Kur'an ve İnsanın Anlam Arayışı
"Oku-Düşün-Anla-Yaşa: Güncel değerleri yaşayarak öğrenip-üreterek hayata katıyorum!" Prof. Dr. Ahmet Nedim SERİNSU
    • İyilik yap,
      elinden geldiğince iyilik yap...
    • Mehmet SERİNSU (Şumnu 1925-Ankara 8.Eylül.2016 Perşembe)
    • Okuyacaksınız, okutacaksınız!
      Kürsüde, minberde, mektepte ve üniversitede.
      İlmin en büyük ibâdet olduğunu halka öğreteceksiniz.
    • Nurettin TOPÇU (1909-1975)
    • Küçük şey yoktur!
    • Kemal URAL (v. 30.Nisan.2016)
    • Her zaman en güzel eylemi (salih ameli) çıkarabilmek için çok çalışmak,
      ben’i bulup biz’i de keşfedip hep beraber yürüyebilmek
      ve hizmet edebilmek,
      istikbalin ikbal ışığı olmak
      ve memleketi ışığa boğacak gayreti yaşamak
      gerçek Ankara İlâhiyatlı olmak bu demek.
    • İnsanı insan kılan,
      onun bağlı bulunduğu değerler sistemidir.
    • Prof. Dr. Necati ÖNER (v. 2 Ocak 2019)
    • Yaşamak,
      hizmet etmek ve af dilemek için bir mühlettir.
    • Elbistanlı Dr. Rahmi ERAY (1918-1958)

Dersten Kazanımlarınız    22.12.2013


 

 

 

Ali Rıza Çelik

2013/2014 güz dönemi

 

Öğr.No: 13922710

Doktora ödevi - 5

 

Dersten kazanımlarınızı yazınız. Beş ödeve yorum yazınız.

 

Kur'ân ilimleri ve bu ilimlerin tarihi süreçte gelişimiyle ilgili bilgilere vakıf olmak. Bu konuda yazılmış literatür hakkında geniş bir bilgi birikimi elde etmek. Kur'ân ilimlerinin içeriği, birbirleriyle olan ilişkileri ile bu ilimler ile fıkıh, akâid ve hadis gibi diğer islâmî ilimlerle olan alâka ve bağlarının incelenmesi. Tüm bunlarla birlikte tarih ve önceki kavimlerin özellikle elçilerle ilişkilerinin Kur'ân'ın anlaşılması hususunda tefsire katkısı. Bu bunun gibi değişik ilimler müvâcehesinde Kur'ân'ı anlama ve tefsir edebilmek amacıyla ortaya konacakların, bilginin bütünlüğü çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği hususu genel olarak elde edilen kazanımlarımdır bu eserden.

Bu genel çerçeveyle birlikte özellikle üzerinde durulması gereken esbâb-ı nüzûl hususunda Kur'ân'ın anlaşılması amacıyla oluşturulan tarihi kazanımların ortaya konması ve bunların değerlendirilmesi. Bu konuda hadis ve fıkıh ilimlerinin katkılarının bilinmesi ve bu iki ilmin usûlleri açısından esbâb-ı nüzûlün değerlendirilmesi. Daha anlamlısı ise esbâb-ı nüzûl rivâyetleriyle ilgili yeni yaklaşımların ortaya konması ve bunların Kur'ân tefsirine katkılarının neler olduğunun kazanımını elde etmiş olduğuma inanıyorum.

 

Saygılarımla. 

0 Yorum - Yorum Yaz

Dersten kazanimlar    24.12.2013

Esbab-ı Nüzul I

5. Ödev: Dersten kazanimlariniz

2013-2014 Akademik Yılı

Güz Dönemi Doktora Ödevi

Kemal Gözütok

ÖĞR. NO: 12922764

 

 

1-Esbab-i nuzul degerlendirmelerinde vukufiyet elde edilmistir.

2-Ornek metin taberi uzerinden rivayet degerlendirilmesi yapilmistir. Bu sayede tefsir rivayetlerine nasil yaklasilmasi gerektigi ogrenilmistir.

3-Bilginin nasil islevsel hale getirilmesi gerektigi ogrenilmistir.

4-Islami ilimlerin butunluk icinde mulahaza edilmesi gerektigi ve bu disiplinlerin birbirinden ayrilmaz parcalar oldugu tespit edildi.


0 Yorum - Yorum Yaz

DERSTEN KAZANIMLARIMIZ    26.12.2013

2013-2014 GÜZ(Sonbahar) Yarıyılı;  Tefsir Bölümü; Esbab-ı Nüzul 5. Ödevi
Hazırlayan: MEHMET ZEKİ SERDAROĞLU
Öğrenci No: 12952706 (Doktora Öğrencisi)
                           DERSTEN KAZANIMLARIMIZ
Bu dersimizin ödev silsilesini göz önüne aldığımızda birinci ödevimizde İslâmî Bilimlerin bütünlüğünden bahsetmiştik. İslâm Bilimleri, İslâm’ın tabiatından çıkan, Kur’ân ve Sünnet’ten kaynaklanan ilimlerdir diye ta’rif ettik ve İslâm Bilimleri tabiriyle Müslümanların varoluşlarının gereği olarak, konusu, amacı ve yöntemi doğrudan İslâm’ı anlamaya ve yaşamaya yönelik bizzat Müslümanlar tarafından gerçekleştirilen ilmi faaliyetlerin veya oluşturulan ilmi disiplinlerin tamamını İslam Bilimleri olarak tanımlayabiliriz dedik. Nitekim bu bilimlerin konusunun doğrudan İslâm olması nedeniyle niteleyici anlamında ‘’İslâmi İlimler’’ kavramıda kullanılabilineceğini beyan ettik.
 

Bu girişten sonra Müslüman öznenin ortaya koyduğu dini bilgiler, mutlak olmayıp özneldir ve dinin kendisiyle özdeşleştirilemez. Dolayısıyla ‘’İslamî, dinî veya şer’î’’ nitelemesi, İslâm’la veya dinle olduğu anlamında bir nitelemedir. Şer’i ilimlerin kapsamı ise, Hz. Peygamber (s.a.v)’den öğrenilenlerle sınırlandırılmayıp, Hz. Peygamber (s.av)’den öğrenilen veya ondan öğrenilene dayalı olarak elde edilen ilimleri kapsayacak şekilde geniş tutulmuştur. Bu suretle kelâm, mantık ve fıkıh usülü de bu ilimler kategorisine dahil edilmiştir. İlmin resmi olarak İslâm kültür havzasında tedvinin başlangıcı olarak kabul edilen hicrî 2. yüzyıla kadar İslâmi İlimler aynı kategoride yarışan, bir bütünlük arzeden, birbirini ikame eden bir sistem içinde mutalaa edilirken bu tarihten sonra kendi metolojisini oluşturmuş farklı disiplinler şeklini aldığına değinmiştik. Bu kanatimizi ödevin ikinci aşamasını oluşturan İslâmî İlimlerin usullerine dair yaptığımız mukayeseli okumalarda yukarıda bahsettiğimiz gerçekliğin önümüzde durduğunu ancak bu farklılaşmanın ilimlere bir katkı olarak fikir üretiminde ümmetin devasa bir atılımı gerçekleştirmesine önayak olduğunu ve bu zaman diliminin insanlık medeniyetinin piramidini yukarılara doğru yükseldiği köşe taşları olarak telakki edilmesi gerektiği kanatine vardık. Beşerin telakki ve düşünce omurgasına yön veren yeni dönem aydınlanmasının buradan tırmanışa geçtiğini gördük.  İslâm Düşünce Ekollerinden biri olan Endülüs Mağrib Ekolünün Batı Medeniyetine ilham olmasını kasdediyoruz.  

Büyük şemsiyenin kısımlarını oluşturan bu disiplinlerin her birinin varlığının, İslâm Medeniyetinin merkezinde olan vahiy kaynaklı Allah’ın kelâmını anlamaya yönelik bir ilmi çaba olarak Hz.Peygamber (s.a.v.)’le beraber başladığını ve tarihin belirli bir döneminde nâzil olan bu vahyin tedricen, o günkü toplumu oluşturan fertlerin sorunlarına çözüm olma adına Allah’ın doğrudan müdahalesi olarak; yeni bir olguyla karşı karşıya olduğumuzu gördük.  Bu yeni olgu vahiy  ve ona bağlı olarak sebebi nüzûl kavramıydı. Dersimizin dördüncü konusunu oluşturan Kur’an ve Bağlamı konusuyla tefsir disiplinin önemli konularından biri olan sebebi nüzûlun anlamı, faydaları, ilk nesil arasındaki yeri, konumu ve bu alanda yapılmış çalışmalara değinmek suretiyle salt metin üzerinden nassın anlaşılmasını önündeki zorluklara dikkat çektik. Aynı ölçüde bu konuda gelen rivayetlerin çokluğuyla beraber elimizde var olan bilgilerin ayıklanması gerektiğine işaret ederek yeni bir usul arayışının bizden önceki eslafımızın bize aktardıkları üzerinden te’sisinin kaçınılmaz olduğu kanaatına vardık.

Kur’ân’a karşı sorumluluk bilincinin, ümmetin âlimlerine yüklediği ictihad misyonu gereği bu çaba ve eğilimlerden kaçmalarının kendilerini bütün insanlığa karşı sorumlu tutacağı gerçeğinden hareketle insanlığa hayır getirecek projelerin teknolojik gelişmelerden de faydalanmak suretiyle -Kur’ân’ın değerler üzerinden inşa etmeye çalıştığı asr-ı saadetini ve insanlık ailesine mutluluk verebilecek beşâretini bütün insanlığın hissedar olabileceği yaygınlık ve genişlik ölçüsünde- yeni alanların açılması (etüt merkezleri, Kur’ân Araştırma Merkezlerinin açılması ve  web siteleriyle desteklenmesi) vb. çalışamaları örnek olarak sayarsak bunun kaçınılmaz insani ve İslâmî bir sorumluluğumuz olduğu kanatine vardık. Herşeyden önce Akif’in dediği gibi asrın idrakine sunabilmeliyiz bu Kur’ân-ı. Düşünce ve pratiği berrak olan toplumsal modellerin oluşturulması için Kur’ân ve vahye dair aklın yeniden inşa edilmesini istiyorsak Kur’ân-ı mehcur (terkedilmiş) olmasının anlamını önce kendimiz tefekkuh etmeliyiz. Başarının sırrını sırf geçmişte aramak değil geleceğini Kur’ân üzerinden kurgulayan, geçmişi yücelten değerleri bizi de nasıl yüceltebilir onu yeniden düşünmeliyiz. Yeni neslin Kur’ân’la ilişkisinde var olan zihinsel sorunlarına çözüm bulmada bu ders aşamasının bana kazandırmış olduğu kazanımlara kısmende olsa  bu vesileyle işaret ettim. Vesselam...    

 

 


0 Yorum - Yorum Yaz

5. ÖDEV    27.12.2013


 


2013-2014 GÜZ Yarıyılı  Tefsir Bölümü Ebab-ı Nüzul 5. Ödev (Mehmet Tahir PEKİM / öğrenci no:12952702)


 


DERSTTEN KAZANIMLARIMIZ VE ÖDEVLERE YORUM


 


Esbab-ı Nuzûl I dersinden kazanımlarımızı şöyle sıralayabiliriz.


 


  1. Tefsir usulü ilminin yapılan tariflerinden yola çıkarak tanımaya çalıştık ve bu ilmin ne olduğunu öğrendik. Bu ilmin tefsir ilmine bir giriş mahiyetinde olup bu ilimsiz sağlıklı bir tefsir faaliyetinin olamayacağı kanaatine vardık. Ayrıca bu ilmin ilk kurucusu kim olduğu gelişme süreci nasıl devam ettiği ve bu alanda yazılmış eser ve çalışmalar hakkında genel bir bilgi edindik .

  2. Kur ‘anın anlaşılmasında usul ilminin yanında özellikle esbabı nuzül konusunun önemini kavramanın yanında Esbab-ı nüzulün tarifi, tespiti ve bu alandaki yazılan eserleri tanıdık.

  3. Kur ‘anın anlaşılmasında her ne kadar önemli bir yer işgal etse de esbab-ı nuzûlun anlaşılmasında tartışmalar olduğu ve bunun için esbab-ı nüzulü kullanma noktasında yeni bir yöntem ve metoda ihtiyaç olduğu gerçeğini gördük. Mesela nüzul asrının; sosyal, fikri, iktisadi, siyasi şartları ve dönemin insanını inceleyen araştırmalar esbab-nüzulden Kur’an’ı anlamak  için daha fazla faydalanmamızı sağlayacaktır

  4. Bir tefsirin yazılmasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini öğrenmiş olduk. Ayrıca İdeal bir tefsirin nasıl yazılabileceği hakkında bilgi sahibi olduk.

  5. Çerçevesi çizilen yeni esbab-ı nuzûl yöntemi ışığında bir örnek olsun diye sâ‘lebe kıssaı ve bu konudaki sebebi nüzuller ele alınmıştır.

  6. Esbab-ı nuzûl konusu felsefi metodlar çerçevesinden incelenmeye çalışılmıştır.


 


ÖDEVLERDEN KAZANDIKLARIMIZ


Bu derslerde yapılan ödevlerden kazanımlarımızı şöyle sıralayabiliriz.


 


  1. Birinci ödev ile İslam’da bilginin bütünlük arz ettiğini ve İslami bilimlerin hepsi tek bir kelâmı açıklamak için çaba sarf etmiş olduğu kanaatine vardık. Dolayısıyla İslam da bilgi bütünlüğü esastır ve bu bilgi parçaladığında verimliliği de ortada kalmaz. Bunun doğruluğunu sağlamak için günümüz ile eski dönemi karşılaştırmak yeterli olur. Nitekim bir Gazali, Nesefi, Karafi ve ibn Kudame yukardaki sayılan disiplinlerin hepsinde söz sahibi idi ve bütün bilgileri bir arada harmanlayabiliyordular.

  2. İkinci ödev ile İslam Âlimlerinin ilim yolunda kat‘ ettikleri büyük mesafeleri ve zorlukların yanında ortaya koydukları bu muazzam metodojiler sayesinde İslam’ın sınırlı sayıdaki nasslarını Kiyâmet kadar bir değere dönüştürme yöntemlerini de vermektedirler.

  3. Diğer ödevler sayesinde tefsir usulü ve özellikle esbab-ı nuzûl ilmine vakıf olmanın yanında Esbab-ı Nuzûl hakkında yapılan çalışmaları gördük. Ayrıca verilen veb sayfaları olsun verilen kitap ve mekâleler olsun Esbabı Nuzûl hakkında başvurabileceğimiz birçok kaynak edindik.



0 Yorum - Yorum Yaz

DERSTEN KAZANIMLARIMIZ    27.12.2013

Muhammet karaosman

doktora

1.       Bilginin bütünlüğünün ne denli önemli olduğunu bu ders vesilesi ile öğrenmiş olduk.

2.       Esbab-ı nüzul rivatelerini değerlendirme hususunda daha makul bir yaklaşım sergilemenin kültürünü elde etmiş olduk.

3.       Tefsir ilminde önemli bir yer tutan sebeb-i nüzul rivayetlerini ayıklayacak ve sağlıklı ve doğru bir şekilde kullanabilecek bir usül, yöntem elde etmiş olduk.

4.       Kendi zamanı içinde hapsolmuş bir bilginin bize hidayet etmeyeceğini öğrendik.

5.       Bunun için bilgiyi sökonusu Kur’an olduğunda H.z Peygamber zamanına hatta H.z Adem zamanına götürmenin gereğini anlamış olduk.

6.       Bu tür önemli bakış açılarını elde etmenin yanında hayata dair de birçok tecrübeye tanık olduk.

 


0 Yorum - Yorum Yaz

Bilgi bütünlüğü    29.12.2013

  İslamî ilimlerinden hangisini ele alırsak alalım bu noktada bir  bütünlüğün göze çarptığı görülmektedir. Bütünlüğün olduğu her yerde de bu gaye, şuur ve bilincin hep melhuz olduğu görülmektedir. İslamî ilimlerde bilgi bütünlüğünü sağlayan işte bu mülahazadır. Elbette bu mülahaza var ve diri durdukça o ilim alanıyla ilgili çalışma yapılırken alanın temelini teşkil eden usul ve temel ilkeler daima göz önünde tutulacaktır. Aslında Müslüman kültüründe “hata yapmama” düşüncesi ki, gaye-i illiye yani amaç ve hedef-sonuç konumunda olmasına rağmen kişiye, işe giriş yapmadan önce de bir bütüncül bakışı kazandırır. Bu bütünlük vasfı özellikle din ilimleri adına daha önemi haiz olduğu görülmektedir.
0 Yorum - Yorum Yaz


2013-2014 Akademik Yılı

Güz Dönemi Doktora Ödevi

Mustafa FIRAT

ÖĞR. NO: 13922714

Esbab-ı Nüzul I

5. Ödev: Dersten kazanımlarınızı yazınız. 

2013-2014 Akademik Yılı Güz Dönemi Doktora Esbab-ı Nüzul I dersi çerçevesinde gerek ders gerekse verilen ödevler çerçevesinde kazanımlarımızı ifade etmek gerekirse;

Esbab-ı Nüzul I 1. Ödev ile: Bilginin Bütünlüğü ile Kur’ân-ı Kerîm'in anlaşılmasında bazı kavramların açıklığa kavuşturulması adına incelenen kavramları yeniden hatırlama ve gözden geçirme imkanı elde ettim. Kavramları, mahiyetini (seçiklik) ve anlam içeriğini (açık­lık) tartışmadan, onları oluşturan kültürel ve tarihsel serüveni gözardı ederek kendi kültür alanımıza taşıdığımız sürece kavram (ve bilgi) karmaşası, kimlik problemimizin bir te­mel boyutu olarak devam edeceği anlaşılmıştır.

 Bilgi algılamamız diğer İslami bilimler ve İslamî usul ilimleri ile değerlendirildiğinde daha bir anlamlı olacağı kanaati hâsıl olmuştur.

Esbab-ı Nüzul I 2. Ödev ile: Mukayeseli Tarihler/Usuller kıraati hülasası nedir? ödevimizin incelenmesi kapsamında İslam aleminin tarih süreci içerisinde Siyasî ihtilâflar, itikadî ihtilâflar, İslam düşmanlığı, Irk, belde ve mezheb taassubu v.b. gibi saiklerin etkisiyle İslami ilimlerin Hz. peygamber döneminde temelleri atılan ilimlerin ivme kazanarak zaman içerisinde sistematik hale gelerek tedvin edilip ulaştığını ancak bu sürecin devam ettirilip günümüz sorunlarına çare üretmek adına “Geçmişi reddederek bir şey yapmak yerine, Ben olsaydım bunu nasıl yapardım düşüncesi ayrı ayrı şeyler olduğunu, Biz var olandan hareketle ben olsaydım nasıl yapardım fikrinin daha sağlıklı bir yaklaşım olduğu düşüncesine yöneldiğimizi ifade etmek gerekir. Bu mantığın bu ilimlerin oluşmasında, ilmî faaliyetlerin canlı tutulmasında temel etken olduğu, eğer geçmişi atlayarak bir şey icat etme fikrinden hareket edilseydi bu ilimlerin hiç birisinin oluşmaması gerekeceğinden bahisle yapılması gerekenin hiyerarşik bir anlamanın takip edilmesi kanaatini izhar ettik. Bunun içinde faydalanılacak kaynakların çok iyi tespit edilmesi adına bu düşüncenin fıkıh, hadis, tefsir tarihleri ve geleneğinin oluşumunda etkili olduğu kanaatimizi, bunu anlatabilmek içinde ilimlerin istinat ettiği temel eserleri ve prensipleri anlamaya çalışmak gerektiği hissiyatına ulaştığımı ifade edebilirim.

3. Ödev olan On web sayfası önerme çalışmasıyla alanımızla ilgili ulaşabileceğimiz dijital olan literal ortamdaki sahadan haberdar olma imkanı elde ettiğimizi söyleyebilirim.

4. Ödev: Kur’an ve Bağlam  kıraati hülasası çalışmasını yaparken bir vâkıa olarak esbâb-ı nüzul nedir? sorusu çerçevesinde, Esbâb-ı nüzul bilgisinin, Kur’ân-ı Kerîm’in nüzul ortamının aslî bir unsuru olduğunu, İslâmî ilimlerin birçok alanında âlimlerce önemle üzerinde durulan bir vakıa olduğunu, esbâb-ı nüzul olgusunu en isabet­li ve en sağlıklı bir şekilde değerlendirmeye katkı sağlama adına hocamızın esbâb-ı nüzule eleştirel bir yaklaşımda bulunarak bunu gerçekleştirmeye çalıştığını, islamî ilimlerin ebab-ı nüzul konusu gibi bize ulaştığı haliyle inceledikten sonra kritiğe tâbi tuttuktan sonra, çözüm önerilerini ortaya koymak lazım geldiğini, burada da esbâb-ı nüzul meselesine bu açıdan ve güncel yani için­de bulunduğumuz şartlar içinde Kur’ân-ı Kerîm’in anlaşılması çabalarında bir kat­kısı ve anlamı olacak şeklinde  yaklaşmaya gayret etmenin günümüz açısından da  bir zorunluluk olduğunu, Esbâb-ı nüzul konusunda şimdiye kadar yapılmış araştırmalarda ortak özelliğin klasik Kur’ân ilimlerinden veya esbâb-ı nüzulden bahseden eserlerdeki malumatı nakletmek, bilhassa esbâb-ı nüzulü bilmenin faydalarından söz etmek şeklinde tanımlanabileceğini, halbuki esbâb-ı nüzulün ne olduğunu öncelikle ortaya koyduktan sonra “bu malzeme, Kur’ân-ı Kerîm’in anlaşılmasında ne kadar yararlıdır” meselesini tartışmak icap ettiği önerisinin  dikkatimizi çektiğini ifade edebiliriz.

Esbâb-ı nüzule olan ihtiyacımızın boyutlarını tespit edebilmek adına;

- Esbâb-ı nüzul rivâyetlerinin geçmişten günümüze bir nevi muhasebesini yapmak, bu bakımdan da öncelikle meseleyi Kur'ân ilimleri ve esbâb-ı nüzul gibi konuyla ilgili kavramları tanımlayarak esbâb-ı nüzulü ele almak,

-Ardından esbâb-ı nüzul olgusu­nun Kur’ân-ı Kerîm'in anlaşılması maksadıyla kullanılırken ve değerlendirilirken yapılan hataları ortaya koyarak düşülebilecek yanlışlıklara dikkat çekmek,

- Esbâb-ı nüzul olgusunun günümüze nasıl taşına bileceği araştırmasının gerekli olduğu, yoksa esbâb-ı nüzulden bahseden eserlerde görülen ve her biri diğerinden nakledilmiş bulunan bu ilmin yararlarını onaylamak, doğrulamak veya reddetmek yönünde bir gayretin devam ettirilmesinin bir tekrardan öteye geçmeyeceğinin bilgisine ulaştığımızı rahatlıkla ifade edebilirim.

SAYGILARMLA.


0 Yorum - Yorum Yaz


ALİ BAHADIR ÖZDEMİR

BİRLEŞİK DOKTORA

 

 

ÖĞRENCİ NO :13952701

      ESBAB-I NÜZUL-1’DEN KAZANIMLARIMIZ

-          Kur’an’ın anlaşılmasında Esbab-ı Nüzul ’ün rolünün ehemmiyetini kavradık.

 

-          Esbab-ı Nüzule yeni bir yaklaşımla bakmamızda Sa’lebe Kıssa ’sının önemini kavradık.

-          Özellikle Kur’an’ın anlaşılmasının sağlıklı olabilmesi için, indiği döneme başvurmamızın önemini, sahabilerin söylem ve eylemlerinin açıklayıcılığını müşahede ettik .  

 

 

 

ÖDEVLERE YORUM

-         1. Ödev : Bilgi bütünlüğünün Kur’an’ın anlaşılmasındaki ilk adımı ve ehemmiyetini kavramamızı sağladı.

-         2.Ödev : Hadis Tarihi ve Usulü, Tefsir Tarihi ve Usulü, Fıkıh Tarihi ve Usulü ödevi, bu ilim dallarının her ne kadar ayrı ayrı isimler altında ele alınsa da, kaynak olarak bir olduğunu, birbiriyle içiçe olduklarını gördük. Kur’an’ı anlamada birlikte ele alınması gerektiğini öğrendik.

-         3. Ödev :Faydalı internet siteleri hakkında bilgilendirildik.

-         4. Ödev: Kur’an Ve Bağlam özetinden:  Kur’an’ın anlaşılmasında Esbab-ı Nüzul ’ün rolünün ehemmiyetini kavradık. Esbab-ı Nüzule yeni bir yaklaşımla bakmamızda Sa’lebe Kıssa ’sının önemini kavradık. Özellikle Kur’an’ın anlaşılmasının sağlıklı olabilmesi için, indiği döneme başvurmamızın önemini, sahabilerin söylem ve eylemlerinin açıklayıcılığını müşahede ettik .

-         5. Ödev : Takdim edilen eser ve makaleler sayesinde esbab-ı nüzul ile ilgili başvurabileceğimiz kaynaklar hakkında bilgi sahibi olduk.

 SAYGILAR.

 

 

 

 


0 Yorum - Yorum Yaz


 

 

 2013-2014 Akademik Yılı Güz Dönemi Doktora Ödevi

 Necdet Kahveci

 Öğr. No: 13922706

 Esbab-ı Nüzul I 5. Ödev

Allah-u Tealanın bir lütüf olarak inzal buyurduğu Kur’an’ı Kerimin anlaşılması noktasında Kur’an ilimlerine vakıf olmak ve bu vukufiyetle vahye daha iyi muttali olma imkanına sahip olduk. Artık günümüzde bir alanda araştırma yaparken sadece o sahayla değil aynı zamanda onu ilgilendiren diğer alanlarla da birebir ilişki içerisinde olmamız gerektiğini öğrendik. Tefsirle uğraşırken aynı zamanda fıkıhla hadisle ve kelamla da irtibata geçmek artık günümüz şartlarında kaçınılmaz bir hususiyet arz etmektedir. Mesela Kur’an ilmiyle uğraşan müfessir ayetlerin hayata aktarımının ancak fıkıhla mümkün olduğunu bilir ve ayetlerin bağlamını, tarihsel arka planını elde etmesi için de hadis ilminden kendini müstağnı kılamaz.

Tefsir sahasında araştırma yapan bizler bilgileri bir bütün olarak ele alıp incelemek yapılması gereken en önemli husustur. Kur’an’ı bir bütün olarak değerlendirdiğimizde diğer disiplinleri de uzuvlar olarak ele alırsak vücudun herhangi bir yerinde meydane gelen arızanın tespitinde doktor kombine olarak vücudun tamamını göz önüne alır. Bizler de İslami alanda kafa yoran akademisyenler olarak Tefsirin ilişikte olduğu tüm sahalarla beraber ele alıp araştırmalıyız.

Çizmiş olduğumuz bu çerçeveyle beraber tarihsel arka plan diye de ifade ettiğimiz esbab-ı nüzul büyük bir öneme haizdir. İslam’ın geldiği toplumda da değer atfedilen bu husus ayetlerin iyice anlaşılması ve ileriki nesillere katkısının sonsuz olması için önemlidir. Bu konuda Sahih rivayetlere ağırlık vermek gerektiği gibi anlayış olarak da onu tarihin bir dönemine hapsetmemek gerekir. Önemli olan yaşadığımız çağda ilahi hitabın bizlere neler söylemek istediğidir ve bugün bu zamanda İlahi hitapla nasıl bir iletişime geçmeliyiz.

Saygılarımla


0 Yorum - Yorum Yaz

Derslerden kazanımlar    06.01.2014

ADI SOYADI:

YILMAZ BARLAS

DÖNEM:

GÜZ DÖNEMİ 2013/2014

ÖĞRENCİ NO:

13922712

BÖLÜM:

DOKTORA

Esbâb-ı Nüzul I 5. Ödev: Dersten kazanımlarınızı yazınız

 

  1. İslam ilimleri arasında “Esbâb-ı Nüzul” ilminin nekadar önemli bir yere sahip olduğunu; Kur’an’ın ancak esbâb-ı nüzul ilmi sayesinde doğru anlaşılacağı bilgisine vakıf olduk.

  2. İlmî çalışmalarda bilgi bütünlüğünün ne kadar önem arzettiği konusunu fehmettik.

  3. Kur’an ilimlerinin ve tefsir ilminin geçirdiği evreleri tüm ayrıntılarıyla öğrenmiş olduk

  4. Her hangi bir konuda doğru bir değerlendirme yapabilmek için bütüncül bakışın ne denli önemli olduğunu ve dolayısıyla esbâb-ı nüzul ilmini de bu bakış açısıyla ele almamız gerektiği….

  5. İslamÎ ilimlerin bir bütün olduğunu ve birbirinden ayrı olarak düşünülemeyeceğini…..

  6. Bir konu çalışılırken nasıl bir yol haritası takip etmemiz gerektiği hususunda yeterince aydınlatıldığımızı; “Kur’an ve Bağlam” isimli eser özellikle bu konuda nadide eserlerden biri olduğunu düşünüyorum.

  7. Derslerimizde aynı şekilde pratik hayatla ilgili birçok kazanım elde ettiğimi ve bu konuda değerli hocama sonsuz şükranlarımı sunmayı bir borç bilirim.

       Saygılarımla


0 Yorum - Yorum Yaz

DERSTEN KAZANIMLAR    07.01.2014

DOKTORA-GÜZ DÖNEMİ-13922708-Mustafa Kumru

Zat-ı alinizin ilmen ve edeben  ikramlarına mazhar olduk.Esbab-ı nuzul mevzusunun muasıren münazarası yapılırken ilmin tenkit nazarıyla bakılmasında faydalar gördük.Mühaddisun sarraflğı ile esbab-ı nuzul rivayatının işlenmesinin;nazmı celilin tefsir,tebyin ve tebliğine; ahkamının istinbatına sağlayacağı faidelerin ehemniyyetine şahitlik ettik.Buhranlarımızdan ve ahir zeman fitnelerinden tezkiye olmada, ayat-ı Kuranın sahih esbab-ı nuzulünün serdettiği hakikatı tarihiyylerin ibraet alınmazsa tekerrür edeceğine ;mazlum, maktül ve mahcürun hep alem-i islamdan zuhur edeceğine bir kez daha şahit olduk. 


0 Yorum - Yorum Yaz

Ödev 5    07.01.2014

Esbab-ı Nüzul dersinde dönem bayunca detayli geliştirici bilgiler edindik. Kavram ve terim hakkında detaylı bilgiler verilmesi ile birlikte felsefenin beşeri bilimlerdeki önemine vakıf olundu.Nüzul dönemi incelendi ve sınırları belirlendi. Tefsir için önemli olan nüzul döneminin öğrenilmesi açısından tefferruatlı bilgiler e sahip olundu.

Ödevler değerlendirildiğinde ise tefsir için gerekli olan başta bilginin bütünlüğü olmak üzere, tefsir usulü ve tarihi incelenerek hadis ve fıkıh tarih çalışmalaraı yapıldı. Web, kitap ve makale araştırmaları üzerinde duruldu. Diğer ilimlerde olduğu gibi temel islam bilimleri dahilindeki nüzul dönemi başta olmak üzere konumuz ile ilgili literatür çalışmasının yapılması önem arz etmektedir.

Saygılarımla 


0 Yorum - Yorum Yaz

Ödev 5    07.01.2014

Esbab-ı Nüzul dersinde dönem bayunca detayli geliştirici bilgiler edindik. Kavram ve terim hakkında detaylı bilgiler verilmesi ile birlikte felsefenin beşeri bilimlerdeki önemine vakıf olundu.Nüzul dönemi incelendi ve sınırları belirlendi. Tefsir için önemli olan nüzul döneminin öğrenilmesi açısından tefferruatlı bilgiler e sahip olundu.

Ödevler değerlendirildiğinde ise tefsir için gerekli olan başta bilginin bütünlüğü olmak üzere, tefsir usulü ve tarihi incelenerek hadis ve fıkıh tarih çalışmalaraı yapıldı. Web, kitap ve makale araştırmaları üzerinde duruldu. Diğer ilimlerde olduğu gibi temel islam bilimleri dahilindeki nüzul dönemi başta olmak üzere konumuz ile ilgili literatür çalışmasının yapılması önem arz etmektedir.

Saygılarımla 


0 Yorum - Yorum Yaz

Ödev 5    07.01.2014

Emine Nilüfer SEVİN

Bütünleşik Doktora-13952702

ESBAB-I NÜZÜL I / ÖDEV 5

Esbab-ı Nüzul dersinde dönem bayunca detayli geliştirici bilgiler edindik. Kavram ve terim hakkında detaylı bilgiler verilmesi ile birlikte felsefenin beşeri bilimlerdeki önemine vakıf olundu.Nüzul dönemi incelendi ve sınırları belirlendi. Tefsir için önemli olan nüzul döneminin öğrenilmesi açısından tefferruatlı bilgiler e sahip olundu.

Ödevler değerlendirildiğinde ise tefsir için gerekli olan başta bilginin bütünlüğü olmak üzere, tefsir usulü ve tarihi incelenerek hadis ve fıkıh tarih çalışmalaraı yapıldı. Web, kitap ve makale araştırmaları üzerinde duruldu. Diğer ilimlerde olduğu gibi temel islam bilimleri dahilindeki nüzul dönemi başta olmak üzere konumuz ile ilgili literatür çalışmasının yapılması önem arz etmektedir.

Saygılarımla 


0 Yorum - Yorum Yaz

Dersten Kazanımlar    09.01.2014

Adı Soyadı: Erdal ERTORUN

Öğrenci No: 13922709

Ders Grubu: Doktora

Dönem: 2013-2014/1.Dönem

 

5-Dersten Elde Edilen Kazanımlar ve Yorum:

 

Kur’an ve Bağlam adlı kitab doğrultusunda  ele alınarak  işlediğimiz Esbab-ı Nüzül dersinde öncelikle Kur’an’ın indiği dönemin şartlarının iyi bilinmesi gerektiğini öğrendik. Bu bağlamda, gerek ayetler ve gerek hadislerin ifadelerinin,  o dönemin şartları içerisinde anlaşılmaya çalışılması, Kur’an-ı bugün  doğru anlamada isabetli ve gerekli bir yol olduğu  gerçeğini bilmek olmuştur. Ayrıca, Kur’an’ın anlaşılmasında sebebi nüzülün tarihsel şartlar içerisinde bir vakıa olduğu, ayetlerin günümüze taşınmasında bu gerçekliğin gözden kaçırılmaması gerektiğini fark etmiş olduk. Bilgi bütünlüğünün faydasını gördük. Yine, her türlü siyasi, ekonomik, sosyal ve etnik kültür ve şartların Kur’an’ın anlaşılmasında önem arzettiği bilincimizi tazeledik. Bu şartlar içerisinde, günümüzde daha modern ve aydınlatıcı olan teknik özellikli tefsirler yazamaya ihtiyaç duyulduğu vurgusunu bilincimizde tazelemiş olduk. Kısaca, sebebi nüzülü bilmenin Kur’an-ı anlamada gerekli ve lazım bir iş olduğu  gerçeğinin unutulmaması gerektiğini öğrendik. Kuran ilimlerini bilmenin, hadis ve sünneti Kur’an bağlamında yorumlamanın, ayetlerin Hz. Peygamber sonrası ortaya çıkan mezheplerce yorumlanışının ve  Kur’an ile ilgili ele alınan her türlü çalışmanın, Onu daha iyi anlamaya/anlatmaya yönelik iyi niyetli çalışmalar olduğunu  ve bir bütünlük içerisinde ele alınmaları gerektiğini gördük. Bir müslümanın Kur’an-ı  bilmek kadar önemli bir vazifesinin olduğunu kavramış olduk.

Saygılarımla


0 Yorum - Yorum Yaz


Abdussamet Varlı            (Öğrenci No:13922711)

Doktora Ödevi       (2013-2014 Güz Dönemi)

Dersten Kazanımlar

Esbab-ı Nuzulun Kur’anın anlaşılmasındaki öneminin üzerinde durulduğu ve Kur’an’ı anlamanın, indirildiği bağlamı iyi bilmekten geçtiği anlaşıldı. Yirmi üç senelik bir süre içerisinde nazil olan ve evrensel olduğunu söylediğimiz Kur’an’ın, tüm zamanlara hitap edebilmesinin yolunun onu nazil olduğu süreç içerisinde iyi anlamaktan geçtiğini ve hitap ettiği kitle ile olan ilişkisini tüm yönleriyle iyi şekilde incelemekten geçtiğini öğrendik.

Kur’ân’a karşı sorumluluk bilincinin, ümmetin âlimlerine yüklediği ictihad misyonu gereği bu çaba ve eğilimlerden kaçmalarının kendilerini bütün insanlığa karşı sorumlu tutacağı gerçeğinden hareketle insanlığa hayır getirecek projelerin teknolojik gelişmelerden de faydalanmak suretiyle oluşturulup uygulanmasının Kur’an’a karşı görev olduğu bilinci oluşturuldu. Yine bu projeler kapsamında ideal bir tefsirin yazılması için kafa yormanın gerektiğini ve böyle bir tefsirin nasıl yazılabileceği hususunda beyin fırtınaları gerçekleştirildi.

Ulumu’l Kur’an’ı daha iyi anlama hususunda gayretler oldu ve bu gayretler güzel neticeleri meydana getirdi.


0 Yorum - Yorum Yaz


Muhammed Hayri ŞAHİN

Doktora  12922755

 

Dersin ve Ödevin Kazandırdıkları

Dersten ve Ödevlerden Kazanımlar

Kur’an, insanlığın ahlâken bittiği bir anda Allah Teala’nın bu bitişe müdahalesidir. Diğer mukaddes kitaplardan farkı onun evrensel ve kıyamete kadar cari olacak olmasıdır. Bu, onun kıyamete kadar yaşayacak olan her insanın ahlaki hayatına olumlu yönde/anlamlandırma doğrultusunda müdahil olacağı anlamına gelmektedir. Kur’an-ı Kerim insanın hayatına dört aşamada etki eder. “Oku, düşün, anla, yaşa” şeklinde formüle edilebilecek bu aşamaların en önemlisi şüphesiz yaşama aşamasıdır. Yaşandığı takdirde Kur’an ancak insanın hayatını anlamlı bir hayat kılar. Doğru yaşama biçimini gerçekleştirmek ise Doğru anlama ile gerçekleşir.

Hayatı anlamlandırma yolunda Doğru anlamayı gerçekleştirme amacını elde etmeye yönelik olarak işlediğimiz Esbab-ı nüzul derslerinde Esbab-ı Nüzul rivayetlerinin iki grubu olduğu işlendi. Siğalarına göre anlaşılan bu rivayetlerden kimi gerçek sebeb-i nüzulü belirten rivayetler, kimi ise sebeb-i nüzul rivayetleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu rivayetlerin ise her durumda ilgili ayetlerin anlaşılmasında faydalı olduğu aşikardır. Ancak Sa’lebe kıssası örneğinde olduğu gibi bu rivayetlerin bir tenkit süzgecinden geçirilmesi gerektiği de görülmektedir. Bu, günümüz teknolojisiyle artık daha rahat ve kolay olan ancak yine de sa’y-u gayret ve himmet gerektiren bir ameliyedir.

Böyle bir çalışmayı gerçekleştirmek, Kur’an ilimleri olarak nitelenen disiplinlerin ortak çalışmaları, bilgi bütünlüğü ile sağlanır. 


0 Yorum - Yorum Yaz

kazanımlar / yorumlar    12.01.2014

Rukiye Öztürk / Yüksek Lisans / 12912778

 

Hadis Eserlerinde Tefsir Rivayetleri Dersinden Kazanımlar / Yorumlar

 

Kur’an’ı anlamaya çalışırken bugüne kadar gelen ilimler asla birbirinden kopuk olarak alınamaz.

Bu bölümde okuyan herkes tefsir tarihini ve usullerini, hadis tarihi ve usullerini, fıkıh tarihi ve usullerini bilmeli ki, okuduğu kitapları anlayıp yorum yaparken hataları azalsın ve inşallah yok olsun.

►Müfessirlerin, ravilerin ve fakihlerin amacı Kur’an-ı Kerim’in ışığında Hz. Muhammed’in düzenini devam ettirmektir.

Esbab-ı Nüzul, Kur’an’ı anlamada kilit öneme sahiptir ve hangi ayetin ne sebeple indirildiğini bilmek onu anlayıp açıklamak için gereklidir.

 

 


0 Yorum - Yorum Yaz

AYDIN KUDAT    17.01.2014

V. Ödev: Esbab-ı Nüzul I

2013-2014 Akademik Yılı Güz Dönemi -Birleşik Doktora-

Mehmet Şerif YÜKSEL Öğ. No: 11912708

 

 

“Kur’an ve Bağlam”dan Elde Ettiğimiz Kazanımlar:

__ Ulumu’l-Kur'ân’ın tarihi süreçteki gelişimleri, alan ve içeriklerini, birbirleriyle olan ilişki, alâka ve bağlarının inceleme, özellikle Ulumu’l-Kur'ân içerisinde en önemli konuma sahip Tefsir ve Tefsir usulüne dair bazı tanımları ve kavramları anlamlarıyla beraber öğrenme imkânı bulduğumu,

__ Tarihsellik kavramı gibi sınırlarını belirleyemediğimiz birçok ithal kavram olduğunu ve tartışmalarımızda sonuç alabilmek için öncelikle bu kavramaların çerçevesini belirlememiz gerektiği, Esbab-ı Nüzul” konusunda yazılmış literatür hakkında geniş bir bilgi birikimi elde ettiğimi ve bilginin nasıl işlevsel hale getirilmesi gerektiğini öğrendiğimi,

__ Kur’an’ın anlaşılmasında usûl ilminin yanında özellikle “Esbâb-ı Nüzûl”ün ne derece önemli olduğunu ve tefsir ilminde “Esbâb-ı Nüzûl”e baş vururken ihtiyaç duyulan yeni bir yöntemle tanıştığımı, dolayısıyla Tefsir ilminde önemli bir yer işgal eden “Sebeb-i Nüzul” rivayetlerini ayıklayacak ve doğru bir şekilde kullanabilecek ilkeli bir yöntem elde etmiş olduğumuzu,

__ Esbab-ı Nüzul”ün vahyin iniş süreci ve ortamını resmeden hadise olduğunu ve Esbab-ı Nüzul doğrultusunda Kur’an-ı Kerim’den nasıl yararlanacağımı ve hangi ilkelere uygun hareket edeceğimi keza Esbab-ı Nüzul” ve ilgili diğer ilimler ışığında Kur'an'ı doğru bir şekilde tefsir edebilmek amacıyla ortaya konması gereken materyalin, bilginin bütünlüğü ekseninde nasıl değerlendirilmesi gerektiği ve dolayıyla da İslamî ilimlerin bütünlük içerisinde mülahaza edilmesiyle  Bilginin Bütünlüğü olayının ne denli önemli olduğunu bu kitap vesilesi ile öğrendiğimizi ve son olarak; Kur’an’ın doğru tefsiri hususunda Arap Dili, Belagat, Hadis ve Fıkıh gibi ilimlerin katkılarının ne kadar gerekli ve önemli olduğunu kavradığımızı özetle ifade etmek istiyorum.


0 Yorum - Yorum Yaz


V. Ödev: Esbab-ı Nüzul I2013-2014 Akademik Yılı Güz Dönemi -Birleşik Doktora-Mehmet Şerif YÜKSEL Öğ. No: 11912708  “Kur’an ve Bağlam”dan Elde Ettiğimiz Kazanımlar:

__ Ulumu’l-Kur'ân’ın tarihi süreçteki gelişimleri, alan ve içeriklerini, birbirleriyle olan ilişki, alâka ve bağlarının inceleme, özellikle Ulumu’l-Kur'ân içerisinde en önemli konuma sahip Tefsir ve Tefsir usulüne dair bazı tanımları ve kavramları anlamlarıyla beraber öğrenme imkânı bulduğumu,

__ Tarihsellik kavramı gibi sınırlarını belirleyemediğimiz birçok ithal kavram olduğunu ve tartışmalarımızda sonuç alabilmek için öncelikle bu kavramaların çerçevesini belirlememiz gerektiği, Esbab-ı Nüzul” konusunda yazılmış literatür hakkında geniş bir bilgi birikimi elde ettiğimi ve bilginin nasıl işlevsel hale getirilmesi gerektiğini öğrendiğimi,

__ Kur’an’ın anlaşılmasında usûl ilminin yanında özellikle “Esbâb-ı Nüzûl”ün ne derece önemli olduğunu ve tefsir ilminde “Esbâb-ı Nüzûl”e baş vururken ihtiyaç duyulan yeni bir yöntemle tanıştığımı, dolayısıyla Tefsir ilminde önemli bir yer işgal eden “Sebeb-i Nüzul” rivayetlerini ayıklayacak ve doğru bir şekilde kullanabilecek ilkeli bir yöntem elde etmiş olduğumuzu,

__ Esbab-ı Nüzul”ün vahyin iniş süreci ve ortamını resmeden hadise olduğunu ve Esbab-ı Nüzul doğrultusunda Kur’an-ı Kerim’den nasıl yararlanacağımı ve hangi ilkelere uygun hareket edeceğimi keza Esbab-ı Nüzul” ve ilgili diğer ilimler ışığında Kur'an'ı doğru bir şekilde tefsir edebilmek amacıyla ortaya konması gereken materyalin, bilginin bütünlüğü ekseninde nasıl değerlendirilmesi gerektiği ve dolayıyla da İslamî ilimlerin bütünlük içerisinde mülahaza edilmesiyle  Bilginin Bütünlüğü olayının ne denli önemli olduğunu bu kitap vesilesi ile öğrendiğimizi ve son olarak; Kur’an’ın doğru tefsiri hususunda Arap Dili, Belagat, Hadis ve Fıkıh gibi ilimlerin katkılarının ne kadar gerekli ve önemli olduğunu kavradığımızı özetle ifade etmek istiyorum.


0 Yorum - Yorum Yaz


Mustafa Başkan

Öğrenci No: 13922756   

Bahar Yarıyılı- Doktora

Dersten Elde Ettiğim Kazanımlar

Dönem başında “bilginin bütünlüğü” kounusu el alındı. “Bilginin bütünlüğü” sayesinde İlahiyat alanındaki küllî yapıyı görebilme imakânına sahibiz.  Bu durumu aynı zaman Tefsir- Hadis- ve Fıkıh Tarihi okumalarımızda görebildik ve bu okumalarımızda müslüman kültüründeki bilgi serüvenini takip etme fırsatımız oldu.

Tefsir eserlerinden yola çıkarak bu eserlerin yazıldığı dönemlerde hangi ilmî meseleler tartışıldığını görebildik. Ayrıca müslüman kültürün en temel yapısının bir meseleye farklı pencereden bakma fırsatı tanıdığını öğrendik. Maksat bir, yöntemlerin farklı olabileceğini ve bunun rahmet olduğunu, hayatın yapısı ihtilâf üzerine kurulduğu  ve bu ihtilâf bir aheng  oluşturduğu belledik. Müntesiplerin ihtilafının rahmet olduğu  İSLAM’dan başka hiçbir yapının olmadığını, ancak bunun da  yüksek insanlar olmaya bağlı olduğunu kavradık. Bu derste esas meselenin insanın inşası olduğunu ve insana odaklanmak işin temelini oluşturduğunu farkettik.

Derste Taberî ve İbn Kesîr mukayesesi yapıldı ve Tefsir rivayetleri çerçevesinde incelendi. Kalıplara dikkat çekildi. Bu rivayetler bize tarihi vaka-vahiy ilişkisini gösterdi. Herkesin kendi tarihindeki anlamasını ortaya koyduğunu gösterdi. Zira bir sosyal durum, toplumsal durumun olduğunu ve her bir müfessir çevrenin bir ürünü olduğunu ve bir tarihinin içine doğduğunu gördük. 


0 Yorum - Yorum Yaz
Ders Malzemeleri
Lütfen Kopyalamayınız!
2021-2022 Arşivi
2020-2021 Arşivi
2019-2020 Arşivi
2018-2019 Arşivi
2017-2018 Arşivi
2016-2017 Arşivi
2015-2016 Arşivi
2014-2015 Arşivi
2013-2014 Arşivi