Kur'an ve İnsanın Anlam Arayışı
"Oku-Düşün-Anla-Yaşa: Güncel değerleri yaşayarak öğrenip-üreterek hayata katıyorum!" Prof. Dr. Ahmet Nedim SERİNSU
    • İyilik yap,
      elinden geldiğince iyilik yap...
    • Mehmet SERİNSU (Şumnu 1925-Ankara 8.Eylül.2016 Perşembe)
    • Okuyacaksınız, okutacaksınız!
      Kürsüde, minberde, mektepte ve üniversitede.
      İlmin en büyük ibâdet olduğunu halka öğreteceksiniz.
    • Nurettin TOPÇU (1909-1975)
    • Küçük şey yoktur!
    • Kemal URAL (v. 30.Nisan.2016)
    • Her zaman en güzel eylemi (salih ameli) çıkarabilmek için çok çalışmak,
      ben’i bulup biz’i de keşfedip hep beraber yürüyebilmek
      ve hizmet edebilmek,
      istikbalin ikbal ışığı olmak
      ve memleketi ışığa boğacak gayreti yaşamak
      gerçek Ankara İlâhiyatlı olmak bu demek.
    • İnsanı insan kılan,
      onun bağlı bulunduğu değerler sistemidir.
    • Prof. Dr. Necati ÖNER (v. 2 Ocak 2019)
    • Yaşamak,
      hizmet etmek ve af dilemek için bir mühlettir.
    • Elbistanlı Dr. Rahmi ERAY (1918-1958)

20.03.2012 Esma Koç    15.03.2013

BİZİ BİZ YAPAN DEĞERLERİMİZ VE HAYATIMIZI ANLAMLANDIRMAADAKİ ROLÜ
"İslam ile varoluşnun yaşam felsefesini geliştirme"
Müslümanların ortak amacı olması gereken bu hedef güncel sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.Bu hedefi kendimize düstur edinerek fıtratımızı keşfetmeliyiz.Bunun temelinde ne var?Değerlerimiz,inancımız,en önemlisi inancımızın gerektirdikleri var.İlk olarak temelleri Kur'an Kerim oluşturuyor.Kur'an Kerimin eşsiz modeli peygamberimiz; onun ahlakı, yaşayışı ve hayatının bütünü.Biz Kur'an'ı hayat felsefemiz haline getirdiğimizde dünya ve ahiret mutluluğuna kesin olarak erişeceğiz.Misal aklımıza gelen ilk ayette Allah içkiyi yasaklamış.Niçin yasaklamış?Sana emanet olan bedenine iyi bakman için, varlık sebebin kulluğunu yerine getirmek için ve daha birçok sebeb sayabiliriz.Bunlar Allah'ın sana verdiği hür iradeyle senin sorumluluğundadır.Kur'an'ı en iyi şekilde hayatımızla bütünleştirmeliyiz.Bunu yaparkende ilk şekliyle kopyala-yapıştır değil güncelleyerekyenileyerek almalıyız.(Buna biraz mesafeli yaklaşsamda bazı şartlar koşulunda kabul ediyorum.)Herkesin işi olmayan bu konuda biz yani bu yola baş koymuş, bütün varlığını buyola adamış(Allah'tan en büyük isteğimiz bu olmalı)sorumluluk sahibi insanların işidir.Allah gönlünde ilahi rızayı bulnduran herkesi muafak etsin.
"Doğru yol gönülden görülendir."(Yunus Emre)

TÜRK AİLESİNİN EV İÇİ DÜZENİNDE LEVHALAR
Ben merkezli bir hayat yaşar olduk.Bunun temelinde teknoloji aletlerinin(internet,televiyon)yüzde yüz etkisi var.Batını taklitçiliğinde kendini var eden sanal dünya geleceğimiz olan insanlari olabildiğince kötü etkilemekte,gerçek değerlerimizi unutturmaktadır.İki kuşak öncesinde geleneklerine bağlı güzelliklerle dolu değerlerimizi hayretle dinleriz ancak hayretten öteye geçmez.Bunlarıda yavaş yavaş aşıyor, dayatılan değerler yerine özümüzü buluyoruz, araştırıyoruz.Kültürümüzü her yere yansıtıyoruz hatta yaşam alanımızın heryerine uyarıcılarla belirtiyoruz.Aslında biz zaten böyleydik geçiş döneminden sonra özümüze dönüyoruz.En önemliside yenilikçi bir uslüpla yapıyoruz.

OSMANLI MİMARİSİNDE KÜLTÜREL İFADELERİN GÖRSEL KULLANIMI
Hayatımızı anlamlandıran Kur'an'i ilkeleri hayatımıza uyguladığımız kadar sosyal çevremizde de bir uyarıcı niteliğinde kullanmalıyız.Emir yasakları hatırlatma, güzel dileklerde bulunma, şükretme bunları yapıyoruz ama bunları pekiştirmek ve bu güzelliklerden nasiplenemiş insanlarıın dikkatini çekmek.Onlarıda dünya ve ahiret mutluluğu yoluna katmak.Basit bir örnekle bitireyim; Allah korusun yazısını her gördüğümüzde insanın hayatın her anında yaratıcısına muhtaç aciz varlık olduğu hatılatılmaktadir.Bunu eşsiz şekilde mimariye uygulayan Mimar Sinan'dır.


20.03.2012 Şeyma    15.03.2013

BİZİ BİZ YAPAN DEĞERLERİMİZ VE HAYATIMIZI ANLAMLANDIRMADAKİ ROLÜ
İnsanın varoluşunun sebebi bilgidir.Bilgi ya doğrudan ya da dolaylı yollardan elde edilir.İnsanların alışları birbirlerinden farklıdır.Bilginin dışarı aktarılması kültürü meydana getirir.İnsan hür ve sınanan bir varlıktır.İnsan hayatını anlamlandırırken bir yaşantı hali olarak hürriyetinide kullanır.İnsanın bütün çabası fıtratının içini doldurmaktır.İslam Dini, Müslümanlar arasında sevgi ve saygıyı, birlik ve beraberliği emreder.Renk, ırk, dil ve düşünce farklılığını,ç eşitli kültür ve medeniyetler kurma, tanışma ve gelişme vesilesi sayar.Dini ve milli değerlerini sarsmaya yönelen her türlü bozgunculuğu kesin olarak reddeder. Unutmayalım ki, bizi ayakta tutan, milli ve manevî değerlerimizdir. Bizi biz yapan değerlerimize her daim sarılmalı özümüzü korumalıyız….


TÜRK AİLESİNİN EV İÇİ DÜZENİNDE LEVHALAR
Belki çoğumuzun artık dikkatini bile çekmeyen o levhalar…Aslında herbirinin vermiş olduğu mesajlar,taşıdıkları anlamlar o kadar esrarengiz ve derin ki...Adeta bir iletişim aracı vazifesini yapmaktalar.Eskiden olduğu gibi artık günümüzde insani değerlerin yaşanılabilir kılınması hedefi maalesef kalmamıştır. levhaların yerini kitle iletişim araçları almıştır demekle hata yapmış olmam sanırım. Herşeye sahibiz fakat eksik kalan bir tarafımız var.Maddiyat var fakat insanlar maneviyattan yoksunlar…Artık duvarlarımızı levhalar süslemiyor,gereksiz tonlarca şey işgal ediyor.Hocam kitapta popkartlara olan bakış açınız çok hoşuma gitti.İnşallah birgün amaçlarına uygun olarak kullanıldığı günleride görmek hepimize nasip olur :)


OSMANLI MİMARİSİNDE KÜLTÜREL İFADELERİN GÖRSEL KULLANIMI
İnsanların yaşamış oldukları çevreyle ruh halleri birbirleriyle bağlantılı bir durumdadır.İçinde bulundukları mekanlara vermiş oldukları biçimler hayat algıları ve psikolojileriyle ilişki içindedir.Bu biçimler insanların inanışları ve kültüre göre farklılık arz eder.Kur’an la hayatınıı anlamlandıran insanın algılayışı mimari ve kentsel alana da yansımıştır.Yani kendini Kur’an ‘ a yönlendirecek bir şekilde çevresini düzenlemiştir.Mesela eskiden duvarlara asılan’ Edep ya hu! ‘yazısı insana Kur’an ahlakını hatırlatmaktadır.Hastanelerin şifahane olarak isimlendirilmesi, ve içinde insanlar için şifa olduğunu bildiren Kur’an ayetleri hastaları manevi olarak güçlendirirmiş.Keşke günümüzde de böyle olsa…Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinin kalıntılarını bugün İstanbulda görmemiz mümkündür.Bu kalıntıları canlandırmak ,diri tutmak yine bizim elimizdedir.Üzerimize düşen görev ;kültürümüze,mimarimize sahip çıkarak bu değerlerimizi her zaman ve mekanda yaşamak ve yaşatmak...

ŞEYMA SARI/İLAHIYAT 1-B 10070208


21.03.2012 Ayşe Köksal    15.03.2013

*BİZİ BİZ YAPAN DEĞERLERİMİZ VE HAYATI ANLAMLANDIRMADAKİ ROLÜ
*TÜRK AİLESİNİN EV İÇİ DÜZENİNDE LEVHALAR
*OSMANLI MİMARİSİNDE KÜLTÜREL İFADELERİN GÖRSEL KULLANIMI
Bu yazıma şu sözle başlamak istiyorum. 'İnsanı insan kılan onun bağlı bulunduğu değerler sistemidir' Necati Öner..
Evet görüldüğü üzere değerlerimiz,insanın insan olduğunun farkındalığını yansıtan en güzel unsurdur. Bu unsurların oluşturduğu olgu ise kültürdür. Kültür bizim hayatı anlamlandırmadaki büyük yardımcımızdır. HEr neyse... Kısacası anlam ararken,kültür, bizim bu anlamı keşfetmemizi etkiler. Anlamın nasıl olacağına dair yönlendirmelerde bulunur. Kültüre güzel bir örnek olarak mimarimizden ve levhalardan bahsedebiliriz. Öncelikle mimarimiz büyük mimarlarımız sayesinde kültürümüzün ve bize anlam veren KUr'anımızın somutluğunu yansıtmaktadır. Camilerin iç yapısında son derece özenli bir şekilde yazılmış olan ayetler, bizim anlam küreyi bu ayetler çerçevesinde gezindirmemizi sağlar, bilinçaltımıza ayetlerin anlamını işler.Levhalar ise hayatımıza girdiğinden beri duvarlarımızda bir anlam taşımaktadır. Üzerinde yazan yazılardan, taşıdığı manalara kadar, her bakışımızda bize mesaj verir, aklen bizi yönlendirir. Ve üzülerek şunu dile getirmeliyiz ki artık, kültürümüz yozlaşkamta, levhalar ve daha fazlası da varlığının anlamını kaybetmekte, yerini anlamlandırdığımız olguların çok uzağındaki farklı kültürlere bırakmaktadır. ''Bunu engellemek için biz ilahiyat camiasına çok çok ögrevler düşmektedir''. Bu konularda hassas olabilmek duasıyla Rabbimiz yardımcımız olsun... Ayşe Köksal 10070184 1-B

Ders Malzemeleri
Lütfen Kopyalamayınız!
2021-2022 Arşivi
2020-2021 Arşivi
2019-2020 Arşivi
2018-2019 Arşivi
2017-2018 Arşivi
2016-2017 Arşivi
2015-2016 Arşivi
2014-2015 Arşivi
2013-2014 Arşivi