Kur'an ve İnsanın Anlam Arayışı
"Oku-Düşün-Anla-Yaşa: Güncel değerleri yaşayarak öğrenip-üreterek hayata katıyorum!" Prof. Dr. Ahmet Nedim SERİNSU
    • İyilik yap,
      elinden geldiğince iyilik yap...
    • Mehmet SERİNSU (Şumnu 1925-Ankara 8.Eylül.2016 Perşembe)
    • Okuyacaksınız, okutacaksınız!
      Kürsüde, minberde, mektepte ve üniversitede.
      İlmin en büyük ibâdet olduğunu halka öğreteceksiniz.
    • Nurettin TOPÇU (1909-1975)
    • Küçük şey yoktur!
    • Kemal URAL (v. 30.Nisan.2016)
    • Her zaman en güzel eylemi (salih ameli) çıkarabilmek için çok çalışmak,
      ben’i bulup biz’i de keşfedip hep beraber yürüyebilmek
      ve hizmet edebilmek,
      istikbalin ikbal ışığı olmak
      ve memleketi ışığa boğacak gayreti yaşamak
      gerçek Ankara İlâhiyatlı olmak bu demek.
    • İnsanı insan kılan,
      onun bağlı bulunduğu değerler sistemidir.
    • Prof. Dr. Necati ÖNER (v. 2 Ocak 2019)
    • Yaşamak,
      hizmet etmek ve af dilemek için bir mühlettir.
    • Elbistanlı Dr. Rahmi ERAY (1918-1958)

DERSTEN KAZANIMLARIMIZ    26.12.2015


Münür AKKUŞ 
Yüksek Lisans     2015/2016 GÜZ DÖNEMİ
Konu: ESBAB-I NÜZUL-I  DERSİNDEN VE HAZIRLADIĞIMIZ ÖDEVLERDEN
SAĞLADIĞIMIZ KAZANIMLAR
 
Prof.Dr.A.Nedim Serinsu’nun Hadis Eserlerinde Tefsir Rivayetleri ve Esbab-ı Nüzul dersinde, İmam Buharinin( ö:256/870) el-Cami’u’s-Sahih ( Sahih-i Buhari) eserinin Tefsir Babından bazı bölümler, S. Buharinin şerhi mahiyetinde olan birkaç kaynakla birlikte açıklamalı olarak okunmuştur. Bu okumalarda; ayetlerin sebeb-i nüzulü konusunda hadis rivayetlerinin nasıl kullanıldığı, anlamlandırma yöntemleri ve ilişkilendirilme biçimleri anlaşılmaya çalışılmıştır. Yöntem olarak bu ilişkilendirme çabasına Buharinin ilkeleri anlamında Buharinin Fıkhı (Şurut-u Buhari) denilmektedir. Hocamız ile yaptığımız okumalar esnasında ve bu yöntemleri incelenirken; nuzül ortamı ile ilgili hocamızın ilmi bilgiler ile birlikte Hicaz Bölgesi ve Medine’ye ait tecrübi bilgileriyle hayata dair anılarını bizimle paylaşması, ilim talıplilerine tarifi mümkün olmayan kıymetli açılımlar kattığı ifade edilebilir.
 
Güz döneminde verilmiş olan altı ödev, aslında bir biri ile bağlantılı tek bir ödevmiş gibi değerlendirilebilir. Çünkü bu ödevler, bir birlerini tamamlamakta ve kişinin tedrici bir şekilde ilerlemesini sağlamaktadır. Ödevleri yaparken, kendi ilgi ve kabiliyetlerimizi keşfedebilir, ileriki aşamalarda yapacağımız çalışmalara zemin hazırlayabiliriz. Bu anlamda ödevlerin, farklı bir zihni meşgale ve gayret ürünü olması çabası hedeflendiği görülmektedir.  
 
Bilginin bütünlüğünün, bütün bilgi alanlarını kapsayacak kadar genişletilebilmesi ile birlikte, özellikle İslami ilimler alanındaki bilginin, hem kendi içinde ve hem de diğer alanlardaki bilgiler ile olan bağlantısının ortaya çıkarılmasında ciddi adımlar atılabilecektir. Bu çalışma bilginin bütünlüğü ihtiyacının farkına varılarak daha net bir şekilde ifade edilmesinde önemli katkılar sağlamış ve bu konuda neyi nasıl düşünmemiz gerektiğini ortaya koymuştur. 
 
Bilginin bütün olarak algılanması ve bu yöndeki bakış açısının oluşturulmasından sonra, daha özelde, İslami bilgi ve birikimin de aynı şekilde bir bütün içinde işlediğinin farkına varılması ve arka plandaki bu bağlantıların ortaya çıkarılarak incelemesi, uzmanlaşmalar sonucu ayrıntıda boğulan zihnin yeniden toparlanmasını sağlamaktadır. Bu bağlamda, tefsir, hadis ve fıkhın aynı bakış açısı ile irdelenmesi, bütünlüğün sadece teoride değil, aynı zamanda pratikte de İslam tarihi boyunca var olduğunu ortaya koymaktadır.  Bunun doğruluğunun tarihsel olarak test edilip doğrulanması, bütün branşların bir birine olan ihtiyacını ve birlikte çalışmanın önemini de ortaya çıkarmaktadır. 
 
İslam tarihinin başlangıcından günümüze kadar, bütüncül bir tarzda incelenmesi, aslında her hangi bir bilim dalında, o bilime giriş yapılmadan önce, bilimin kendi tarihinin ve geçirmiş olduğu tarihsel gelişim ve aşamaların incelenmesinin önemine işaret etmektedir. İslam tarihi bu anlamda, başlangıç aşamasında, tarihin belli bir diliminde, Arap toplumuna hitap ederek başlamıştır. Bu canlı tarihin anlaşılması, aslında, nüzul dönemindeki orijinal tarihin ortaya çıkarılması, öncelikle nüzul sebeplerinin incelenmesine bağlıdır. Sebeb-i nüzul, olayların doğru bir şekilde ortay konmasını sağladığı gibi, bu orijinal tarihin arkasında yatan temel ve genel yapının anlaşılmasını da sağlamaktadır. İslam tarihinin daha sonraki gelişim süreçleri, bu orijinal tarihin bir yorumu niteliğini taşımış ve İslam’ın her dönemde yaşanabilir olduğunu insaanalığa göstermiştir. 
 
Adap ve talim konuları da günümüz İslam dünyasının ıstırap çektiği konuların başında gelmektedir. Bunun önemine binaen bu tür ilgili konuların araştırılması ve en azından gündemde tutulması, Müslümanların medenileşme süreçlerine bir katkı yapacağı da açıktır. Çünkü bilimlerin, özellikle de İslami bilimlerin temel amaçlarından birisi de insanların eğitimi, ruhi ve manevi gelişimlerini sağlamasıdır. Bu bağlamda, belirtilen kavramlar meselenin tartışılmasına bir giriş niteliğinde olabilecektir. 
 
Bahsetmiş olduğumuz bu uzun tarihin incelemesi, ebetteki bilimsel kaynak ve makalelerin elde edilmesi ile mümkün olacaktır. Bu anlamda, kitap ve makale taranması araştırma yöntemleri açısından önemli olmaktadır. Ayrıca, bilgilerin internet üzerinde paylaşılması, hem bir bilgi birikimi sağladığı gibi, hem de bilgiye ulaşımı kolaylaştırmaktadır. Eskiden, şifahi olarak başlayıp, daha sonraki tedvin döneminde yazılı hale geçerek aktarılan İslami bilgi birikiminin, günümüzde bilgisayarlar aracılığı ile internet üzerinden sağlanması, dijital yönteme geçişin habercisi olmaktadır. Bu gayretler, bilginin saklanması ve aktarılması çalışmalarına büyük katkılar sağlayacaktır. 
 
Ayrıca bilgilerin internet vasıtasıyla saklanması, derslerle olan irtibat ve iletişimin daha sonraki yıllarda da devam etmesini sağlayacaktır. Bu şekilde, tarihsel süreç içerisinde, daha sonra gelen ders gruplarının gelişmesi ve önceki dönemleri ile karşılaştırılabilmesi olanağını da sağlanmış olacaktır. Bu çalışmalara örneklik teşkil edecek olan Buhari ve Adab talimi ile ilgili internet erişim adreslerinin (URL) bulunması ve siteye eklenmesi başlangıç aşaması için önemlidir. Bu tarz bir yöntem, muhtemelen tarihin kendisinin yorumlanmasında da kayda değer katkılar sağlayacaktır. 
 
Sonuç olarak; 
İnsanın hayatını ve yaratılışını anlama ve anlamlandırma çabasında, ilim taliplilerinin Kuran ile kesişim noktaları oluşturmak için sadece kitabi bilgi değil, Peygamber efendimiz ve Ashabı güzin ile ortak paydalarını artırma gayretinde olmaları da beklenir. Bu yöntem ile ilim konusunda gerekli özen gösterilerek ve bilginin bütünlüğünün farkına varılarak, bilgiden faydalanmanın adabı kavranabilecektir. Bunların sağlaması sonucunda umulurki Kuran ile sağlıklı bir iletişim kurmayı başarmış, Yaradandan ihtiyacımız olan ilhamı alarak (bkz.hocamız  Prof.Dr.A.N. Serinsu’nun ilhamın bilgi kaynağı olduğunu belirten internet ders notları) vahyin kalbimize ulaşmasını sağlamış olalım.(merhum hocamız Prof.Dr.S.Akdemir ve hocamız Prof.Dr.H. Albayrak’ın vahyin inmeye devam ettiğinden bahsettikleri ders notları) 
 
Tüm hocalarımızı hayır dua ile yad ediyorum.


0 Yorum - Yorum Yaz



 
          -İmam Buhari'yi, fıkhını ve eserlerini daha yakından tanıma fırsatı buldum.

-İslami ilimler alanında araştırma yapabileceğim siteler hakkında bilgi sahibi oldum. Ayrıca her siteden değil, güvenilir sitelerden yararlanmanın gerekliliğini daha iyi kavradım.

-Doğru ve sağlam bir hüküm ve neticeye varmak için bilgi bütünlüğünün, ne kadar önemli ve gerekli olduğunu öğrendim. Bugün İslami ilimler alanında,   bir çok çalışma yapıldığı halde istenilen neticelerin alınmamasında bu hususa riayet edilmemesinin rol oynadığını düşünüyorum.  

 

-Teşri, tefsir ve hadis tarihlerinin birbirleriyle mukayeseli olarak değerlendirilmesinin, hayati öneme haiz olduğunu öğrendim. Bu ilimlerin, oluşum ve gelişim evrelerinde, başta siyasi  olmak üzere, mezhebi, coğrafi, sosyal, kültürel vb. bir çok faktörün etkili olduğunu gördüm. Ehl-i hadis ve ehl-i re'y gibi ekollerin oluşması, itikadi ve ameli mezheplerin oluşması ve buna bağlı olarak, farklı görüş ve ictihatların zuhur etmesinde bu faktörlerin, doğrudan ve çok ciddi etkileri olmuştur. Bu çalışma sayesinde, ilk ve orta asırlarda yaşayan alim, fukaha ve müctehidlerin, sadece anıldıkları alanda değil, birçok  alanda  uzmanlık kazanmış olmalarını ve bir çok hususta ihtilaf etmiş olmalarını, bugün  daha iyi anlamlandırmaya başladım.

-Bugün İslami ilimler, her ne kadar farklı isimlerle anılıyor olsada, aslında hepsinin bir bütünün parçaları olduğunu ve birbirleriyle asla koparılamayacak bağlara sahip olduğunu öğrendim.


0 Yorum - Yorum Yaz

DERSTEN KAZANIMLARIMIZ    28.12.2015

Rahma Younes – 15912760

 

DERSTEN KAZANIMLARIMIZ

Üstat Prof.Dr.Ahmet Nedim’in hocalığında aldığım Hadis Eserlerinde Tefsir Rivayetleri, dersinden ilmi açıdan birçok yönden faydalandım. Hem akademik, hem de entelektüel açından gelişimime önemli katkıları oldu. Öncelikle İmam Buhari’ye ait fıkıh anlayışını daha iyi kavramamı sağladı. Buhari’nin ilgili eserlerini de daha detaylı bir şekilde incelemiş oldum. Akademik açından İslami ilimler alanında araştırma yapıp bilgi edinebileceğim elektronik kaynaklar (web sayfaları) hakkında bilgi sahibi oldum. “Bilginin bütünlüğü” kavramı üzerine bir kavrayış elde ederken, İslami ilimler üzerine çalışmalarda ilgili kavramın ne derece önemli olduğunu müşahede ettim. Edep talimi hakkında bilgi sahibi oldum. Fıkıh, hadis, tefsir tarihleri üzerine okumalar yaparak ilgili ilim dallarının ortaya çıkışı ve gelişimi üzerine bilgilendim. Ders için hazırladığım ödevler sayesinde Kur’an-ı Kerim’in anlaşılmasında Esbab-ı Nüzul’un önemini hakikatiyle idrak edebildim.

 

 

 

 

 

 


0 Yorum - Yorum Yaz


Dersteki Kazanımlar

Hadis Eserlerinde Tefsir Rivayetleri dersimizde takip ettiğimiz Buharî’nin Sahîh’inde yer alan tefsir rivayetlerini okurken, hangilerinin sebeb-i nuzûl veya sebeb-i nuzûl değerlendirmesi olduğu konusunda fikir edindik. Bu ikisini birbirinden ayıran temel özelliklerin ne olduğunu öğrenmeye çalıştık. Ayrıca rivayet metinleri içerisinde yer alan bilgileri değerlendirdik. Rivayetleri okurken Fethu’l Bârî’de yer alan bilgilerle de dersimizi zenginleştirdik. Zaman zaman farklı kaynaklara da başvurduk. Gerektiği yerde âyetleri bir kaç mealden okuduk. Hocamız bize bu bilgilerin yanı sıra okuduğunuz metinlerde Arapça ve Türkçe‘de tefsir din dilinin nasıl ifade edildiği noktasında da fikir sunmaya çalısmıştir.

 Buharî’nin Sahîh’inde yer alan tefsir rivayetlerini okurken sadece rivayetleri değil Buharî’yi de anlamaya çalıştık. Rivayetleri kendi ilmî birikimimiz ile okuyorduk ancak herzaman bir de Buharî’nin bu rivayetleri neden, nasıl, hangi açılardan ve hangi sıraya göre ele aldığını göz önünde bulundurmamız gerektiğinin farkına vardık. Buharî’nin fikhı adlı makale bu konuda bize katkı sağlamıştır.

Ders içeriğinin haricinde Hocamız bize güzel ahlakı özelde ise ilim ahlakı ve konuşma ahlakını gözle görülür şekilde gerek hal dili gerek lisan dili ile göstermeye çalışmıştır. İlim öğrenme noktasında teknolojinin bütün faydalarından yararlanmayı, farklı ilim dallarından istifade etmeyi ve herzaman çoğulcu bir bakış açısı ile hosgörlü ve saygılı olmamız noktasında bir bakış açısı kazandırmaya çalışmıştır.

Hocamız özellikle ilimde metodolojinin önemini her derste vurgulamıştır. Bunun içerisinde farklı yaş grubu ve eğitim düzeyine göre müfredatın ve ders anlatımının farklı olması gerektiği husus da yer almaktadır.

Ders aralarında veya bitiminde izlediğimiz slayt ve videoların bizlere kendi adımıza içsel eleştiri yapma, var olanı sorgulama, bilinç ve bakış açısı edinme noktasında ufuk genişletici içerikte olmalarından dolayı katkı sağlamıştır.

İnsan hangi yaşta hangi makamda olursa olsun sürekli tedris ve tedrisattan geçmeye muhtaç bir insandır.

Ödevlerin Değerlendirilmesi

Ödevlere baktığımda bunların bir kurgu üzerine verildiğini düşündüm. Bundan dolayı hocamın bu ödevleri verirken neyi amaçlamış olabileceğini irdelemeye başladım. Çünkü bu ödevlerin bana bilgi öğreteceği âşıkârdı ancak diğer tarafta bana bir usul ve yöntem de sunacaktı. Fakat beni düşündüren bu ödevler sayesinde ne tür kazanımlar elde edeceğim sorusuydu. Sorularımın cevabını ödevleri yaptıkça ve bitiminde daha iyi anlayacağım fikrine kapıldım. Bu sebeple ödevleri belli bir sıraya göre yapmaya karar verdim.

Ödevlerimin sırasını şu şekilde belirledim:

 

1.       

2.       

3.       

4.       

5.       

6.       

10 web sayfası öneriniz.

İmam Buḫārī ve el-Cāmiʿu’s-Ṣaḥīḥ hakkında onbeş makalenin url literatür bilgisi.

Adap Talimi hakkında on makalenin bibliyografik künyesini url olarak veriniz.

Bilginin Bütünlüğü nedir?

Mukayeseli Tarihler hülasası nedir?

Kur‘an ve Bağlam kıraati hülasası nedir?

 

1.      Ödev

Birinci ödevimi yaparken ve yaptıktan sonra bu ödevin veriliş amacını kendime göre şu şekilde yorumladım: Bu ödevde, akademik araştırma yapacağım vakit öncelikle bir kaynak listesi oluşturmam ve daha sonra bunları hangi site ve kütüphanelerden temin etmem gerektiği konusunda bir ön çalışma yapılmasının gerekliliğini gördüm. Bağlantılı olarak yapacağım diğer ödevler özelinde de, örneğin Bilginin Bütünlüğü veya Mukayeseli Tarihler Hülâsâsı için hangi kaynakları kullanmam gerektiği konusunda bir fikir edinmem gerektiği mesajini verdi.

 

2.      Ödev

İkinci ödevde elde ettiğim fikir, araştıracağım konuya ilişkin kaynakları bir araya toplayarak konu üzerine sıkı bir okuma yapmam gerektiği oldu. Yine birinci ödev de olduğu gibi bu ödev de, dördüncü, beşinci ve altıncı ödevlerim için bir ön okuma mahiyetinde bir usul belirlemiş oldu.

 

3.      Ödev 

Âdap talimi üzerine makalelerin bibliyografik künyelerini tespit ederken, ödevlerin bütünlüğüne baktığımda bu ödevi diğerleriyle nasıl ilişkilendirmem gerektiği meselesi aklıma takıldı. Bu konuya ilişkin kendime verdiğim cevap, yapacağım ödevleri özen ve titizlikle hazırlmam gerektiği şeklinde oldu. Hazırlayacağım ödevin içeriği benim ödevime gösterdiğim tutum üzerine bir fikir sunacaktı. Bunun yanı sıra Hocam bana bu ödevle adap taliminin önemini vurguluyor ve bu konuyla meşgul olmam gerektiğinide dolaylı bir mesajla aktarıyordu.  

 

4.      Ödev

Dördüncü, beşinci ve altıncı ödevlerimin birbiri üzerine inşa edilmiş ve iyi kurgulanmış olduğunu farkettim. Çünkü dördüncü ödevim (Bilginin Bütünlüğü), özellikle de beşinci ödevim (Mukayeseli Tarihler Hülâsâsı) için bir ön hazırlık olacaktı. Nitekim Mukayeseli Tarihler Hülâsâsı ödevimi yapmadan önce bilgi bütünlüğünün ne olduğunu bilmem gerekeceti. Bundan dolayı dördüncü ödevin yerinde bir ödev olduğunu düşündüm. Çünkü bu ödev beşinci ödevimi inşa edecekti. Bunu şöyle açıklayabilirim: Kendi bakış açım itibariyle dördüncü ödevim bana beşinci ödevimi hangi bakış açısıyla hazırlamam gerektiği bilgisini vermekteydi. Yani hangi açıdan tarihleri birbiriyle mukayese etmeliydim. Cevabım ise bilginin bütünlüğü açısından olmuştur. Bana göre ilk inşa burada başlamıştı. Sebebi ise, teorik bir konu olan bilginin bütünlüğünü beşinci ödevimi yaparken pratiğe dökecektim. Bir benzetme yapmak gerekirse bilginin bütünlüğü bir pasta tarifi, mukayeseli tarihler hülasası ise pasta tarifinden edindiğim bilgilerden oluşturacağım pastayı temsil etmekteydi.

 

5.      Ödev

Artık bu ödev için ön hazırlık olarak kabul ettiğim kaynaklarımı bir araya toplamış ve dördüncü ödevimden edindiğim fikirlerle (pasta tarifi) kaynakları okumaya başlamıştım. Bu okuma aşamasını pastanın meydana geliş süreci olarak kabul edebiliriz. Okuma aşamasından sonra bilginin bütünlüğü açısından tarihleri mukayese ederek bir hülâsâ oluşturmam gerekeceti. Tarihleri, bütüncül bir yaklaşım ile okumam gerektiğinin yani sıra bu tarihleri meydana getiren etkenlerin ne olduğu sorusu da önem arzetmekteydi. Nihayetinde hülâsâyı yazdım ve bitiminde bu ödevin bana ne kazandırdığı üzerine düşünmeye başladım. Her bir tarihin (tefsir, hadis, fıkıh) kaynağının Kur’an olduğunu ve bu tarihlerin seyrini günümüze kadar insanların ihtiyaçlarının belirlediğini gördüm. Bugün tefsir, hadis ve fıkıh ilimleri ayrı ayrı müstakil ilim dalları olarak mevcutturlar ve her birinin kendine (özel) bir gelişim süreci/tarihi vardır. Ancak ortaya çıkışları bakımından kaynaklarının bir olmasından dolayı ortak bir tarihlerinin olduğunu da gözden kaçırmamak gerekir.

 

İlk dönemde her biri, birbirine paralel olarak iç içe gelişmiş ve ihtiyaçlar sebebiyle tedvin ve tasnif dönemlerinde müstakil ilim dalları haline gelmişlerdir. Ancak yine bugün, bizlerin ihtiyacı sebebiyle bu tarihleri bütüncül bir bakış açısıyla okumamız gerektiği ortaya çıkmaktadır. Her biri müstakil olsa da, bir bütünü oluşturmaktadırlar. Her biri bu bütünün ayrılmaz parçasıdır. Bundan dolayı her parça bir diğerini tamamlayarak bütünü oluşturmaktadır. Birini okuyupta diğerini okumamak tutarlılık açısından hem nâkıs bilgi hem de yanlış çıkarımlarda bulunmaya götürür.

 

è Bu ödevde tümdengelim metodu ile bir okumanın uygulanması gerektiğini farkettim. Günümüz açısından tefsir, hadis ve fıkıh tarihlerinin ortaya çıkış ve oluşum dönemlerine giderek bir zihin yolculuğu yapmamız gerekti. Ancak bu sayede bütüncül bir bakış açısı sağlmak mümkün olabilirdi. Kanaatimce buradaki temel kazanımlardan biri, bütüncül bakış açısıyla günümüzde müstakil tefsir, hadis ve fıkıh ilim dallarının tarihlerini genelden özele doğru bir yaklaşım ile okumuş olmamızdır.

 

6.      Ödev

Beşinci ödevde tümdengelim metodu ile bir okuma yöntemini kullanırken bu ödevimde tümevarım metodunun kullanılması gerektiğıini gördüm. Çünkü bir önceki ödevden farklı olarak genelden özele değil, özelden genele bir okuma yapmalıydım. Bunun sebebi ise, tikel bir konu olan Esbābu’n-Nuzūl ilminden hareketle tümeli ifade eden islamî ilimleri ve buna ek olarak tarih ilmini göz önünde bulundurmam gerekiyordu. Böylelikle benim açımdan üçüncü ve son inşa burada gerçekleşmişti.


0 Yorum - Yorum Yaz


             HADİS ESERLERİNDE TEFSİR RİVAYETLERİ -1 DERSİNDEN KAZANIMLAR

           Hocamız ilk derslerde imam Buhari(h.256/870) ve el- camiu's-sahihi'nden bahsetti.İmam Buhari'nin hayatı,hadis alanındaki konumu,hadis alırken belirleyici olan kriterleri, metodu üzerinde müzakere yapılarak bu konudaki eksiklerimiz giderilmeye çalışıldı.Sahih-i Buhari'deki  kitabu't-tefsir bölümü ve farklı şerhleri baz alınarak tefsir rivayetleri ve bunun çeşitleri üzerinde duruldu,sebeb-i nüzulleri tespit etmede dikkate alınması gereken hususlara dikkat çekilerek örnekler okundu.Bu bağlamda bab başlıklarından oluşan  Buhari Fıkhı üzerinde duruldu.Hocamızın tavsiye ettiği bazı kitap ve makaleler de kişisel olarak ilmi açıdan bize katkısı oldu. Tüm bunların dışında hocamızın derslerde gösterdiği sunumlar, anlattığı bazı yaşantıları da bize bu yolda rehberlik edecek türden bilgiler olup katkısı inkar edilemez.Özellikle sunumlar son derece faydalıydı.

           Bize verilen ödevler sırasıyla bir bütün olarak bilginin bütünlüğü, daha sonra tefsir,hadis ve fıkıh tarihini bütüncül bir bakışla okumak, ardından bu bütünün içinde tefsiri okumak ve o alana biraz daha nüfuz edebilmek için  Kur'an ve Bağlam adlı kitabı okuyup özet çıkardık.Yani önce metot verildi daha sonra okumalara geçildi bu da bütünün içinde tutarlılığı aramamızda etkili oldu. Dolayısıyla mukayeseli tarihler ödevini yaparken daha önce yaptığımız bilginin bütünlüğü konusunu ve ordan edindiğim bakış açısını  göz önünde bulundurarak okumaları yaptım.Bu ödev vesilesiyle yeni şeyler öğrenmiş olduk, mesela tefsirin ilk rivayetlerinin aslında hadis kitaplarında yer aldığını görüyoruz.Tefsir, hadis ve fıkhın ilk başlarda iç içe olduğunu, daha sonraki dönemlerde bu ilimlerin ihtiyaca binaen tasnif edildiğini ve bağımsız birer ilim dalı haline geldiğini,Bunların aslında ihtiyaçlara bağlı olarak ortaya çıkan sonuçlar olduğunu gördük.Mesela İslam'ın geniş bir coğrafyaya yayılmasıyla beraber farklı milletlerin  Kur'an'ı anlamada zorluk çekmeleri, dilin zaman içinde az da olsa biraz değişime uğraması gibi durumlar, sahabe döneminde birkaç kelimeyi açıklama veya Hz. Peygamberden bir kaç rivayetin nakledilmesinden ibaret olan tefsir, sonraki dönemlerde Kur'an'ın daha fazla açıklamaya ihtiyaç duyulmasından dolayı mustakil bir ilim olarak ele alınmaya başlanmış.

          Sınırların genişlemesiyle birlikte İslam, dağıldığı bölgelerde bölge insanının ihtiyacını dikkate alarak gelişme göstermiştir.Mesela Abdullah b. Mes'ud Irak'a gidiyor.Irak toplumu, Arabistan toplumundan yaşayış ve düşünce, dolayısıyla kültür bakımından farklı bir yapıya sahipti.Sahabe orada farklı ve sınırsız sorunlarla karşılaşmış, Kur'an ve sünnet'in dışında içtihada da sıklıkla başvurmuşlar, oraya giden Abdullah b. Mes'ud gibi sahabiler, reyci bir ekolün öncüsü oluyorlar, dolayısıyla islam, toplumları değiştirirken toplumların da kendi düşünce ve zihin yapılarının kendi islam anlayışları üzerinde etkili olduğunu görebiliyoruz.İbn. Mes'ud Mekke ve çevresinde kalmış olsaydı muhtemelen reyci değil de ehl-i hadis/nakilci olurdu.Sınırsız ihtiyaçlar böyle bir sonucu ortaya çıkarmış ve aslında diğer ilimlerle iç içe olan fıkıh, müstakil hale gelmeye başlıyor.Tabi , esaslar sabit olarak devam etmekle beraber içtihada konu olan meselelerde bölgelerin ihtiyaçları,yaşadıkları sorunlar dikkate alınarak teferruatlarda  toplumların renkleri yansıtılmış, mesela Ahmet b. Hanbel ile Ebu Hanife temel esaslarda aynı olmakla beraber içinde bulundukları toplumun ihtiyaçlarına  bağlı olarak daha çok  içtihada konu olan meselelerde farklı hükümlerde bulunmuş ve farklı görüşlere sahip olabilmişlerdir.Bu gayet doğal bir durum, çünkü aynı dönemde yaşayan sahabe arasında da ufak türden basit görüş ayrılıkları olabiliyordu. Bu aynı zamanda insan ve toplum tabiatının da bir sonucu.Nitekim Hz. peygamber, Muaz b. Cebel'i Yemen'e gönderdiği zaman  orda hüküm verirken Kur'an ve Sünnetten sonra içtihadını(akıl/kıyas) kullanması gerektiğini bildirmişti.Akıl da tabiatında bulunduğu zaman ve zemine göre zaman ve zeminden de etkilenerek uygun olanı seçmeye çalışarak hareket ediyor. Her zaman ve zemin bütünüyle aynı olmadığı için düşünce-bakış ve uygulama gibi konularda farklılıkların olması normal görünüyor.Bunlar, islami ilimlere de yansımış.Yine hadis ilmi de ihtiyaca binaen müstakil oluyor ve kendi içinde sahih, müsned gibi tasniflerde bulunuluyor.Yaşanan sosyal,siyasal vb olaylar müslümanları hadis alırken dikkatli olmaya itmiş,doğruyu eğriden ayırma, Hz. peygamber'in sözlerini kendilerinden sonraki asırlara taşıma çabası hadisler konusunda bu gelişmelerin yaşanmasında etkili olmuş, hadis de bağımsız bir ilim haline gelmeye başlamış.Bu ödev sayesinde islami ilimleri bütüncül bir bakışla okumaya ve anlamaya çalıştık.

         Kur'an ve Bağlam kitabını okuma ve özet çıkarma ödevi, bütünlük içinde tefsir ilminin bazı temel meselelerini işlemesi açısından önemli bir ödevdi.Bununla esbab-ı nüzul meselesini nasıl ele almamız gerektiğine dair önemli bir bakış edindiğimi düşünüyürum, bu konunun bazı ayrıntılarını gördüm.mesela bir ayetin  iki veya daha fazla kez inmiş olup olmadığı meselesini tartışması yada birden fazla sebeb-i nüzul var mı gibi. Yine Kur'an'ın evrenselliği bağlamında insanın yapıp etmelerinin  bir çok yönden her zaman geçerli olduğunu, Kur'an kıssalarının/ayetlerinin bu şekilde okunması gerektiğine dair yapılan vurgu, Kur'an'ı günümüze taşıma anlamında onunla şimdi iletişim kurma adına önemli hususlar olduğunu düşünüyürum.

İmam Buhari, el-camiu's-sahih'i ve adab talimi hakkında makaleler araştırırken günümüz teknolojisini işlevsel kullanmamız açısından önemli bir çalışma olduğunu düşünüyürum.Bana göre bu ödev,bu konu ile ilgili genel olarak bir araştırma yapmak istediğimizde arkadaşlarımızla beraber oluşturulan bilgi-kaynak deposu gibi bir işlev görmesi ve ihtiyaç duyulduğunda başvurulacak kaynaklardan olması bakımından faydalı bir ödevdi.On web sayfası ödevi de sanal ortamda araştırma yaparak teknolojinin nimetlerinden yararlanmamız, zamanı daha verimli kullanmamız, bilgiye hızlı erişim konusunda önemli bir ödevdi.Ben sadece Türkçe versiyonlarından yaralanabildim.Türkçeleri de ciddi bir araştırma için yetersiz görülmekle birlikte faydası da inkar edilemez..

 

 


0 Yorum - Yorum Yaz


Prof.Dr.Ahmet Nedim Serinsu hocamızın İmam Buharinin el Camiu-s-Sahih eserinin tevsir bölümünü Arapça metinlere olan vukufiyeti sayesinde en ince detayına inerek samimi bir uslupla bizlere anlattı.Örneğin bu eseri okurken başta mu metnin şerhi olan Fethulbari ve metnin Türkçe açıklaması gibi değişik eserlerden faydalandık.

  Bu derste peygamberin sahabenin ve tabiinin tevsirlerinin nasıl olduğu nüzul ortamı ve nüzul sebebi hakkında geniş bilgi edindik.

  Bu eserde farklı isnatlarla rivayet edilen hadislerin hangisinin sebeb-i nüzul olduğunu ve Buhari'nin bu eserde yapmış olduğu iştihadi ile kendisinin fıkhını ve onun ayetlere olan  yorumlarını öğrenmiş olduk.

  Hocamızın dersle bu dersle ilgili vermiş olduğu ödevler akademik açıdan bizlerin İslami ilimler alanında yapacağımız araştırmada yol gösterici nitelikte olmuştur.

  Bilgi edinebileceğimiz elektronik kaynaklar ( web sayfalarından ) faydalanma,bilgi bütünlüğü kavramı,adab talimi,Tevsir,Fıkıh ve Hadisin usul mukayesesi gibi literatürle ilgili bilgiler sayesinde Esbab-i nüzul'un Kur'an-i Kerimin anlaşılmasında ne kadar önemli olduğunu öğrendik.

  Gerek literatür anlamında gerekse yeni web sayfaların keşfi anlamında yol gösterici olmuştur.

  Tevsir,Fıkıh ve Hadis usulü ve tarihlerini mukayesesi bizlere sağlıklı bir şekilde Temel İslam Bilimlere yaklaşma zemini hazırlamış.Aralarındaki kuvvetli bağı bu veriyle pekiştirmiş olduk.

  Adab ve Talim ile ilgili araştırmamızda ise her ilmin kendine has uslu ve kuralları olduğunu anladık.

  Kısacası işlenilen ders içeriğine paralel olarak verilen ödevler bizlerin gelişimine olumlu katkı sağlamıştır.

  Bu anlamda hocamıza emeklerinden ötürü teşekkürü borç bilirim.


0 Yorum - Yorum Yaz


SALİH ÇAÇAN

14912783- TEFSİR YÜKSEKLİSANS

Prof.Dr.Ahmet Nedim Serinsu hocamızın İmam Buharinin el Camiu-s-Sahih eserinin tevsir bölümünü Arapça metinlere olan vukufiyeti sayesinde en ince detayına inerek samimi bir uslupla bizlere anlattı.Örneğin bu eseri okurken başta mu metnin şerhi olan Fethulbari ve metnin Türkçe açıklaması gibi değişik eserlerden faydalandık.

  Bu derste peygamberin sahabenin ve tabiinin tevsirlerinin nasıl olduğu nüzul ortamı ve nüzul sebebi hakkında geniş bilgi edindik.

  Bu eserde farklı isnatlarla rivayet edilen hadislerin hangisinin sebeb-i nüzul olduğunu ve Buhari'nin bu eserde yapmış olduğu iştihadi ile kendisinin fıkhını ve onun ayetlere olan  yorumlarını öğrenmiş olduk.

  Hocamızın dersle bu dersle ilgili vermiş olduğu ödevler akademik açıdan bizlerin İslami ilimler alanında yapacağımız araştırmada yol gösterici nitelikte olmuştur.

  Bilgi edinebileceğimiz elektronik kaynaklar ( web sayfalarından ) faydalanma,bilgi bütünlüğü kavramı,adab talimi,Tevsir,Fıkıh ve Hadisin usul mukayesesi gibi literatürle ilgili bilgiler sayesinde Esbab-i nüzul'un Kur'an-i Kerimin anlaşılmasında ne kadar önemli olduğunu öğrendik.

  Gerek literatür anlamında gerekse yeni web sayfaların keşfi anlamında yol gösterici olmuştur.

  Tevsir,Fıkıh ve Hadis usulü ve tarihlerini mukayesesi bizlere sağlıklı bir şekilde Temel İslam Bilimlere yaklaşma zemini hazırlamış.Aralarındaki kuvvetli bağı bu veriyle pekiştirmiş olduk.

  Adab ve Talim ile ilgili araştırmamızda ise her ilmin kendine has uslu ve kuralları olduğunu anladık.

  Kısacası işlenilen ders içeriğine paralel olarak verilen ödevler bizlerin gelişimine olumlu katkı sağlamıştır.

  Bu anlamda hocamıza emeklerinden ötürü teşekkürü borç bilirim. 

 


0 Yorum - Yorum Yaz

Fatih AKÇAGÜN    29.12.2015

HADİS ESERLERİNDE TEFSİR RİVAYETLERİ

1- Dersten kazanımlar :

Bu derste tefsir ilminin Hadis rivayetleriyle doğrudan ilgili olduğunu, bu rivayetler olmadan tefsir yapılamayacağını anlamış oldum.  Tefsir müstakil bir ilim olsa da Hadis alimlerinin rivayetleriyle şekil bulduğunu görmüş oldum. Hadis rivayetleri tefsir ilminin oluşmasında ciddi önem taşımaktadır.  İlahiyat eğitimi boyunca tüm dersleri ayrı ayrı okuduk. Fakat ne yazıkki bu derslerin birbirleriyle bağlantısını tam manasıyla idrak edememişim. Bence İlahiyat müfredatına Bütünlük çerçevesinde ilimler dersi eklenmesini ve bu derslerin bir bütün olarak her bir ilmi ayrı ayrı ele aldıktan sonra bu ilimlerin kendi aralarındaki bağların gösterilmesinin kanaatindeyim. Bir İslam aliminin sevdiği bir alanın olması tabiidir. Fakat temel islami bilimler alanıyla ilgili minimum bilgiye sahip olması gerekir. Dolayısıyla Tefsir, Hadis, Fıkıh, Kelam gibi ilimlerin her biri ayrı önem arz etmektedir. Fakat bu ilimlerin birbirleriyle olan bağlantılarını görmemezlikten gelemeyiz. Ben bu derste en çok bu hatamı görmüş oldum. 

 2- Ödevler

Bu dönem yapmış olduğumuz ödevlerle ilgili olarak en çok mukayeseli tarihlerden istifade ettiğimi ifade etmek istiyorum. Her ilim dalı bize farklı şeyler kazandırmış fakat herbiri aynı gaye ile varlığını devam ettirmiş. Müslümanların dünya ve ahirette mutluluğunu sağlamak için başta Kur'an'dan sonra da sünnetten hareket ederek inananların ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışmışlar.

Yapmış olduğumuz ödevleri değerlendirirken adab talimi üzerinde durmuş olmamız benim için ayrı bir önem ifade etmektedir. Çünkü edeb bugün en çok ihtiyaç duyduğumuz susuzluklarımızdan biri olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Artık bilgi herkes tarafından çok kolay ulaşılabilir hale geldi. Fakat ilim bir araçtır. Bir amaç değildir. Efendimiz ömrü boyunca eğitim görmüş, biz de bu yolda onu örnek almamız gerektiği kanaatindeyim. Hayat boyunca eğitim devam edecek, adab talimi de bu eğitimin önde gelen olmazsa olmazlarındandır. Akademik olarak bu konuda çok fazla çalışmanın olmadığını veya yeterince olmadığını ve günümüze taşınmadığını düşünüyorum. Bu konunun gündemde tutulması gerektiği kanaatindeyim.

Son olarak Hocamızın dert edindiği önemsediği ve üzerinde durduğu ve bizim de aynı düşüncede olduğumuz bir kaç konuyu özet olarak madde halinde paylaşmak istiyorum.

1- Digital ortamda tefsir rivayetlerinin toplanıp değerlendirilmesi projesi,

2- Müslüman alimlerin ortak bir site üzerinden hareket edebileceği bir platformun oluşturulması,

3- Çözüm bulamadığımız fakat sonradan çözümlediğimiz konularda ileride aynı sorunla karşılaşacak insanlara cevap ve çözüm olmasını sağlamak için herkes tarafından ulaşılabilen genel bir endekste bu tecrübe bilgilerinin yer almasını sağlamak.

 

 

 


0 Yorum - Yorum Yaz

dersten kazanımlar    30.12.2015


Abdulmuttalip DERELİ
Bütünleşik Doktora - 15952709
Bir hayli verimli olduğunu düşündüğüm bir ders döneminde elde ettiğim kazanımlardan bahsedecek olursam, Buhari'nin sahihindeki "kitabü't-tefsir" bağlamında Buhari'nin fıkhı ve sebeb-i nüzul rivayetleri hakkında kapsamlı bilgiler edindiğimi başta söyleyebilirim. Kur'an tefsirinin sadece tefsire tahsis edilen musanneflerde değil, hadis kitaplarında da olabileceğini gördüm. Bütün farklı bilimsel disiplinlerin bir bütünün parçası olup kılcal damarlarla birbirleriyle irtibat halinde olduklarını öğrendim. Anlama, anlamlandırma ve farkındalığın tesisi için en geniş ve kapsamlı zaviyelerden bakabilmenin önemini idrak ettim. Her şeyin yozlaşmaya yüz tuttuğu çağımızda önemini unuttuğumuz adap talimini yeniden hatırladım. Bu dersi diğerlerinden ayıran en büyük farklılık, bu derste teknolojik imkanların aktif bir şekilde kullanılması ve ders içerisinde hayatın farklı alanlarına ait hocamızın bir takım çıkarsamalarının paylaşılmasıdır.
0 Yorum - Yorum Yaz


HADİS ESERLERİNDE TEFSİR RİVAYETLERİ VE DERSTEN KAZANIMLAR

Prof. Dr. Ahmet Nedim Serinsu’nun Hadis Eserlerinde Tefsir  Rivayetleri ve Esbab-ı Nuzul dersi bana çok kiymetli faydalar vermektedir. Özellikle değerli Hoca bana Kur’an tefsirinin metodolojisinin temel anlayışları üzerinde anlatırken onu dinlemeyi çok beğendim. Hoca tarafında anlatılan Kur’an-ı Kerimin yeni yaklaşımı ve metodolojisi, Kur’an üzerinde kapsamlı bir görüş kavramamı ve Kur’an kerim’in evrensel değerlerini anlamamı yardımcı oldu. Hoca bize Imam Buhari’nin el-Cami’u’s-Sahih eserinin babından bazı bölumleri okurken bize Kur’an ve hadisinin yakın bir ilişkisi ve ayetlerin esbabun nüzulu açıklamak için hadis rivayetlerinin önemlerini ifade etmektedir.       

Bu dönemde verilmiş olan altı ödev aslında birbirini tamamlıyor. Böylece, ödev yaparken birbirlerine kaynak oluyorlar.

Kur’an, usul ve tarih olarak hadis ve fıkıh ile birbirleriyle bağlıyor. Onlar bir amaç üzerine bilginin bütünlüğü oluşturuyor. Hz. Muhammed, bir peygamber olarak bize Kur’an beyan etmekte sunnet ile izah etmiştir. Bu halde, sunnet bir hüccet ve teşri’in kaynağı olduğunu önemsemeliyiz. Sehabe devrinden itibaren teşri’in kaynağı, tertip üzere (önce Kur’an’a, sonra sunnet’e, sonra ictihad’a) müracaat ittifak etmektedir. Ahkam, kur’an nassları ve Hz. Peygamber sunnetleri dayanarak tespit edilmektedir. Bunlarında bir konu ahkam bulmazsak ahkam tespit etmek için ictihad yapılmaktadır. Bu durumda islam teşri’i halkların masalihlerine karşıt olmamalıdır. O yüzden, Fıkıhda ahkam teşri’inin halkın masalihini gerçekleştirmek gayesine matuf bulmaktadır.           

Günümüzde  Kur’an ifade etmek ve aktüel manası anlamak için yeni bir perspektif kullanılması gerekir. Kur’an tefsir etmek için uygulanan bilimsel nazarini açıklamaktadır. Kur’an’ın aktüel kıymeti ve yorumlanmasıyla ilgili bu ihtiyaçlara, Kur’an öncesi ve Kur’an sonrası tarih hakkında ciddi, ilmi esaslara dayalı bir bilgilenme ve günümüzdeki insalığın geldiği noktanın, ilmi ve fikri cehdelerle iyi anlaşılmasıyla cevap verilebilir. Su halde Kur’an’ın anlaşılması ve yorumlanması işinde, günümüzde, insanlığın yaşadığı ilmi, teknolojik, siyasi, sosyal, ekonomik, akhlaki, ve dini vs. tecrübeleri, mutlaka ciddi araştırmalarla öğrenmek ve bu konuda sağlıklı tahliller yapmak bir zorunluluktur (Halis Albayrak, 114). Bu yüzden fıkıh usulünde Kur’an ve kıyas veya akıl, İslam’ın asılları arasında aynı kategörik düzlemde sıralanmaktadır.       

Tefsir iliminde bilgi bütünlüğünü ve bütün bilimsel görünüşleri göz önüne almalıyız. Bu bütünlüğünün bir yatay boyutu birde dikey boyutu vardır. Yatay boyutu  demek ki Kur’an’ın nazıl olduğu, ayetlerinin iniş sebepleri ve hangi zaman ve dönemde indirildiğini dikkat etmeyi ifade etmektedir. Dikey boyutu ise çağdaş dönemdeki problemleri, sosyal ve siyasi durumlarına dayanan dikkat etme gerekliliğidir.

Ancak çağdaş dönemde seküler paradıgmanın bütün yapıyı disiplin arasındaki bütünlük ilişkisi bozulmuştur. Yine bu dönemde İslam geleneğinin yaşattığı disiplinlerden bazılarının işlevlerinin düşmektedir. Mesela fıkıh hem alan hem de kurum olarak neredeyse tamamıyla, kelam ise alan bakımından olmasa da klasik kurumsal bir disiplin olarak büyük oranda işlevlerini yitirmişlerdir (Mehmet Parçaçı, 65). Tefsir de bütünlük içindeki işlevini yitirmiştir.   

İslam dunyasında adap ve telim konuları önemli bir konudur. Çağdaş dönemde akılı insanlar fazla fakat ahlaktan yoksunlar. O yüzden diğer insanların yanlış bilgilenmesine neden oluyorlar. İlahiyatçi insanlara doğru bilgiyi verebilmek için kavramları anlamalı,  ahlak ve bilimsel bilgiyi karşılaştırmalıdır.   Muhafazakar olmamalıdır. Farklı yöneleri de incelemelidir. Ayrıca bütün insanları korumalıdır.   

Kur’ân Kerîm’in anlaşılmasında esbâb-ı nüzul mutlaka öğrenilmesi gereken bir konudur. Çünkü; nüzul ortamında Kur’an ayetleri, meydana gelen bir hâdis, vukû, durum ve kültüre bağlanmıştır. Fakat bazı insanlar bu konuyu göz ardı etmiştir. O yüzden, onlar Kur’ân Kerîmi metne göre yorumlamışlardır.

Esbâb-ı nüzul rivayetleri arasında ihtilaf olmuştur. Bu yüzden, esbâb-ı nüzulü bilmek için tarih ve hadîs ilimleri göz önünde tutulmalıdır. Bu durumda esbâb-ı nüzule yeni bir yaklaşım gerekmektedir. Esbâb-ı nüzulü değenlendirirken siyak-sibakına bakılmalıdır. Yani bağlama göre esbâb-ı nüzul anlaşılmalıdır. Bu halde, esbâb-ı nüzul rivayetlerinin meseleleri (nüzul sebebinin taaddütü, nüzulün taaddütü ve nüzulün taahhürü) halledilebilir. Kısacası, çağdaş Kur’an araştırmacısı olarak Kur’ân-ı Kerîm anlaşırken nass, siyâk-sibak, rivâyet göz ardı edilmemelidir.

Allah herşey bilir ve görür.

و الله أعلم بالصواب

      

 

 

 


0 Yorum - Yorum Yaz



    HADİS ESERLERİNDE TEFSİR RİVAYETLERİ-I DERSİ VE İLGİLİ ÖDEVLERİN DEĞERLENDİRMESİ
1) Bu dersle ilgili yaptığımız ilk toplantıda dersin amacının ve üstleneceğimiz sorumlulukların hocamız tarafından biz öğrencilere sunumu, bir işe planlı olarak başlamanın önemini kavrama hususunda bizlere yol gösterici oldu.
 
2) İlk toplantıda planlanan hedeflere uygun olarak dersin işlenmesi her işimizde özümüz ve sözümüzün bir olması, tutarlılık ve prensiplere bağlılık açılarından kayda değerdi.
 
3) Hocamızın, sadece ders işlemeyip dersin yanında hayat tecrübelerini bizlere aktarması ve adap taliminden sürekli olarak bahsetmesi, bilginin önemi yanında onun hayata aktarılması ve temsil edilmesini vurgulaması açısından önemliydi.  
 
4) Zaman zaman öğrencilik psikolojisinin gereği ödev hazırlamak zor ve meşekkatli görünse de bizlere kendimizi ve sahip olduğummuz bilgileri ifade edebilme yeteneği vermesi açısından kıymetliydi.
 
 
5) Ödevler bağlamında zaman zaman yaptığımız makale araştırması vb. konular, en hızlı biçimde neyi nerede bulabileceğimiz hususunda yardımcı olması açısından dikkate değerdi.
 
6) Zaman zaman yaptığımız kitap özeti çalışmaları, tez hazırlama safhasına geçmeden bize teknik kazandırması yönüyle anlamlıydı.
 
7) Bu ders vesilesiyle Buhari hazretleri'ni; hayatı, metodu ve ihlası yönlerinden yakından tanıma fırsatı bulduk.
 
8) Derste işlediğimiz hadisler ve onların beraberinde hocamızı yaptığı yorumlar ve paylaştığı hayat tecrübeleri, bize hem bir hayat felsefesi kazandırdı ve hem de efendimiz Hz. Muhammed sav.'in  hadislerini  Buhari hazretlerinin yorumu ve değerlendirmeleri ışığında görme fırsatı tanıdı.

0 Yorum - Yorum Yaz

   31.12.2015

Ahmet sağlam

15952706

 

DERSTEN KAZANIMLARIMIZ

Hadis ilmi içerisinde tefsir rivayetlerinin nasıl ele alınıp işlendiği ve özellikle Buhari’nin hangi metodu izlediğini gördük. Buhari’nin ayetleri tefsir ederken hangi kitaplardan nasıl yararlandığını ve bu bilgileri nasıl işlediğini öğrendik. Buhari ve Sahih’i hakkında makaleler okuyarak derste işlediğimiz kitap hakkında daha fazla bilgiye ulaştık.

Hocamız bize hazırladığı özel slaytlarla bilgi bütünlüğü üzerinde durarak bilgi bütünlüğünün önemini ve İslam ilimleri açısından vazgeçilmezliğini kavramış olduk.

Hocamız ders içerisinde olsun veya sonrasında ilme ve âlime karşı saygılı tutumundan asla taviz vermeyerek bizlere güzel bir örneklikte bulunmuş oldu.

ÖDEVLERİ DEĞERLENDİRME

1- İmam Buhari ve Sahih’i Hakkında On Beş Makale Literatürü ödevinden internette makale nasıl bulunur ve makalenin bibliyografik künyesi nasıl verilir ve elektronik url nasıl verilir konularında tecrübe kazandık.

2- Bilginin Bütünlüğü Ödevinden İslami ilimlerde bilginin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiği ve tüm ilimlerin birbiriyle mutlaka ilintili olduğu özellikle Kuran’ın bu bütünlük içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini öğrendik.

3- Mukayeseli Tarih Kıraatları ödevinden Tefsir, Hadis ve Fıkıh İlimlerinin hem kaynak hem de oluşum-gelişim süreçlerinin paralellik arz ettiğini öğrenerek yine bilgi bütünlüğünün önemini daha iyi kavramış olduk.

4- İstifade Edilebilecek On Wep Sayfası ödevinden ise ilmi ağırlığı olan web sitelerin url sini vererek birbirimize yardımcı olduk.

5- Kuran ve Bağlam Kitabının Okunması Ödevi ise bize esbab-ı nuzul konusunda yeni bir anlayış ve bakış açısı getirdi. Şunu da gördük ki bu konuyu hakkıyla anlama konusunda bugün İslam hakkında söz söyleyenlerde büyük eksiklik vardır. Ve de bu konuda yeni bir metoda ihtiyaç olduğunu anladık.


0 Yorum - Yorum Yaz

Dersten Kazanımlar    03.01.2016

   

        Fatma Zehra ÖZÇOBAN(Yüksek Lisans)

Tefsir alanı, kendi içinde bir çok meseleyi ihtiva eder. Cenab-ı Hakk'ın bizimle olan ilişkisinin muşahhas bir sembolü olan Vahyi, insan açısından, tarihsel açıdan, sosyolojik-pskolojik açıdan değerlendiren , bununa beraber bir metedolojıye ulaştırmaya çalışarak en doğru çerçeveyi oluşturmaya çalışan ilim dalına tefsir diyoruz. Kıymetli Hocamız Ahmet Nedim Serinsu, verdiği ödevlerle genel çerçeveyi bize kazandırmaya çalışmıştır. Kur'an'ını anlamada- açıklamada(tefsir) rivayetlerin yeri asla yadsınamaz. Bu nedenledir ki, islam dünyasında en güvenilir rivayetleri topladığı iddia edilen İmam Buhari'nin Sahih'in deki tefsir rivayetleri , bize Vahyin ilk muhatabı olan Hz.Peygamber'in ,Kur'an'ı anlama ve açıklama şeklini göstermesi bakımından çok önemlidir. Sahih ile tarihsel ve toplumsal süreçleri , durumları da göz önüne alma imkanmız olmuştur. Bunun neticesinde önce insanı anlamaya çalışmak, daha sonra Kur'an İle ilişkisini ortaya koymaya çalışmak süreci tamamlanmıştır. Bu eserin ayrıca makaleler ile desteklenmesi ödevi de elimizde bulunan bilgilerin bugüne yansıtılması ,sunulması kaygısı ile verilmekle beraber farklı bakış açılarını da öğrenmemizde faydalı olmuştur.

Yukarıda izah etmeğe çalıştığımız kur'anı anlamada rivayet vurgusu her şeyden önce bilgi bütünlüğü meselesini de tekrar tetiklemekte ve tefsir alanı açısından hayati önemini bir kere daha gözler önüne sermektedir. Kur'an'ı , tarihte anlamak, bugüne yeni bir dil ile sunmak, insan -Tanrı ilişkisi, insan-tarih ilikşisi, insan-toplum ilişkisi,insan-devlet ilişkisi vs. bir çok konu ile irtibatlandırabileceğimiz bir  tefsir çalışması ancak bize bilginin bütünlüğünü verebilecekti.Neticede hakkaniyetli bir okuma gerçeklerştirilmiş olacaktı.

Bilginin bütünlüğünde tarihsel şuur ve bu noktada süreç içinde gelişen temel islami ilim dalları ile tefsir irtibatını ele almak, dallar arası mukayese imkanı bulmak, olumlu -olumsuz  eleştirel bir gözle  eksiklikleri ortaya koymak da ödevlerimiz arasında sayılmaktadır. Tefsir ile beraber hadıs -fıkıh-kelam-tasavvuf ilmini hem tarihsel konjöktüründe hem kendi içindeki kavramsal şemada görmeye çalışmak bilginin bütünlüğü açısından bizleri doyurması ile birlikte tek bir bakış açısı yanlışından da bizleri koruyacaktır.

Bu minvalde Kur'an ve Bağlam kitabı genel çerçeveyi, sorunları , tarihsel arka planın rivayetlerle ortaya konulması,bugüne yansıtılması gibi bir çok meseleyi ortaya koymada kıymetli bir çalışma olmuştur. Her şeyin başında Kur'an la ilgili bir okuma yapmanın ne kadar ciddiyet ve cehd gerektiğini  bizlere vurgulamıştır. 

Adap talimi ödevi ise bütün bu çalışmaların altında yatan insan olgusunu tekrar gözden geçirmemizi sağlamştır. Her şeyin başında iyi bir niyet ve bu niyetin hayırlı davranışlarla muşahhas bir forma sokulması istenmektedir. Bu, Kur'an'ın bizden istediği ilk görevdir.Adap talimi , yapılan bu çalışmaların sadece epistemik bir ihtiyacı doyurmasıyla  sınırlandırmanın yanlış olacağını bizlere vurgulayarak insan olma ve bunun hayata en güzel şekilde yansımasını ortaya koymaya çalışmaktadır.

Yeni bir dil , tarihsel  olanı bu zamana en anlaşılır şekliyle yansıtmak kaygısından doğmuştur. Bu nedenle internetin aktif kullanılması, sözgelimi online makale araştırma ve "Kur'an ve İnsan'ın Anlam Arayışı" sitesi üzerinden bilgi edinimi yeni bir dilin ortaya konması olarak görülmekte ve bizi alışıldık kalıpların dışına itmektedir.

Hocamıza kıymetli emeklerinden dolayı teşekkür etmeyi borç bilirim. Ayrıca ders arkadaşlarım da çok önemli katkıları ile ilmi çalışmalarımıza renk katmışlardır. Hepsıne de ayrıca teşekkür ediyorum. 

 


0 Yorum - Yorum Yaz


 

 

İSİM: ÜZEYİR TÜZER  Öğrenci no:15912736    Yüksek Lisans

 

         Prof. Dr .Ahmed Nedim Serinsu hocamın derslerinde öncelikle İmam Buhari(h.285) gibi büyük bir zatın hayatı ve onun Kitabu’t-Tefsir bölümü hakkında bilgim oldu. Kitabu’t-Tefsirde sebebi nüzul rivayetleri ve bu rivayetlerdeki sahabinin bir insan olarak değerledirmesi, olayları yorumla şekli gibi tutumlarını görme fırsatı yakaladım.

         On makale bulma ödevinde, bir çalışma esnasında hangi sitelerden yararlanabileceğimi, literatür kaynak taramanın önemini idrak ettim

          Tefsir, Hadis ve Teşri’ tarihlerini karşılaştırmalı olarak okuyarak bunlar arasındaki ilişkiyi ve bu ilimlerin gelişim süreçlerini ve buradaki faktörleri görme imkanım oldu.   

         Bilginin bütünlüğü ödevinde, bir bilgiyi tek olarak değil bir bütün olarak almam gerektiğini, bakma ve görmek arasındaki farkı, olayları tarihsel bağlamından koparmadan ele alınamayacağını idrak ettim. Daha önce bu bağlamı hiç dikkate almazdım. Sizin sayenizde tarihselciliğe farklı bakabilmeyi öğrendim. Daha önceleri tarihselcilik hakkında okuduğum şeyler bende ön yargılar oluşturmuştu. Fakat özellikle kuran ve bağlam kitabından sonra bunun aslında yanlış olduğunu, bunun bize faydalı yönlerinin de olabileceğini fark ettim.

         Adap ve talim ödevinde de aslında vusula ancak düzgün bir usul ile ulaşılabileceğini gördüm. Adap, bir yöntem yoksa sonuca ulaşma zordur. 


0 Yorum - Yorum Yaz

dersten kazanimlar    04.01.2016

Hatice Sultan Atmaca

Yüksek Lisans

13912775

 

Bilgi bütünlügünün önemini ve dogru anlamak icin de bütüncül bir yaklasimin kacinilmaz oldugunu ögrendik.

Kuran-i Kerimi anlamaya calisirkende buzamana kadar gelen ilimlerin birbirinden kopuk olarak ele alinmamasi gerektigini ögrendik.

hayati yasarken dikkatimizden kacan veya üzerinde durulmasi gereken hayat dersi kapsaminda sayilabilecek sözler ve dersler de oldukca verimliydi.

tenkid ve ve tenkidi kaldirabilmenin belirli bir seviye gerektirdigini ögrendik. Ahlakli bir insan olmanin önemini ve

Kaynaklari okumaya calisirken alimlerin ilme ne kadar deger ve emek verdigini ve yetkin olduklarini birkez daha görmüs bulunduk. 


0 Yorum - Yorum Yaz

Dersten kazanımlarımız    04.01.2016

الاسم واللقب : عبدالحافظ الحاج

رقم طالب : 14914724

القسم : التفسير

بسم الله الرحمن الرحيم

الحمد لله الذي خلّص قلوب عباده المتقين من ظُلْم الشهوات ، وأخلص عقولهم عن ظُلَم الشبهات

أحمده حمد من رأى آيات قدرته الباهرة ، وبراهين عظمته القاهرة ، وأشكره شكر من اعترف بمجده وكماله

واغترف من بحر جوده وأفضاله وأشهد أن لا إله إلا الله فاطرالأرضين والسماوات ، شهادة تقود قائلها إلى الجنات

وأشهد أن سيدنا محمدا عبده ورسوله ، وحبيبه وخليله ، والمبعوث إلى كافة البريات ،بالآيات المعجزات

والمنعوت بأشرف الخلال الزاكيا تصلى الله عليه وعلى آله الأئمة الهداة ، وأصحابه الفضلاء الثقات

وعلى أتباعهم بإحسان ، وسلم كثيرا

أما بعد :

فإن اصدق الحديث كتاب الله ، وأحسن الهدي هدي محمد صلى الله عليه وسلم ،وشر الأمور محدثاتها،

وكل محدثة بدعة ، وكل بدعة ضلالة ، وكل ضلالة في النار

ــــ  أعاذنا الله وإياكم من النار ــــ

وبعـد :

الســـــــلآم عليكم و رحمــــة الله وبركآته

تحية طيبة

 

شكرا لك استاذي لجهودك وعطاءك اللامحدودين آملين من الله العلي القديربالنجاح في سبيل الهدف الذي نسعى له جميعا النجاح في طلب العلم
وعبارات الشكر لاتفيك حقك ولكن ندعوا الله العلي القدير أن يكلل جهودك بالنجاح
وان يجعل كل ماتقوم به في ميزان حسناتك
ونسأل الله لك التوفيق والنجاح والتميز

قال صلي الله عليه وسلم
(لا يشكر الله من لا يشكر الناس )


بما اخذنا بهذا الكورس من خلال الدرس  (رويات التفاسير على كتب الاحاديث) من كتاب " الصحيح البخاري "  سوف اختصر لجنابكم المحترم بشكل نقاط . وهي

1-  تفسير الايات ال عمران وبعض الايات من سورة النساء  من كتاب" صحيح البخاري " وكيفة نقل رويات الصحابة حوله هذه الايات .

2- كفية نزول الايات كريمة من سورة ال عمران على قلب النبي محمد صلى الله علية وسلم .

3- إتباعه أسلوب التسلسل الزمني في إيراد الأحداث من جهه ,ومن جهه اخرى اختلاف اهل المكة والمدينة واهل الكوفة حوله هذا الايات (الاية 94 ----97) من سورة النساء.

 

4- تقيم سبب النزول الايات كريمة من حيث النزول بصورة مباشرة ام غير مباشر .

 

5- شرح وتصحيح بعض الكلمات العربية من كتب : تفسير الفتح الباري , وتفسير ابن الحجر, وكتاب الصريح, وكتاب الاتقان مع اعطاء حق الترجمة لكل كلمة في هذا كتب .

 

 

 


0 Yorum - Yorum Yaz


Esra Erdoğan          15912733      Yüksek Lisans

Hadis eserlerinde tefsir rivayetleri dersi ilk zamanlarda içeriğine dair bende merak uyandıran bir durumdaydı. Bunun tefsir alanı için öneminin ne olduğunu düşünürken Ali Bardakoğlu'nun "Bilginin bütünlüğü üzerine" isimli makalesi bana dersin içeriği hakkında da yol gösteren bir unsur oldu. Hocamızında ilk derslerde özellikle üzerinde durduğu konu "Bilginin Bütünlüğü" idi. Tarihçe olarak hadis kitaplarının bir cüzü şeklinde meydana gelen tefsir kitapları bu bütünlüğün bir ürünü idi. Tefsir alanındaki çalışmalarda bu bütünlük olmadan ileriye gidemezdi. Bu anlamda başlanılan nokta benim tefsire bakışımında bir ölçüde tutarlı bir tarafa yönelmesine vesile oldu. Bu bütünlüğün içine her türlü çalışma giriyordu. Ders dönemi boyunca da işlediğimiz Buhari'nin kitabu't-tefsiri bu bakış açısıyla ele almamız, şerhleri,ayetlerin farklı meallerde geçişleri ve rivayetlere konu olan sosyal durumlar bilginin bütünlüğüne birer örnek durumunda oldu. Rivayetleri teker teker ayrıntısı ile işlememiz ayrıca Buhari'nin fıkhı, açıklamaları ve tefsiri konusunda bilgilenmemize sebep oldu. Bu açıklamalar ayrıca Hocamızın özellikle üzerinde durduğu ikinci bir konu içinde önemliydi; adab talimi. Rivayetler üzerinden Kur'an'ın ve Peygamberin adab açısından davranışları ve sözleri de bu çalışmanın açıklayıcı kısımlarından birisi oldu. 

Yaptığım ödevler üzerinden de kazanımlarımı anlatacak olursam; 

İlk olarak yaptığım ödev 10 adet web sayfası önerisiydi. Bunu ilk olarak yapmak beni tefsir alanında genel anlamda kullanabileceğim siteleri, işimi kolaylaştıracak elektronik imkanları bulmaya ve onları aynı zamanda ilgililerine sunmaya yöneltti. Böylece insanların 21. yy'da ilim konusunda araştırmayı kolaylaştırmak, kilometrelerce yolu birkaç dakikalık mesafeye indirmek konusundaki çalışmalarını da inceleme imkanı buldum. Bu konuda yabancı dilde sitelerede ulaşmaya çalıştım.

İkinci olarak yaptığım ödev bu siteleri ve benzer sayısız siteyi aratarak dersimizinde konusu olan Buhari ve Camiu's-Sahih hakkında farklı konuları içeren makaleler bulmak ve url'leri ile birlikte herkesin kullanımına sunmaktı. Bu konuda özellikle ingilizce dilde makaleler aramaya, batıda bu konuda hangi çalışmaların yapıldığını araştırmaya yöneldim. 

Üçüncü olarak yaptığım ödev yukarıda da belirttiğim üzere Buhari'den sonra dersimizin ikinci önemli konusu "adab talimi" üzerineydi. Bu konuda farklı makaleler bulmaya gayret ettim. Batıda bu konuda yapılan çalışmaların daha çok iş ahlakı, bankacılık, İslami bankalar, ekonomi üzerine olduğunu farkettim. Adab talimi çerçevesinde daha çok güncel konuların işlendiğini,günümüz problemlerini çözmeye gayret ettiklerini gördüm.

Dördüncü olarak yaptığım ödev bilginin bütünlüğü üzerine daha geniş bir çalışmaya teşvik eden Tarihler/Usüller Kıraati Hülasası üzerineydi. Hadis, Fıkıh ve Tefsir tarihi kitaplarını, elimde okumakta bulunduğum Tarih Felsefesi kitabı ile birleştirerek okuduğumda, kronolojik ve bütünsel olarak ilerleyen bir ilim çalışması oluştu zihnimde. Ödevimi de bu anlayış çerçevesinde bir özetten daha çok bir çıkarım halinde, adım adım ilerleyen bir süreç olarak yazdım. Bu ödevimden kazanımım bu sebeptan dolayı diğer ilk üçüne göre daha yüksek seviyede oldu. 

Son olarak yaptığım ödev Hocamızın kitaplarından birisi olan Kur'an ve Bağlam kıraati hülasası üzerineydi. Hocamızın bu kitabını ilk defa eline alan bir okur olarak, Hocamızın derslerde sürekli üzerinde durduğu noktalar bu okumamda bana yol gösterici oldu. Kitabın ilgi çekici ve okumaya teşvik eden yapısının da konuyu daha ilgi çekici bir havaya büründürdüğünü söylemeden geçmek istemiyorum. Kur'an ve Bağlam bütünlüğün yanısıra bağlamında vurgusunu yapan bir kitaptı. Daha özelde farklı bir nokta ile aslında başından beri verilmek istenen düşünceler, konuşulan şeyler, elimizden geçen kitaplar, makaleler bir bütün olarak anlamını kazanmış oluyordu. 

Kısaca dersin başından sonuna baktığım zaman aklımda bir bütün olarak yer eden kavramlar, konular mantıksal çerçevelerde ve sağlam bir düzlemde yer alıyor. Bu anlamda elde ettiğim kazanımlardan dolayı verimli bir dönem geçirdiğime inanıyorum.


0 Yorum - Yorum Yaz

Fatih AKÇAGÜN 15912734    28.05.2016

Dersten Kazanımlarım :

'Hadis eserlerinde Tefsir rivayetleri' dersinde Sahih'i Buhari'deki Kitabu't Tefsir bölümünden rivayetler okuduk.

Bu derste en çok hoşuma giden şey farklı kaynaklardan istifade etmemiz oldu.

-Merhum Kamil Miras'ın Tecrid'i Sarih'inden okuduk, o eski dilin ve uslubun tadına doyamadık.

-İbn Hacer'in Fethu'l Bari'sinden okumalar yaptık 

-Kirmani'nin eserlerine de yeri gelince göz attık,

Bu eserlerden yararlandık, 

Bab başlıklarının Buhari'nin fıkhı olduğunu, Buhari'nin anlamasını, yorumlarını öğrendik, rivayetleri daha iyi anladık.

Bu kaynaklardan da okuyarak, dersi daha dinamik hale getirmiş olduk, sadece Buhari'nin eserindeki tefsir babındaki rivayetlerle yetinmedik.

Son haftalarda hocamızın bize vermiş olduğu ödevlerle dersimizi şemalar ve tablolar yaparak daha anlamlı ve zihnimizde kalıcı hale getirdik. Bu ödev çok faydalı oldu, rivayetleri Fıkıh, Hadis gibi diğer ilimler açısından değerlendirdik, her rivayette farklı sonuçlar elde ettik. Bilginin bir bütün olduğunu tekrar idrak ettik.

Tarih ve Usul okumaları yaptık, onları da daha anlamlı ve kalıcı olsun diye tablo halinde arz ettik. 

 

 


0 Yorum - Yorum Yaz
Ders Malzemeleri
Lütfen Kopyalamayınız!
2021-2022 Arşivi
2020-2021 Arşivi
2019-2020 Arşivi
2018-2019 Arşivi
2017-2018 Arşivi
2016-2017 Arşivi
2015-2016 Arşivi
2014-2015 Arşivi
2013-2014 Arşivi