'ân'î kavramları tahlil ederken daha özgür hareket etmişlerdir. Ve lafza bağlı kalmamışlardır. Kur'ân ayetleri üzerinde en çok söz söyleyen filozofların başında İbn-i Sîna gelir. İbn-i Sîna vahyi, Hz. Peygamberin Cebrail ile konuşması olarak görmez. Vahyi insanlara verilen üst seviyede verilen bir sezgi kuvveti olarak görür. O'na göre Kur'ân remizlerle dolu bir kitaptır. Cennet ve Sırât ıfelsefi bir bakış açısı ile yorumlar. Bu örneklerden de anlaşılacağı gibi filozoflar ayetleri lafzi olarak açıklamak yerine batıni bir anlayoş içinde açıklamışlardır denilebilir. Filozofların bu çizgisi diğer İslam Ulemâsının, Kur'ân'ı anlamadaki bakış açılarından oldukça farklıdır.


0 Yorum - Yorum Yaz


1)Gazali ve Suyutinin Peygamber Tefsiri ile ilgili görüşerinin kaynağı nelerdir?

C:Kaynaklardan birisi Hz. Peygambere isnad edilen açıklamaların sahabe ve tabiundan nakledilen tefsirlere oranla çok az oluşudur.Bir diğeri ise Hz. Aişe ye isnad edilen bir rivayette Hz. Peygamberin Kur'an ın çok az bir bölümünü tefsir ettiğinin belirtilmesidir. 

2)Rivayet tefsirinin kaynakları nelerdir? 

C:Rivayet tefsirinin kaynakları Kur'an,Hz. Peygamberinsünneti,sahabe ve tabiun görüşleridir.

3)Çok yönlü dirayet tefsirinin kaynakları nelerdir? 

C: Bu tefsirlerin hepsinde genel olarak kaynaklar dil bilimsel analizler,edebi sanatlar bağlamında açıklamalar,kıraate ilişkin açıklamalar,kelami,fıkhi,ahlaki, felsefi yorumlar ve tahliller ,doğa bilimleri çerçevesinde değerlendirmeler,tıbbi ve benzeri izahlar.

4)Kur'anı dilbilimsel açıdan tefsir edenler eserlerine hangi isimler vermişlerdir? 

C:Meani'l-Kur'an,Garibu'l-Kur'an veya Mecazü'l-Kur'an isimlerini vermişlerdir.

5)Fıkhi Tefsirin amacı nedir?

C:Fıkhi tefsirin amacı Kur'an ın ibadet ve hukukla ilgili ayetlerini açıklamak ve onlardan hükümler çıkarmaktır.

6)Mukatil B. Süleyman niçin eleştirilmiştir? 

C:Mukatil,çeşitli biyografik ve bibliyografik eserlerde ,senedsiz,tedlis ve yalan haber rivayet etmesi gibi,hadis ilmi ile alakalı hususlardan ve mürci'e,zeydiyye veya şiadan oluşu gibi siyasi ve kelami fikirleri yönünden epey tenkide uğramıştır. 

7)İbni Kuteybenin tefsirlerinin adı nedir?

 C:İbni Kuteybenin günümüze kadar ulaşan iki eseri Te'vilu Müşkilu'l-Kur'an ile Garibu'l-Kur'an ı aslında birbirini tamamlayan iki eseridir.

8)Taberinin tefsirinin adı nedir ve tefsirinde nelere dikkat etmiştir?

C:Eserinin tam adı Camiu'l-Beyan an Te'vili Ayi'l-Kur'an dır.Taberinin tefsiri mukaddime ile başlar mukaddimede Kur'an ile ilgili bazı konulara yer verilir.Kur'an ın nazil olduğu arapçanın özelliklerinden ve lehçelerinden söz eder.

9)Zemahşerinin el-Keşşaf'ı hakında kısaca bilgi veriniz.

C:Eserinin tam adı el-Keşşaf an Hakaikı't-Tenzil ve Uyuni'l-Ekavil fi Vücuhi't- Te'vil dir. Zemahşerinin bütün islam aleminde tanınmasını sağlayan bu eserdir.Zemahşeri bu eserini Mekke'de ikameti esnasında kaleme almış ve iki senede tamamlamıştır.

10)İbni Kesir'in tefsirinin adı nedir? 

C:Tefsirinin adı Tesiru'l-Kur'ani'l-Azim dir. 


0 Yorum - Yorum Yaz


Tuğba NURLU 10070196 Y.D.Ö.

1.Rivayet tefsirini açıklayınız ve bu alandaki tefsir örneklerini yazınız.

C.Rivayet tefsiri:Ayetlerin tefsirine ilişkin peygamberimizden ,sahabeden ve tabiundan nakledilen rivayetleri bünyesinde barındıran tefsire rivayet tefsiri denir.

İbn Cerir et -Taberi'nin camiu'l -Beyan an tevilil-kur'an

İbn Ebi Hatim'in Tefsiru'l-Kur'anil-Azim'i

2.Kur!an'ın Kur'an ile tefsirinden ne anlıyorsunuz.

C.Müfessirin Kur'an'ı kendi bütünlüğü içinde anlayıp açıklamasıdır.

3.Günümüz tefsir faliyetleri hakkında bilgi veriniz.

C.

*ilmi tefsir çalışmaları

*ideolojik tefsir çalışmaları

*tarihsel tenkitçi tefsir çalışmaları

başlıkları altında günümüz tefsir çalışmalarını izah edebiliriz.

3. Tefsirde kaynaklar nelerdir?

C.

*öncekilerin görüşleri

*akli çaba

*ilham

4. Tabiun tefsiri hakkında bilgi veriniz.

C.Tabiun döneminde tefsir faliyetleri hız kazanmış ve kaynak olarak da sahabeden beslenmişler onların tefsirleri üzerine çalışmalar yapılmaya başlanmıştır.Ehli kitaptan yararlanarak israiliyat dediğimiz olaylardan beslenmişlerdir ve tefsire katkı sağlayacağını düşünmüşlerdir bu durumun.Kendi bilgi ve kavrayışları da tefsir çalışmalarınd aönemli yer tutmuştur.

5.Seyyid Kutup'un tefsiri hakkında bilgi veriniz.

C.Amacı yeni bir insan yeni bir toplum modeli ortaya koymaktır.tefsirinde de bu hedeften yola çıkmıştır.Günümüz olayları ışığında kur'an'a güncel yorum getirmiştir. 

6.Tefsir ve tevil arasındaki farkları yazınız.

C.Tevil kelimeler için kullanılır tefsir ise manalar için kullanılır.

tefsirde kesinlik vardır tevilde ise yorum vardır.Şu anlama geliyordur denilir.

tefsir doğrudan doğruya açıklar tevil ise işaret yolu ile açıklar.tefsir rivayete ,tevil dirayete dayanır.tefsir ashaba tevil ise alimlere özgüdür.

7.Muhammet İzzet Derveze'nin tefsiri hakkında bilgi veriniz.

C.Tefsirinde sureleri nüzul sırasına göre sıralamıştır.kur'an'ı kur'an ile tefsir etmiştir.siyerden ve eshabül nüzuldan yararlanmıştır.

8.Kur'an tefsirine ilişkin ilk yazılı belge hakkında bilgi veriniz.

C.Sahabeden İbn Abbas ile tefsir çalışmaları başlamıştır.

9.Peygamberimiz kur'an'ın bütününü tefsir etmişmidir bu konuda bildiklerinizi yazınız.

C.Kur'an'ın bütününü tefsir ettiğine dair iddalar bulunsa da böyle bir durum sahih değildir.Sahabenin anlayamadığı yerlerde zaman zaman tefsir yapmıştır fakat yoğun bir tefsir faliyeti olmamıştır.çünkü efendimiz ve sahabe ayetlerin indiği ortama hakim oldukları için mesajı doğrudan anlıyorlardı. 

10.İstinsah kavramını açıklayınız.

C.Bir kitabın veya yazılı bir metnin bir nüshasını çıkarma onu harfi harfine kopya etme. 

 

 

 


0 Yorum - Yorum Yaz


İLİTAM KİTABI 5 VE 6. ÜNİE SORULARI

1Sahabi tefsir alanı ve kaynakları,özellikleri nelerdir?

Sahabiler kaynak olarak iman Hz Peygamber ve kendi rey-icihadlarıydı.

Özellikleri ise iman ve Hz Peygamberin terbiyesi,nüzul ortamına  bizzat şahit olmaları,dile olan hakimiyetleri ve ayetlerin illetlerini bilmeleri

2-Tabiun dönemi ile sahabi dönemi tefsirinin farkı nedir?

Bu dönemde sadece efsirin içeriğineyönelik değişimler değil,efsir biçimide değişmiştirSadece ihtiyaçları gidermek için değil alanı daha da genişleyerek sitematikleşmeye başlamıştır.

3-Rivayet tefsiri nedir?

Hz Peygamberin sahabinin ve tabiunun rivayetlerini bünyesinde bulunduran tefsir alanıdır.

4-Dirayet tefsiri ile rivayet tefsirinin farkı nedir?

Aslında tefsir bütünüyle diraet olmasına karşılık bu ayrımın çıkma nedeni tefsir eseri ortaya koymadaki tercihden kaynaklanır.

5-Tevil ile tefsirin ayrmını yapnız.

Tefsir tevilden daha umumidir,tefsir kelime tevil manalr için kullanılır,tefsir ashaba tevil ise alimlere dayalıdır.

6-Yenilikçi tefsir çalışmalarında öne çıkan isimler nelerdir?

İzzet Derveze ve Cemalettin Kasım

7-İlmi tefsir çalışmasında öne çıkan isim ve eseri nedir?

Cevherinin Cevahirul Kuran adlı eseridir

8-Taberinin tefsiri hakkında bilgi veriniz.

Taberi Camiul Beyan adlı eseri rivayetleri barındıran tefsirdir ve kendisinden sonrakilere de kaynaklık etmiştir


0 Yorum - Yorum Yaz


İLİTAM KİTABI İLE İLGİLİ SORULAR

MEHMET DURAN 10070095 YDÖ 3

1)Rivayet tefsiri nedir?

        Rivâyet tefsîri, Kur'ân âyetlerini, âyetlerle, hadislerle ve sahabe sözleriyle açıklamak ve îzâh etmek demektir. Rivâyet tefsîrine, me'sûr ve naklî tefsîr de denir.

29) Dirayet tefsiri nedir?

        Dirayet tefsiri: akli tefsir, her bir müfessirin kendi bilgi birikimine, tecrübesine, anlayış ve kavrayışına dayalı olrak üreilmiş görüşler olması bakımından hz. peygamberden beri var olan bir tefsirdir.

3)Rivayet Tefsirlerini sıralayınız?

   İbn Cerir et Taberi’nin Camiu’l Beyan an Te’vili’l-Kur’an’ı

 

İbn Ebi Hatim (v.938)’in Tefsiru’l Kur’ani’l- Azimi

 

Ebu’l-Leys es Semerkandi’nin Tefsiri

 

El-Vahidi’nin El-Vecis fi Tefsiri Kitabi’l

 

El-Beğavi’nin Mealimu’t-Tenzil’i

 

Ebn Atiyye’nin el-Muharreru’l-Veciz fi Tefsiri Kitabi’l Aziz

 

İbn Kesir’in Tefsiru’l Kurani’l Azim

 

4)Dirayet tefsirlerini sıralayınız?

 

    Fahruddin er-Razî, Mefâtîhu'l-Gayb (Tefsîr-i Kebîr).


    Kâdî Beyzavî, Envâru't-Tenzîl ve Esrâru't-Te'vîl.


    Nesefî, Medârikü't-Tenzîl ve Hakâkiku't-Te'vîl.


    Ebussuûd Efendi, İrşâdü'l-Akli's-Selîm ilâ Mezâye'l-Kur'âni'l-Kerim.

  5) Tabiûn Dönemi tefsirinin özellikleri nelerdir?

        Hz.Peygamberden sonra fetihlerle devletin sınarları genişlemiş, sahabilerden oluşan "mevali" adında bir grup beldelere dağılmışlardır ve bunların bilgilerinden faydalananlar tabiûnlardır. Tabiûn dönemi tafsirinin kaynakları: sahabe, ehl-i Kitap, kendi bilgi ve kavrayışlarıdır. Rivayet tefsirine göz attığımızda tabiûn müfessirlerinin en fazla olduğunu görürürz. Denilebilir ki rivayet tefsirlerinin gövdesini, büyük ölçülede tabiilerin görüş ve açıklamaları oluşturur. İbn-i Ebu Hatim'in tefsirindeki toplam 16283 isnadın 11829'u tabiûn ve sonrasına ait bilgileri içermektedir. Bu sayı toplam isnad sayısının %74 üne tekabül eder. Tabiûn döneminde kelime ve kavramların açıklamaları ayrıntılı bir görünüm arz eder. Kıssalara ilişkin tefsirlerde ehl-i Kitap'tan en çok yararlananlar tabiûndur. İsraili rivayetlerin yoğun olduğu dönem tabiûn dönemidir. Bu dönemde içerik değil aynı zamanda biçim de önemildir.

   6)Felsefi Tefsir hakkında bilgi veriniz.

    Tek yönlü dirayet tefsiri kategorisinde ele alınmaktadır. Kur'ân'î kavramları tahlil ederken daha özgür hareket etmişlerdir. Ve lafza bağlı kalmamışlardır. Kur'ân ayetleri üzerinde en çok söz söyleyen filozofların başında İbn-i Sîna gelir. İbn-i Sîna vahyi, Hz. Peygamberin Cebrail ile konuşması olarak görmez. Vahyi insanlara verilen üst seviyede verilen bir sezgi kuvveti olarak görür. O'na göre Kur'ân remizlerle dolu bir kitaptır. Cennet ve Sırât ıfelsefi bir bakış açısı ile yorumlar. Bu örneklerden de anlaşılacağı gibi filozoflar ayetleri lafzi olarak açıklamak yerine batıni bir anlayoş içinde açıklamışlardır denilebilir. Filozofların bu çizgisi diğer İslam Ulemâsının, Kur'ân'ı anlamadaki bakış açılarından oldukça farklıdır.

  7) Günümüzdeki tefsir çalışmaları kaç çeşittir?

    Yenilikçi tefsir çalışmaları

    İlmi tefsir çalışmaları

   İdeolojik tefsir çalışmaları

   Tarihsel-Tenkitçi tefsir çalışmaları

 8)Tek Yönlü Dirayet Tefsirlerine Örnekler Veriniz?


Dibilimsel Tefsir


İlmi Tefsir


Felsefi Tefsir


Tasavvufi Tefsir

9)Mukatil b. Süleymanın tefsirinin en önemli özellikleri nelerdir?

 Et -tefsir'ul kebir dir.

Kur'anın tamamının tefsir edildiği ve bize ulaşan ilk tgefsir örneği olarak kabul edilir

israili haberlere yer verilmiştir

isnada yer verilmemiştir.

10)ZEMAHŞERİNİN ESERİNİ VE YÖNTEMİNİ SÖYLEYİNİZ.

     KEŞŞAFTIR. DİL VE BELEGAT BAKIMINDAN ÖNEMLİDİR.SORU – CEVAP YÖNTEMİ KULLANILMIŞTIR.


0 Yorum - Yorum Yaz

ÖDEV 2    23.01.2014

SAMET  YILMAZ  YDÖ/4  10070267

İLİTAM DERS KİTABI 5. VE 6. ÜNİTE KIRAATİMDEN ON SORU ON CEVAP:

1)    Tabiûn devri tefsirinin özellikleri nelerdir?

 

CEVAP:

 

1-Tabiun döneminde kelime ve kavramların açıklamaları daha ayrıntılı bir görünüm arzeder. 
2-Müşkil ve mübhem kelimelerin izahı yanında geniş fıkhi izahlar yapılmıştır ve ayetlerden çeşitli hükümler çıkarılmıştır. 
3-Ahirete dair gayb alemine ilişkin açıklamalar da bu dönemin özelliklerinden biridir. 
4-Kelimelerin ve ifadelerin açıklanmasında şiirlerden delil getirilir, garib kelimeler biraz daha geniş bir biçimde açıklanırdı. 
5- İsraili rivayetlerin yoğun olarak Kuran tefsirine girişi tabiun dönemine rastlar. 

2)    Yenilikçi tefsir anlayışları hakkında bilgi veriniz?

 

CEVAP:  Bu yaklaşım geçmişteki tefsir geleneğine eleştirini vurgulu bir şekilde yaparak ortaya çıkmıştır. Kuranın bir hidayet kitabı olduğu ve hayata yön vermesi gerektiği belirtilmiştir. Öncelikle Cemalettin Afgani tarafından dile getirilmiştir. Buna göre Müslümanların geri kalış nedeni olarak İslam geleneğidir ve bu durumdan çıkmak için kuranın yeniden okunması ve yorumlanması gerekmektedir, 
Reşit Rıza ; Tefsirul Menar isimli tefsir vardır, bu eser yenilikçileri etkilemiştir. İlk defa çağdaş düşüncenin gerekleri doğrultusunda tefsir örneklerinin yapıldığını görürüz. 
Muhammed İzzet Derveze; et-Tefsirul Hadis adında bir tefsir yazmıştır. Bu tefsirde gittikçe gelişen olan tarihsel-eleştirel tutumun etkisini görmekteyiz, derveze tefsirinde mushafta takip edilen sure sıralamasını değil, surelerin tarihi olarak iniş sırasını esas almıştır. Bu tefsir tarihinde ilk uygulamadır ve Kuranın tefsiri için en uygun yoldur. 
Cemalettin Kasımi; Mehasinut Te’vil , bu tefsirde bir yandan islamın ilk ve saf kaynağına dönüş şeklinde bir tutum görmekteyiz, bu yeni bir tür selefilik olarak görülebilir. Bu tutumda bir yandan da çağdaş dönemde batıda ortaya çıkan düşünce kalıplarının Kuran tefsirinde uygulamaya başlandığını görüyoruz. Onlara göre, İslam geçmişteki bidatlerden temizlenmeli ve Kuran yeni yaklaşımlarla yeniden yorumlanmalıdır. 

3)    Tarihsel tenkitçi tefsir çalışmaları hakkında bildiklerinizi yazınız?

 

CEVAP:  Kuranı doğru anlamak için inmiş olduğu zaman dilimini, tarih dilimini, Sosyal,dini, ekonomik vb durumları iyi değerlendirmek lazımdır. 
Bu tefsirde etkili olan isimler; 
1-Emin el-Huli,; Kuran tefsirinde öncelikle aynı konu birliğine sahip ayetlerin bir araya getirilmesi gerektiğini belirtir. Huli konulu tefsir çalışmasının geliştiren kişi olmuştur.
2- Aişe Abdurrahman,;Nassın içerisinde meydana geldiği ortamı dikkate almayan eski müfessirleri, tenkid etmiştir, o semantik yöntemi de uygulayarak kuranın çeşitli iniş aşamalarında sözcüklerin kazandıkları anlamları tespit etmeye çalışmıştır. Arap dili edebiyatına ilişkin önemi vurgulamıştır. 
3-Ahmet Halefullah, ;bu yöntemi Kuranın kıssalarına uygulamış ve onları kuranda söyledikleri zaman dilimi bağlamında değerlendirmek gerektiğini ileri sürmüştür. Kuranda anlatılan kıssalar aslında psikolojik amaçlı olarak kullandığı unsurlardandır.

4)    Mukatil bin Süleyman ve tefsiri hakkında bilgi veriniz?

 

CEVAP: Mukâtil b. Süleyman, 80/699 tarihinde Belh’te doğmuş, 150/767 senesinde de vefat etmiştir. Mukâtil, çeşitli biyografik ve bibliyografik eserlerde, siyasî ve kelâmî fikirleri yönünden tenkide uğramışsa da Tefsir İlmi sahasında, Kur’ân dilinin lügat, nahiv ve belâğat inceliklerine vâkıf oluşu ve bunun yanında başarılı aklî terkip ve tahlillerde bulunuşu sebebiyle muteber şahsiyetler tarafından takdir edilmiştir. 


Müfessirin pek çok eseri yanında ilk fıkhî tefsirlerden birisi olan Tefsîru’l-Hamsi Mieti Âyetin mine’l-Kur’ân adlı eseri ile birlikte Kur’ân kelime bilgisi açısından önem arz eden el-Vücûh ve’n-Nezâir adlı eserini zikredebiliriz. 


Mukâtil’in tefsiri, et-Tefsîru’l-Kebîr, Tefsîru Mukâtildiye de anılır. Kur’ân’ın tamâmını âyet sırasına göre içine alan bir tefsirdir. Bu özelliği ile bize kadar ulaşan ilk tefsir olarak kabul edilmektedir. Eserde muğlâk kelimelerin izahları yapılmakta, vücûh ve nezâir üzerinde durulmaktadır.
-Muğlak kelimelerin izahları yapılmaktadır
-Vücuh ve nezair üzerinde durulmakta
-Ehli kitabı tasvir eden ayetler izah edilirken veya sebebi nüzülleri verilirken bol bol şahıs adları zikredilmektedir.
-Kuran kıssaları ile ilgili lüzumsuz ayrıntılara girilmektedir
-Tefsirde yer yer israili haberlere ve tarihi hadiselere yer verilmektedir
-Eserde herhangi bir mezhep mücadelesine rastlanılmaz
-Eserde hemen hemen isnad yok gibidir, nadir olarak bazı ayetlerin tefsirinde isnad bulunur. 

 

5)    İbn-i Kuteybe’nin tefsiri hakkında bilgi veriniz?

CEVAP: İbn Kuteybe, 213/828 yılında Kufe’de doğmuştur. 276/889’da 63 yaşında Bağdat’ta vefat etmiştir. İbn Kuteybe döneminin en seçkin âlimlerinden ders alarak yetişmiştir. İlk derslerini babasından aldıktan sonra Bağdat’ta Câhız’ın öğrencisi olmuştur. 


Hadis, Tefsir, Fıkıh, Tarih, Kelam gibi ilimlerle uğraşan İbn Kuteybe, Dil, Edebiyat ve Şiir alanında derinleşerek, Kur’ân’ı kendi inançlarına göre yorumlayanların görüşlerini filolojik delillerle çürütüp Tefsir İlmine de önemli katkılarda bulunmuştur.


İbnu Kuteybe’nin Tefsirde günümüze kadar ulaşan iki eseri Te’vîlu Muşkilu’l-Kur’ân ile Ğarîbu’l-Kur’ân’dır. İbn Kuteybe, Ğaribu’l-Kur’ân’ını çok muhtasar tutmuş, gereksiz açıklamalardan özellikle kaçınmıştır. Bu sebeple, kelimelerle ilgili olarak fazla detaya inmemiş, hadis ve isnad zikretmekten kaçınmıştır. 


Garip kelimeleri açıklarken önce yine Kur’ân’a başvurmuş daha sonra müfessir ve lügatçıların ifâdelerine müracaat ederek en fasih olanları seçmiş ve genelde onların verdiği mânâlardan ayrılmamaya gayret etmiştir.

 

6)Ebussuud ve tefsiri hakkında bilgi veriniz?

CEVAP: Ebussuûd, 896/1490 yılında İstanbul yakınlarındaki Müderris şimdiki adıyla Metris Köyünde doğdu. Tefsirinin tam adı, İrşâdü’l’Akli’s-Selîm ilâ Mezâya’l-Kur’âni’l-Kerîm’dir. Tefsîru Ebissuûdismi ile meşhur olmuştur.Osmanlı döneminde yetişen tefsir âlimlerinin çoğu Kur’ân’ın tamâmını tefsir etmeyip daha önce yazılan tefsirlere hâşiye ve ta’lik yazmakla yetinmişlerdir. Ebussuûd, bunlar arasında Kur’ân’ın tamâmını tefsir edenlerin başında yer alır.


Eserin en önemli özelliği, Kur’ân âyetlerinin fesâhat ve belâğatı ile yapmış olduğu tesbitlerdir. Cümlelerin taşıdığı ince ve gizli anlamlarla ilgili dikkat çekici tesbitleri vardır. Bu konuda bazen şiirlerden de yararlanır. Kıraat farklılıklarından da faydalanır. Gerekli gördüğünde gramerle ilgili açıklamalara da girer. Ayetler arasındaki münasebet de onun önem verdiği hususlardan birisidir. Tefsirinde işârî yorumlara çok az rastlanır.

 

7)Tefsir ve te’vil arasındaki farkları yazınız?

CEVAP:

*Tefsir  te’vilden umumidir.
*Tefsir  kelimeler,te’vil manalar için kullanılır.
*Tefsir  ashaba,te’vil ise alimlere ait bir iştir.
*Tefsir  rivayete , te’vil dirayete dayanır.

 

8) Meşhur rivayet tefsircileri ve eserleri hangileridir?

 CEVAP:

* İbn-i Cerir et-Taberi'nin Cemiu'l-Beyan an Te'vili'l-Kur'ân'ı

İbn-i Ebi Hatim'in Tefsiru'l-Kur'âni'l Azim'i

Ebu'l-Leys es-Semerkand'î'nin tefsir'i

* el-Vâhidî'nin el-Veciz fi Tefsir-i Kitabi'l Aziz'i

* İbn-i Kesir'in Tefsiru'l Kur'âni'l Azim'i

* Celâluddin es-Suyuti'nin ed-Durru'l-Mensur fi't-Tefsir bi'l-Me'sur 'u

Cemaluddun el-Kasımî'nin Mehasinu't-Te'vil'i

 

9) Sahabe ve Tabiun döneminde öne çıkmış müfessirleri yazınız?

CEVAP:

Sahabe Dönemi: Abdullah İbn. Abbas, Abdullah İbn. Mesur, Ali b. Ebi Talib, Ubeyy b. Kab, Ebu Musa el Eşari, Zeyd b. Sabit, Ebu Hureyre, Abdullah b. Zubeyr.

Tabiun Dönemi:Dahhak b. Muzahim, Vehb b. Munebbin, İsmail b. Abdirrahman es-Suddi, Ata b. Ebi Muslim, Rabi b. Enes, Mukatil b. Hayyan, İbn Cureyc, Muhammed b. İshak.

 

10) Felsefi Tefsir nedir?

CEVAP:

Müslüman filozofların, Kur’an’ı baştan sona tefsir ettiklerine dair bir bilgi yoktur, ancak müzlüman toplumun bir üyesi olmaları nedeniyle bazı kelime ve ifadelerde fikir yürüttüklerini ve bunlarda da daha özgür olduklarını biliyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


0 Yorum - Yorum Yaz

Abdulkadir TANER 10070223    23.01.2014

1.      ÖDEV

 

A.Kadir TANER  10070223

 

İLİTAM KİTABI

 

1-Dilbilimsel (Filolojik) tefsir faaliyetlerinin oluşumunun başlıca nedeni nedir?
Fetihlerin artmasıyla, İslam'la şereflenen insan sayısının da artması, bu insanların Kur'an'ı, dolayısıyla da Arapça'yı anlama çabalarına sebep olmuştur. Böylelikle filolojik tefsirler, bir ihtiyaç halini almıştır.

 

2-Peygamberimiz Kur’an’ın tamamının tefsirini yapmış mıdır?

Peygamberimiz Kur’an’ın bir kısmının tefsirini yapmıştır.Çünkü nüzul döneminde yaşayan peygamberimiz ve sahabiler Kur’an ‘ın tamamına vakıftılar.Sadece esbab-nüzulla iligili ve anlaşılması güç olan ayetler peygamberimiz tarafından tefsir edilmiştir.

3-Sahabelerin Tefsirinde müracaat ettikleri kaynaklar nelerdir?

Kur’an’ın Kur’an’la tefsiri - Kur’an’ın sünnetle tefsiri - Arap şiiriyle istişhad etmek - İsrailiyyat’tan nakiller - Kendi içtihatları

4-Müfessirlerin özellikle bir konu,bir disiplin ve bir ilgi noktasından yola çıkarak Kuran'nın belirli ilgili bölümleri üzerine yoğunlaşmasıyla orataya çıkan tefsir çalışmalarına ……………………………. denir? Boşluğa uygun olanı seçiniz.

a-Tek yönlü dirayet tefsiri   b- çok yönlü dirayet tefsiri  (cevap ‘a’şıkkı)

5-Tek yönlü dirayet tefsir çeşilerinden 5 tane yazınız.

-Dilbilimsel Tefsir      -Fıkhi Tefsir

-İlmi Tefsir                  -Felsefi Tefsir   -Tasavvufi Tefsir

6-Taberi'nin tefsirinin özellikleri nelerdir?

Rivayet tefsirlerinin ilklerinden ve en önemlilerindendir.
Arapçanın özelliklerinden ve lehçelerinden bahseder.
Tefsir ve Te'vil terimlerini açıklar.
Rivayetleri ‘merfu,mevkuf,maktu hadis'sırasıyla açıklar.

      7-Rivayet Tefsirlerinin tenkit edilme sebepleri nelerdir?

 Uydurma haberlerin çokluğu, israiliyyata yer vermesi ve isnadların hazfedilmesi.

 8-Çok yönlü dirayet tefsirine  örnek veriniz?

Hud b. Muhakkem el-Huvari-Tefsiru Kitabullahi’l Aziz

Zemahşeri-el- Keşşaf an Hakaiki’t-Tenzil

9-Tasavvufi tefsir nedir?

Sufi müfessirlerin, alimlerin Kur’an ayetlerinin lafzi /zahiri anlamlar dışında başka manalar aramaları sonucu ortaya çıkmış bir tefsir tarzıdır.

10-Rivayet Tefsirlerinin kaynakları nelerdir?

-KUR’AN                       - Hz. Peygamberin sünneti                  - sahabe ve tabiundur.


0 Yorum - Yorum Yaz

Samet ALATAŞ - 10070022    23.01.2014

İLİTAM KİTABI  10 SORU VE CEVAPLARI

1) Tefsir Tarihi hakkında kısaca bilgi veriniz.

Vahiyle birlikte peygamberin Allah’ın emirlerin anlayıp kendi hayatında vahyi anlamlandırması ile başlamıtır. Ondan sonra sahabilerin hayatlarına aktarmaya başlamıştır Ancak Hz. Peygamber Kuran’ın tamamını tefsir etmemiş, bir kısmını tefsir etmiştir. Peygamberin vefatından sonra sahabe dönemi gelir. Hz.  Peygamberden duydukları  duyduklarını kendi notlarını ayetlerin nuzul sebeplerine göre tefsir faliyetlerinde bulunmuşlardır. Sahabiler bilgilerini kendinden sonra gelen tabiunlara aktarmışlardır.rivayet tefsirinin büyük bölüme tabiun döneminde olmuştur.

2) Sahabe tefsircilerden 3 tanesini yazınız .

Abdullah İbn Abbas    Ali B. Ebi Talib     Abdullah İbn Mesud         

3)Rivayet  tefsirini kısaca açıklayınız .

Kur’anı hz.peygamberden sahabeden tabiundan nakledilen rivayetlerin yanında bizzat Kur’an ışığı altında açıklanmasıdır.

4)üç tane rivayet tefsiri yazınız.

İbn Cerir et Taberi’nin Camiu’l Beyan an Te’vili’l-Kur’an’ı

El-Beğavi’nin Mealimu’t-Tenzil’i

İbn Kesir’in Tefsiru’l Kurani’l Azim

 

5)Sahabenin Kur’an tefsiri kaynakları nelerdir?

Hz. Peygamber , Arap Dili ve Edebiyatı, kendi müşahedeleridir

6)Tek Yönlü Dirayet Tefsir çeşitlerini  yazıp birini açıklayın.Dilbilimsel Tefsir  İlmi Tefsir   Felsefi Tefsir  Tasavvufi Tefsir  Fıkhı TefsirFıkhı Tefsir: Kuran’ın ibadet ve hukukla ilgili ayetlerini açıklar ve onlardan hükümler çıkarır.

7)Dirayet tefsirini kısaca açıklayınız?

Kur’an ı tefsir ederken sadece rivayetlerden yetinmeyi, arap dili edebiyat matık kıyas gibi ilimlere dayanmak suretiyle yapılan tefisr.

8)Taberinin tefsiri hakkında bilgi veriniz ?

Tefsirini adı Camiu’l Beyan an Te’vili’l-Kur’an dır. Kendinden önceki tefsirler hakkında bilgi vererek kaybolup gitmesini engellemiştir.Ele aldığı ayetin kısaca tefsiriniğ yapar sonrada tefsire delil olarak gelen rivayetleri verir. Gerekirse ayetin irabına girer , dil tahlilleri yapar. İsnadlarını genellikle tam olarak zikreder.

9) Rivayet tefsirlerinin tenkit edilme nedenlerini yazınız.

Uydurma rivayetlerin mevcudiyeti

İsrailiyatın tesiri

Senedlerin hazfı

10)  Üç tane dirayet tefsiri yazınız.

Fahruddin er-Razi Mefatihu’l Gayb

El Kurtubi- el Cami’li Ahkami’l Kuran

İbn Kuteybe Garibu’l Kur’an


0 Yorum - Yorum Yaz


İLİTAM KİTABINDAN 10 SORU 10 CEVAP:

1) Sahabenin Kur'an'ı tefsirini diğer tefsirlerden ayıran özellikler nelerdir?

-Kur'an'la olgu arasındaki bağlantıyı sonraki nesillerden daha sağlıklı bir biçimde kurmaları

-Ayetlerin nüzûl sebeplerini bilmeleri

-Kur'an'ın; tarihi, psiko-sosyal, dinî, ahlâki, siyasî, örfî, kültürel arka planını yansıtması

2) Dirayet tefsirinin çeşitleri nelerdir?

C5) Dirayet tefsiri ikiye ayrılır. 1. Tek yönlü dirayet tefsiri 2. Çok yönlü dirayet tefsiri. Tek yönlü dirayet tefsiri de kendisi arasında beşe ayrılır. Bunlar

*Dilbilimsel Tefsir

* Fıkhi Tefsir

*İlmi Tefsir

* Felsefi Tefsir

*Tasavvufi Tefsir

3) Günümüzde tefsir faaliyetleri nasıldır?

  - Günümüzde tefsir çalışmalarında öncekilerde olduğu gibi , içinde yapıldığı zaman diliminin düşünce ve kültür dünyasının ürünleri olmuştur. Yine eski tefsir şeklini sürdüren çalışmalar olmuştur. müslümanların arasında batıya ait düşüncelerin etkisinin ve bu etkiye tepki verme çabası yoğun bir şekilde hissedilmektedir. bu çerçevede günümüzde yapılan tefsir çalışmalarında da batıdan gelen bu etkiler karşısında ortaya çıkan farklı tutumlar da göze çarpmaktadır. batı bilimi, oradan gelen siyasi düşünceler ve batı düşünce tarzı etkili olmuştur.

4) Meşhur rivayet tersircileri ve eserleri hangileridir?

* İbn-i Cerir et-Taberi'nin Cemiu'l-Beyan an Te'vili'l-Kur'ân'ı

İbn-i Ebi Hatim'in Tefsiru'l-Kur'âni'l Azim'i

Ebu'l-Leys es-Semerkand'î'nin tefsir'i

* el-Vâhidî'nin el-Veciz fi Tefsir-i Kitabi'l Aziz'i

* İbn-i Kesir'in Tefsiru'l Kur'âni'l Azim'i

* Celâluddin es-Suyuti'nin ed-Durru'l-Mensur fi't-Tefsir bi'l-Me'sur 'u

Cemaluddun el-Kasımî'nin Mehasinu't-Te'vil'i

5)  Tasavvufi tefsir hakkında bilgi veriniz.

Tek yönlü dirayet tefsirinin kapsamında yer alır. Tasavvufi tefsire "işârî tefsir" de denir.Lafzi de değil zahiri de değil başka manalar aramak sonucu doğmuştur. Sufi müfessirlerin muayyen bir ruhi ve manevi eğitim sürecini yaşadıktan sonra doğrudsn ALLAH tarafından bilgilendirildiğini düşünür ve herhangi bir ayeti okurken, hissettiği ilhamla ve keşif yoluyla o ayetten bir şeyler anlar. Kalplerine doğan manayı kapalı, esrarlı bir üzlupla remiz ve işaret yoluyla dile getirir.

 

6)  Çok yönlü direyet tefsirne 3 örnek yazınız.

-Ebu Cafer et-Tusi_et- Tıbyan

-Fahruddin er-Razi_Mefatihul Gayb

-Zemahşeri_el-Keşşaf

 

7) El- Ferra hakkında bilgi veriniz?

 El- Ferra h.144 yılında Kufe’de doğmuştur. Küçük yaşlardan itibaren lugat ve tefsir ilimlerine ilgi göstermiştir. Kuvvetli bir hafızaya sahip olan Ferra not tutmaya gerek duymaz hocalarından duyduklarını hafızasına kaydederdi. Bu sayede kitaplarında yazılı metne bakmaksızın talebelerine aynen imla ettirirdi.

Bağdat’a gittiği zaman şehrin en büyük kıraat ve nahiv âlimi Kisai ilmi bir sohbet sonrası ondaki cevheri keşfederek O’nu en gözde talebeleri arasına kattı. Ferra hocası Kisai’nin vefatı üzerine de arkadaşlarının ısrarı ile O’nun yerine geçmiş ve böylece  hocalık hayatına başlamıştır.

Ferra’nın Arap Dili’nin özellik ve kurallarının tesbit edilmesinde büyük katkısı olmuştur. O sadece öğrendiklerini nakletmekle kalmamış onları tahlil ederek tenkit süzgecinden geçirmiş ve yeni sonuçlara varmıştır.

 

8) Seyyid Kutub'un tefsiri hakkında bilgi veriniz.

-Tefsirinin adı Fi-Zilalil-Kuran'dır. 20. yüzyılda yazılan içtimai edebi tefsirlerin en çok ilgi toplayan örneklerinden birisidir. Sosyal konuları işlemiştir. Ayetleri tek tek değil konu bütünlüğü içinde tefsir etmiştir.

 

9) Eb-i Hatim'in tefsiri ve yazma amacı nedir ?


Tefsiru'l Kur'an'il Azim Müsneden an Rasulillahi ves Sahabeti vet tabiin 
Tefsirinde sadece Peygamberimiz'in ,sahabenin ve tabiinin rivayetlerine yer verir.kendi görüşlerini belirtmekten kaçar.

 

10) )Muhammed İzzet Derveze’nin tefsirinin tefsir tarihindeki yeri nedir?

   Muhammed İzzet Derveze, tarihsel-eleştirel tutumu yansıtmıştır. Buna göre Mushaf’ta takip edilen sure sıralaması değil, surelerin tarihi olarak iniş sırasını esas almıştır. Bu bakımdan tefsir tarihinde ilk uygulamadır ve Kur’an’ın tefsiri için en uygun yoldur. Çünkü bu tefsirde Hz. Peygamber’in hayatı ve nüzul aşamaları açıkça görülür.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


0 Yorum - Yorum Yaz


1.Seyyid Kutub tefsirinin özelliklerinden bahsediniz.

 

  •  Kutub, ayetleri teker teker ele almak yerine konu bütünlüğünü nazarı itibara alarak gruplar halinde ele alıp işler.Gerek sureler gerek âyetler arasında tenâsüp ve irtibâta yeri geldikçe temas eder.
  • Müfessir her surenin girişinde o surenin iniş maksadı , adı , âyet sayısı , Mekki veya Medeni oluşu hakkında bilgiler verir. Varsa bu konudaki ihtilafları belirtir.
  • Gramer tahlillerinde ve terminolojik açıklamalara ise çok az yer vermiştir. 

 

 2.İbnu Kuteybe'nin günümüze kadar ulaşan iki eseri Te'vilu Muşkilu'l-Kur'ân ile Ğaribu'l-Kur'ân'ın birbirini tamamlamasından ne anlıyorsunuz?

 

  • Bu eserlerden ilki önce , ikincisi iste ondan sonra kaleme alınmıştır. Bu yüzden İbn Mutarrif el-Kinâni tarafından bu iki eser ''el-Kurteyn'' adı altında birleştirilmiştir.Fâtiha'dan başlayarak Nâs'ın sonuna kadar her surede anlaşılması zor olan kelime ve terkipler üzerinde durarak eserini bitirmiştir.

 

3.Rivayet Tefsiri nedir? 

 

  • Ayetlerin tefsirine ilişkin Hz.Peygamber'den sahabelerden ve tâbiundan nakledilen rivayetleri bünyesinde toplayan tefsirlerdir.
4.Rivayet Tefsiri'nin kaynakları nelerdir? 

 

 

  •  Çağdaş Ulumu'l-Kur'ân ve Tefsir Usulü çalışmalarında rivayet tefsirinin kaynakları , Kur'ân , Hz Peygamber'in sünneti , sahabe ve tabiün görüşleri olarak yer almaktadır.Oysa Kur'ân'ı rivayet tefsirinin kaynağı olarak göremeyiz.Rivayet tefsirlerinde amaç , Kur'ân'ın tefsirine ilişkin öncekilerin görüşlerini bir araya getirmek olduğuna göre Kur'ân'la bu görüşleri birbirinden mahiyet itibariyle ayırmak gerekir. 

 

5.Meşhur Rivayet Tefsirlerinden birkaç örnek veriniz.

 

  • İbn Cerir et-Taberi'nin Camiu'l-Beyân an Te'vili'i-Kur'ân'ı.
  • Ebu'l-Leys es-Semerkandi (ö.383 / 993)'nin Tefsiri.
  • el-Bağavi (ö.516/1122)'nin Meâli't-Tenzil'i.

 

6.Zemahşeri'nin bütün İslâm âleminde tanınmasını sağlayan tefsiri nedir?

 

  •  el-Keşşâf an Hakâkı't-Tenzil ve Uyuni'l-Ekâvil fi Vücühi't-Te'vil'dir.

 

7.Tabiün Dönemi tefsirini Sahabe Dönemi tefsirinden ayıran özellikler nelerdir?

 

  •  Tabiün döneminde kelime ve kavramların açıklamaları daha ayrıntılı bir görünüm arzeder.
  • Müşkil ve mübhem kelimelerin izahı yanında geniş fıkhi izahlar yapılmış ve âyetlerden çeşitli hükümler çıkarılmıştır.
  • Ahirete ve gayb âlemine ilişkin açıklamalar da tabiün dönemi tefsirinin tefsirinin özelliklerinden biridir.
  • ''Ancak Tabiün dönemi tefsirini farklılaştıran yalnızca-tefsirin içeriğine yönelik değişimler değildi.Bütün bunların ötesinde tefsir biçim değiştirmişti.Artık basit ihtiyaçları gözeten ve daha ötesine geçmeyen tefsir yaklaşımı yerini , sistematik olarak Kur'ân'ın bütününü tefsire konu eden anlayışa bırakmıştı.

 

8.İlmi Tefsir kavramından ne anlıyorsunuz?

 

  • Kur'ân'da çeşitli ilimlere, ilmi keşiflere, icâdlara ve sonuçlara işaretler bulunduğu düşüncesinden doğmuştur.Dolayısıyla bu düşünceye dayalı tefsirde Kur'ân'ın bazı ayetlerinin doğa bilimleri alanındaki gelişmeler ışığında yorumlanması söz konusudur.Çeşitli alimlerce eleştirilmiştir. Bunun nedeni Kur'ân'ı bir bilimler ansiklopedisi gibi algılamaya yol açacağıdır.

 

9.Taberi'nin tefsirinden kısaca bahsediniz.

 

  •  Eserin tam adı , Câmiu'l-Beyân an Te'vili Ayi'l-Kur'ân'dır.Rivayet tefsirlerinin ilklerinden ve en önemlilerinden birisidir. Bu tefsir, kendinden sonraki rivayet tefsirlerine kaynaklık etmiştir.

 

10.İbnu'n-Nedim'in , el-Fihristi'inde dilbilimsel tahlillere yer veren eserlerinden birkaçını yazınız.

 

  • El-Ferrâ(ö.207/822)'nin Meâni'l-Kur'ân'ı.
  • El-Anfeş el-Evsat (ö.221/835)'in Meâni'l-Kur'ân'ı.
  • İbn Kuteybe (ö.276/889)'nin Garibu'l-Kur'ân'ı.

 


0 Yorum - Yorum Yaz

Mustafa ERDEM / 10070104    24.01.2014

İLİTAM KİTABI

 

1- Soru: Meşhur Rivayet Tefsirlerinden 5 tane  sıralayınız

İbn Cerir et Taberi’nin Camiu’l Beyan an Te’vili’l-Kur’an’ı

İbn Ebi Hatim (v.938)’in Tefsiru’l Kur’ani’l- Azimi

Ebu’l-Leys es Semerkandi’nin Tefsiri

El-Vahidi’nin El-Vecis fi Tefsiri Kitabi’l

El-Beğavi’nin Mealimu’t-Tenzil’i

 

3-Sahabenin tefsi özellikleri ve dönemin kaynakları nelerdir?

Kur’an’ı Kerım, Hz.Peygamberin tefsiri, kendi rey ve içtihadlarıdır.
İman Hz. Peygamberin talim ve terbiyesi Nüzul ortamının müşahadesi
Dil ve dilin inceliklerine  hakimiyet  Ayetlerin  içerdiği  hükümlerin  illetlerine hakimiyet

    3- Tabiun  dönemindeki tefsir çalışmalarını değerlendiriniz ?

Tabiun döneminde tefsir olduğunca ilerlemiş . Sistematik olarak kuranın bütününü tefsire konu edinmişlerdir.  rivayet tefsirinin  gövdesini büyük ölçüde tabiunların görüş ve açıklamaları oluşturur.

4-)Dirayet tefsirini kısaca açıklayınız?

Kur’an ı tefsir ederken sadece rivayetlerden yetinmeyi, arap dili edebiyat matık kıyas gibi ilimlere dayanmak suretiyle yapılan tefisr.

      5-Kur’an tefsiriyle alakalı ilk yazılı tefsir çalışmaları kim tarafından yapılmıştır ?

ibn Abbas ile başlamıştır.

6-Rivayet tesiri ne demektir ?

Ayetleri tefsirine ilişkin Hz. Peygamber'den, sahabeden ve tabiundan nakledilen rivayetleri bünyesinde toplayan tefsirlerdir. Kaynağı ise Hz. Peygamber'in sünneti, sahabe ve tabiun görüşleridir.

7- üç tane rivayet tefsiri yazınız ?

İbn Cerir et Taberi’nin Camiu’l Beyan an Te’vili’l-Kur’an’ı

El-Beğavi’nin Mealimu’t-Tenzil’i

İbn Kesir’in Tefsiru’l Kurani’l Azim

8- Günümüzde tefsir çalışmalarının çeşitleri nelerdir?

Yenilikçi tefsir çalışmaları,

İlmi tefsir çalışmaları,

ideolojik tefsir çalışmaları,

Tarihsel tenkitçi tefsir çalışmaları.

9- Rivayet tefsirleri hangi noktada tenkit edilmiştir?

-Uydurma hadislerin çokluğu,

- İsrailiyata yer verilmesi,

- İsnadların hazfedilmesidir.

10- İbni Kuteybenin tefsirlerinin adı nedir?

Günümüze kadar ulaşan iki eseri Te'vilu Müşkilu'l-Kur'an ile Garibu'l-Kur'an dır.

 

 

 


0 Yorum - Yorum Yaz

Abuzer BULUT / 10070064    24.01.2014

- İLİTAM KİTABI  10 SORU 10 CEVAP-

1-Sahabe dönemi  tefsirini açıklayınız?

 Hz. Peygamber’in vefatından sonra tefsirle sahabeler ilgilenmiştir. Sahabeler Kur’an ayetlerinin hangi sebep ve maksatla ve hangi olaylarla ilgili olarak indiğini bilen insanlardır. Bu yüzden sahabenin Kur’an’la vakıa-olgu arasındaki bağlantıyı sonraki nesillerden daha sağlıklı biçimde kurabildikleri görülür.

 2-Sahabelerin Kur’an tefsir kaynakları nelerdir?

      -Hz. Peygamber

      -Arap Dili ve Edebiyatı

      -Kendi Müşahadeleri

 -Ehl-i Kitap Alimleri

 3-Kur’an tefsirinde farklılıkların oluşmasını sebepleriyle açıklayınız.

  Kur’an ‘ı tefsir etmeye çalışan herkes , ilmi kapasitesine , kavrayış derecesine , çeşitli ilim dallarındaki ihtisasına , siyasi ve mesleki kanaatlerine göre Kur’an’ı açıklamıştır. Şahıslar içinde yaşadıkları çevrenin bir ürünü olarak , o çevredeki siyasi , iktisadi , ahlaki , ilmi , felsefi vs. oluşumlardan etkilenir.

 4-Rivayet Tefsiri nedir? Kısaca açıklayınız?

 Rivayet tefsirleri , ayetlerin tefsirine ilişkin , Hz. Peygamber’den , sahabeden ve tabiundan nakledilen rivayetleri bünyesinde toplayan tefsirlerdir. Rivayet tefsirinin kaynakları , Kur’an , Hz. Peygamber’in sünneti , sahabe ve tabiunun görüşleridir.

 5-Meşhur Rivayet Tefsirlerinden örnekler veriniz?

İbn-i Cerir et-Taberi – Camiu-l Beyan an Te’vili-l Kur’an

İbn-i Ebi Hatim – Tefsiru-l Kur’ani-l Azim

İbn-i Kesir – Tefsiru-l Kur’ani-l Azim

Ebu Leys es-Semerkandi Tefsiri

 6-Mukatil Bin Süleyman’ın tefsiri hakkında bilgi veriniz?

 Mukatil bin Süleyman’ın tefsiri et-Tefsiru Kebir dir.Bu tefsir Tefsiru Mukatil diyede anılır.Kuranın tamamını ayet sırasına göre içine alan bir tefsirdir.Bu özelliği ile günümüze kadar ulaşan ilk tefsir olarak kabul edilmektedir.Ayrıca Kuran kıssaları ile ilgili lüzumsuz ayrıntılarada girilmiştir.Ayetler izah edilirken nüzul sebeplerine ve şahıs isimlerine yer verilmiştir.

7-El-Ferra’nın Tefsiri hakkında bilgi veriniz?

 Meani’l Kuran adıyla meşhur olumuş eserin asıl adı Tefsiru Müşkili İ’rabi’l Kur’an ve Meanihi dir.Ferra,tefsirini mevcut Kur’an tertibi üzerine yazmıştır.Fakat her ayet üzerine durmamış kendisine göre tefsirine ihtiyaç duyulabilecek ayetler üzerinde durmuştur.Tefsirin hedefi Kur’an metininin anlaşılmasında karşılaşılan dil problemlerini çözmektir.

8-Fıkhi Tefsir nedir?

 Fıkhi tefsirler Kur’an’ın ibadet ve hukukla ilgili ayetlerini açıklamayı ve onlardan hüküm çıkarmayı amaç edinirler.Fıkhi tefsirlerin çoğunda genellikle ahkamla ilgili 500 ile 1000 ayet üzerinde durulmuştur.

 

9-İlmi tefsir nedir?

 İlmi tefsir Kur’an da çeşitli ilimlere,ilmi keşiflere,icatlara ve sonuçlara işaretler bulunduğu düşüncesinden doğmuştur.Dolayısıyla bu düşünceye dayalı tefsirde Kur’an’ın bazı ayetlerinin doğa bilimleri alanındaki gelişmeler ışığında yorumlanması söz konusudur.

 

10-Kur’an’ı dilbilimsel ağırlıklı bir biçimde tefsir edenler eserlerini nasıl isimlendirmiştir?

-Meani’l - Kur’an

-Garibu’l - Kur’an

-Mecazu’l – Kur’an


0 Yorum - Yorum Yaz


Soru: Tefsirde esas alınan 3 araç nedir?

Cevap: Öncekilerin görüşü, akli çabalar, ilham.

Soru: Rivayet Tefsirini Açıklayınız.

Cevap: Hz. Peygamberden, Sahabeden ve Tabiun dan nakledilen tefsirlerdir.

Soru: Taberi’nin  Camiu’l-Beyan ‘ını açıklayınız.

Cevap: Kendisinden sonra gelen müfessirlere kaynaklık edecek en temel eserlerdendir. Tefsir rivayetlerini görüş farklılıkları açısından sınıflandırır. Görüşler arasında tercih yapar ve yaptığı tercihi açıklar.

Soru: Rivayet tefsirlerinin tenkit edildiği noktalar nelerdir?

Cevap:

1- Uydurma haberler çokluğu.

2- İsrailiyyata yer verilmesi.

3- İsnadların hazf edilmesi.

Soru: Te’vil kavramını açıklayınız.

Cevap: Bir lafza ilk bakılta belirlenen manası değil de muhtemel bulunduğu diğer manaların vermek, muhtemel manalardan birini seçmektir.

Soru: El-Ferra’nın tefsiri hakkında bilgi veriniz.

Cevap: Meşhur olmuş eseri  Meani’l-Kur-an’dır. Mevcut Kur’an tertibi üzerine yazılmıştır. Kendince tefsire ihtiyaç duyulan ayetler üzerine durmuştur. Amacı tefsir yapılırken karşılaşılan dil problemlerini ışık tutmaktır.

Soru: İzzet Derveze’nin tefsiri  hakkında bilgi veriniz.

Cevap: Eseri et-Tefsiru’l-Hadis’tir. Sureleri nüzul sırasına göre tefsir etmiştir. Ayetleri sırasına göre değil aynı konuya ait oluşlarına göre sınıflandırmıştır. Kur’an’ın Kur’an ile anlaşılmasına önem vermiştir.


0 Yorum - Yorum Yaz


İLİTAM 10 SORU 10 CEVAP

1)Kur’an’ın ilk tefsir faaliyeti ne zaman baslamıstır?

-Hz.Peygamber döneminde Kur’an ifadeleri ile ilgili bir takım açıklamalar yaptıgını biliyoruz.Ancak budönem tefsır faaliyetı sıstemlı degıl sahabenın anlamadıgı bazı kelimelerin acıklaması nıtelıgındedir.Sahabe dönemı de bu sekılde devam etmıstır.Sahabe bizzat Kur’an ile ilgili ayetlerin iniş sebebını bılıyordu ve yabancılık cekmıyordu.Ancak tabıun donemınde ıse fetıhler sonucu bırcok arap olmayan muslumanlar vardı.Kur’an’ın anlasılamama sorunu bu dönem çıkmıstır.Ve sıstematık hale getırılerek tefsır faalıyetlerı baslamıstır.O halde Kur’an’ı ilk tefsır eden kişi Hz.Peygamber’dır.Ancak sistematıklesmesı tabıun donemınde olmustur.

2)Rivayet ve Dirayet diye tefsır calışmalarının iki başlıkta toplanması neye göredir?

-Kur’an’ı tefsir eden herkes ilmi kapasıtesı,kavrayış derecesıne,siyasi kanaatlerine ve bilinç muhtevasına göre Kur’an’ı açıklamıştır.Tefsir yapan kişiler arasında iki tercıh oluşmuştur.Bir kısmı tefsırı Hz.Peygamber ve ilk iki neslin açıklamalarına ibaret görnüş diger kısım ise bu malzemenın yanına kişisel bilgi ve tecrubeye dayakı kanaatlerinide eklemiştir.Kişisel anlamda yorumlama ve açıklamaya dayanır.

3)Taberi en meshur olan rivayet tefsırını hangı yöntem ve düzene göre yazmıştır?

-Taberi meşhur tefsırıne bir mukaddıme ile başlar.Mukaddımede arapcanın özellıklerınden ve lehçelerınden bahseder.Tefsır ve tevıl terımlerını acıklar.Kur’an ı kendı reyı ıle tefsır etmeyı yasaklayan hadıslerı ve tesvık eden hadıslerı zıkreder.Sahabeden Kur’an ı tefsır eden ksıılerı zıkreder.Tabıundan tefsırı makul olanlarla kabul edılmeyecek olanları sayar.Daha sonra Kur’an surelerının ayetlerının tevılıne gecer.Taberı kendıne kadar ulasab butun rıvayetlerı zıkreder.Bu rıvayetlerden tenkıde tabı tuttuklarıda vardır.Ayetlerın gramer tahlılıne gırer.Fıkhı hukumler cıkarır.En sonunda ıse rıvayetlerden tercıhte bulundugnu zıkreder ve tercıhıne sebep olan delillerden bahseder.

4)Tasavvufı Tefsırı diger tefsırlerden ayıran özellik nedir?
-Kur’an ayetlerinin lafzı anlamlarının dısında baksa manalar aramak sonucu yapılan tefsırdır.Diğer tefsırlerden farkı ise;sufı ruh ve manevi egitim sürecını yasadıktan sonra dogrudan Allah tarafından bılgılendırıldıgını dusunur.Herhangı bır ayetı okurken aldıgını hıssettıgı ılhamla ve keşf yoluyla o ayetten birseyler anlar.Bu sekılde ortaya cıkar tasavvufu tefsır.

5)Tefsırul Menar hangı tefsır faalıyetı alanında kım tarafında yazılıstır?
-Tefsırul Menar;yenilikçi yaklaşımı benımseyen ve eskı gelenegı elestıren Cemaleddın Afgani’den etkılenmiş olan Muhammed Abduh’un yazmaya basladıgı ancak ömrunun yetmedmesı ıle ögrencısı Reşid Rıza tarafında devam ettırılen fakat Resıd Rıza’nında ömru bu tefsırı bıtırmey yetmeyınce Menar dergısınde parcalar halınde yayınlanan ve bu ısımle meshur olan bır eserdır.

6)Dilbilimsel tefsıre niçin ihtiyaç duyuldu?

-Fetıhlerden sonra cesıtlı ırklara, kültürlere,dinlere,medeniyetlere sahıp insanlar Müslüman dunyaya katılmışlardı.Bu katılımlar cesıtlı ıhtıacları dogurmustur.İslama yenı katılan bu ınsanlar Kur’an ı okumak ve anlamak istiyorlardı.Bunun içinde önce arap dılının kurallarıyla ögrenmelerı gerekıyordu.Bu arada da arap dılı arap olmayan unsurlarında karısmasıyla giderek farklılaşıyordu.Bu sartlarda da arap dılı ve edebıyatının kurallarının tespıt edılmesı ıle Kur’an filolojık acıdan tahlıl edılemeye baslamıstır.

7)İdeolojık Tefsır faalıyetı önculerı kımlerdır?Eserleri nelerdir?

-İslam’ı sadece Kur’an a basvurarak yorumlama ve Kur’an ın hidayete cagıran yonunu on plana cıkararak İslam ve Kur’an ın mesajlarını özgurlestırıcı sıyasal bır ıdeolojı olarak algılamıslardır.Bu yaklasımın en etkılı olmus isimlerinde biri MEVDUDI’dır.Eserının adı ‘TEFHIMUL KUR’AN’dır.Aynı yaklasımla tefsır yazmıs bır baksa dusunur de SEYYID KUTUB’DUR.Eserının adı ‘FI ZILALIL KUR’AN’dır.

8)Keşşaf Tefsurının mufessırı kımdır?Niçin öenmlidir?

Keşşaf Tefsiri,Ebu’l Kasım Mahmud İbn Ömer ez-Zemahşeri el-Harezmi tarafından yazılmıştır.Tefsır tarıhınde önemlı bır yer tutan bu tefsır hakkında cok söz soylenıp üzerinde yuzlerce serh,hasıye,talik,reddıye yazılmıştır.Bu tefsır KUR’AN’ın belagat yonundan mucızelıgını ortaya koyar.Cok fazla ısraılıyat ve uydurma hadıse yer vermesı ve saz kıraatlere yer vermesı ıla Zemahserı’nın mutezılı oldugu için mezhebını destekelr nıtelıkte ckarımlar yapması ve ehlı sunnet akıdesıne ters dusmesı tenıd edılmesıne cokca neden olmustur.Ancak bunlara ragmen sunnı İslam medreselerınde ne cok okutulan kıtap olmuştur.

9)Mukatıl b.Suleyman hangı yonlerden tenkıd edılmıştır?
-Ehlı Kıtabı tasvır eden ayetlerde izah ederken veya sebebı nuzulu verırlırken bol bol şahısa dı zıkretmesi,Kur’an kıssaları ıle ılgılı luzumsuz ayrıntılara gırmesı,ısraılı haberlere ve tarıhı hadoselere yer vermesı ve rıvaytelerı naklederken neredeyse hıc isnad kullanması elestırılmesıne ve tefsrının sıhhatınde tenkıde neden olmustur.

10)Tek yönlü dirayet tefsırının Çok yönlü dirayet tefsırınde ayıran özellik nedir?

-Tek yönlu dirayet tefsırınde müfessirleirn önceliklerine göre bazı konular üzerınde yogunlaşmaları sonucu daha cok ilgi duydukları sorun ve konulara yer vermesıyle olusturulur.Buna karsılık çok yönlü tefsırde ilgi duylan alanla sınırlı kalmayıp diğer alanlarada ilgi gösterılmıstır.Tek yonlude bellı bır bolume yada yonteme basvurulurken cok yönlu tefsorde dilbilimsel analizler,edebı sanatlar balgamında acıklamalar,kıraatle ılgılı acıklamalar,kelami,fıkhı,ahlakı,felsegı yorum ve tahlıleri hepsı bır arada bulunur .


0 Yorum - Yorum Yaz


 

1-SAHABİLERİN KUR'AN TEFSİRİ KAYNAKLARI NELERDİR

Hz.peygamber-----arab dili ve edebiyatı-------kendi fikirleri ve ehli litap alimleri

2-EN ÖNEMLİ TEFSİR MÜFESSİRLERİ ? 

Mukatil B. Süleyman 

El-Ferra 

İbnu Kuteybe 

Ez- Zemahşeri 

Et - Taberi 

Er-Razi

3-peygamberimizin tefsir kaynağı nedir ?

Kuran-ı kerim

4- El-Ferra’nın Tefsirinin adı nedir?

Meâni’l Kur’an’dır.

5-El-Ferra’nın tefsirinin hedefi hakkında bilgi veriniz.
Meani’l-Kur’an adıyla meşhur olmuş eserin asıl adı Tefsiru Muşkilu’l İ’rabi’l-Kur’an ve Meanihi’dir. Tefsirin hedefi Kur’an metinlerinin anlaşılmasında karşılaşılan dil problemlerine ışık tutmaktır. Bu sebeple o,önce ele aldığı ayette izaha ihtiyaç duyulan kelime ve kelimelerin irabı üzerinde durmakta ve kendi irab tercihine uygun olarak ayetin manasını vermektir.

6-Seyyid Kutub’un hayatına dair bilgiler veriniz.

Mısırda doğdu. Daha sonra Kahireye giderek  orta ve lise tahsilini el-ezher de bitirdikten sonra  Kahire üniversitesinin dar’ul ulum fakültesine girdi. Daha sonra sosyoloji doktoraı yapmak için Amerikaya gönderildi. Mısıra döndüğünde konum dersleri isimli makalesini yayımladı. Onun bu makalesi ile bir dönüşüm içine girdiği ve İslami düşünce hareketine katıldığı kabül edilir. Bu makaleinde mısırın o donem ki toplumsal yapısını da eleştirir. Bu düşünceleri oluşurken bir süre sonra  ihvan-ı müslimin teşkilatının bir fikir elemanı olarak çalışmaya başladı. Ancak yönetici olarak ihvanda bir makamı yoktu. İhvanın gazete ve dergilerinden halkı sürekli islama davet etti. 1954’te düzenlenen süikast girişimde birçok Müslüman kardeşler üyesi gibi oda tutuklandı. Sonra serbest bırakılıp tekrar tutuklanma durumları oldu ve çoğu kesimin karşı çıkmasına rağmen 29 ağustos 1966’da idam edildi.

7-Rivayet Tefsiri nedir?

Rivayet tefsirleri , ayetlerin tefsirine ilişkin , Hz. Peygamber’den , sahabeden ve tabiundan nakledilen rivayetleri bünyesinde toplayan tefsirlerdir. Rivayet tefsirinin kaynakları , Kur’an , Hz. Peygamber’in sünneti , sahabe ve tabiunun görüşleridir.

8-Meşhur Rivayet Tefsirlerinden örnekler veriniz.

Cevap: İbn-i Cerir et-Taberi – Camiu-l Beyan an Te’vili-l Kur’an

İbn-i Ebi Hatim – Tefsiru-l Kur’ani-l Azim

İbn-i Kesir – Tefsiru-l Kur’ani-l Azim

Ebu Leys es-Semerkandi Tefsiri

9-Rivayet tefsirleri hangi açıdan tenkit edilmişlerdir?

-Uydurma haberlerin çokluğu,

-İsrailiyyata yer verilmesi,

-isnadların hazfedilmesi açısından tenkit edilmiştir.

10-İSRAİLİYYAT NEDİR?

Ehli kıtaptan alınan ve onlarla bilgi alışverişinin olması bu şekilde açıklamaların bulunmasına israiliyyat denir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


0 Yorum - Yorum Yaz
Ders Malzemeleri
Lütfen Kopyalamayınız!
2021-2022 Arşivi
2020-2021 Arşivi
2019-2020 Arşivi
2018-2019 Arşivi
2017-2018 Arşivi
2016-2017 Arşivi
2015-2016 Arşivi
2014-2015 Arşivi
2013-2014 Arşivi