Kur'an ve İnsanın Anlam Arayışı
"Oku-Düşün-Anla-Yaşa: Güncel değerleri yaşayarak öğrenip-üreterek hayata katıyorum!" Prof. Dr. Ahmet Nedim SERİNSU
    • İyilik yap,
      elinden geldiğince iyilik yap...
    • Mehmet SERİNSU (Şumnu 1925-Ankara 8.Eylül.2016 Perşembe)
    • Okuyacaksınız, okutacaksınız!
      Kürsüde, minberde, mektepte ve üniversitede.
      İlmin en büyük ibâdet olduğunu halka öğreteceksiniz.
    • Nurettin TOPÇU (1909-1975)
    • Küçük şey yoktur!
    • Kemal URAL (v. 30.Nisan.2016)
    • Her zaman en güzel eylemi (salih ameli) çıkarabilmek için çok çalışmak,
      ben’i bulup biz’i de keşfedip hep beraber yürüyebilmek
      ve hizmet edebilmek,
      istikbalin ikbal ışığı olmak
      ve memleketi ışığa boğacak gayreti yaşamak
      gerçek Ankara İlâhiyatlı olmak bu demek.
    • İnsanı insan kılan,
      onun bağlı bulunduğu değerler sistemidir.
    • Prof. Dr. Necati ÖNER (v. 2 Ocak 2019)
    • Yaşamak,
      hizmet etmek ve af dilemek için bir mühlettir.
    • Elbistanlı Dr. Rahmi ERAY (1918-1958)

Dersten Kazanımlarımız    04.05.2014

MEHMET VEYSİ ÖZLÜK

ÖĞRENCİ NO: 13952753

BİRLEŞİK DOKTORA

 

DERSTEN KAZANIMLARIM

  

  • Bilginin bütünlüğünün ne denli önemli olduğu bu ders vesilesi ile öğrenilmiştir. Dolayısıyla İslami ilimlerde de bilgi bütünlüğü esastır ve bu sağlanamazsa verimlilik de ortadan kalkar.

 

  • İslam tarihine genel hatlarıyla bakıldığında geçmişte yaşamış âlimlerin kendilerini yalnızca bir tek alanda yetiştirmediği, sadece bir alanda değil bütün alanlarda yetkinleştikleri görülür.

 

  • Kuran’ı anlamaya çalışırken de bugüne kadar gelen ilimler asla birbirinden kopuk olarak ele alınmamalı, birlikte mülahaza edilmelidir.

 

  • Fıkıh tarihi, hadis tarihi ve tefsir tarihinin birbiriyle mukayeseli mütalaa edilmesi Kuran’ın mesajını anlamak için şarttır. Çünkü her birinin doğuşu ve gelişimi birbiriyle etkileşim içindedir. Mukayeseli tarihler mütalaası ödevi, aynı zamanda bilgi bütünlüğünün kazanılması ve bütünün görebilmesi için teşvik edici bir örnek olmuştur. 

 

  • İmam Buhari, eseri ve O’nun fıkhı hakkında bilgi edinilmiş, böylece eseri okunduğu zaman daha iyi anlama fırsatı elde edilmiştir.

 

  • İbn İshak ve İbn Hişam’ın hayatı ve eserleri hakkında da bilgi edinilmiş, derste de İbn Hişam’ın es-Siret’ün-Nebeviyye adlı eserinden, bazı bölümlerin okunması iyi bir kazanım olmuştur.

 

  •  Kuran ve karakter eğitimi ödevi ile Kuran okuyuşlarında ondan daha fazla istifade etmek için farklı bir bakış açısı yakalanmış, okuma esnasında “Bu ayetler bana ne söylüyor?  Vermek istenilen asıl mesaj nedir?” gibi soruların sorulmasının daha çok faydalı olacağı öğrenilmiştir.

 

  • Ayrıca her bir ödev, bizleri çeşitli dallarda araştırmaya sevk etmiş, birçok kitap ile buluşturmuş ve araştırma yöntem ve becerimizi oldukça pekiştirmiştir.

 

  • Ödevlerin web sitelerinde yayınlanması da internet ortamından istifade edebilme becerimizi daha da artırmıştır.

0 Yorum - Yorum Yaz

Ödev    17.05.2014

ÖMER FARUK SERDAROĞLU

YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİSİ

2014 BAHAR DÖNEMİ ÖDEVİ

 

 

 

DERS  :     HADİS ESERLERİNDE TEFSİR RİVAYETLERİ II

KONU :     DERSTEN KAZANIMLARIMIZ

 

 

1.      Bilginin Bütünlüğü

          Şüphesiz,  İslamî İlimlerin temel kaynağı  Kur’an-ı Kerim’dir. Kur’an’ da yer alan iman, itikat, ibadet, ahlak, muamelat (hukuk) gibi konulara ilişkin ayetlerin yorumlanıp sistemli hale getirilmesi Tefsir, Kelam, Fıkıh gibi dini disiplinler tarafından gerçekleştirilmiştir.

Tefsir, Hadis ve Fıkıh gibi  İslam ilimleri, birlikte bir bütünlük ortaya koymuşlardır. Kur’an’ın doğru anlamlarına ulaşmak için Tefsir disiplini geliştirilmiştir. Tefsir de bu anlamları Peygamber ve onun Ashabından öğrenmek amacıyla Hadis’e ve onların konuştuğu Arapça’ya başvurmak zorundadır. Böylece Tefsir, Hadislerle birlikte İslam’ın en başta gelen kaynağını açıklamış olmaktadır. Fıkıh ise bu açıklamalarla, Kur’an’ı diğer kaynaklarla birlikte bir kaynak olarak ele almakta ve yeni durumlar için bu kaynaklardaki bilgilere uygun hükümler üretmektedir.

Bu bağlamda, insanın sosyal hayatta karşılaştığı olayların nedenlerini doğru bir şekilde kavramasını ve en doğruyu, en güzeli seçmesini,  anlama, kavrama, ve akıl yürütme aşamalarında isabetli karar almasını sağlayan  “kapasite”, veya kısaca insan şuurunun “kavrama faaliyeti” gibi çeşitli tanımlarla analatılan “bilginin bütünlüğü” çok önem arzetmektedir.

Bu dersimizde,  özellikle “Bilginin Bütünlüğü” ödevimizi hazırlamakla başta İslami İlimler olmak üzere her konuda “bilginin bütünlüğünün” ne kadar önemli olduğunu” öğrendik .

 

2.      Tarih Mütalaası - Tefsir, Hadis ve Fıkıh Mütalaası

Tefsir Tarihi ve Kur'an-ı Kerim'i anlama konusunda, İslâm Tarihi boyunca farklı yaklaşımlar olmuştur. Asırlar boyunca meydana gelmiş olan çeşitli tefsir tarzları, bunun neticesidir. Allah (c.c.) gönderdiği Kitab’ın tefsirini birinci derecede Resulüne tevdi etmiştir.

Sahabe ve Tabiin de, Kur’an Tefsiri konusunda üzerlerine düşeni yapmışlardır. O dönemlerdeki Tefsir çalışmaları şöyle özetlenebilir:         

      *  Sahabe asrında yapılan tefsirler yazılmamıştır.
      Sahabe Kur’an’ın tamamını sıra ile tefsir etmemiştir.
      Ayetlere icmali mana vermekle yetinilmiştir.

*  Ahkam ayetlerinden istinbatlar fazla yapılmamıştır.
*  Sahabe arasındaki ihtilaf tezat ihtilafı değil, nevî ihtilafıdır.

Hadis Tarihi konusunda sahabe, tâbiîn ve tebe-i tâbiîn denilen ilk üç neslin büyük önemi vardır. Hz. Peygamber’in ( a.s ) söz, fiil ve takrirlerinden oluşan hadislerin öğrenilmesine karşı sahabe devrinde gösterilen istek, aynı şekilde tâbiîn döneminde de devam etmiştir.

Fıkıh tarihi incelendiğinde de diğer tüm islami ilimler de olduğu gibi ilk ve en büyük kaynağın tartışmasız Kur’an olduğu görülmektedir.

Bu dersimizde ve Tarih Mütalaası ödev çalışmamızda,

“Kur'an-ı Kerim'i anlama konusunda, İslâm tarihi boyunca farklı yaklaşımların ortaya çıktığını bu yüzden Tefsir ilminin yapacağı ilk işin, Kur'an'ın açıklanmasında, Hz. Peygamberin işlevini gözönünde bulundurmak olduğunu” öğrendik.

Yine bu dersimizde, “İslami ilimlerin en eskilerinden biri olan Hadis ilminin bazı asırlarda parlak ve şaşalı dönemler geçirdiğini , bazı asırlarda ise aynı parlak ve şaşalı dönemler geçiremediğini” öğrendik. “Hz. Peygamberin kendisine gelen Kur’an ayetlerinini olduğu gibi sahabeye nakletmesi, bunları açıklayıcı söz, fiil ve takrirlerde bulunması ile oluşan Fıkıh İlminin de aynı şekilde birbirinden farklı dönemler geçirdiğini” öğrendik.

 

3.      İbn-i İshak

Tarihçilerin, özellikle de İslam Tarihçilerinin bir konuyu ele alırken,  “niye öyle oldu? ve “sonuçları neydi?” sorularını sormadan önce “ o zamanın şartları nelerdi?” sorusunu sormaları ve bu sorunun doğru cevabını tespit ederek ona göre çalışmalarını sürdürmeleri  kaçınılmazdır.

Yine, insanın özne olduğu tarihsel varlık alanında her önceki olay, her sonraki olayı etkileyebilir, determine edebilir. Dolayısıyla tarihsel varlık alanındaki bu nedensellik gereği, nedenlerin ve sonuçların sistemli bir biçimde değerlendirilmesi gerekmektedir.

Bu dersimizde, okuduğumuz ders kaynaklarından, ve sunduğumuz “İbn-i İshak ve İbn-i Hişam Hakkında on Literatür” ödevimizi hazırlamak için yaptığımız araştırma ve çalışmalardan,İncelenilen her hangi bir dönemin  kendi tarihsel koşullarında coğrafi, kültürel, sosyal,  siyasi, ekonomik ve dini kabuller açısından tanınmayı gerektirdiğini ve tarihsel bir olgunun asla momentinin dışında tam anlamıyla açıklanamıyacağını” öğrendik.

 

4.      İbn-i Hişam

Olayların zamanı ve meydana geliş sırası, olaylar arasındaki ilişkiyi belirleme noktasında çok önemlidir. Çünkü kronoloji,  neden ve etkileri belirlemede yorum için önemli bir anahtardır. Olayların arka planı vardır. Bu arka plan aydınlatılmadığı sürece olayın gerçek analizini yapmak imkanı yoktur. Bu da ancak kronoloji takip edilerek başarılabilir.

         Bu dersimizde, İbn-i İshak ve İbn-i Hişam’ın metodlarını ve bu metodlar arasındaki benzerlik ve farklılıkları inceleyerek, “Olayların kronolojik sırasına göre ele alınmasının, o olaylar arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde, nedenleri, etkileri ve arka planlarının tesbit edilmesinde ve olaylar hakkında doğru analizler ve doğru  yorumlar yapılmasında önemli katkılar sağlayacağı” gerçeğini öğrendik.

 

5.      Kur’an Nedir?

Kur'an-ı Kerim, hayatın, gerçek olanın, bizzat yaşadığımızın değişen safalarını yönetme kabiliyetine sahip ve her asra hitap edecek yeterlikte yegane ilahi kitaptır.

Kur'an insandan:

Okunmasını, üzerinde düşünülmesini, anlaşılmasını ve ihlasla açıklanmasını istemekle ve muhataplarını buna teşvik etmekle zikredilen amacın gerçekleşmesini bizzat desteklemektedir. Bu sebeple Hz.Peygambere ümmi olmasına rağmen " tebliğ" ve " tebyin" ile görevli olduğunu bildirmiştir.

Kur'an-ı Kerim'in insan-hayat ve kainata can veren, anlam veren ve rehberlik eden ilahi bir kitap olduğu yolundaki beyanını benimseyip göz önüne alarak, Kur'an'a ve Kur'an ilimlerine bu bağlamda bakmanın ne kadar önemli olduğu aşikardır.

Nüzül Asrı’ndan bugüne kadar Kur'an-ı Kerim'in anlaşılması için sarfedilen bütün çabaların, “bir binanın inşa edilmesi” gibi olduğu da bir gerçektir.

Bu dersimizde, özellikle “Kur’an Nedir” ödevinin hazırlanmasında, ”Her binanın bir temel üzerine oturduğu, çatıyı ise duvarların taşıdığı gibi; bu Kur’an ve Kur’an İlimleri” binasının temellerini de, nüzül asrında oluşan Kur'an-ı Kerim'i hayata geçirme şeklinin; duvarlarını,  sonraki asırlarda hayatı anlamlandırmada Kur'an-a yaklaşımların; çatıyı ise onların var oluşlarını vahiyle gerçekleştirmeleri ile oluşan vahiy kültürünün temsil ettiğini” öğrendik.. Dolayısıyla “Selef ve Halef’in Kur'an-ın insanını gerçekleştirme yolunda halife sorumluluklarını yerine getirdiklerini, günümüzde ise sıranın günümüz bilim adamlarında olduğunu” öğrendik.

 

6.      Kur’an ve Karakter Eğitimi

Karakter, bir bireyin kişiliğini oluşturan ve çevresine gösterdiği tepkileri belirleyen sürekli duygusal niteliklerin tümüne verilen addır. Seciye huy, tabiat, mizaca benzer anlamlara gelir. Deneyler, insandaki doğuştan var olan karakterleri az veya çok ama sürekli olarak gizleyen ve iten, sonradan edinilmiş bir karakterin ortaya çıktığını göstermektedir. Bir kimsenin kendi karakterini yeterince enerjik bir irade çabasıyla değiştirme gücüne gelince, bu durum, varlığı inkar edilmeyen bir gerçektir. Bunun içindir ki kişinin psikolojik ve manevi hayatı durmadan değişir, gelişir ve hatta sonsuz bir şekilde ilerleyebilir. Çevre, statü ve rol farklılıkları karakter üzerinde çok büyük bir etki yapar.

Karakterin eğitilmesi konusunda Cenab-ı Hak emir, nehiy ve cezaları insanın kaldırabileceği kapasitede yaratmıştır. İyi ve kötü duygular vermiş, insanı serbest bırakmış ama iyiyi seçmesi için yol göstermiştir. Onu,  kötüden uzaklaşması için uyarmış, korkutmuş, iyiyi övmüş ve teşvik etmiş ve neticesini müjdelemiştir.

İnsan karakterini yöneten değerler üç gruba ayrılmaktadır:

     *   Yüksek Değerler:

Sevgi, inanmak, sözde/eylemde doğruluk, çalışkanlık, masumluk, dürüstlük, insaflılık, dostluk, vefa, güven, saygı...

İnsanın bu değerlere doğuştan sahip olduğunu,

     *   Vasıta  Değerler:

Fayda, çıkar, kuşku, çekememezlik, hasetlik, hoşlanmak, hoşlanmamak, kıskançlık...  İnsanın bu değerlere de doğuştan sahip olduğunu,

     *   Alışılan Değerler:

         Alışkanlıkların, modanın, zevkin, kitle kültürünün değerleri...

Temelini toplum ve kültür hayatında bulan, zamanla otomatikleşen ve doğal olarak algılanan eylemleri yöneten değerlerdir. Bu değerlerin çağdan çağa, toplumdan topluma, kültürden kültüre değiştiğini bilimsel olarak öğrendik.

Bu dersimizde,  hasseten “Kur’an ve Karakter Eğitimi Hakkında on Literatür” ödevinimizin hazırlanması esnasında, okuduğumuz her bir ayetin bize ne mesaj verdiği, her bir ayetten ne anlamamız gerektiği ve bunu hayatımıza nasıl yansıtmamız gerektiği sorularını devamlı kendimize sormamızın icabettiğini” öğrendik...

 

7.      Fıkh-ı Buhari
”Sahih-i Buhari” adıyla meşhur hadis kitabını yazan büyük hadis âlimi,
hadis ilminin ve hadis âlimlerinin önderi kabul edilen İmam-ı Buhari’nin (Muhammed bin İsmail) binlerce hadis-i şerifi ezberlediği bilinmektedir. Hadis-i şerifleri metinleri ve senetleriyle birlikte ezberleyen hadis-i şeriflerin ravilerini çok inceleyen bu yüzden,  dinin emirlerine uymada, edeplerini gözetmede ve ahlakında kusur olanların rivayet ettiği hadis-i şerifleri almayan bu büyük alimin, hadis-i şeriflerin metinlerini ezberlediği gibi, o hadis-i şerifleri rivayet eden kimselerin, künyelerini, doğum ve ölüm tarihlerini, ahlak ve yaşayışlarını, kimden rivayette bulunduklarını, o raviden başka kimlerin hadis-i şerif aldığını öğrendiği de malumdur.. Gittiği her yerde, etrafı hadis-i şerif almak ve öğrenmek isteyenler ile dolup taşdığı, aynı zamanda tefsir ve kelam ilimlerinde de üstad olduğu bilinen. İmam-ı Buhari hazretlerinin tefsire dair bildirdiği rivayetler tefsir âlimlerinin eserlerini süslemektedir.

         Bu Dersimizde, Fıkh-ı Buhari’den bölümler okuyup mütalaa etmekle ve ödev olarak “Fıkh-ı Buhari Hakkında Beş Literatür” hazırlamakla, “İmam Buhari”ve “Fıkh-ı Buhari”yi daha iyi tanıdık. Bu bağlamda, İmam Buhari’nin, Fıkh-ı Buhari’de:

      *  Peygamber tefsirine örnekler verdiğini,

      *  Sahabe tefsirine örnekler verdiğinin,

      *  Sahabe rivayetlerine yer verdiğini,

      *  Sahabe fetvalarına yer verdiğini,

      *  Tabiin tefsirine örnekler verdiğini,

      *  Bab başlıkları gösterdiğini,

      *  Bab başlıklarına ayet hadis delili yazdığını,

      *  Bab başlıklarında tertib uyguladığını,

      *  Kendisinin şer-i ameli hükümler çıkardığını,      

      *  Kendisine zamanında “Seyyid-ül Fukaha” denildiğini,

      *  Muhalif görüşlere de isim vermeden yer verdiğini,

      *  Tekrarlardan kaçınmadığını,

      *  Kesinlikle dil felsefesi yapmadığını

öğrendik.

 

Sonuç olarak:  2014 Yılı Bahar Döneminde, Prof. Dr. Ahmet Nedim Serinsu hocamızda okuduğumuz “Hadis Eserlerinde Tefsir Rivayetleri II” ve “Tefsir Rivayetlerine Göre Kur’an’ın Nüzul Ortamı” Derslerimizden çok kazanımlarımız oldu. Muhterem Hocamızdan çok istifade ettik, çok faydalandık. Ayrıca,  “Kur’an ve İnsanın Anlam Arayışı” Sitesi ile bu sitedeki bilgi, belge, mesaj ve site aracılığı ile ödevlerimizin takdim edilebilmesi imkanı bizim için apayrı bir kazanım oldu. Kendilerine en kalbi saygı, hürmet ve şükranlarımızı arzediyoruz...

 

     

 


0 Yorum - Yorum Yaz

DERSTEN KAZANIMLARIMIZ    20.05.2014


 

 

 

 

İSA TÜNÇ

 

ÖĞRENCİ NO:13912773

 

YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİSİ

 

 

 

DERSTTEN KAZANIMLARIMIZ

 

  Tefsir usulü ilmini bütüncül olarak tanımaya çalıştık ve bu ilmin ne olduğunu öğrendik. Bu ilmin tefsir ilmine bir giriş mahiyetinde olup bu ilimsiz sağlıklı bir tefsir faaliyetinin olamayacağı kanaatine vardık. Bilginin bütünlüğünün ne denli önemli olduğu bu ders vesilesi ile öğrenilmiştir. Dolayısıyla İslami ilimlerde de bilgi bütünlüğü esastır ve bu sağlanamazsa verimlilik de ortadan kalkar.

 

  Fıkıh , hadis  ve tefsir tarihinin birbiriyle mukayeseli mütalaa edilmesi Kuran’ın  mesajını anlamak için şarttır. Mukayeseli tarihler mütalaası ödevi, aynı zamanda bilgi bütünlüğünün kazanılması ve bütünün görebilmesi için teşvik edici bir örnek olmuştur. 

 

Kur ‘anın anlaşılmasında usul ilminin yanında  özellikle Esbab-ı nüzul ilminin tanımı, tespiti ve bu alanda yazılan eserler hakkında bilgi sahibi olmakla  ufkumuz genişlemiştir.

 

İmam Buhari, eseri ve  “O’nun fıkhı bab başlıklarındadır” sözünden yola çıkarak bab başlıkları detaylı incelenmiş, fıkhı hakkında bilgi edinilmiş, böylece eseri okunduğu zaman daha iyi anlama fırsatı elde edilmiştir.

 

 Usul ilminin Kur ‘anın anlaşılmasında her ne kadar önemli bir yer işgal etse de esbab-ı nuzul, nüzul asrının; sosyal, fikri, iktisadi, siyasi şartları ve dönemin insanını inceleyen araştırmaları sebebiyle Kur’an’ı anlamak  için daha fazla faydalanmamızı sağlayacaktır.

 

Kur’an tefsirin kural ve kaideleri öğrenildi ve İdeal bir tefsirin nasıl yazılabileceği hakkında bilgi sahibi olundu.

 

İbn İshak ve İbn Hişam’ın hayatı ve eserleri hakkında da bilgi edinilmiş, derste de İbn Hişam’ın es-Siret’ün-Nebeviyye adlı eserinden, bazı bölümlerin okunması iyi bir kazanım olmuştur.

 

 

 

 


0 Yorum - Yorum Yaz

DERSTEN KAZANIMLAR    29.05.2014

 Mürtaza Trabzon

 Yüksek Lisans Öğrencisi 2013/2014

 Öğrenci no: 13912724

 

 

DERSTEN KAZANIMLARIMIZ

 

Bütüncül bir yaklaşım, İslamî ilimlerde hayatî bir öneme sahiptir.

Bütüncül bir yaklaşımla meselelerimize çözüm getirmek için ortaklaşa çalışmalar yapılmalıdır.

Ödevler sayesinde usul öğrendik.

Ödevler, bizleri kitaplardan ve dijital ortamlardan araştırma yapmaya sevk etti.

Eserlerle ve müellifleriyle tanıştık.

Yüz yüze yaptığımız derslerde hocamızdan sorularımıza dair cevaplar aldık. Dikkat çektiği konular bizlere derinlik ve ufuk verdi.

Dersimizle ilgili kaynaklardan bölümler okuduk.

Değerli Hocamız bir ilim adamı tavrıyla, derslerinde şahit olduğumuz gerçek çabası, samimi gayreti ve engin tevazuuyla bizlere model olmuştur.

 

 

 

 


0 Yorum - Yorum Yaz

Dersten Kazanımlarımız    29.05.2014

Ahmet YILMAZ – 13912772

(Yüksek Lisans)

Bilginin bütünlüğü, çalışmalara bütüncül bir bakışla giriş yapabilmemizi ve bu bütüncül bakış ise, bilgiyi elde ederken ve işlerken bizleri hataya düşmekten koruyacağını özellikle dini ilimlerde bütüncül bakış açısı ile hakikate ulaşılabileceğimizi öğrendik. Kısaca ilimlerin bir bütünlük içinde mülahaza edilmesi gerektiğini tespit ettik.

 

Fıkıh, Hadis ve Tefsir ilimlerinin tarihlerini mukayeseli mütalaa ederek Tefsirin doğuş sebeplerini, kaynaklarını, kaynaklarının nasıl değerlendirildiği, Kur’an’ı anlamada Hadis ve Fıkıhtan yararlanmanın gerekliliğini mütalaa ettik.

 

İmam Buhâri, eserleri, Sahih’inin özellikleri, İmam-ı Buhâri’nin fıkıh anlayışı, Sahih’indeki bab başlıkları, Hz. Peygamber ve Sahabi tefsirlerindeki kullanılan kalıplar ve örnekler mütalaa edildi.

 

Sebebi Nüzul’un Kur’an okumalarındaki önemi, Sebebi Nüzul kalıpları mütalaa edildi.

 

Bir konuda literatür nasıl aranır, literatürler kaynakça ve dipnotlarda nasıl gösterilir konularında bilgi ve deneyim kazandık.

 

Kur'ân Nedir? isimli Kitabı okuyarak; İnsan-hayat ve kâinata can veren, anlam veren ve rehberlik eden ilâhî bir kitap olan Kur’ân’ın hayatı anlamlandırması, “Kamil İnsan” olabilmemiz için Kur’an’ın rehberliğine olan ihtiyacımız Kur’an ilimleri çerçevesinde cevap bulduk.

 

Emek verilerek hazırlanmış bilgilerin başkalarının istifadesine sunulmasının önemi ve bunun yolları mütalaa edildi. Bu bağlamda internet ve bilgisayar kullanımının önemini kavradık.

 

Hocamızın bizlere ve odasına gelen diğer öğrenci ve misafirlere olan tavrı, yaklaşımı, yardımcı olabilmek için gösterdiği çaba ve ikramlarıyla nasıl iyi insan olunur sorusunun cevaplarını bulduk.  

  

 


0 Yorum - Yorum Yaz

DERSTEN KAZANIMLARIMIZ    29.05.2014

HADİS  ESERLERİNDE  TEFSİR  RİVAYETLERİ II

ZEYNEP  ARSLAN

YÜKSEK  LİSANS

NO: 13912774

 Bilginin bütünlüğü ile Kur’an-ın doğru anlaşılıp yorumlanmasında İslami ilimleri bütüncül olarak değerlendirmenin ne denli önemli olduğunu kavradık.

  İmamı Buhari ,fıkhı ,eserinin özellikleri ve metodu hakkında bilgi sahibi olduk.

 Tefsir,fıkıh ve hadis tarihinin mukayeseli olarak mütaala edilmesi ile hem bu ilimler hakkında bilgi sahibi olduk hem de bu ilimlerin iç içe geçmiş olduğunu ve bu bütünlüğün Kur’an-ı anlamadaki rolünü fark ettik.

 Bir konu ile ilgili literatür çalışmasının nasıl yapılması gerektiği hakkında bilgi sahibi olduk.

 Çalışmalarımızda internet ortamından nasıl yararlanılması gerektiğini uygulamalı olarak öğrendik.

  Kur’an nedir? kitabı ile ,  anlam arayışı içinde olan insanın ancak ona hidayet rehberi olan Kur’an ile hakikate ulaşıp ,kamil insan olacağını öğrendik.


0 Yorum - Yorum Yaz

Dersten Kazanımlarım    29.05.2014

 

 

                         DERSTEN KAZANIMLARIMIZ

                                  

                                  AYŞE SARI

 

                                YÜKSEK LİSANS

 

                                BAHAR DÖNEMİ

 

                          ÖĞRENCİ NO:13912776

 

-- Müslümanlar için bilgi kaynaklarının başında gelen vahyi (Kur'ân-ı Kerim)'i doğru bir şekilde anlamak ve aktarma da bilgi bütünlüğünün önemi ve lüzumu öğrenildi.

 

-- Bir konuda yeterli ve doğru bilgiye sahip olabilmek için, o konuyu bir bütün olarak ele almak gerektiği, dini konularda bunun daha da önem arz ettiğini kavradık.

 

-- Farkında olsun yada olmasın, insan fıtratını arıyor.Bu anlam arayışının fıtratla kesiştiği noktalar, Kur'an'ın öngördüğü insanın yalnızca bir yönüne işaret ediyor.Kur'an insanının bir başka deyişle''kamil insan''ın gerçekleşmesi ise hayattan beklentilerin tümünün fıtratla ve vahiyle örtüşmesini gerektiriyor. Kur'ân-ı Kerîm kendini "hidayet rehberi" olarak tanımlamakta, insan modelinin nasıl olacağını göstermektedir. Biz de bu bağlamda "Kur'ân Nedir " kitabında bu sorularımıza cevap aradık.

 

-- İlmi araştırmalarda literatür oluşturmanın ve oluşturulan literatürden azami istifedenin nasıl sağlanması konusunda bir ufuk kazandık. Bu kaynaklardan Tefsir Usulü, Hadis Usulü, Tefsir Tarihi, Hadis Tarihi, es-Siret'ün Nebeviyye gibi eserlerin Kur'ân-ı anlamadaki önemini kavradık.

 

-- İmam Buhari, eseri ve Fıkh-ı Buhari hakkında malumat sahibi olduk.

 

-- Kaynaklara vakıf oldukça alimlerin Kur'ân ilimlerine ne denli emek verdiklerine, hayratle ve hayranlıkla şahit olduk. Bu bağlamda bize de büyük teşvik olduğunun farkındalığını yaşadık. (Allah onlardan ve sizden razı olsun.)


0 Yorum - Yorum Yaz

DERSTEN KAZANIMLARIMIZ    30.05.2014

İBRAHİM UÇAN

YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİSİ

ÖĞRENCİ NO:13912777

DERSTEN KAZANIMLARIMIZ

Kur’an-ı  Kerimi anlamada olsun diger faklı ilimleri anlamada olsun evvala bir alt yapıyı sağlamak gerekir.Hocamız, bize bunu en iyi bir sekilde yapabilmenin, bilginin bir bütün olarak ele alınmasıyla ancak mümkün olabileceğini bizlere öğretti. Ve bu bağlamda bizlere mukayeseli fıkıh, tefsir ve hadis ödevi vererek İslami ilimlere bütüncül bir şekilde bakmımızı sağladıktan sonra yazmış olduğu kur’an nedir? Eserini en güzel şekilde anlamamıza ve ondan istifade etmemize yardımcı olmuştur.

Bunun yanı sıra bizlere vermiş olduğu literatür ödevleriyle bu alanlarda çalışılmış eserleri ve makaleleri tanıdık.

Derslerde takip etmiş olduğumuz İbn İshak ve İbn Hişam ın Siyeri Nebisinden,İmamı Buharinin  Sahihinin kitab ut-tefsir bölümünden istifade ettik.

 Rabbimden hocamız a sağlık sıhhat vermesini ve her daim ilimle meşgul olmasını niyaz ederim. Arkadaşlarıma da başarılar dilerim.


0 Yorum - Yorum Yaz

dersten kazanımlarım    30.05.2014

ADEM ORHAN

ÖĞRENCİ NO 13912778

YÜKSEK LİSANS

DERSTEN KAZANIMLARIM

Rahman ve rahim olan Allahın adıyla efendimiz hazreti Muhammed’e (s.a.v.) aline ve ashabına salat-ü selam olsun

Bu dönemde dersten kazanımlarımız, ilk olarak hocamızdan şunu öğrendik ki; her hangi bir şey hakkında doğru bilgiye sahip olabilmek için onu  bütün yönleri ile ele  almak gerektiğini, özellikle bilgi bütünlüğünün, terim ve kavramların  dini ilimlerde daha çok önem arz ettiğini öğrendik.

Bilgi bütünlüğü bağlamında, fıkıh, hadis ve tefsir tarihi hakkında vermiş olduğu ödevle İslami ilimleri  mukayese  etme imkanı bulduk.

İbni ishak, ibni hişam ve imam buhari hakkında bilgi edindik,

Buhari’nin sahihinden kitabut-tefsir bölümünü okuyarak rivayet tefsirleri hakkında bilgi sahibi olduk.

Hocamızın vermiş olduğu literatür ödevleri ile bu alanlarda yazılmış olan eser ve makalelerden haberdar olduk.

Hocamızın Kuran nedir? Adlı eserini okuyup özetledik. Bu kitapta insanın tarih boyunca bir arayış içerisinde olduğunu, hayatı anlamlandırmaya çalıştığını, yaşamın anlamını soruşturduğunu ve bu araştırma merakının kendisinde fıtri olduğunu öğrendik.

Hocamıza yapmış olduğu çalışmalarından dolayı teşekkür eder hizmetinin devamını yüce Allahtan niyaz ederim.

 

 

 


0 Yorum - Yorum Yaz

Dersten kazanımlarımız    05.06.2014

 

 

FATMA DEMİRCİ

YÜKSEK LİSANS

ÖZEL ÖĞRENCİ

 

 

Bütüncül bir yaklaşım Kur'an'ı kerim'i doğru bir şekilde anlmak ve anlatmak için önemli olduğunu öğrendik , aynı zamanda hayatımızdaki bütün konulara bütüncül bir bakışla yaklaşmayı öğretti .

Bir araştırmanın sonunda Literatürler'in dipnotta nasıl yazılacağını öğrendik .

İmam buhari'nin fıkhını yakından tanıdık , dersdeki okumalarımız Buhari'nin eserini okuduğumuzda daha iyi anlamaya vesile olmuştur .

Kur'an'ı anlamak için fıkıh, hadis ve tefsir tarihinin birbiriyle mukayese edilmesi önemli noktadır .

İbn ishak ve İbn hişam'ın hayatları ve eserleri hakkında bilgi edindik .

Kur'an'ı okumada ve anlamada esbabı nüzulun önemine vakıf olduk .

 

 


0 Yorum - Yorum Yaz


Mustafa Yılmaz   13912745   Yüksek lisans 

Bilginin bütünlüğü hakkında malumat sahibi olduk. Kavram nedir ? Terim nedir ? bunları öğrendik. Kavramın açıklığı ve seçikliği hakkında bilgilendirildik.

İmam Buhari ve eseri hakkında bilgi edindik. Buhari'nin fıkhına dair eserinde farklı örneklerle karşılaştık. Buhari'nin fıkhını anlamay çalıştık.

Müfessir kimdir ? Alim kimdir ? Eğitim-öğretim nasıl gerçekleşir ? bunlar hakkında tefekkür ettik.

Bilim tarihine genel hatlarıyla baktığımıda geçmişte yaşamış ilim adamlarının keldilerini yalnızca bir tek alanda yetiştirip, sadece o alanda yetkin olmadığını müşahade ettik. Bunun belki de en bariz örneğini İmam Buhari hazretlerinde gördük. Çok erken bir yaşta islami ilimlerin hepsinde eğitim gördüğünü ve bu alanlarda söz sahibi olduğunu müşahade ettik.

Yapmış olduğumuz okumalarda hiçbir ilmin diğerinden bağımsız olmadığını, tefsir, hadis ve fıkhın adeta iç içe geçmiş olduğunu gördük. Nitekim her birinin doğuşu ve gelişimi birbiriyle etkileşim içindedir.

İmam Buhari'nin derlemiş olduğu tefsir rivayetlerinden, Hz. Peygamber-Sahabe ve Sahabe-Sahabe ilişkilerine dair güzel örneklerle karşılaştık.


0 Yorum - Yorum Yaz
Ders Malzemeleri
Lütfen Kopyalamayınız!
2021-2022 Arşivi
2020-2021 Arşivi
2019-2020 Arşivi
2018-2019 Arşivi
2017-2018 Arşivi
2016-2017 Arşivi
2015-2016 Arşivi
2014-2015 Arşivi
2013-2014 Arşivi